Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bulundu, cimcime, kitabesi, sultan, türbesinin

Cimcime Sultan Türbesinin Kitabesi Bulundu

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cimcime Sultan Türbesinin Kitabesi Bulundu

Yıkımla birlikte çevresi açılan ve adeta gün yüzüne çıkan kümbetin kuzey tarafında da üzeri taşlarla örülmüş Arapça yazılı kitabesi bulundu

Önümüzdeki yıl restorasyonu yapılacak olan kümbetin kitabesini inceleyen Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Hüseyin Yurttaş, kitabeye göre kümbetin asıl isminin 'Hencal' ya da 'Henkal' olduğunu belirledi

Taşlar ve çevresindeki yapılaşma nedeniyle kitabenin ciddi zarar gördüğünü ifade eden Doç Dr Hüseyin Yurttaş, incelemelerinin devam ettiğini kümbetin gerçek ismini belirleyeceklerini dile getirdi

Yüzyıllara meydan okuyan kümbetin kitabeye göre 1304 yılında yapıldığını kesinleştirdiklerini anlatan Doç Dr Yurttaş, "İlhanlı dönemine ait bu mekan Erzurum tarihi açısından çok önemli Kitabesi yüzyıllardır karanlıkta kalan bu esere büyük ihtimalle halk rivayetlere dayanarak 'Cimcime Sultan' ismini koymuş ve günümüze kadar ulaşmış Ancak gerçek adını bulmak bizi çok sevindirdi Burada Ahmet isimli bir şahsın kızına ait olduğunu belirlediğimiz bir mezar var Bu arada kümbetin şimdiye kadar net olarak bilinmeyen yapılış tarihi de ortaya çıkmış oldu Arkadaşlarımla birlikte sürdürdüğümüz bu çalışma için 'Yeni bir ad, yeni bir tarih' başlıklı bilimsel makale hazırlayacağız" dedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com