![]() |
Türk Halk Müziğinin Tarihi Gelişimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Halk Müziğinin Tarihi Gelişimi1 - Türk Müziği Türk müzik tarihi kendi bünyesinde ![]() ![]() ![]() ![]() İlk çağlardan itibaren Dünya’da gelişen ve yayılan Türkler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Türk Halk Müziği’nin tarihsel gelişimi ![]() 2) Klasik Türk Müziği'nin tarihsel gelişimi ![]() 2 - Türk Halk Müziğinin Tarihi Gelişimi Halk müziği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günlük hayatı yansıtan ezgi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alman müzikoloğu Hugo Riemann’a göre halk müziği ”ezgi ve sözleri kimin tarafından yapıldığı belli olmayan ![]() ![]() ![]() Türk Halk Müziği ise “Türk milletinin esasını oluşturan büyük halk kitlesinin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sanat; köy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) İlk Dönem (İslamiyet’ten Önceki Dönem) 2) İslamiyet Etkisi Altındaki Dönem 3) Bugünkü Dönem 1) İlk Dönem (İslamiyet’ten Önceki Dönem) Türk boylarının tarih sahnesinde göründüğü Orta Asya’da ilk medeniyet izleri arasında ![]() ![]() ![]() Türkler İslamiyet’i kabul etmeden önce Şamanizm’in etkisinde kalarak (bazı Türk boylarında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elimizde pek fazla kaynak bulunmamasına rağmen Dede Korkut hikayelerinden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türklerin karşılıklı konuşmalarını bile kopuz yardımıyla yaptıklarına en güzel örnek ![]() ![]() Ökçesin ökçesine kakdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aydur: Bin bin erdenerden yağı gördüm-ise öyünüm didüm Yigirmi bin er yağı gördüm-ise yıylamadum (Diye bu şoylama devam ediyor ![]() Bu döneme ait en eski Türk karekteri taşıyan eser ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|