Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kanuniyi, muhteşem, olay, süleyman, yapan

Kanuni'yi ''Muhteşem Süleyman '' Yapan Olay

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kanuni'yi ''Muhteşem Süleyman '' Yapan Olay

Kanuni Sultan Süleyman*********ın Fransa Kralı 1 François*********ya yazdığı mektup Paris*********te sergilendi Mektupta Almanlara esir düşen François*********nın Osmanlı padişahından yardım isteyişi ve Kanuni*********nin de François*********yı esaretten kurtarışına ilişkin önemli detaylar var

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1526 yılında yazılan ve 1990 yılında bulunan mektup Türk-Fransız diplomatik ilişkilerinin başlangıcını aydınlatıyor ve Kanuni Süleyman*********ı Avrupa*********da *********Muhteşem Süleyman********* yapan olaya ışık tutuyor

Fransa*********da Türkiye Mevsimi faaliyetleri çerçevesinde Paris yakınlarındaki Ecouen Şatosu*********ndaki Ulusal Rönesans Müzesi*********nde başlayan *********Birinci François ve Muhteşem Süleyman: Rönesans*********ta Diplomasi Yolları********* adlı sergide Kanuni*********nin François*********ya yazdığı üç mektup sergileniyor Bunlardan biri Türkiye Mevsimi çerçevesinde ilk kez kamuya açılıyor Fransa Kralı Birinci François 1525*********te Pavie Savaşı*********nda Roma Germen (Alman) İmparatoru Şarlken*********e esir düşünce Büyükelçi Frankipan aracılığıyla Kanuni*********ye stratejik bir mektup göndererek yardım ister Kanuni Sultan Süleyman da sergilenen mektupta verdiği yanıtla François*********ya yardım edeceğini duyurur Bunun üzerine Osmanlı ve Fransız devletleri arasında sıkışacağını anlayan Şarlken François*********yı serbest bırakmak zorunda kalır

FRANCO-TÜRK DİPLOMASİSİ

İşte bu olay iki ülke arasında ilk diplomatik temasın kurulmasını sağlar Her iki tarafta da elçilerin gidip geldiği karşılıklı saygıya dayanan *********diplomatik bir dostluk********* başlayacaktır

Rönesans Müzesi*********nde 15 Şubat*********a kadar sürecek sergide ayrıca iki liderin başlattığı Franco-Türk diplomasinin adım adım ilerlediğini belgeleyen dökümanlar gravürler arşivler anlaşmalar ve sanat eserleri de yer alıyor Müze Genel Müdürü Thierry Crepin-Leblond*********un yönettiği sergiye Louvre Müzesi*********nden Şarlken*********in Tunus Savaşı hatırasına yaptırdığı savaşa ait pekçok desen içeren metal leğen Fransa Kralı 2 Henri*********nin Fransızların tanıdığı ismiyle Muhteşem Süleyman imzalı kılıcı da sergileniyor

SEN Kİ FRANSA ÜLKESİNİN KRALI FRANÇOİS*********NIN

''Ben ki Sultanlar sultanı hakanlar hakanı hükümdarlara taç veren Allah*********ın yeryüzündeki gölgesi Akdeniz*********in ve Karadeniz*********in ve Rumeli*********nin ve Anadolu*********nun ve Karaman*********ın ve Rum*********un ve Dulkadir Vilayeti*********nin ve Diyarbakır*********ın ve Azerbaycan*********ın Acem*********in ve Şam*********ın ve Halep*********in ve Mısır*********ın ve Mekke*********nin ve Medine*********nin ve Kudüs*********ün ve bütün Arap diyarının ve Yemen*********in ve daha nice memleketlerin ki yüce atalarımızın ezici kuvvetleriyle fethettikleri ve benim dâhi ateş saçan zafer kılıcımla fetheylediğim nice diyarın sultanı ve padişahı Sultan Bayezıd Hân*********ın torunu Sultan Selim Hân*********ın oğlu Sultan Süleyman Hân*********ım

Sen ki Fransa ülkesinin kralı François*********sın Sarayıma sadık ajanın Frankipan ile bir mektup gönderdin Mektubun yanısıra sözlü bazı haberlerle de düşmanın topraklarınızı ele geçirdiğini halihazırda tutsak olduğunuzu ve kurtulmak için benden yardım ve meded umduğunuzu söylemişsiniz Her ne demişseniz benim yüksek katıma arz olunup detaylarıyla tarafımdan öğrenilmiştir

Padişahların savaş kaybetmesi ve esir düşmesi olağanüstü şaşırtıcı değildir Cesur olun ve yok edilmenize izin vermeyin Bizim ulu ecdadımız (nur içinde yatsınlar) daima düşmanı kovmak ve toprak fethetmek için seferden geri kalmamıştır Gece ve gündüz atımız eğerli kılıcımız kuşanılmıştır Allah hayırlar versin ve Allahın dediği ne ise o olsun''

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com