![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiHûd Sûresi Açıklama Hûd sûresi, 123 (yüzyirmiüç) âyet olup 12, 17 ve 114 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meali 1- Elif-Lâm-Râ ![]() ![]() 2- (Şöyle ki: ) Allah'dan başkasına kulluk etmeyin ![]() ![]() 3- Ve Rabbinizin mağfiretini isteyin, sonra ona tevbe edin ki sizi, belli bir süreye kadar güzel güzel yaşatsın ![]() ![]() ![]() 4- Dönüşünüz yalnızca Allah'adır ![]() ![]() 5- Dikkat edin! Görmüyor musunuz, onlar düşmanlıklarını gizlemek için göğüslerini çeviriyorlar ![]() ![]() ![]() 6- Yeryüzünde rızkı Allah'a ait olmayan hiçbir canlı yoktur ![]() ![]() ![]() 7- O, öyle bir Allah'dır ki, hanginizin daha güzel amel işleyeceğini imtihan etmek için gökleri ve yeri altı günde yarattı ![]() ![]() ![]() ![]() 8- Ve eğer bunlardan bir kısmının göreceği azabı belli bir süreye kadar erteleyecek olursak, o zaman da "onu engelleyen nedir ki?" diyecekler ![]() ![]() ![]() 9- Ve şayet insana tarafımızdan bir rahmet tattırır, sonra da onu kendisinden geri alırsak, şüphesiz o ümitsiz ve nankör bir kimse olur ![]() 10- Ve şayet ona dokunan bir sıkıntıdan sonra bir nimet tattırırsak, "Artık benden bütün kötülükler silinip gitti ![]() ![]() 11- Ancak (her iki halde de) sabır gösterip iyi ameller işleyenler müstesnadır ![]() ![]() 12- (Ey Resulüm!) Şimdi belki sen, "Ona bir hazine indirilse, ya da beraberinde bir melek gezip dolaşsa ya!" diyorlar diye sana vahyolunan vahyin bir kısmını terkedecek olursun ve bundan dolayı da göğsün daralır ![]() ![]() ![]() 13- Yoksa "onu kendi uydurdu" mu diyorlar? O halde sen de onlara de ki: "Haydi siz de onun gibi uydurulmuş on sûre getirin ![]() ![]() ![]() 14- Yok eğer bunun üzerine size cevap vermedilerse, artık bilin ki, bu Kur'ân ancak Allah'ın ilmiyle indirilmiştir ![]() ![]() 15- Her kim dünya hayatını ve güzelliklerini isterse biz onlara amellerinin karşılığını orada tamamen öderiz ![]() ![]() 16- Fakat onlar öyle kimselerdir ki, ahirette kendilerine ateşten başka bir şey yoktur ![]() ![]() ![]() 17- O dünyayı isteyenler, hiç Rabbinden açık bir belge üzere olan kimse gibi midir? O belgeyi yine Allah'dan gelen bir şahid olarak Kur'ân izliyor, ondan önce de bir rehber ve rahmet olan kitap, Musa'nın kitabı yine onu destekliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18- Üstelik bir yalanı Allah'a iftira edenden daha zalim kim olabilir? Bunlar Rablerinin huzuruna arzolunacaklar, şahitler de şöyle diyecekler: "İşte bunlar Rablerine karşı yalan söyleyenlerdir" ![]() ![]() 19- Onlar ki, Allah yolundan döndürmeye çalışırlar ve o yolu eğri büğrü yapmak isterler ![]() ![]() 20- Onlar yeryüzünde (herkesi) yıldıracak değillerdir ![]() ![]() ![]() ![]() 21- Onlar kendilerine yazık etmiş olan kimselerdir ![]() ![]() 22- Kesinlikle bunlar ahirette de en ziyade hüsrana uğrayacak olanlardır ![]() 23 ![]() ![]() ![]() 24 ![]() ![]() 25- Andolsun ki, vaktiyle Nuh'u da kavmine gönderdik, O, onlara şöyle dedi: "Ben sizin için apaçık bir uyarıcıyım ![]() 26- "Allah'dan başkasına ibadet etmeyin! Ben, size gelecek acı bir günün azabından korkarım ![]() 27- Buna karşılık, kavminin ileri gelen kâfirlerinden bir kısmı dediler ki: "Biz seni bizim gibi insanlardan biri olarak görüyoruz, başka değil ![]() ![]() ![]() ![]() 28- Nuh dedi ki; "Ey kavmim! Peki şu söyleyeceğime ne diyeceksiniz? Ben Rabbimden apaçık bir delil üzere isem ve O, bana kendi tarafından bir rahmet bahşetmişse, size de onu görecek göz verilmemişse biz, istemediğiniz halde onu size zorla mı kabul ettireceğiz?" 29- "Ey kavmim! Ben sizden herhangi bir mal mülk istemiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 30- "Ey kavmim, ben onları etrafımdan kovacak olursam, Allah'dan beni kim kurtarabilir? Siz hiç düşünmez misiniz?" 31- Ben size "Allah'ın hazineleri benim yanımdadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 32- Dediler ki; "Ey Nuh! Bizimle didişip durdun, didişmende de çok ileri gittin ![]() ![]() 33- Nuh dedi ki; "Onu ancak Allah dilerse getirir ![]() ![]() 34- Ben size öğüt vermek istemiş olsam da, eğer Allah sizi helâk etmeyi murad ediyorsa, zaten öğüt vermemin size bir faydası olmaz ![]() ![]() 35- Yoksa "Onu uydurdu" mu diyorlar? De ki; "Eğer uydurdumsa vebali benim boynumadır ![]() ![]() 36- Ayrıca Nuh'a şöyle vahyettik: "Bil ki kavminden şimdiye kadar iman etmiş olanlardan başka artık kimse iman etmeyecektir ![]() ![]() 37- Bizim gözetimimiz altında ve vahyimize göre gemiyi yap ![]() ![]() ![]() 38- Gemiyi yapıyordu, kavminden bazı ileri gelen gruplar, onun yanından gelip geçtikçe, onunla alay ediyorlardı ![]() ![]() 39- O perişan edici azabın kime geleceğini ve o sürekli azabın kimin başına ineceğini ilerde bileceksiniz ![]() 40- Nihayet emrimiz geldiği ve tennur (tandır veya geminin kazanı) tutuşup parladığı zaman dedik ki; "Erkeği ve dişisi olan her canlıdan ikişer tane, aleyhlerinde hüküm verilmiş olanların dışında, aileni ve iman etmiş olanları geminin içine yükle" ![]() ![]() 41- Nuh dedi ki; "Allah'ın adıyla binin içine ![]() ![]() ![]() 42- Gemi içindekilerle birlikte, dağlar gibi dalgalar arasında akıp gidiyordu ![]() 43- O, dedi ki; "Ben, beni sudan koruyacak bir dağa çıkacağım" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 44- Allah tarafından denildi ki: "Ey yeryüzü suyunu yut! Ey gökyüzü sen de suyunu kes! Ve sular çekildi ![]() ![]() ![]() ![]() 45- Nuh Rabbine niyaz edip dedi ki: "Ey Rabbim! Oğlum benim ehlimdendi senin vaadin de elbette haktır ve gerçektir ![]() ![]() 46- Allah: "Ey Nuh! O kesinlikle senin ehlin (âilen)'den değildir ![]() ![]() ![]() 47- Nuh: "Ey Rabbim! Ben bilmediğim bir şeyi istemiş olmaktan dolayı sana sığınırım ![]() ![]() 48- "Ey Nuh!" denildi, " Bizden bir selâm sana ve seninle birlikte olanlardan gelecek ümmetlere, kutluluk dileğiyle gemiden in ![]() ![]() 49- İşte bunlar gayb haberlerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() 50- Âd kavmine de kardeşleri Hud'u gönderdik ![]() ![]() ![]() ![]() 51- "Ey kavmim! Bu iş için sizden bir ücret istemiyorum ![]() ![]() 52- "Ey kavmim! Rabbinizden mağfiret isteyin, sonra O'na tevbe edin ki, üzerinize gökten bol bol bereket indirsin ve sizi kuvvetinize kuvvet katarak çoğaltsın ![]() ![]() 53- Dediler ki; "Ey Hud! Sen bize açık bir mucize getirmedin ![]() senin sözünle tanrılarımızı terk etmeyiz ![]() ![]() 54- "Ancak şu kadarını diyebiliriz ki; "tanrılarımızdan bazısı seni fena çarpmış" ![]() ![]() 55- "O'ndan başka herşeyden uzağım, artık hepiniz toplanın bana istediğiniz tuzağı kurun, sonra hiç bekletmeyin ![]() 56- "Ben muhakkak ki, hem benim Rabbim, hem de sizin Rabbiniz olan Allah'a dayanmaktayım ![]() ![]() ![]() 57- "Eğer, yine de yüz çevirirseniz, ben size ne ile gönderilmişsem, işte onu tebliğ ettim ![]() ![]() ![]() 58- Ne zaman ki emrimiz geldi, Hud'u ve beraberindeki iman edenleri, tarafımızdan bir rahmet ile kurtardık, ayrıca onları çok ağır bir azaptan da kurtardık ![]() 59 ![]() ![]() ![]() ![]() 60- Hem bu dünyada, hem de kıyamet gününde bir lânetle izlendiler ![]() ![]() ![]() 61- Semud kavmine de kardeşleri Salih'i gönderdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 62- Dediler: "Ey Salih,! Bundan önce sen bizim içimizde ümit beslenir bir zat idin ![]() Biz, doğrusunu istersen bizi davet ettiğin şeyden kuşkulandıran bir şüphe içindeyiz ![]() 63- Salih dedi: "Ey kavmim! Eğer ben Rabbimden açık bir mucize üzerinde isem ve o bana tarafından bir rahmet bahşetmiş ise, ben Allah'a isyan ettiğim takdirde beni O'ndan kim kurtarabilir? Demek ki, siz bana zarar vermekten başka bir şey yapmıyorsunuz ![]() 64- "Ey kavmim! İşte şu, Allah'ın dişi devesi, size bir mucizedir ![]() ![]() ![]() 65- Derken, o deveyi kestiler ![]() ![]() ![]() 66- Ne zaman ki, azap emrimiz geldi, Salih'i ve beraberindeki iman edenleri, tarafımızdan bir rahmet sayesinde kurtardık, üstelik o günün perişanlığından da kurtardık ![]() ![]() 67- O zalimleri, korkunç bir gürültü yakalayıverdi de oldukları yerde çöküp kaldılar ![]() 68- Sanki orada güzel güzel yaşayıp durmamışlardı ![]() ![]() ![]() 69- Andolsun ki, İbrahim'e de elçilerimiz (melekler) müjde ile geldiler ve "selâm" dediler, o da "selâm" dedi ve hemen gidip onlara kızartılmış bir buzağı getirdi ![]() 70- Fakat onların o buzağıya el sürmediklerini görünce, tuhafına gitti ve içinde onlara karşı bir korku uyandı ![]() ![]() ![]() 71- İbrahim'in karısı ayakta duruyordu bunun üzerine yüzü güldü ![]() ![]() 72- "Vay başıma gelene!" dedi, "Ben bir kocakarıyım, kocam da yaşlı bir adam ![]() 73- Dediler: "Sen Allah'ın emrine mi şaşıyorsun? Allah'ın rahmeti ve berekâtı üzerinizdedir ![]() ![]() 74- İbrahim'den korku iyice geçip gidince, bu müjde de kendisine gelince, bizim (meleklerimiz)le Lut kavmi hakkında tartışmaya girişti: 75- Çünkü İbrahim, çok yumuşak huylu ve çok yufka yürekli (yanık kalbli) idi ![]() 76- Melekler: "Ey İbrahim! Bu konuda bizimle tartışmaktan vazgeç ![]() ![]() 77- Ne zaman ki, elçilerimiz Lut'a geldiler, bunların gelişleri yüzünden Lut fenalaştı, eli ayağı birbirine dolaştı ve "Bu gün çetin bir gündür ![]() ![]() 78- Daha önceleri çirkin işler yapmış olan kavmi harıl harıl koşup geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() 79- Onlar: "Sen de bilirsin ki, bizim senin kızlarınla bir ilgimiz yoktur ![]() ![]() ![]() 80- Lut dedi: "Ne olurdu size karşı bir kuvvetim olsaydı, ya da çok sarp bir yere sığınabilseydim ![]() 81- Melekler dediler: "Ey Lut! Şundan emin ol ki, biz Rabbinin elçileriyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 82- Ne zaman ki, emrimiz geldi, o ülkenin altını üstüne getirdik ve üzerlerine istif edilip pişirilmiş çamurdan taşlar yağdırdık ![]() 83- Bu taşlar Rabbinin katında damgalanmışlardı ![]() ![]() 84- Medyen'e de kardeşleri Şu'ayb'i gönderdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 85- "Ey kavmim! Ölçerken ve tartarken adaleti yerine getirin ![]() ![]() 86- Eğer mümin iseniz, Allah'ın helâlinden size ihsan ettiği kâr sizin için daha hayırlıdır ![]() ![]() 87- Dediler ki; "Ey Şu'ayb, atalarımızın taptıklarını terketmemizi veya mallarımızda dilediğimizi yapmaktan vazgeçmemizi sana namazın mı emrediyor? Oysa ki sen yumuşak huylusun ve aklı başında bir adamsın ![]() 88- Şu'ayb dedi ki: "Ey kavmim! Şayet ben Rabbimden ispat edici bir delil üzerinde bulunuyorsam ve şayet bana, O kendi katından güzel bir rızık ihsan etmişse, söyleyin bakalım ben ne yapmalıyım? Ben size karşı çıkmakla sizi menettiğim şeylere kendim düşmek istemiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() 89- "Ey kavmim! Bana karşı gelmeniz sakın sizi, Nuh kavminin veya Hud kavminin veya Salih kavminin başlarına gelen musibetler gibi bir musibete uğratmasın ![]() ![]() 90- Rabbinizden mağfiret dileyin, sonra O'na tevbe ile yönelin ![]() ![]() 91- Dediler ki: "Ey Şu'ayb! Biz senin söylediklerinin çoğundan birşey anlamıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() 92- Şu'ayb dedi: "Ey kavmim! Benim akrabalarım size Allah'dan daha mı değerli ki, Allah'a sırt çevirip, onu unuttunuz? Muhakkak ki, Rabbim bütün yaptıklarınızı çepeçevre kuşatmıştır ![]() 93- "Ey kavmim! Var gücünüzle yapacağınız ne varsa yapın! Ben de görevimi yapmaya devam edeceğim ![]() ![]() ![]() 94- Ne zaman ki, emrimiz geldi, Şu'ayb ve beraberindeki müminler, tarafımızdan bir rahmet sayesinde kurtuldular ![]() ![]() 95- Sanki orada hiç güzel gün görmemişlerdi ![]() ![]() 96- Andolsun Musa'yı da âyetlerimizle ve apaçık bir belge ile gönderdik ![]() 97- Firavun'a ve cemaatine ![]() ![]() ![]() 98- Kıyamet günü, kavminin önüne düşer ![]() ![]() ![]() 99- Hem burada, hem de kıyamet gününde lanetle izlendiler ![]() 100 ![]() ![]() ![]() ![]() 101 ![]() ![]() ![]() ![]() 102 ![]() ![]() ![]() 103 ![]() ![]() ![]() 104 ![]() ![]() 105 ![]() ![]() ![]() 106 ![]() ![]() ![]() 107 ![]() ![]() ![]() ![]() 108 ![]() ![]() ![]() ![]() 109 ![]() ![]() ![]() ![]() 110 ![]() ![]() ![]() ![]() 111 ![]() ![]() ![]() 112 ![]() ![]() ![]() 113 ![]() ![]() ![]() ![]() 114 ![]() ![]() ![]() 115 ![]() ![]() 116 ![]() ![]() ![]() ![]() 117 ![]() ![]() 118 ![]() ![]() ![]() 119 ![]() ![]() ![]() ![]() 120 ![]() ![]() ![]() 121 ![]() ![]() 122 ![]() ![]() 123 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiYûnus Sûresi Açıklama Yunus sûresi, 109 (yüzdokuz) âyet olup 40, 94, 95 ve 96 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meali 1- Elif, Lâm, Râ ![]() ![]() 2- İnsanları (eğri yolun sonundan) korkut, inananlara Rableri nezdindeki yüksek makamları müjdele, diye içlerinden bir adama vahyimizi göndermemiz onlara tuhaf mı geldi? Kâfirler: "Hiç şüphesiz bu besbelli bir sihirbaz ![]() ![]() 3- Rabbiniz o Allah'dır ki, gökleri ve yeri altı günde yarattı, sonra arş üzerine istiva etti (onu hükmü altına aldı), işi tedbir eyliyor ![]() ![]() ![]() 4- Dönüşünüz hep O'nadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5- O Allah'dır ki, senelerin sayısını ve hesabını bilesiniz diye güneşi bir ışık, ayı da bir nur yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() 6- Elbette gece ile gündüzün birbiri ardınca değişip durmasında ve Allah'ın göklerde ve yerde yarattıklarında sakınan bir kavim için bir çok delil vardır ![]() 7- Bize kavuşmayı ummayanlar, dünya hayatına razı olup onunla tatmin bulanlar ve bizim âyetlerimizden gafil olanlar da vardır muhakkak ![]() 8- İşte bunların kendi elleriyle ettikleri yüzünden varacakları yer cehennemdir ![]() 9 ![]() ![]() ![]() 10 ![]() ![]() ![]() 11- Eğer Allah, insanlara, hayrı çarçabuk istedikleri gibi, şerri de alel-acele verseydi, onların hemen ecellerini getiriverirdi ![]() ![]() 12- İnsana bir sıkıntı dokunduğu zaman, gerek yan yatarken, gerek otururken, gerek dikilirken bize dua eder ![]() mi sanki kendisine dokunan o sıkıntı için bize hiç yalvarmamış gibi aldırmadan geçer gider ![]() ![]() 13- Andolsun ki, sizden önceki devirlerin bir çok kavmini, peygamberleri kendilerine bir çok belge ile geldikleri halde zulmettikleri ve imana gelmedikleri için helak ettik ![]() ![]() 14- Sonra onların ardından sizi yeryüzüne halifeler yaptık ki, bakalım nasıl ameller işleyeceksiniz ![]() 15- Böyle iken, âyetlerimiz, kesin birer belge olarak kendilerine okunduğu zaman, o bizimle karşılaşmayı ummayanlar, "Bundan başka bir Kur'ân getir veya bunu değiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 16- De ki, "Eğer Allah dileseydi ben onu size okumazdım ![]() ![]() ![]() 17- Artık bir yalanı Allah'a iftira eden veya O'nun âyetlerini inkar edenden daha zalim kim olabilir? Hiç şüphesiz o mücrimler iflah olmayacaklar ![]() 18- Allah'ı bırakıyorlar da, kendilerine ne fayda, ne de zarar verebilecek olan şeylere tapıyorlar ve "Bunlar bizim Allah katında şefaatçilerimizdir ![]() ![]() ![]() 19- İnsanlar, aslında bir tek ümmet idiler, sonra ihtilafa düşüp ayrı ayrı oldular ![]() ![]() 20- Bir de "Ona Rabbinden daha başka bir âyet indirilse ya!" diyorlar ![]() ![]() 21- İnsanlara dokunan bir sıkıntıdan sonra kendilerine bir rahmet tattırdığımız zaman, âyetlerimiz hakkında derhal bir takım hilekârlıklara girişirler ![]() ![]() ![]() 22- Sizi karada ve denizde gezdirip dolaştıran O'dur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 23- Sonra Allah onları oradan kurtarır, kurtulur kurtulmaz yeryüzünde çeşitli taşkınlıklara başlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() 23- Sonra Allah onları oradan kurtarır, kurtulur kurtulmaz yeryüzünde çeşitli taşkınlıklara başlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() 24- Dünya hayatının misali şöyledir: Gökten indirdiğimiz su ile, insanların ve hayvanların yediği bitkiler birbirine karışmıştır ![]() ![]() ![]() 25- Allah, selamet yurduna çağırıyor ve dilediğini de doğru yola hidayet ediyor ![]() 26- İyi iş, güzel amel yapanlara daha güzeli ve daha fazlasıyla karşılık vardır ![]() ![]() ![]() ![]() 27- Kötülük kazanmış olanlara gelince, kötülüğün cezası, misli kadardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 28- O gün ki, hepsini mahşere toplayacağız, sonra da o şirk koşanlara "Haydi yerlerinize! Siz de, ortak koştuklarınız da!" diyeceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() 29- "Şimdi sizinle bizim aramızda şahit olarak Allah yeter ![]() ![]() 30- İşte burada herkes geçmişte yaptığını bulacak ![]() ![]() ![]() 31- De ki, "size gökten ve yerden kim rızık veriyor? O, kulaklara ve gözlere hükmeden kim? Ölüden diriyi, diriden ölüyü çıkaran kim? İşleri idare eden kim?" Hemen "Allah'dır" diyecekler ![]() 32- İşte o Allah sizin gerçek Rabbinizdir ![]() 33 ![]() ![]() 34- De ki: "Allah'a eş tuttuğunuz ortaklarınızdan, önce yaratıp, sonra da onu çevirip yeniden diriltecek var mı?" De ki, "Önce yaratıp, sonra da onu yeniden yaratacak olan Allah'dır ![]() 35- De ki, "Ortak koştuklarınızdan doğru yolu gösterecek olan var mıdır?" Deki, "Allah, hak olan doğru yola hidayet eder ![]() ![]() 36- Onların birçoğu zandan başka bir şeye uymaz ![]() ![]() ![]() 37- Bu Kur'ân, Allah'dan başkası tarafından uydurulamaz, lâkin kendinden önceki kitapları tasdik eder ve o kitabı (levh-i mahfuzu) ayrıntılı olarak açıklar ![]() ![]() ![]() 38- "Onu o (peygamber) uydurdu" mu diyorlar? De ki; "Haydi siz de onun gibi bir sûre getirin ve Allah'dan başka, çağırabileceğiniz kim varsa onu da yardıma çağırın ![]() ![]() 39- Hayır ![]() ![]() ![]() 40- Onlardan ona (Kur'ân'a) inanacaklar da var, inanmayacaklar da var ![]() ![]() 41- Eğer seni inkâr etmeyi sürdürürlerse, de ki; "Benim amelim bana, sizin ameliniz de size aittir ![]() ![]() 42- İçlerinden seni dinlemeye gelenler de var ![]() 43- İçlerinden sana bakanlar da var ![]() 44- Şurası kesindir ki Allah, insanlara zerre kadar zulmetmez ![]() ![]() 45- Allah'ın onları haşredip toplayacağı günde, sanki onlar dünyada gündüz bir parça kalmışlar da aralarında tanışmışlar gibi olacak ![]() ![]() 46- Onlara vaad ettiğimizin bir kısmını sana göstersek de, göstermeden seni vefat ettirsek de, sonunda onların dönüşü bize olacak ![]() ![]() 47- Her ümmetin bir peygamberi vardır ![]() ![]() ![]() 48- Onlar, "Eğer doğru söylüyorsanız bu vaad ne zaman yerine gelecek?" diyorlar ![]() 49- De ki, "Ben, Allah'ın dilediğinin dışında kendi kendime ne bir zarar ne bir fayda verebilirim" ![]() ![]() ![]() 50- De ki: "O'nun azabı size geceleyin uykuda veya güpe gündüz gelecek olsa, ne dersiniz? Günahkârların onu alelacele istemeleri için ne sebep vardır?" 