Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayaklanması, aşireti, milli

Milli Aşireti Ayaklanması

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Milli Aşireti Ayaklanması

Güneydoğu Anadolu’da Fransa İngiltere ve Ermeni faaliyetlerinin artması bölgede yaşayan Kürt aşiretlerini de kışkırtmaları sonucunda Milli Aşireti de ayaklanmıştır Aşiret liderlerinden Mahmut İsmail Halil ve diğer şahıslar Fransız ve İngilizlerle temasa geçerek Siirt’ten Tunceli’ye kadar olan bölgeyi idareleri altına almak için harekete geçtiler
Milli Aşireti’nin ayaklanmasının bastırılması için 13 Kolordu görevlendirildi 18 Haziran 1920’de asilerle çarpışma başladı Viranşehir bölgesine kadar saldıran asilere nasihat heyetleri gönderilmiş ise de olumlu bir netice alınamadı Fransız işgali altındaki bölgeden aldıkları “üç bin atlı ve develi ile bin kadar piyadeden ibaret bir kuvvetle” 25 Ağustos 1920’de Viranşehir asiler tarafından işgal edildi Atatürk Nutuk’ta konuyu şöyle açıklar “Asiler aman dilemek maksadıyla geldiklerini söyleyerek o bölgedeki komutanlarımızı kandırarak tedbir almakta ihmale sevk ettiler Bu sırada o civarda dağınık halde bulunan müfrezelerimize hücum ederek Viranşehir’i işgal ettiler Haberleşme ve bağlantımıza engel olmak üzere de o bölgedeki bütün telgraf hatlarını kestiler
Viranşehir’i işgal eden asiler devlete bağlı olan Karakeçili Aşireti mensuplarını öldürdükleri gibi askerlerin subayların mallarını da yağma ettiler
Asilerin temizlenmesi için 13 Kolordudan Beşinci Tümen görevlendirildi Devlete bağlı vatansever aşiretlerin de desteği ile isyancılar yenilerek güneye çöl tarafına(suriye) kaçtılar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com