11-25-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kazım Karabekir Paşa Anlatıyor...
Kazım Karabekir Paşa Anlatıyor (Bu metin "İstiklal Harbimiz" isimli kitaptan alınmıştır
İsmet İnönü : "Gördün mü Kazım ? Her şey mahvoldu Vaktiyle gördüğün gibi sürüklediler ve bitirdiler Derdin ki batıracaklar ve hayatımızla
biz didişeceğiz Fakat benim hiç ümidim kalmadı Ben kararımı sana söyleyeyim mi Kazım Köylü olalım Askerlikten istifa edelim
Senin kaç liran var Birleşelim Kazım ağa İsmet ağa olalım Çiftçilikle hayatımızı sürdürelim "
- İsmet ne söylüyorsun dedim Zannediyor musun ki bizi yaşatacaklar Ermeni,rumlar şarktan,garptan Türk'ü boğacaklardır Bırak
ki, benim bir tarla alacak param yok,fakat olsa da ayaklar altında zelilane ölmektense milletimizin bu kadar senelik yediğimiz ekmeğini namuskarane ölmekle ödemek daha çok yakışmaz mı?
İsmet İnönü : "Kazım ne diyorsun? Sen vaziyeti henüz bilmiyorsun Ordularımız mahvoldu Boğazlara itilaf hakim, bütün cenup
hudutları açık bir halde, asıl felaket bizim içimizden Kazım Tasfiye yapacaklar tasfiye anlıyor musun?Bugün harpte kazandığın paşalığı alacaklar bir belki de iki rütbe kaybedeceksin Artık bize her şeydüşman Ben çok düşündüm Neyimiz varsa birleştiririz ne mümkünse alırız Kazım ağa,İsmet ağa ben başka türlüsünü göremiyorum Kazım Sen iyi bir düşün
-İsmet ben kararımı vermiş bulunuyorum Bütün bu şeyleri vaktiyle Çanakkale'den içeri sokmamıştık Nazarımda bostan korkuluğu
gibi duruyorlar Biz ölümü göze alınca hepsini yine dışarı atarız,milletin mahvolduğu zilletindense yaşadığını görerek ölmek daha Türkçe olur ben dün boğazdan gelirken ahdımı verdim Tek bile kalsam veya tek dağ başı dahi kalsa uğraşmak Silahımı,üniformamı kimseye vermeyeceğim Azim ve tedbir her ümide yol açar Vaziyeti sen de anlarsın
İsmet İnönü : "Kazım, millete karşı mümkün olanı yapalım fakat yapılamayacaktan fayda yoktur Vaziyeti sen de anlarsın
-İsmet acele etme Daha görüşürüz Yalnız hepimizin İstanbul'a toplanması feci Beni getirmemeliydiniz Yapılacak ilk iş ordularınızın başına gitmektir Ne yap yao beni bir kolorduya tayin ettir Anadolu da olsun,mümkünse kendi kolorduma Hepimiz burdan uzaklaşalım Yoksa günün birinde toptan bir ihanete kurban gidersek her ümit mahvolur
Bir tarafta çiftlik ağası olalım diyenler,sonunda ülkeyi yönettiler Diğer tarafta, "vatan namustur uğruna ölürüm" diyenler,
baba toprağına dönüp çiftçilik yaptılar
bir ismet paşa gerçeği  
|
|
|