Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kür, kök, türklü, şad

Kür Şad Ve 40 Kök Türklü

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kür Şad Ve 40 Kök Türklü

Öncelikle bu konuyu aradıgımı belirtmek istedim Kür Şad, 40, çin sarayı gibi şekillerde aramama rağmen çıkmadı O yüzden açıyorum

Türkler, 630'da çinlilerle yaptıkları savaşta yenilince Doğu Kök Türk Devleti yıkıldı Binlerce Türk, Çinlilere esir düşerek Çin'e götürüldü ve orada kendilerine tahsil edilen bölgede yaşamaya mecbur edildi Çinliler, Türkleri asimile etmek amacıyla Kök Türk soylularını Çin ordusunda subay olarak görevlendirdiDoğu Kök Türk Kağanı Çuluk'un oğlu olan Kürşad da bu subaylardan biriydi
Esaretin onuncu yılında,Kürşad, 39 arkadaşıyla birlikte ihtilal yapmaya karar verdi Geceleri kılık değiştirerek halk arasında tek başına dolaşan Çin hükümdarı Tay-tsung'u rehin almayı; İmparatorun canına karşılık Çin sarayında bulunan yeğeni Urku Tigin'i kurtarmayı planladıDiğer taraftan da toplayabildikleri kadar Türk ile Ötüken'e giderek bir devlet kurmayı ve Urku Tigin'i de kağan ilan etmeyi düşündü
ihtilal için kararlaştırılan gecede sağanak yağmur yüzünden Çin hükümdarı sarayından dışarı çıkmadıİhtilali ertelemenin sakıncalı olacağını düşünen Kürşad, arkadaşlarıyla birlikte imparatoru esir almak üzere Çin sarayını bastıKanlı bir vuruşma olduSarayın içinde meydana gelen mücadelede adamlarının bir kısmı hayatını kaybettiÇinli muhafızlarla baş edilemeyeceğini ve imparatorum ele geçirilemeyeceğini anlayan Kürşad, adamlarına sarayı terk etmelerini söylediKürşad, adamlarıyla sarayda bulunan atlara atlayarak buradan ayrıldıAncak Çin ordusu Kürşad ve arkadaşlarını takip ettiVey ırmağı kıyısına gelince duraklayan Kürşad ve arkadaşları, çin askerlerine karşı koymaya çalıştılarsa da başarılı olamadılar Vey ırmağı'nı geçip Ötüken'e ulaşamadılarBüyük bir ordu karşısında daha fazla dayanamayıp hayatlarını kaybettilerKürşad ve arkadaşlarının girişimi her ne kadar başarıya ulaşamasa da Çin boyunduruğundaki Türkleri öç alma düşüncesiyle harekete geçirdiBu girişim sonrasında korkuya kapılan Çinliler, bütün esir Kök Türkleri serbest bırakmak zorunda kaldılarKürşad ve arkadaşlarının yaptığı ihtilal, diğer Türk boylarına Çinlilere karşı cesaret ve mücadele hırsı verdiMilli benliklerine daha çok sahip çıkan Türkler, bağımsızlıklarını elde edecekleri fırsatı beklediler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com