Trafik Kazalarında Yapılacak İlk Yardım |
11-08-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Trafik Kazalarında Yapılacak İlk YardımTrafik kazasında ilk yardım nasıl yapılır Trafik kazalarında yapılacak ilk işlemler şöyle sıralanabilir [*]Kaza yerinde hemen emniyet önlemleri alınmalıdır Kaza yerinde emniyetli bir yerde durulmalı, gerekli işaretlemeler hemen yapılmalıdır[*]Kaza geçirenler elverişli şekilde araçtan çıkarılmalıdır Araçtan çıkarılma sırasında kaza geçirenin omurga ekseni korunmalı, onu emniyetli bir yere taşımalıdır[*] Kaza geçirenlere olanaklar ölçüsünde ilk yardım uygulanmalıdır Kanaması olanlara, şoka girmek üzere olanlara, solunumu ve kalbi duranlara öncelik tanınmalıdır[*] Gereken yerlerle haberleşme sağlanmalıdır İlgili yerlere kısa ve anlaşılır bir mesaj iletilmeli; kaza yeri, yaralıların durumu ve sayısı belirtilmelidir Türkiye’nin her yerinde trafik kazaları için Hızır Acil Servis telefon numarası: (077) dir[*] Kaza geçirenler dikkatli taşınmalıdır Taşımada daima sedye kullanılmalı, taşınan kişinin başı hareket yönünde olmalıdır Merdivenden çıkarken veya inerken baş daima yukarıda olmalıdır[*] İlk yardım kurallarını hiç bilmeyen, sağlık konusunda bilgisi olmayan kişiler sunî solunum, kalp masajı gibi bilgi ve uzmanlık gerektiren müdahaleler yapmamalıdır |
|