Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alırdı, amerikadan, osmanlı, vergi

Osmanlı, Amerika'dan Vergi Alırdı

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı, Amerika'dan Vergi Alırdı

Pek çok kişiyi şaşırtacağını düşündüğüm sivri bir cümle ile başlamak istiyorum:ABD 1812 yılına kadar Osmanlı Devleti'ne haraç(vergi)veriyordu

Bu şaşırtıcı gerçeği hazırlayan olaya gelirsek

1795'te Osmanlı Devleti'ne bağlı Cezayir'in şanlı denizcileri (Barbaros'un torunları) İspanyol limanı Cadiç açıklarında seyir halinde bulunan Amerikan ticaret gemisi Maria'yı,muhtemelen güvenlik açısından,aramak istedilerMaria'nın kaptanı direnince de gemiye ve içindekilere el koydularAmerikalı denizciler ise "savaş esiri" sayıldı(20 Temmuz 1795)

Bunu Amerika'daki yankıları büyük olduYankısı geçmeden de başta Douphin isimli gemi olmak üzere,11 Amerikan ticaret gemisi daha aynı akıbete uğradı

Olay Amerikan kongresi'nde günlerce tartışıldıNihayet Cezayir donanmasını etkisiz hale getirecek bir savaş filoso kurulmasına karar verildiBu amaçlada başkan George Washington'un emrine 688000 altın dolar tahsis edildi

Donanma kısa süre içinde kurulduCezayir Beylerbeyliği donanmasıyla birkaç kez savaştı,fakat yenildiCezayir'li denizciler deniz savaşı hususunda gerçekten de çok mahirdilerSonuçta Amerika bükemediği eli öptü:Cezayirle barış antimzalamak zorunda kaldı

Amerika'nın ingilizceden başka bir dille(Türkçe)yazılmasına rıza gösterdiği ilk ve tek ant budur

12 maddelik antABD Başkanı GWashington'la Osmanlı Devleti'nin Beylerbeyi Hasan Dayı tarafından imz

ABD 1812 ye kadar haraçını ödediVe bu tarihten itibaren Osmanlı Devleti'nin de zayıflamasında istifade haraç ödemekten vazgeçti

Ve bu hikaye,günümüzün şartlarında insana ammada tuhaf geliyorYanlız unutmayalım ki,antimz yıllarda ABD 20 yaşlarında,5 milyon nüfuslu küçücük devlettiOsmanlı Devleti ise kökü mazide bir devdiAynı dönemin tartışmasız tek süper devletiydi

Şimdi hayat tersine dönmüşse,bunda kendi yanlışlarımızı da aramamız lazımBir belgeden daha bahsediyim:

1850'li yıllarda,ABD,Meksika topraklarına girmiştiKurak bölgelerde yük taşıma güçlüğüyle karşılaştıAtlar susuzluktan ölüyorduSon çare olarak bir "deve filosu"kurmayı kararlaştırdılarBu amaçla Osmanlı Devleti'ne başvurdular

Sonuçta ABD Osmanlı Devleti'nden 30 deve satın aldıDeveler 1856 yılında İstanbul limanına demirleyen bir ABD gemisine yüklendi

Fakat satın alınan 30 deve yerine 32 deve yüklenmiştiABD gemisinin kaptanı bir yanlışlık olduğunu söylediyse de Osmanlı yetkililer ısrarla hiç bir yanlışlık olmadığı belirtiler

Gerçekten de yanlışlık olduSipariş fazlası 2 deve Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid'in ABD hükümetine armağanıydıO zamanın şartları dikkate alınır ve devenin değeri de düşünülürse,buna,yarı şaka,yarı ciddi "Osmanlıların Amerika'ya askeri yardımı"denilebilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com