![]() |
İş Sağlığı, Güvenliğinde Neler Yapılmalı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() İş Sağlığı, Güvenliğinde Neler Yapılmalı?30 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni yasayla birlikte yürürlükteki diğer mevzuatta dikkate alındığında işverenlere; - Risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak, - Acil eylem planı yapmak, - Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermek (Herkes için yaptığı işe göre İSG eğitimi aldırılmalı, eğitim konuları belgelenmeli ve bir ölçme değerlendirme yapılmalıdır), - Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara mesleki eğitim verilmesi (özel kurumlardan veya çıraklık ve mesleki eğitim okullarından alınabilir), - İlkyardımcı eğitimi aldırılması, yangın eğitimi aldırılması, - İlk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında, işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapması, - 50 ve daha fazla işçi çalışan işyerlerinde İSG Kurulu kurulması, - Çalışan Temsilcisi atanması veya seçilmesi, - İşyeri Hekimi ve İSG Uzmanı çalıştırılması veya OSGB'lerden hizmet alınması gibi yükümlülükler getirilmiştir ![]() Bu kapsamda işyerleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kısa vadeli sigorta kolları prim oranı da dikkate alınmak suretiyle “az tehlikeli” , “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” olarak sınıflandırılacak, sınıflandırma yayımlanacak bir tebliğ ile belirlenecektir ![]() ![]() ![]() İşverenler çalışanlarını işyerinde karşılaşılabilecek riskler, koruyucu tedbirler, ilk yardım, afetler, olağan dışı durumlar, yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda görevlendirilen kişilerle ilgili olarak bilgilendirmek zorundadır ![]() ![]() ![]() ![]() Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamayacağı gibi “Çalışan Temsilcisi” olarak kişi ya da kişiler olarak eğitilir ![]() ![]() Bu eğitimlerin maliyeti çalışana yansıtılamayacağı gibi, eğitimde geçen süreler çalışma süresinden sayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşyeri için belirlenmiş olan tehlike sınıfı, aynı zamanda çalıştırılacak iş güvenliği uzmanının yetki belgesi ve Kanunun ilgili maddelerinin yürürlüğe girişi açısından da etkili olacaktır ![]() ![]() İşverenler işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını bünyelerinde istihdam edebilecekleri gibi, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (O ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elli ve daha fazla çalışanı bulunan ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere bir iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturmak zorundadır ![]() ![]() Kaynak: http://www.ekotrent.com/yazarlar/dr-...eler-yapilmali
![]() |
|