Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bohr, kimdir, niels

Niels Bohr Kimdir?

Eski 11-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Niels Bohr Kimdir?

Niels Bohr Kimdir Biyografi

Niels Bohr hakkında bilgi

7 Ekim 1885'de Kopenhag doğan Danimarkalı fizikçi asıl adı Niels Henrik David Bohr, Kuantum kuramının atom yapısının belirlenmesinde ilk defa kendi adı ile anılan atom modelini oluşturdu Kuantum fiziğinin gelişmesinde 50 yıla yakın bir sürede öncü rol oynadı
Ayrıca atom çekirdeğinin 'sıvı damlacığı modeli'ni geliştirdi

Bohr, bilgin kişiliği ve davranışları ile gençlere esin kaynağı olan bir öncüydüDanimarka halkının övünç duyduğu dört şey: Gemi endüstrisi, süt ürünleri, peri masalları yazarı ve fizik bilgini Niels Bohr

Daha önce Rutherford'un olağanüstü kabiliyetini farketmiş olan Thomson, Danimarkalı gence sıradan biri gözüyle bakıyorduBir toplantıda Bohr'un ileri sürdüğü bir çözümü irdelemeden hatalı diye geri çevirir, daha sonra aynı çözümü kendisi dile getirir

Bu olayı içine sindiremeyen Bohr yeni arayışlar içine girer

Bilim dünyasının parlayan yıldızı Rutherford, katıldığı bir konferansında coşkusuyla büyülenen Bohr, Cavendish'i bırakır, Manchester'de onun ekibine katılır Rutherford deneyciydi, Bohr ise kuramsal araştırmaya yönelikti
Ama iki bilim adamı arasındaki ilişki hayat boyu süren bir dostluğa dönüştü Bohr biricik oğluna hocanın adını (Ernest') verdi
Bohr atomun kuantum kuramını yayımlamadan önce Rutherford'un incelemesine sunmuştu

Bohr ve Einstein (1925)

1913'te Bohr'un kuramı İngiltere'de yayımlanır Ancak, bilim adamlarının bir bölümünün tepkisi olumsuzdurOnlara göre ortaya konan, bir kuram olmaktan çok rakamlarla oluşturulmuş bir düzenlemeydi Fakat başta Einstein olmak üzere bazı bilimadamları, çalışmanın büyük bir buluş olduğunu farketmişlerdi Kuramın, spektroskopi biliminin atomik temelini kurduğu çok geçmeden anlaşılır
Bir yandan da kuramı doğrulayan deneysel kanıtlar birikmeye başlar

1922'de Kopenhag Teorik Fizik Enstitüsü başkanlığına getirilen Bohr, Nobel Ödülü'nü alır Artık kısaca "Bohr Enstitüsü" diye anılmaya başlayan Enstitü'ye dünyanın bir çok ülkesinden genç fizikçilerin akını başlar Gelenler arasında Heisenberg, Pauli, Gamow, Landau gibi daha sonra ün kazanan genç araştırmacılar da vardı
Dünyanın en canlı bilim merkezine dönüşen Enstitü bir grup üstün yetenekli genç için bulunmaz bir eğitim ortamı olmuştu

1939'da Son önemli çalışmasını yaptı Yeni keşfedilmiş olan çekirdek bölünmesinin neden bazı çekirdeklerde olup diğerlerinde olmadığını açıklamak için, bir büyük çekirdek ile bir sıvı damlası arasındaki benzerliği kullanmıştı
II Dünya Savaşı sırasında Bohr, New Mexico'daki Los Alamos'ta (ABD) atom bombasının geliş*tirilmesine katkıda bulundu Savaştan sonra Kopenhag'a döndü ve burada 1962'de hayatını kaybetti
Aldığı Ödülleri
1922 Nobel Fizik Ödülü
1961 Sonning Ödülü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com