Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dönemi, mısırda, osmanlı

Mısır'da Osmanlı Dönemi

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mısır'da Osmanlı Dönemi

Mısır, Anadolu'dan 200 sene evvel Türklere vatan oldu Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Malazgirt'te Bizans'ı bozguna uğratarak Anadolu'ya mührünü vurduğu tarih 1071, Samarralı bir Türk kölenin oğlu olan Ahmed Bey'in Mısır'da Tulunoğlu Devleti'ni kurduğu tarih ise 868'dir

900'lü yıllarda Mısır'da hüküm süren Akşit-İhşid Devleti ve hem Moğollara hem Haçlılara nihai darbeyi indirerek Ümmet-i Muhammed'in medarı iftiharı olan Mısır Memluk Devleti (1250-1517) de Türkler tarafından kurulmuştu Kendisi Kürt olan Kudüs Fatihi Selahaddin'in Eyyübi Devleti de büyük ölçüde Türk unsurlara dayanıyordu Memalik-i Şirakise (Çerkez Memluklar) idaresi hakeza

1517'de Osmanlı dönemi başladı Bu dönem resmi olarak 1914'te sona erdi Fakat Mansura Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İslam Eserleri Bölüm Başkanı Doç Dr Abdullah Atiyye, Mısır tarihindeki Osmanlı döneminin aslında 1952'de sona erdiğini savunuyor Şöyle diyor Atiyye: "Malum; Payitaht'la yapılan anlaşma gereği Mısır bir tür özerkliğe sahipti ve Mehmed Ali Paşa'nın soyundan gelen hidivler tarafından yönetiliyordu 1922'de kurulan ve 1952'de yıkılan Mısır Krallığı, hidiv geleneğinin devamıydı Krallar o aileye mensuptu Dolayısıyla krallık dönemi de Osmanlı döneminin bir cüzü sayılmalıdır"

1805'te Osmanlı Devleti'nin Mısır Valisi olan Kavalalı Mehmed Ali Paşa soy olarak Arnavut'tu, ama tabii ki Türkçe konuşuyordu Çocukları da Türkçe konuşuyordu Çocuklarının çocukları da Türkçe konuşuyordu Kral Faruk 1952'te tahttan indirildiğinde öfkesini veya üzüntüsünü muhtemelen Türkçe ifade etmiştir Mısırlı Türkolog Dr Şevki Ahmed'den duydum: "Kral Faruk çok sinirlendiği zaman Türkçe bağırıp çağırırdı"

Mısır nüfusunun önemli bir kısmı köken olarak Kıpçak/Memluk ve Osmanlı Türkü (yahut Türkçe konuşan Osmanlıların soyundan); fakat bugün Mısır toplumunda Türkçe konuşan bir topluluk bulunmuyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com