Sakarya Yemekleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sakarya Yemekleri![]() Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya’dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkmıştır Geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağlamıştır![]() Genel olarak tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle, sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb gibi kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkarmıştır Yörede alt kültür grupları arasında farklı lezzetleri barındıran yeme-içme biçimleri, özel gün, kutlama, ve törenlere ayrı bir anlam ya da kutsallık taşımaktadır![]() Sakarya mutfağı, çeşit zenginliği ve damak tadına uygunluk yönünden olduğu kadar birçok yemek ve yiyecek türü ile sağlıklı ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır ![]() SAKARYA İLİ YÖRESEL YEMEKLERİ SAKARYA’DA YAŞAYAN MANAV VE MUHACİRLERE AİT YEMEKLER 1 Un Çorbası2 Sütlü Çorba3 Sütlü Umaç Çorbası4 Sütsüz Umaç Çorbası5 Kesme Çorba6 Dımbıl Çorbası7 Tarhana Çorbası8 Ulanbüyüden Çorbası9 Garagöz Fasülleli Dımbıl Çorbası10 Ayran Çorbası11 Tarna Çorbası12 Un Çalma Çorbası13 Bulgur Çorbası14 Erişli Çorbası15 Bayram çorbası16 Tatlı tarhana (Süt ile yapılıyor)17 Dartılı Keşkek18 Hindi Dolması19 Kartalaç Yemeği20 Yoğurtlu Pazına21 Hodan (Kaldırek)22 Hodan Dolması23 Kazayağı Mancarı24 Kabak Çiçeği Dolması25 Efelek-Ebegümeci Yemeği26 Ebegümeci Yahnisi27 Efelek Yahnisi28 Biryan29 Karagöz (Bostan) Mancarı30 Turp Mancarı31 Gazicak Mancarı32 Toka Mancarı33 Sirken Mancarı34 Kedi Burun35 Sütliyen36 Kök Mantarı37 Til Til Mantarı38 Kavak Mantarı39 Fındık Mantarı40 Garagulak Mantarı41 Gelin Mantarı42 Keçi Sakalı43 Döbelen Mantarı Yemeği44 Dılbıran Mantarı45 Sütlük Mantarı46 Mantar Kavurması47 Yoğurt48 Tuzlama49 Şekerleme50 Semiz Otu Salatası51 Kara Mancarı Salatası52 Su Mancarı Salatası53 Turp Mancarı Salatası54 Kızılcık Turşusu55 Döngel Turşusu56 Ekşimikli (Çökelek)57 Turşu Ayranlı Turşu58 Yağlı Turşu59 Kuru Börek60 Yuka61 Düdük Makarna62 Haşlama63 Kırtıl64 Helle Melle65 Bazlama66 Kazayağı Mancarı Pidesi67 Su Mancarı Pidesi68 Cevizli Lokum69 Kazayağı Mancarı Böreği (Katleme)70 Arnavut Böreği71 Nazlı72 Boşnak Böreği73 Gözleme74 Gaygana75 Bazlama76 Çizleme77 Kıymalı Çizleme78 Mantı (Kesme)79 Gulak (Kıymalı ve Ekşimikli)80 Malay (Sütlü ve Dartılı)81 Kori (Ev makarnası)82 Peçeli (Ayranlı börek)83 Filiya ( Kaynatılmış suya konularak pişiriliyor)84 Kaçamak85 Nohutlu Ekmek86 Cevizli börek87 Petla (Bazlama)88 Süt Kapama89 Fasulyeli Börek (Kuru Fasulye)90 Pırasalı Börek91 Soğanlı Börek92 Akciğerli Börek93 Mayalı Börek94 Laknur (Isırganlı Börek)95 Üre96 Uhut97 Kuru Börek Tatlısı98 Kurtcağız Tatlısı99 Kabak Kıvırma100 Gıvırma101 Yuka Böreği102 Höşmelim103 Gara Helva Tatlısı104 Gullu Gabak Tatlısı105 Gaplı Gabak Tatlısı106 Toplu Gabak Tatlısı107 Pirinçli Gabak Tatlısı108 Sütlü Gabak Tatlısı109 Cevizli Gabak Tatlısı110 Fındıklı Gabak Tatlısı111 Büzme Börek Tatlısı112 Gara Börek Tatlısı113 Sütlü Üzüm Tatlısı114 Un Helvası Tatlısı115 Keten HelvaSAKARYA’DA YAŞAYAN ABHAZLARA AİT YEMEKLER 1 Un Çorbası2 Yoğurt Çorbası3 Çüven Ekmeği4 Ceviz Yağı5 Abhaza Usulü Ceviz Yağı6 Acıka7 Darı Çorbası (Nertuhcise)8 Pirinç Çorbası9 Peynirli Pasta (Açamuka)10 Abhaz Tatlısı11 Darı Pilavı12 Abhaz Tavuğu13 Abhaz Usulü Cevizli Sosla Hazırlanan Piliç14 Kara