Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
antep, yemekleri

Antep Yemekleri

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Antep Yemekleri








Gaziantep, sanayisi ve ticari hayatının yanı sıra, bir de yemek turizmi yaratacak kadar son derece zengin ve kendine özgü bir mutfak kültürü vardır Gaziantep mutfağı yaygın bilinenin aksine kebap, baklava ve fıstıktan ibaret olmayıp, mevsimine göre meyve ve sebzelerin, tahılların, baharatların, salçaların bir arada kullanıldığı son derece sağlıklı tencere yemeklerini de içeren zengin bir mutfaktır Gaziantep yemeklerinde, yemeğin güzelliğinde, lezzetinde malzemenin niteliği kadar yemeği pişirenin ustalığının ve el becerisinin de payı büyüktür
Gaziantep Mutfağı çorbalardan köftelere, dolmalardan yoğurtlu ve salçalı sebze yemeklerine, kebaplardan baklavalara zengin bir mutfağın çok özel tarifleri ile meydana gelmiştir
Bu nedenlerle Gaziantep Mutfağı, ülkemizde şehrinin ismi ile anılan yegane mutfak olarak, zengin bir coğrafi yapının İpek Yolu üzerindeki durağıdır
1Yuvarlama
2Ayvalı Tas Kebabı
3Döğmeli Alaca Çorba
4Antep Peynirli İrmik Helvası
Kolay değil seni yapmak, Avuç içinde yuvarlamak,
Etini lezzetli pişirip, Yoğurdunu içine katmak
Nohudun Gülnar’dan gelmeli, Etin haliği seçilmeli,
Herif yoğurdu bulmak için Kamber ağaya dil dökmeli
Pirinç ıslanıp dövülmeli, Yoğurdun torbada süzülmeli,
Konu komşu yuvarlayıp, Kazana girmeli, pişmeli…
Yakışan kabına konursun, Sofraya gelir oturursun,
Göz kırparsın yeşil nanenle, Bayramın sultanı olursun
YUVARLAMA
5 – 6 Kişilik
1Malzeme grubu:
2 Malzeme grubu:
3 Malzeme grubu
300 gr Çiğ köftelik et
700 gr Kemikli yağsız e
4 Bardak süzme yoğurt
2 su bardağı dolusu pirinç
(pirzola büyüklüğünde)
1 adet yumurta
1 adet küçük kuru soğan
1/2 su bardağı nohut
1 yk nişasta veya un
Karabiber ve tuz
2 yk sade yağ veya tereyağ
1/2 su bardağı süt
1 yk kuru nane
Yapılışı:
Yağsız kemikli pirzola büyüklüğünde etler, yıkanıp tencereye konur Üzerine yeterli miktarda su ilave edilip, kaynamaya başladığında kefi (köpüğü) alınır12 saat önce ıslattığımız nohutlar ve tuz ilavesi ile orta ateşte pişmeye bırakırız
Yine önceden yıkadığımız, suyu iyice kurutulmuş olan pirincimizi, ince kıydığımız kuru soğanı, çiğ köftelik eti, karabiber ve tuz ilavesi ile et değirmeninde (ince dişlisinde) iki defa çekeriz Homojen hale gelmesi için 10 dakika yoğurup, ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak ince şerit haline getirilir Nohuttan küçük parçalar koparılarak yuvarlak hale getirilir Bir tencereye iki bardak su koyup, uygun ****l bir süzek içinde yuvarladığımız köfteleri tencereye oturtup, üzeri kapatılır 15 dk buharda, aşırı şişip dağılmamasına dikkat ederek pişirilir
Pişmiş olan etimizin içine buhardan aldığımız yuvarlamalar eklenerek,15 dakika yeniden hafif ateşte kaynatılır
Başka bir tencerede süzülmüş yoğurdun içine yumurta, nişasta ve ihtiyaç duyulduğunda kıvamını ayarlamak için yarım bardak süt ilave ederek devamlı aynı yönde karıştırılır Hafif kaynamaya başladığında, sıcak olarak beklettiğimiz et ve yuvarlama olan tencereye aktarılarak karıştırılır
Yemeğimizi servis kabına aldıktan sonra, tavada kızdırılan sadeyağın altı kapatılır Harı geçtikten sonra, nane ilave edilerek yemeğimizin üzerine gezdirilir
N O T : Yuvarlamanın yoğurdu eski ve ekşi olmamalıdır Yoğurdun kalitesi güzel olursa un veya nişasta ilavesine gerek yoktur Süt , yoğurdun varsa ekşiliğini alır veya koyulaşmış ise kıvamını ayarlamaya yardımcı olur Ayrıca lezzetlenmesini de sağlar İstenirse kemikli et yerine, et ve kemik ayrı alınarak piştikten sonra kemikler çıkarılır Yanında pirinç pilavı, yeşil biber, tere, turp ile yenilebilir
AYVALI TAS KEBABI
5 – 6 Kişilik
Malzeme
  • 600 gr yağsız kuş başı et
  • 2 adet orta boy ayva
  • 400 gr patates
  • 250 gr havuç
  • 250 gr iri arpacık soğan ve bir diş sarımsak
  • 1 adet ekşi elma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı sade yağ veya tereyağı