51- Bu azap meydana geldikten sonra mı iman edeceksiniz, yoksa şimdi mi? Halbuki onun çarçabuk gelmesini istiyordunuz ![]() 52- Sonra o zulüm yapanlara "Tadın bakalım şu ebedi azabı!" denilecek ![]() 53- "O azap gerçek mi?" diye sana soruyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() 54- Zulüm yapmış olan herkes, azabı görünce yeryüzündeki her şeyin sahibi olsa da, (o azaptan kurtulmak için) hepsini feda ederdi ![]() ![]() ![]() 55- Haberiniz olsun ki, göklerde ve yerde ne varsa Allah'ındır ![]() ![]() ![]() 56- O, hem can veren, hem can alandır ![]() ![]() 57- Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüller derdine bir şifa, müminlere bir hidayet ve rahmet geldi ![]() 58- De ki, "Allah'ın ihsanıyla ve rahmetiyle, yalnızca bunlarla sevinç duysunlar ![]() ![]() 59- De ki, "Baksanıza, Allah sizin için nice rızıklar indirdi, siz onlardan bir kısmını haram, bir kısmını helâl yaptınız" ![]() 60- Allah'a yalanı iftira edenler kıyamet gününü ne sanıyorlar? Allah, insanlara çok ihsanda bulunmuştur, lâkin insanların çoğu şükretmezler ![]() 61- Hangi işi yaparsan yap, Kur'ân'dan ne okursan oku, ne işte çalışırsan çalış, unutmayın ki, siz ona dalıp gitmişken, biz sizin üzerinizde şahidiz ![]() Ne yerde, ne de gökte zerre kadar hiç bir şey Rabbinin gözünden kaçmaz ![]() ![]() 62- Açın gözünüzü! Allah'ın dostları üzerine ne korku vardır, ne de onlar mahzun olurlar ![]() 63- Onlar ki, iman etmişler ve Allah'a karşı gelmekten sakınmışlardır ![]() 64- Onlara dünya hayatında da, ahiret hayatında da müjdeler vardır ![]() ![]() ![]() 65- Habibim, onların lafları seni üzmesin ![]() ![]() ![]() 66 ![]() ![]() ![]() ![]() 67- O, öyle bir Allah'dır ki, içinde dinlenesiniz diye sizin için geceyi, göresiniz diye de gündüzü yaptı ![]() ![]() 68- Dediler ki: "Allah, kendine çocuk edindi" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 69- De ki: Allah'a iftira edenler elbette felah bulmazlar ![]() 70- Dünyadaki zevkler çabuk biter ![]() ![]() ![]() 71- Bir de onlara Nuh'un kıssasını oku: Hani o bir zamanlar kavmine demişti ki: "Ey kavmim, eğer benim aranızda duruşum ve Allah'ın âyetleriyle öğüt verişim size ağır geliyorsa, şunu bilin ki, ben yalnızca Allah'a dayanmışımdır, artık siz ve ortaklarınız her ne yapacaksanız toplanıp bütün gücünüzle karar veriniz ![]() ![]() ![]() 72- Eğer yüz çevirirseniz çevirin, ben de sizden bir ücret istemedim ya! Benim mükafatımı ancak Allah verir ![]() ![]() 73- Buna rağmen yine de onu inkâr ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 74- Sonra onun arkasından birçok peygamberleri kavimlerine gönderdik ![]() ![]() ![]() ![]() 75- Sonra bunların arkasından Musa ile Harun'u âyetlerimizle Firavun'a ve cemaatine gönderdik ![]() ![]() 76- Kendilerine tarafımızdan hak gelince, "Muhakkak ki bu, apaçık bir sihirdir ![]() ![]() 77 ![]() ![]() 78- Dediler ki: "Sen bizi, atalarımızdan kalan yoldan çeviresin de yeryüzünde saltanat ikinizin olsun diye mi geldin? Biz ikinize de inanmayız" ![]() 79- Firavun da: "Bana bütün bilgili sihirbazları toplayıp getirin!" dedi ![]() 80- Sihirbazlar gelince, Musa onlara: "Ortaya ne atacaksanız atın!" dedi ![]() 81- Onlar ortaya atınca Musa dedi ki, "Sizin yaptığınız şey sihirdir ![]() ![]() ![]() 82-Allah, hakkın hak ve gerçek olduğunu kelimeleriyle ispat eder, günahkârların hoşuna gitmese de 83- Firavun ve adamlarının kendilerini belaya uğratacağı korkusundan dolayı Musa'ya kendi kavminin bir oymağından başka kimse iman etmedi ![]() ![]() 84- Musa dedi ki: "Ey kavmim! Siz gerçekten Allah'a iman ettinizse, O'na samimiyetle teslim olan müslümanlardan oldunuzsa artık O'na güvenin!" 85- Onlar da: "Biz Allah'a güvendik ![]() ![]() 86- "Bizi rahmetinle o kâfir kavmin elinden kurtar!" 87- Biz Musa ile kardeşine şöyle vahyettik: "Kavminiz için Mısır'da birtakım evler hazırlayın ve evlerinizi kıbleye karşı yapın ve namazı kılın ve müminlere müjde verin ![]() 88- Musa dedi: "Ey Rabbimiz! Sen Firavun'a ve adamlarına şu dünya hayatında göz kamaştırıcı zenginlik ve bol bol servet verdin ![]() ![]() ![]() 89- Allah buyurdu: "Her ikinizin de duası kesinlikle kabul olundu ![]() ![]() ![]() 90- Ve sonra İsrailoğulları'nı denizden aşırdık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 91- Şimdi mi? Oysa bundan önce hep isyan etmiştin ve fesatçılardan idin ![]() 92- Biz de bugün senin bedenini arkandan gelenlere bir ibret olsun diye kurtaracağız ![]() ![]() 93- Gerçekten İsrailoğulları'nı çok güzel bir yurda yerleştirdik ve onlara hoş nimetlerden rızıklar verdik ![]() ![]() ![]() 94- Sana indirdiklerimizde herhangi bir şüpheye düşersen, senden önce kitap okuyanlara sor ![]() ![]() 95- Ve sakın Allah'ın âyetlerini inkar edenlerden olma, sonra hüsrana uğrayanlardan olursun ![]() 96- Doğrusu, aleyhlerinde Rabbinin hükmü kesinleşmiş olanlar imana gelmezler ![]() 97- Onlara bütün mucizeler hep birden gelse, yine de o acıklı azabı görünceye kadar inanmazlar ![]() 98- Fakat o vakit iman edip de imanları kendilerine fayda vermiş bir kasaba olsaydı? Ancak Yunus'un kavmi iman ettikleri vakit, dünya hayatında o rezillik azabını üzerlerinden kaldırmış ve bir süre onları rahata kavuşturmuştuk ![]() 99- Eğer Rabbin dileseydi, yeryüzünde kim varsa hepsi toptan iman ederlerdi ![]() 100- Allah'ın izni olmadıkça hiçbir kişinin iman etmesi mümkün değildir ![]() ![]() 101- De ki: "Göklerde ve yerde olup bitenlere dikkatle bakın!" Fakat o uyarmalar ve o âyetler, iman etmeyen bir kavme fayda vermez ki! 102- Onlar, kendilerinden önce gelmiş geçmiş olanların uğradıkları felaket günleri gibisinden başkasını mı bekliyorlar? De ki, "Bekleyin, ben de sizinle beraber bekleyenlerden olacağım ![]() 103- Sonra biz, peygamberlerimizi ve iman edenleri kurtarırız ![]() ![]() ![]() 104- De ki: "Ey insanlar! Eğer benim dinimde bir şüpheniz varsa, şunu bilin ki, Allah'ı bırakıp da sizin taptıklarınıza tapmam ![]() ![]() ![]() 105- "Ayrıca yüzünü tevhid dininden ayırma ve sakın müşriklerden olma!" (diye emrolundum) ![]() 106- "Ve Allah'dan başka, sana faydası da, zararı da dokunmayacak olan şeylere yalvarma! Eğer yalvarırsan, o zaman hiç şüphesiz sen zalimlerden olursun ![]() 107 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 108 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 109- Sana vahyolunana uy! Ve Allah hükmünü verinceye kadar sabret ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiRa'd Sûresi Açıklama Ra'd Sûresi, 43 (kırküç) âyet olup Mekke'de mi, Medine'de mi indiği