Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
beyincik, işe, yarar

Beyincik Nedir? Beyincik Ne İşe Yarar?

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Beyincik Nedir? Beyincik Ne İşe Yarar?

Daha önceki yazımızda beyinciğin görevlerini paylaşmıştım Bu yazımızda da beyincik nedir, ne işe yarar hakkındaki bilgileri sizlere sunuyorum

Beyincik ya da Cerebellum, vücudun denge organlarından biridir Kasların düzenli çalışmasını sağlar Fossa cranii posterior’da, bulbus ve pons’un üst arka kısmında bulunur Beynin ikinci büyük (beynin 1/8′i kadar), rhombencephalon’un en büyük parçası olan beyincik 150 gr ağırlığındadır Yukarıdan aşağıya biraz basık, ovalımsı şekilde olan beyinciğin en geniş boyutu transvers yöndedir Bulbus ve ponsla birlikte 4 ventrikülü çevreler Lobus occipitalis ile aralarında tentorium cerebelli bulunur

Beyincik, hemisferium cerebelli denilen iki yan lobla bunları ortada birleştiren vermis cerebelli’den oluşur Beyincik, pedunculus cerebellaris inferior ile bulbusa, pedunculus cerebellaris medius ile ponsa ve pedunculus cerebellaris superior ile de mesencephalona bağlanır

Beyincik, lobus cerebelli anterior, lobus cerebelli posterior ve lobus flocculonodularis olarak üç loba ayrılır

Lobus anterior, beyinciğin üst-ön tarafında bulunur ve üst yüzden görülebilir Bu lobu vermis cerebellinin lingula cerebelli, lobulus centralis ve culmen kısımları ile hemispherium cerebellinin ala lobuli centralis ve lobulus quadrangularis kısımları oluşturur (Lobus anterior ile lobus posterioru fissura prima ayırır)
Lobus cerebelli posterioru vermis cerebellinin declive, folium vermis, tuber vermis, pyramis ve uvula kısımları ile hemispherium cerebellinin lobulus simplex,lobulus semilunaris superior, lobulus semilunaris inferior, lobulus paramedianus, lobulus biventer ve tonsilla cerebelli kısımları oluşturur
Lobus flocculonodularisi, vermis cerebellinin nodulus vermis kısmı ile hemispherium cerebellinin pedunculus flocculi ve flocculus kısımları oluşturur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com