  • Pilav için de 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz ve karabiber
Yapılışı:
Ayvalar, patatesler, havuçlar ve elma temizlenip, iri kuşbaşı şeklinde doğranır Üzeri kaplanacak şekilde suya konulur İri arpacık soğanlar da doğramadan temizlenir Uygun bir tepsi içinde biber ve domates salçası, bir çay bardağı su yardımı ile yumuşatılır Üzerine sebzeler, tuz ve karabiber ilave edilip iyice karıştırılır Derin olmayan tas veya kulpsuz tencereye yerleştirilir Yüzü alüminyum folyo ile kapatılır Pişerken etin yanmaması için !…
Daha geniş, yayvan, derin, tabanı düz ve etrafında pilavın pişmesi için boşluk kalacak büyüklükte tencereye, tas içine koyduğumuz malzemelerin yüzü tencereye gelecek şekilde yerleştirilir Tasın üzerine pişerken buharla hareket etmemesi için ağırlık koyup 5 bardak su ilave edilir Önce harlı daha sonra hafif ateşte 2 saate yakın pişirilir Pişme esnasında kullanılan su tasın içine çekilir O nedenle suyu kalmadı sanıp, sakın su ilave etmeyin!
Son olarak tasın kenarından eti kontrol edip piştiğine emin olduktan sonra, ocağın altını kapatırız Bu esnada pişme sırasında tasın içine çekilen suda kalan kısım kendini tekrar tencereye bırakır Pişireceğimiz pilava göre mevcut su kontrol edilerek, eksikse sıcak su ve tuz ilavesi yapılır Haşlanıp hafif yağda kavrulan pirinç tencere ile tas arasına yerleştirilir Kısık ateşte tencerenin kapağı kapatılarak pilav pişirilir Pilav piştikten sonra tas dik olarak alınır, sade yağ kızdırılarak yemeğin üzerine gezdirilir Karabiber ilavesi ile aynı tencerede servise sunulabilir
Not: Daha kolay bir yöntem olarak da; tas kebabı piştikten sonra içindeki su başka bir tencereye alınır Suyu ayarlanıp pilav ayrı pişirilir Tas kebabının etrafına yerleştirilerek servise sunulur Yanında ayran, yeşil salata, tere, turp ve turşu tüketilebilir
DÖĞMELİ ALACA ÇORBA
5 – 6 Kişilik
Malzeme
  • 1,5 su bardağı döğme
  • 1 su bardağı mercimek
  • 500 gr Kurusoğan
  • 3 adet kuru dolmalık biber
  • 3 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağ
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı kuru tarhın
  • Yarım su bardağı nohut
Yapılışı:
Döğme ve nohut geceden suya ıslatılıp yumuşatılır Sabah suyu süzülerek, üzerini kapatacak kadar su ilavesi ile uygun bir tencereye alınır Kaynama esnasında köpüğü alınarak 30 dk pişirilir Ayrı bir tencerede haşladığınız mercimeğin suyu süzülerek, 2-3 parçaya ayrılan kuru biberle birlikte döğmenin piştiği tencereye ilave edilir 20 dakika daha pişirme devam eder Malzemelerin tümünde yumuşama ve özleşme hissedildiği an iri halkalar şeklinde doğranan soğanlar ilave edilerek, yumuşayıncaya kadar pişirilir
Çorba servis kabına alınır Kuru tarhın hafif ovalanıp, çorbanın üzerine bırakılır Üzerine kızdırılan yağ, kırmızı pul biberle birlikte gezdirilir
NOT : Döğme bulunmadığında geceden ıslanmış nohut haşlanır Tarifteki gibi mercimek ve kuru biberle birlikte pişirildiği esnada içine bulgur ve soğanlar ilave edilip terbiyesi verilir Böylece Bulgurlu Alaca Çorba hazırlamış oluruz Bu çorbaların yanında kırmızı pul biber, turşu tavsiye edilir
ANTEP PEYNİRLİ İRMİK HELVASI
5 – 6 Kişilik
Malzeme
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağ
  • ½ su bardağı dövülmüş Antep fıstığı
Uygun tencere içine irmik ve yağ alınır Hafif ateşte irmiği yakmadan kavururken başka tencerede toz şeker ve su bir taşım kaynatılır Kaynatılan şerbet kavrulan irmiğin içine boşaltılır Hafif ateşte yaklaşık 15 dk irmikler açılıncaya kadar pişirilir
Önceden ince dilimler haline getirilen ve iki defa suyu değiştirilen peynir helvanın üzerine dizilir Tencerenin kapağı sıkıca kapatılır İki dk sonra ocağın altı kapatılarak helva 10 dk dinlendirilir Peynirler içinde eridikten sonra servis yapılır
NOT: Helvayı ocağın elektrikli (termostat ayarlı) kısmında pişirmenizi tavsiye ederiz İsteğe bağlı olarak helva pişerken içine veya servis esnasında yüzüne Antep fıstığı ilave edilir
Dt MRagıp GÜZELBEY

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.