hakkında ihtilaf vardır ![]() ![]() ![]() Meali 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() 10 ![]() ![]() 11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 ![]() ![]() 13 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 14 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15 ![]() ![]() 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 17 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19 ![]() ![]() 20 ![]() ![]() 21 ![]() ![]() 22 ![]() ![]() ![]() 23 ![]() ![]() 24 ![]() ![]() 25 ![]() ![]() 26 ![]() ![]() ![]() ![]() 27 ![]() ![]() ![]() 28 ![]() ![]() ![]() 29 ![]() 30 ![]() ![]() ![]() ![]() 31 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 32 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 33 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 34 ![]() ![]() ![]() ![]() 35 ![]() ![]() ![]() ![]() 36 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 37 ![]() ![]() ![]() 38 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 39 ![]() ![]() ![]() 40 ![]() ![]() 41 ![]() ![]() ![]() ![]() 42 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 43 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiYûsuf Sûresi Açıklama Yusuf suresi, 111 (yüzonbir) âyet olup 1,2 ve 3 ![]() ![]() ![]() Meali 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() ![]() 11 ![]() ![]() 12 ![]() ![]() ![]() 13 ![]() ![]() 14 ![]() ![]() 15 ![]() ![]() ![]() 16 ![]() ![]() 17 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 20 ![]() ![]() ![]() 21 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 22 ![]() ![]() ![]() 23 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 24 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 25 ![]() ![]() ![]() ![]() 26 ![]() ![]() ![]() 27 ![]() ![]() 28 ![]() ![]() ![]() 29 ![]() ![]() ![]() 30 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 31 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 32 ![]() ![]() ![]() ![]() 33 ![]() ![]() ![]() 34 ![]() ![]() ![]() 35 ![]() ![]() 36 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 37 ![]() ![]() ![]() ![]() 38 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 39 ![]() 40 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 41 ![]() ![]() ![]() ![]() 42 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 43 ![]() ![]() ![]() 44 ![]() ![]() ![]() 45 ![]() ![]() 46 ![]() ![]() ![]() ![]() 47 ![]() ![]() 48 ![]() ![]() 49 ![]() ![]() 50 ![]() ![]() ![]() 51 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 52 ![]() ![]() ![]() 53 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 54 ![]() ![]() ![]() 55 ![]() ![]() ![]() 56 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 57 ![]() ![]() 58 ![]() ![]() ![]() 59 ![]() ![]() ![]() 60 ![]() ![]() 61 ![]() ![]() ![]() 62 ![]() ![]() 63 ![]() ![]() ![]() ![]() 64 ![]() ![]() 65 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 66 ![]() ![]() ![]() 67 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 68 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 69 ![]() ![]() 70 ![]() ![]() 71 ![]() 72 ![]() ![]() ![]() ![]() 73 ![]() ![]() ![]() 74 ![]() ![]() 75 ![]() ![]() ![]() 76 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 77 ![]() ![]() ![]() 78 ![]() ![]() ![]() ![]() 79 ![]() ![]() ![]() 80 ![]() ![]() ![]() ![]() 81 ![]() ![]() ![]() ![]() 82 ![]() ![]() ![]() 83 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 84 ![]() ![]() ![]() ![]() 85 ![]() ![]() ![]() 86 ![]() ![]() 87 ![]() ![]() ![]() 88 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 89 ![]() 90 ![]() ![]() ![]() ![]() 91 ![]() ![]() ![]() 92 ![]() ![]() ![]() ![]() 93 ![]() ![]() ![]() 94 ![]() ![]() 95 ![]() ![]() 96 ![]() ![]() ![]() ![]() 97 ![]() ![]() ![]() 98 ![]() ![]() ![]() 99 ![]() ![]() 100 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 101 ![]() ![]() 102 ![]() ![]() ![]() 103 ![]() ![]() 104 ![]() ![]() ![]() 105 ![]() ![]() 106 ![]() ![]() 107 ![]() 108 ![]() ![]() ![]() ![]() 109 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 110 ![]() ![]() ![]() 111 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim Mealiİbrâhim Sûresi Açıklama İbrahim sûresi, 52 (elliiki) âyet olup 28 ve 29 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meali 1- Elif, Lâm, Râ ![]() ![]() 2- O Allah'ın (yolu) ki, göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur ![]() 3- Onlar, o kimselerdir ki dünya hayatını ahirete tercih ederler, (insanları) Allah'ın yolundan çevirirler ve onun eğrilmesini isterler ![]() ![]() 4- Biz, her peygamberi, ancak bulunduğu kavminin diliyle gönderdik ki, onlara apaçık anlatsın ![]() ![]() ![]() 5- And olsun ki Musa'yı âyetlerimizle gönderdik ![]() ![]() ![]() 6- Musa kavmine demişti ki: "Allah'ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın ![]() ![]() ![]() ![]() 7- Ve hatırlayın ki Rabbiniz size şöyle bildirmişti: Yüceliğim hakkı için şükrederseniz elbette size (nimetimi) artırırım ve eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir ![]() 8- Musa dedi ki: Siz ve yeryüzünde bulunanların hepsi nankörlük etseniz, iyi biliniz ki Allah hepinizden zengindir, hamdedilmeye layıktır ![]() 9- Sizden öncekilerin; Nuh, Âd ve Semûd kavimlerinin ve onlardan sonra gelenlerin haberleri size gelmedi mi? Onları, Allah'tan başkası bilmez ![]() ![]() 10- Peygamberleri dedi ki: "Gökleri ve yeri yaratan, Allah hakkında da şüphe mi var? O, sizi günahlarınızı bağışlamak için çağırıyor ve belirlenmiş bir süreye kadar size müsade ediyor ![]() ![]() ![]() 11- Peygamberleri onlara dediler ki: "(Evet) biz ancak sizin gibi bir insanız, ama Allah kullarından dilediğine nimetini lütfeder ![]() ![]() ![]() 12- Bize yollarımızı göstermişken neden biz Allah'a dayanıp güvenmeyelim? Elbette bize yaptığınız eziyetlere katlanacağız ![]() ![]() 13- İnkâr edenler peygamberlerine dediler ki: "Ya sizi mutlaka yurdumuzdan çıkaracağız, ya da mutlaka dinimize döneceksiniz!" Rableri de onlara: "Zâlimleri mutlaka helak edeceğiz" diye vahyetti ![]() 14- Ve Onlardan sonra sizi mutlaka o yerde yerleştireceğiz ![]() ![]() 15- (Peygamberler, düşmanlarına karşı) fetih istediler, ve her zorba inatçı hüsrana uğradı ![]() 16- Ardından da Cehennem