Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
400, kale, kent, yıllık

400 Yıllık Kale Kent ....

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

400 Yıllık Kale Kent ....

Osmaniye'nin güneyinde yerleşim alanına yakın noktada 1400 yıllık ''kale kent'' bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Yaveriye Mahallesi sınırlarında yer altında kalmış antik kentte yüzey araştırması yapan Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ekipleri çalışmalarını tamamladı

Fakültenin Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd Doç Dr Füsun Tülek AA muhabirine yaptığı açıklamada bölgede Süleyman Demirel Üniversitesi'nden davet ettikleri jeofizik ekibinin de zemin etüdü çalışmasını yaptığını bu çalışmaların ardından söz konusu yerde kazı yapılabileceğini içeren raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunduklarını bildirdi

Tarihi yapıyı ilk kez 2006 yılında tespit ettiklerini belirten Tülek 250 metreye 250 metrelik alanın dört tarafının sur duvarlarıyla çevrili olduğunu bölgede sadece Kuzeydoğu burcunun o dönemden kaldığını tüm yapıların toprağın altında bulunduğunu söyledi

Tülek antik kentin bulunduğu yerde uzun süre yüzey araştırması yaptıktan sonra seramik parçaları topladıklarını belirterek ''Milattan sonra 7 yüzyıl sonu 8 yüzyıl başından başlamak üzere erken İslam dediğimiz 'Emevi seramikleri' bulduk Bu bölgede 9 yüzyıl başlarındaki Abbasi seramikleri de çok yoğunlukta karşımıza çıktı 7 yüzyıl öncesi seramikle ise hiç karşılaşmadık Net bir şekilde bu yapının erken İslam yapısı olduğunu biliyoruz''

Tülek Emevi mimarisinde ''Mısır'' denilen yapı türlerinden kale kentler olduğunu bu yapının içerisinde ''saray yapısı'' ''cami'' ''suk'' ''hamam'' ve askerlerin kışlaması için yapılar yer aldığını tespit ettiklerini söyledi

Çalışmalarını bilimsel platforma taşıdıklarını ifade eden Tülek ''Burası Aslanlıbel geçidinden gelen Bağdat yolu üzerinde ve aynı zamanda eski İpek Yolu'dur Abbasiler döneminde bir Türk emirinin yönettiği Anavarza Kalesi'nden hemen önceki bir Erken İslam kenti Buradan baktığımızda Çardak Babaoğlan Hemite ve Anavarza kaleleri de görülüyor ve bir nevi buraları koruma altında tutuyor'' diye konuştu

-ASKERİ VE TİCARET YOLU OLARAK KULLANILMIŞ-

Tülek Emevilerde bu tür kale kent yapımlarında düz alanların seçildiğini bildiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

''Burası Erken İslam döneminde hem askeri bir yol hem de bir ticaret yolu olarak kullanılmış Burası askeri politik ve ticaret anlamında uzun yıllar hizmet etmiş Milattan sonra 8 yüzyıl başından başlayıp 15 yüzyıla kadar sürekli kullanılmış Daha sonra virane şeklinde kalmış Biz 1950-1960'lı yıllarda Osmaniyeli gençliğin bu yapının duvarları üzerinde oynadığını eğlendiğini biliyoruz''

Tülek Kocaeli Üniversitesi'nin yüzey araştırması Süleyman Demirel Üniversitesi'nin zemin etüdü yaptığı antik kentte kazı çalışması yapılabileceğini içeren rapora Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın olumlu yanıt vermesi halinde gerekli çalışmayı başlatabileceklerini kaydetti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com