Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayasofyaya, çan, ediyor, feryad, halk, hatıra, istanbulun, işgalinden, takicaklarmiş

İstanbulun İşgalinden Bir Hatıra Halk Feryad Ediyor Ayasofyaya Çan Takicaklarmiş

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İstanbulun İşgalinden Bir Hatıra Halk Feryad Ediyor Ayasofyaya Çan Takicaklarmiş

işgal kuvvetleriyle istanbulda yaşayan azınlıklar gözlerini ayasofyaya dikerler

tek dertleri ayasofyaya can takıp kilise yapmak

böyle bir dönemi fali rıfkı atay hatıratında bu olayı şöyle anlatır

"osmanlı seçkinleri bir ümide benzer her düşünceyi mısır gibi bir sömürge olmak fikrini bile zihinlerine uğratmazlardı
ikide bir cadde çığlıklar feryadlar kopuyor kadın çocuk yaşlılar dahi sokağa dökülmüşler
gazeteye koşan biri havadis verir AYASOFYAYA ÇAN TAKICAKLARMIŞ ayasofyayı kurtarmak için yokuştan çıkanlara bakardım sadece halktı ütüsüz elbiseler ve dagınık saçlarıyla ayasofyaya koşan halktı

o günleri emekli general cemal karabekir paşa hatıratında şöyle anlatır

"işgal gücleri ve istanbul rumları aralarında para toplayarak bir altın çan yaptırdılar
bu çanı ayasıfya camine takıcaklarmış

bu havadisi duyan ahır kapıdaki bir türk bölüğü derhal silah başı ederek makinalı tüfekleri ve manzerleriyle dogruca ayasofya camiine giderek camiyi muhafaza altına almışlar

bu tepkiler karşısında fransız ingiliz yunan birlikleri bu emellerini gerçekleştirmekten korkar ve sonraki yıllara bırakırlar"

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com