vardır, orada kendisine irinli su içirilecektir ![]() 17- Onu yutmaya çalışacak, fakat boğazından geçiremeyecek ve her yandan ona ölüm gelecek, fakat o ölemez ![]() ![]() 18- Rabblerini inkâr edenlerin durumu tıpkı fırtınalı bir günde rüzgarın şiddetle savurduğu bir küle benzer ![]() ![]() ![]() 19- Gökleri ve yeri gerçekten Allah'ın yarattığını görmedin mi? O dilerse sizi yok edip yepyeni bir halk getirir ![]() 20- Bu, Allah'a göre önemli bir şey değildir ![]() 21- (Kıyamet günü) İnsanların hepsi Allah'ın huzuruna çıkacaklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 22- İş bitince şeytan onlara şöyle diyecek: "Şüphesiz ki Allah size gerçek olanı vaad etti, ben de size vaad ettim, ama sonra caydım! Zaten benim size karşı bir gücüm yoktu ![]() ![]() ![]() 23- İman edip salih ameller işleyenler ise, Rablerinin izniyle içinde sürekli kalacakları ve altından ırmaklar akan cennetlere konulurlar ![]() ![]() 24- Görmedin mi? Allah nasıl bir misal verdi ![]() ![]() 25- (O ağaç) Rabbinin izniyle her zaman meyve verir ![]() ![]() 26- Kötü sözün durumu da, yerden koparılmış, kökü olmayan kötü bir ağaca benzer ![]() 27- Allah, iman edenleri, dünya hayatında da, ahirette de sağlam bir söz üzerinde tutar; zalimleri de saptırır ve Allah, dilediğini yapar ![]() 28- Allah'ın nimetlerine nankörlükle karşılık veren ve sonunda milletlerini helak yurduna konduranları görmedin mi? 29- Onlar, cehenneme girecekler ![]() ![]() 30- Allah'ın yolundan saptırmak için Allah'a eşler koştular ![]() ![]() 31- (Ey Muhammed!) İman eden kullarıma söyle: "Namazı dosdoğru kılsınlar, alış-veriş ve dostluğun olmadığı bir günün gelmesinden önce, kendilerine verdiğimiz rızıktan açık ve gizli (Allah için) harcasınlar ![]() 32- Allah öyle bir Allah'tır ki; gökleri ve yeri yarattı, gökten su indirdi, onunla size rızık olarak çeşitli meyveler çıkardı; emri gereğince denizde yüzüp gitmeleri için gemileri emrinize verdi, ırmakları da emrinize verdi ![]() 33- Sürekli olarak yörüngelerinde hareket eden ay ve güneşi, geceyi ve gündüzü sizin emrinize verdi ![]() 34- O, Kendisinden isteyebileceğiniz her şeyi size verdi ![]() ![]() 35- Hatırla ki; Bir zaman İbrahim şöyle demişti: "Rabbim! Bu şehri güvenli kıl! Beni ve oğullarımı putlara tapmaktan uzak tut! 36- "Rabbim! Çünkü onlar (putlar) insanlardan birçoğunun sapmasına sebep oldular ![]() ![]() 37- "Rabbimiz! Ben çocuklarımdan bir kısmını namazı dosdoğru kılmaları için, senin Beyt-i Haram'ının yanında, ekinsiz bir vadiye yerleştirdim ![]() ![]() ![]() 38- "Ey Rabbimiz! Sen bizim gizlediğimizi de açığa vurduğumuzu da şüphesiz bilirsin ![]() ![]() 39- "İhtiyarlık halimde bana İsmail'i ve İshak'ı lutfeden Allah'a hamd olsun ![]() ![]() 40- "Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazını dosdoğru kılanlardan eyle! Ey Rabbimiz! duamı kabul et! 41- "Ey Rabbimiz! Herkesin hesaba çekileceği günde beni, ana-babamı ve müminleri bağışla!" 42- Ey Peygamber! Sakın zalimlerin yaptıklarından Allah'ın gâfil olduğunu sanma! Ancak Allah, onların cezalarını, gözlerin dışa fırlayacağı güne erteler ![]() 43- O gün, başlarını dikerek koşacaklar, gözleri kendilerine bile dönmeyecek ve gönülleri bomboş kalacaktır ![]() 44- Ey Peygamber! İnsanları, azabın geleceği gün ile korkut ![]() ![]() ![]() 45- Siz, kendilerine zulmedenlerin yurtlarında oturdunuz ![]() ![]() ![]() 46- Gerçekten onlar çeşitli hileler ve tuzaklar kurdular ![]() ![]() 47- O halde sakın Allah'ın peygamberlerine olan vaadinden cayacağını sanma! Şüphesiz Allah her şeye galiptir, intikam sahibidir ![]() 48- O gün yeryüzü bir başka yere, gökler, başka göklere çevirilecek ve bütün varlıklar, kabirlerinden çıkıp bir ve gücüne karşı durulmaz olan Allah'ın huzuruna toplanacaklardır ![]() 49- O gün, suçluların zincire vurulmuş olduğunu görürsün ![]() 50- Gömlekleri katrandandır ve yüzlerini ateş kaplar ![]() 51- Çünkü Allah, herkesi kazandığı ile cezalandıracaktır ![]() ![]() 52- Bu Kur'ân, kendisiyle uyarılsınlar, Allah'ın ancak bir tek ilâh olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye insanlara gönderilmiş bir tebliğdir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiMeryem Sûresi Açıklama Meryem sûresi, 98 (doksansekiz) âyet olup Mekke'de nâzil olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meali 1- Kâf, Hâ, Yâ, Ayn, Sâd ![]() 2- Bu, Rabbinin, kulu Zekeriyya'ya olan rahmetini anmadır ![]() 3- Bir zamanlar o, Rabbine gizlice (içinden) yalvarmıştı ![]() 4- Şöyle demişti: "Ey Rabbim! Şüphesiz (artık öyle bir durumdayım ki) benim kemiğim zayıflayıp gevşedi ve başım(ın saçı) bembeyaz alev gibi tutuştu ![]() ![]() 5- "Gerçekten ben, arkamdan yerime geçecek varislerden endişedeyim ![]() ![]() ![]() 6- "Ki bana da mirasçı olsun, Yakub ailesine de mirascı olsun ![]() ![]() 7- (Allah şöyle buyurdu): "Ey Zekeriyya! Şüphesiz biz sana Yahya isminde bir oğlanı müjdeliyoruz ![]() ![]() 8- Zekeriyya: "Rabbim! Karım kısır, ben de son derece kocamışken nasıl oğlum olabilir?" dedi ![]() 9- (Allah yahut Cebrail ona şöyle) dedi: "Dediğin gibidir, (fakat) Rabbin buyurdu ki, bu işi yapmak bana kolaydır ![]() ![]() ![]() 10- Zekeriyya şöyle dedi: "Rabbim! Bana alâmet ver ![]() ![]() ![]() 11- Nihayet (birgün konuşamayınca) mihrabdan kavmine karşı çıktı da onlara "Sabah ve akşam (Rabbinizi) tesbih edin" diye işaret etti ![]() 12- "Ey Yahya! Kitaba kuvvetle sarıl" (dedik) ve daha çocukken ona hikmet verdik ![]() 13- Hem de katımızdan bir merhamet ve (günahlardan) paklık verdik, o çok takva sahibi idi ![]() 14- Anne ve babasına karşı iyi davranan bir kimse idi, zorba ve isyankâr değildi ![]() 15- Doğduğu gün, öleceği gün ve dirileceği gün ona selam olsun ![]() 16- (Ey Muhammed!) Kur'ân'daki Meryem kıssasını da an (insanlara anlat) ![]() ![]() 17- Sonra ailesiyle kendisi arasına bir perde koymuştu ![]() ![]() 18- Meryem: "Ben senden Rahmân (olan Allah) a sığınırım ![]() ![]() 19- Melek: "Ben, sana temiz bir oğlan bağışlamak için, Rabbinin gönderdiği bir elçiyim" dedi ![]() 20- Meryem: "Benim nasıl çocuğum olabilir? Bana hiçbir insan dokunmamıştır ![]() ![]() 21- Melek: "Bu, dediğin gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 22- Nihayet (Allah'ın emri gerçekleşti) Meryem İsa'ya gebe