![]() |
Niels Bohr Kimdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Niels Bohr Kimdir?Niels Bohr Kimdir Biyografi Niels Bohr hakkında bilgi 7 Ekim 1885'de Kopenhag doğan Danimarkalı fizikçi asıl adı Niels Henrik David Bohr, Kuantum kuramının atom yapısının belirlenmesinde ilk defa kendi adı ile anılan atom modelini oluşturdu ![]() ![]() Ayrıca atom çekirdeğinin 'sıvı damlacığı modeli'ni geliştirdi ![]() Bohr, bilgin kişiliği ve davranışları ile gençlere esin kaynağı olan bir öncüydü ![]() ![]() Daha önce Rutherford'un olağanüstü kabiliyetini farketmiş olan Thomson, Danimarkalı gence sıradan biri gözüyle bakıyordu ![]() ![]() Bu olayı içine sindiremeyen Bohr yeni arayışlar içine girer ![]() Bilim dünyasının parlayan yıldızı Rutherford, katıldığı bir konferansında coşkusuyla büyülenen Bohr, Cavendish'i bırakır, Manchester'de onun ekibine katılır ![]() ![]() Ama iki bilim adamı arasındaki ilişki hayat boyu süren bir dostluğa dönüştü ![]() ![]() Bohr atomun kuantum kuramını yayımlamadan önce Rutherford'un incelemesine sunmuştu ![]() ![]() Bohr ve Einstein (1925) 1913'te Bohr'un kuramı İngiltere'de yayımlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yandan da kuramı doğrulayan deneysel kanıtlar birikmeye başlar ![]() 1922'de Kopenhag Teorik Fizik Enstitüsü başkanlığına getirilen Bohr, Nobel Ödülü'nü alır ![]() ![]() ![]() Dünyanın en canlı bilim merkezine dönüşen Enstitü bir grup üstün yetenekli genç için bulunmaz bir eğitim ortamı olmuştu ![]() 1939'da Son önemli çalışmasını yaptı ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() Aldığı Ödülleri 1922 Nobel Fizik Ödülü 1961 Sonning Ödülü |
![]() |
![]() |
|