Lahana Sızbalı (Ahulçapa)15 Turp Sızbalı (Asısa Çapa)16 Şalgam Salatası17 Şalgam Yemeği18 Abhaz Usulü Kızılcıklı Barbunya Püresi19 Abhaz Peyniri20 Peynir Yapımı21 Peynir Yemeği22 Aşıc23 Peynirli Börek24 Soğan Yemeği25 Isırgan Otu26 Kara Lahana (Ahul Eysarçaça)27 Kaz Ayağı (Ankundur)28 Taze Fasulye29 Kabak Yemeği / Kapçı30 Haşlama Et Ajuhta31 Kapara32 Abhaz Usulü Ceviz Yağı33 Abhaz Usulü Sarımsak Ve Domates SalatasıSAKARYA’DA YAŞAYAN ÇERKEZLERE AİT YEMEKLER 1 Mısır Çorbası – Natıfıps2 Un Çorbası – Aguvestır3 Bulgur Çorbası4 Dövme Darı Çorbası5 Hantıkoleps / Hantgups6 Çerkes Çorbası7 Çerkes Çorbası8 Ekmek / Haluğ9 Mısır Ekmeği10 Mısır Pastası11 Darı Pastası12 İrmik Pastası13 Kosi Paste14 Mayalı Ekmek / Haluğ Tegiğa15 Mayasız Ekmek / Mukumipş16 Biber Tuzu17 Hacığaps18 Mısır Çorbası – Natıfıps19 Mayalı Saç Ekmeği20 Mercimek Çorbası – Lahse21 Ev Ekmeği22 Hingel23 Yufka Pilavı24 Çerkes Pilavı25 Çerkes Tavuğu / Epışıps26 Cevizli Çerkes Tavuğu27 Pirinçli Epışıps Şıpsı28 Pışıps Şıpsı29 Yumurtalı Şıpsı30 Çerkes Tavuğu31 Fırında Bal Kabağı32 Gomıl-Gumilej33 Kabışıps-Kabığın-Kabıpsı34 Mısır Çorbası (Aşure)35 Sütlaç36 Nişasta Helvası37 Halıbj38 Şeker Kamışı Pekmezi39 Bal Kabağı Reçeli40 Şeker Pancarı Pekmezi41 Nişasta42 Hamur Mayası43 Biber Tuzu (Şıbjıy Suğ)44 Cevizli Biber (De Şuğ)45 Çerkes Turşusu46 Diken Ucu Salatası (Kasıke)47 Kaz Ayağı Salatası (Goşeğın)48 Lahana Salatası (Ğıntur)49 Taze Fasulye Salatası50 Yer Elması Turşusu51 Kırmızı Pancar Salatası52 Taze Fasulye Salatası53 Çerkes Salatası54 Ezme Fasulye/Fasulye Ezmesi (Geşivute/Geşiğın)55 Bal Kabağı Yemeği56 Mancar57 Gelincik Oturtması58 Tavada Yumurta Kekejabh59 Çerkes Peyniri (Adıghe Hoy)60 Çiğ Sütten Tereyağı (Şapsenoth)61 Hoyaje62 Kudusuv63 Kolay Ekşimik64 Kolay Kudusuv65 Yağsız Ekşimik66 De****z67 ****z68 Fiyonk Mantı (Thaçtakme)69 Hak Haluj70 Puf Böreği / Değerje – Açac71 Thurje / Şelame / Halıbe72 Vut Guth73 Harıp74 Haluvpaç / Haluv Zetevşıpık75 Seku / Suqu76 Böbrek Ezmesi77 Kuru Et – İsli Et / Lığeğuğ78 Lepsı79 Lılıbj / TlıbjSAKARYA’DA YAŞAYAN HEMŞİNLİLERE AİT YEMEKLER 1 Mısır Ekmeği2 Etli Lahana Dolması3 Turşu Kavurma4 Pazı Tavası5 Kara Lahana Haşlaması6 MuhlamaSAKARYA’DA YAŞAYAN GÜRCÜLERE AİT YEMEKLER 1 Fındıklı Pırasalı Barbunya2 Erik/Nar Ekşili Yağda Yumurta (Mjane Qliavi Erbo Kvercxi)3 Unlu Fındıklı Fasulye (Favili Qanci Lobio)4 Küllü Mısır5 Ezme Fasulye6 Fındıklı Kara LahanaEZME FASULYE MALZEMELER 2 su bardağı barbunya fasulye 6 su bardağı sıcak su 1 orta boy kuru soğan 2 yemek kaşığı sıvıyağ 3 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı biber salçası Yeteri kadar tuz 4 diş sarımsak 1 adet kırmızı acı biber 1 yemek kaşığı kişniş 1/2 tatlı kaşığı karabiber 1/2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber YAPILIŞI: Kuru barbunya fasulyesini yıkayıp, bir ge ce suda bekletin, haşlayın ve süzün ince kıydığınız soğanı sıvıyağda kavurun içine biber ve domates salça sı koyun Bu karışımı fasulyenin içine koyun Bu karışıma tuz, dövülmüş sarımsak ve 6 su bardağı sıcak su ilave edin Az gelirse bir miktar daha sıcak su ilave edebilirsiniz Fasulyeleri kaynarken tahta kaşıkla ezerek püre haline getirin İçine bir adet acı biber atın Ateşten indirileceğine yakın çekilmiş kişniş ve karabirberi atın Üzerine toz biber ilave edilmiş kızgın yağ gezdirin Ezme fasulyeniz servise hazırdır |
|
|
|