Bireysel Açıdan Belirlenen Besin Tercihi |
11-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bireysel Açıdan Belirlenen Besin TercihiBir besinden aldığımız tat bedensel ve ruhsal yapımızla ilgilidir Aynı zamanda bundan duyu organlarımızın yorulması da etkili sayılabilir Örneğin, bir yemeğin bize en lezzetli gelen kısmı ilk lokmasıdır O yiyeceği uzun zaman yemeden koklasak daha sonra o yiyeceğe duyduğumuz istek azalacaktır Diğer taraftan bir gıdadan bir anda çok fazla miktarda tüketilmesi o gıdaya olan isteği de azaltabilir Aynı zamanda damak lezzeti psikolojik bir takım dürtülerle de oluşabilir Bilinç altına yerleşmiş ve bizim anlayamadığımız birçok faktör beslenme alışkanlığını etkiler Aynı zamanda yemek yerken iştahımızı çok fazla etkileyen koku alma duyusu, eğer farklı kokularla yediğimiz besinin kokusunu alamayacak hale getirilirse, bu da iştahımızı doğrudan etkiler Ayrıca yemekten aldığımız tat; yorgunluk ve uyku gibi dış etkilerle de azalır Diğer yandan belirtilmesi gerek bir durum da şudur; Açlık, kuru ekmekten bile büyük tat almamızı sağlayacak kadar güçlü bir duygudur Ve açlık seçiciliği azalttığı için yemek alışkanlıklarında kısa süreli de olsa değişiklik meydana getirir Gebelik esnasında damak zevkinin bazen tamamen değiştiğini görürüz Önceden severek yediği bir yemeği, hamile kadın tiksinti ile karşılayabilir Öyle ki birdenbire oluşan bu antipati ile o yiyeceği görmeye bile tahammül edemez hale de gelebilir Aynı zamanda bu isteksizlik kişinin ruhsal durumu ile de ilgilidir Öyle olaylar vardır ki kişiler yemeğe ve içmeye olan aşırı düşkünlüklerinin nedenim bilmezler ve bazıları da iki tabla çikolata yemek ya da bir kaç litre meyve suyu içmek için dayanılmaz istek duyarlar Fazla iştah ve iştahsızlık hali bazı fiziksel veya psikolojik hastalıkların belirtileri olarak da karşımıza çıkabilir Bunun anlamı tüm duyarlılıkları körletme isteğidir İştahı etkileyen hastalıklar arasında nezle, grip ve ona benzer enfeksiyonların yanında kafatası travmaları, beyin tümörleri gibi son derece önemli rahatsızlıklar da vardır |
|