Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
göktepe, rus, savaşı, türkmen

Göktepe Savaşı ( Türkmen - Rus Savaşı)

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Göktepe Savaşı ( Türkmen - Rus Savaşı)

Türkmen Milli Direnişinin en güzel örneği olan Göktepe Savaşı 1879 yılında başlamıştır Rus ordusunun başında,
“ Plevne Savaşı “ ndan hatırlayacağımız general Skobelev vardır Rus ordusunun modern imkanlarla donatılmış ordusu karşısında henüz ateşli silahları bile olmayan Türkmen Kandaşlarımız tam bir yumruk olmuş ve muhteşem bir zafer kazanmışlardır

Göktepe Savaşı tam bir kahramanlık abidesi olmasına karşın; ruslar adeta tam bir kıyım yapmışlardır Bu savaş sırasında : 6500 Türkmen askerinin, 28000 kadın, çocuk ve ihtiyarın öldürüldüğünden kaynaklar bahsetmektedir Asıl üzücü tablo ise bu savaş sırasında Türkmenlerin eğitimli insanlarını kaybetmeleri ve bunun doğal sonucu olarak ileriki yıllarda bir kültürel boşluk yaşamış olmalarıdır

Bu savaş, Türkmen tarihine çok sayıda kahraman kazandırmıştır Bunların en büyüğü savaşlarda iki oğlunu kaybetmesine rağmen son ana kadar direnen ve 5 Mayıs 1880 günü savaşın meydana getirdiği harabeler üzerinde gözlerini yuman Nurberdi Han olmuştur Onun ölümü bir anlamda Türkmenlerin de Ruslara karşı lidersiz kalmasına neden olmuştur Ancak Türkmenler bu savaşın kahramanları arasında Mahtumkulu Han, Dıkma Serdar, Kurban Murat İşan’ın adlarını Nurberdi Hanın adı kadar aziz tutmuşlardır

Göktepe Savaşı sonucunda: o güne kadar dağınık, bağımsız boylar halinde yaşayan Türkmenler Rus işgalinden kurtulmakla kalmamış; ulusal bir kimlik kazanmış ve bağımsız Türkmenistan Cumhuriyeti ortaya çıkmıştır Çanakkale Ruhunu bu şavaşta da ortaya koyan Türk; muhteşem bir zaferle daha tarih sayfalarındaki parıltılı yerini almıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com