Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hasankeyfte, tarih

Hasankeyfte Bir Tarih

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hasankeyfte Bir Tarih

Hasankeyf’in 15 kilometre doğusunda Dicle Nehri’nin kuzey kısmında bulunan Höyük’te yapılan kazı çalışmalarında Neolotik çağa ait kalıntılar bulundu
Höyükte yapılan kazılarda Hasankeyf’in geçmiş tarihini 9500 yıl öncesine götüren önemli bulgulara rastlandı

Batman Üniversitesi Rektörü ve Hasankeyf Kazı Başkanı Prof Dr Abdusselam Uluçam başkanlığında Japonya Tsukuha Ünivesitesi Doç Dr Yutuka Miyake tarafından yürütülen 7 uzman öğretim görevlisi ve 25 işçinin yer aldığı çalışmalarda Hasankeyf’in geçmiş tarihine ışık tutacak önemli kalıntılar ortaya çıkarıldı

09 Temmuz 2011 tarihinde Hasankeyf Höyük’te başlayan kazı çalışmalarında Neolitik çağa ait kalıntılar bulunduğunu belirten Doç Dr Yutuka Miyake höyüğün güney yamacında açılan açmalarda demir çağa ait kalıntılar ve malzemeler tespit edildiğini Höyüğün tepesinde yer alan açmalarda ise Helenistik çağa ait malzemeler bulunduğunu belirtti

Ancak Hasankeyf Höyüğünde iskan edildiği esas dönemin Akeramik (Çanak çömleksiz) Neolitik çağ olduğunu ileri süren Miyake “Hasankeyf Höyük'te çok sayıda yuvarlak ya da şöbe biçimli yapı kalıntılarına rastlandı Yapı kalıntılarının yuvarlak olması bu dönemin Paleolitik Çağ ya da Neolitik çağ başlarına ait olduğunu göstermektedir Neolotik çağ içinde yapılar dikdörtgene dönüşecektir Hasankeyf Höyükte henüz kesin tarihler elde edilmemiş ancak çağdaş yerleşmelerdeki tarihlerine dayanarak büyük olasılıkla MÖ 9500 civarına tarihlendirebileceğini düşünmekteyiz Bu dönemde henüz ne tarıma alınmış bitkilere nede evcillendirilmiş hayvanlara rastlanmıştır” dedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com