kaldı ve o haliyle uzak bir yere çekildi ![]() 23- Sonra doğum sancısı onu bir hurma dalına tutunup dayanmaya zorladı ![]() ![]() 24- Melek, Meryem'e, aşağı tarafından şöyle seslendi ![]() ![]() 25- "Hurma dalını kendine doğru silkele, üzerine devşirilmiş taze hurmalar dökülsün ![]() 26- "Ye, iç, gözün aydın olsun ![]() ![]() ![]() 27- Sonra Meryem onu (İsa'yı) yüklenerek kavmine getirdi ![]() ![]() 28- "Ey Harun'un kızkardeşi! Senin baban kötü bir adam değildi, annen de iffetsiz bir kadın değildi ![]() 29- Bunun üzerine Meryem çocuğu gösterdi ![]() ![]() 30- (Allah'ın bir mucizesi olarak İsa şöyle) dedi: "Şüphesiz ben Allah'ın kuluyum ![]() ![]() 31- "Beni, nerede olursam olayım mübarek kıldı ![]() ![]() 32- "Beni anneme hürmetkar kıldı ![]() ![]() 33- "Doğduğum gün, öleceğim gün ve dirileceğim gün selam ve emniyet benim üzerimedir ![]() 34- İşte hakkında (yahudilerle hıristiyanların) ihtilaf edip durdukları Meryemoğlu İsa'ya dair Allah'ın sözü budur ![]() 35- Çocuk edinmek asla Allah'ın şanına yakışmaz ![]() ![]() ![]() 36- "Şüphesiz benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz Allah'tır ![]() ![]() 37- Ne var ki, fırkalar (yahudi ve hıristiyanlar) kendi aralarında ihtilafa düştüler ![]() 38- Bize gelecekleri gün, neler işitecekler, neler görecekler! Fakat o zalimler bugün apaçık bir sapıklık içindedirler ![]() 39- (Ey Muhammed!) İnsanların pişmanlık duyacağı ve işin bitmiş olacağı (kıyamet) günü ile onları uyar ![]() ![]() 40- Şüphesiz biz bütün yeryüzüne ve üzerindekilere varis olacağız ![]() ![]() 41- Kur'ân'da İbrahim'i(n kıssasını da) an ![]() ![]() 42- O, bir zaman babasına şöyle demişti: "Babacığım! İşitmeyen, görmeyen ve sana hiçbir faydası olmayan şeylere niçin tapıyorsun?" 43- "Babacığım! Doğrusu sana gelmeyen bir ilim bana geldi ![]() ![]() 44- "Babacığım! Şeytana tapma, çünkü şeytan Rahmân (olan Allah)a âsî oldu ![]() 45- "Babacığım! Doğrusu ben korkarım ki, sana Rahmân'dan bir azab dokunur da şeytana (cehennemde arkadaş) olursun ![]() 46- Babası "Ey İbrahim! Sen benim ilâhlarımdan yüz mü çeviriyorsun? Yemin ederim ki, eğer (onları kötülemekten) vazgeçmezsen, seni muhakkak taşlarım ![]() ![]() ![]() 47- İbrahim şöyle dedi: "Selâm sana olsun, senin için Rabbimden mağfiret dileyeceğim ![]() ![]() 48- "Ben, sizden ve Allah'tan başka taptığınız şeylerden çekilip ayrılırım da Rabbime dua (ibadet) ederim ![]() ![]() 49- İbrahim, kavminden ve onların Allah'tan başka ibadet ettikleri şeylerden uzaklaşınca, biz ona İshak'ı ve (İshak'ın oğlu) Yakub'u ihsan ettik ![]() ![]() 50- Biz onlara rahmetimizden lütuflarda bulunduk ![]() ![]() 51- Kur'ân'da Musa'yı da an; Şüphesiz ki o, ihlaslı bir kuldu ve gönderilmiş bir peygamberdi ![]() 52- Biz ona Tur dağının sağ yanından seslendik ve onu hususi bir konuşmada bulunmak üzere kendimize yaklaştırdık ![]() 53- Rahmetimizden de ona, kardeşi Harun'u bir peygamber olarak ihsan eyledik ![]() 53- Rahmetimizden de ona, kardeşi Harun'u bir peygamber olarak ihsan eyledik ![]() 54- Kur'ân'da İsmail'i de an; çünkü o, vaadine sadık bir kuldu ve gönderilmiş bir peygamberdi ![]() 55- Ailesine ve çevresine namaz kılmayı ve zekat vermeyi emrederdi ve Rabbinin katında hoşnutluğa ermişti ![]() 56- Kitapta İdris'i de an; çünkü o, çok sadık (özü, sözü pek doğru) bir peygamberdi ![]() 57- Biz onu yüce bir yere yükselttik ![]() 58- İşte bunlar, Allah'ın kendilerine nimetler verdiği peygamberlerden, Âdem'in soyundan ve gemide Nuh ile beraber taşıdıklarımızın neslinden, İbrahim ve İsrail'in soyundan, hidayete erdirdiğimiz ve seçtiğimiz kimselerdir ![]() ![]() 59- Sonra bunların ardından öyle bir nesil geldi ki, namazı terkettiler, heva ve heveslerine uydular; onlar bu taşkınlıklarının karşılığını mutlaka göreceklerdir ![]() ![]() 60- Fakat tevbe edip iman eden ve salih amel işleyen bunun dışındadır ![]() ![]() 61- O cennet, Rahmân (olan Allah)ın kullarına görmedikleri halde vadettiği "Adn" cennetleridir ![]() ![]() 62- Onlar orada boş bir söz işitmezler ![]() ![]() ![]() 63- İşte kullarımızdan takva sahibi olanlara vereceğimiz cennet budur ![]() 64- "(Cebrail dedi ki: Ey Muhammed!) "Biz senin Rabbinin emri olmadıkça inmeyiz ![]() ![]() 65- O, göklerin, yerin ve aralarındakilerin Rabbidir ![]() ![]() 66- Halbuki insan şöyle der: "Ben öldüğüm zaman, ileride gerçekten diri olarak (mezardan) çıkarılacak mıyım?" 67- O insan, daha önce hiçbir şey değilken kendisini yoktan var ettiğimizi hatırlamaz mı? 68- Rabbine andolsun ki biz onları (öldükten sonra dirilmeyi inkâr eden kâfirleri) şeytanları ile beraber elbette ve elbette mahşerde toplayacağız ![]() ![]() ![]() 69- Sonra her zümreden Rahmân'a karşı en ziyade isyankâr hangileri ise, muhakkak ayırıp atacağız ![]() 70- Sonra o cehenneme atılmaya layık olanların kimler bulunduğunu elbette biz daha iyi biliriz ![]() 71- İçinizden hiçbiri istisna edilmemek üzere mutlaka herkes cehenneme varacaktır ![]() ![]() 72- Sonra Allah'dan korkup, sakınanları kurtaracağız ve zalimleri de toptan cehennemde bırakacağız ![]() 73- Âyetlerimiz kendilerine apaçık okunduğu zaman, o inkâr edenler, iman edenlere dediler ki :"Bu iki zümreden (Mümin ve kâfirlerden) hangisi mevki bakımından daha iyi, meclis ve topluluk itibariyle daha güzeldir?" 74- Halbuki biz, kendilerinden evvel, mal ve gösterişce daha güzel nice asırlar halkını helak etmişizdir ![]() 75- Onlara de ki: "Kim sapıklık içinde ise, Rahmân ona mal ve evlatça ziyadelik ve azgınlığında mühlet verir ![]() ![]() 76- Allah, hidayeti kabul edenlere, daha çok hidayet verir ![]() ![]() 77- Şimdi âyetlerimizi inkâr eden ve "Elbette bana mal ve evlat verilecektir ![]() 78- O (kâfir), gaybı mı bildi? Yoksa Rahmân (olan Allah) katından bir söz mü aldı? 79- Hayır, asla öyle değil; biz onun söylediklerini yazacağız ve azabını çoğalttıkça çoğaltacağız ![]() 80- O söylediği (mal ve evlat gibi) şeyleri de hep elinden alacağız ve o, tek başına bize gelecektir ![]() 81- Onlar, kendilerine kuvvet ve şeref kazandırsın diye, Allah'dan başka ilâh edindiler ![]() 82- Hayır, (zannettikleri gibi değil) tapındıkları ilâhlar onların ibadetlerini inkâr edecekler ve aleyhlerine dönüp düşman olacaklardır ![]() 83- Görmedin mi? Biz şeytanları o kâfirler üzerine musallat