![]() |
Dilimiz Nasıl Tat Alır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dilimiz Nasıl Tat Alır?Dil nasıl tat alır, Tatları nasıl alırız, Tat alma bölgeleri, Tat alma organımız dil, Yediğimiz besinlerden nasıl tat aldığımızı hiç merak ettiniz mi? Dilimizin tat alma işlemini nasıl gerçekleştirdiğini gelin hep birlikte öğrenelim ![]() ![]() ![]() ![]() Tat duyusu dil üzerinde bulunan tat tomurcukları olarak adlandırılan alıcılar tarafından algılanır ![]() ![]() ![]() ![]() Tat duyumu verebilmek için gazlar da dahil bütün cisimler erimiş halde olmalıdırlar yani ilk koşul suda çözülebilirliktir ![]() ![]() ![]() ![]() Tat almada sadece dil ve ağızdaki sinirlerin değil kokunun da payı vardır ![]() ![]() ![]() Koku duyusunda olduğu gibi tat duyumunu da oluşturan yine moleküllerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Tatlı tuzlu acı ve ekşi olmak üzere başlıca dört tat unsurunun olduğu kabul edilmektedir ![]() ![]() ![]() Ana dört tat dilin değişik kısımlarında algılanır ![]() ![]() Genel olarak tatlılığın şekerden ekşiliğin asitten tuzluluğun tuzdan acılığın da kafein kinin gibi pek çok organik ve inorganik bileşenlerden kaynaklandığı söylenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Tatlar arasındaki karşıtlık etkisi de bazı tatları değiştirir veya şiddetlendirir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|