ettik ![]() ![]() 84- Öyleyse onların hemen azaba uğratılmalarını isteme ![]() ![]() 85- O gün, takva sahiplerini, heyet olarak Rahmân'ın huzuruna toplayacağız ![]() 86- Suçluları da susuz olarak cehenneme süreceğiz ![]() 87- (O gün) Rahmân (olan Allah)'ın katında bir ahd almış olan kimseden başkaları şefaat etme hakkına sahip olamayacaklardır ![]() 88- (Yahudilerle hıristiyanlar) "Rahmân, çocuk edindi" dediler ![]() 89- Yemin olsun ki, siz çok çirkin bir şey söylediniz ![]() 90- Az kalsın, söyledikleri sözden gökler çatlayacak, yer yarılacak ve dağlar parçalanıp dağılacaktı, 91- O Rahmân'a çocuk isnad ettiler diye ![]() ![]() ![]() 92- Halbuki Rahmân'a çocuk edinmek yaraşmaz ![]() 92- Halbuki Rahmân'a çocuk edinmek yaraşmaz ![]() 93- Göklerde ve yerde bulunan hiçbir kimse yoktur ki (kıyamet günü) Rahmân'ın huzuruna kul olarak çıkmasın ![]() 94- And olsun ki Allah onların hepsini kuşatmış, kendilerini ve yaptıklarını bir bir saymıştır ![]() 95- Kıyamet günü onların herbiri Allah'ın huzuruna tek başına çıkacaktır ![]() 96- İman edip, salih amel işleyenler var ya, Rahmân (olan Allah) onları (gönüllere) sevdirecektir ![]() 97- (Ey Muhammed!) Biz Kur'ân'ı senin dilin üzere kolaylaştırdık ki, onunla Allah'tan korkup sakınanları müjdeleyesin, inat edenleri de korkutasın ![]() 98- Hem onlardan önce nice nesilleri helak ettik ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiKAF SURESİ 1- Kâf ![]() 3- Öldüğümüz ve bir toprak olduğumuz vakit mi (tekrar) dirileceğiz? bu dönüş çok uzaktır ![]() 4- Fakat biz toprağın onlardan neyi eksilttiğini elbette biliyoruz ![]() ![]() 5- Doğrusu hak kendilerine geldiği zaman yalanladılar da şimdi karmakarışık bir ıztırap içindeler ![]() 6- Artık üstlerindeki göğe bakmazlar mı ki, onu nasıl bina etmiş ve süslemişiz, onun hiç bir çatlağı yoktur ![]() 7- Yeri de nasıl uzatmış, üzerine sabit dağlar oturtmuşuz ![]() ![]() 8- Bunlar, Allah'a yönelen her kula gönül gözünü açmak ve ona ibret vermek içindir ![]() 9- Bir de gökten bereketli bir su indirip de onunla bağlar, bahçeler ve biçilecek taneler bitirmekteyiz ![]() 10- Tomurcukları birbiri üzerine dizilmiş uzun boylu hurma ağaçları yetiştirdik ![]() 11- Bunları kullara rızık olması için (yetiştirmekteyiz) ![]() ![]() 12- Onlardan önce Nuh'un kavmi, Ress halkı ve Semûd da yalanlamıştı ![]() 13- Âd, Firavun, Lût'un kardeşleri de (yalanladılar) ![]() 14- Eyke halkı ve Tübbâ kavmi de, bunların hepsi peygamberleri yalanladılar da (onlara) azabım hak oldu ![]() 15- Biz ilk yaratmada acizlik mi gösterdik? Doğrusu, onlar yeni bir yaratılıştan şüphe içindedirler ![]() 16- Andolsun insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz ![]() ![]() 17- Onun sağında ve solunda oturmuş iki melek zabıt tutarken, 18- İnsan hiçbir söz söylemez ki yanında (onu) gözetleyen, dediklerini zapteden bir melek hazır bulunmasın ![]() 19- Ölüm sarhoşluğu gerçekten geldiğinde, "Ey insan! İşte bu senin öteden beri kaçtığın şeydir ![]() ![]() 20- Sur'a üfürülür, işte bu, tehdid(in gerçekleşme) günüdür ![]() 21- Her can, kendisiyle beraber bir sevk memuru ve bir şahid bulunduğu halde gelir ![]() 22- (Allah ona) "Andolsun sen bundan gaflet içinde idin ![]() ![]() ![]() ![]() 23- Beraberindeki melek "işte yanımdaki hazır" der ![]() 24- (Allah iki meleğe buyurur ki "Haydi ikiniz, atın cehenneme her inatçı nankörü! 25- İyiliklere (sürekli) engel olan, saldırgan, şüpheciyi ![]() 26- O ki Allah'ın yanında başka ilâh edinmiştir ![]() ![]() 27- Yanındaki arkadaşı (şeytan) der ki: "Rabbimiz! Ben onu azdırmadım ![]() ![]() 28- Allah buyurur ki: "Huzurumda çekişmeyin! Ben size daha önce uyarıcı göndermiştim ![]() 29- Benim huzurumda söz değiştirilmez ![]() ![]() 30- Biz O gün cehenneme: "Doldun mu?" diyeceğiz ![]() ![]() 31- Cennet de kötülükten sakınanlara yaklaştırılır ![]() ![]() 32-33- Onlara denir ki: "İşte size vaad edilen bu cennet, Allah'a yönelen, O'nun emirlerine riayet eden, görmediği halde Rahman olan Allah'tan korkan ve O'na yönelen bir kalple gelenlere mahsustur ![]() 34- "Şimdi selam ve selametle oraya girin ![]() ![]() 35- Orada onlara ne isterlerse vardır ![]() ![]() 36- Ey Muhammed! Biz onlardan önce kendilerinden daha kuvvetli olan ve beldeleri delik deşik eden nice nesilleri helak ettik, hiç kurtuluş var mı? 37- Şüphesiz ki bunda kalbi olan ve hazır bulunup kulak veren kimse için elbette bir öğüt vardır ![]() 38- Andolsun ki biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri altı günde yarattık, Bize hiçbir yorgunluk da dokunmadı ![]() 39- Ey Muhammed! Onların söylediklerine karşı sabret ![]() ![]() 40- Geceleyin (akşam ve yatsı namazlarını kılarak), namazlardan sonra da (vitir ve nafile kılarak) O'nu tesbih et ![]() 41- Bir münadinin yakın bir yerden sesleneceği güne kulak ver ![]() 42- O gün insanlar, o çağrıyı gerçek olarak duyarlar ![]() ![]() 43- Gerçekten biz hem yaşatırız, hem öldürürüz ![]() ![]() 44- O gün yer yarılır, insanlar kabirlerinden çabucak çıkarlar ![]() ![]() 45-Biz onların söylediklerini daha iyi biliriz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiBAKARA SURESİ 1- (Elif, Lâm, Mîm ![]() 2- İşte o kitap, bunda şüphe yok, müttakiler (kötülükten korunacaklar) için hidayettir ![]() 3- Onlar ki gaybe iman edip namazı dürüst kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah yolunda) harcarlar ![]() 4- Ve onlar ki hem sana indirilene iman ederler, hem senden önce indirilene ![]() ![]() 5- Bunlar, işte Rabblerinden bir hidayet üzerindedirler ve bunlar işte felaha erenlerdir ![]() 6- Şu muhakkak ki inkâr edenleri uyarsan da, uyarmasan da onlar için birdir ![]() ![]() 7- Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir ![]() ![]() ![]() 8- İnsanlardan öyleleri de vardır ki, inanmadıkları halde, "Allah'a ve ahiret gününe inandık ![]() ![]() 9- Allah'ı ve müminleri aldatmaya çalışırlar ![]() ![]() 10- Kalplerinde hastalık vardır ![]() ![]() ![]() 11- Hem onlara: "Yeryüzünde fesat çıkarmayın ![]() ![]() ![]() 12- İyi bilin ki, onlar ortalığı bozanların ta kendileridir, fakat anlamazlar ![]() 13- Onlara: "İnsanların (müslümanların) inandığı gibi inanın ![]() ![]() ![]() 14- Onlar iman edenlere rastladıkları zaman: "İnandık" derler ![]() ![]() ![]() 15- (Asıl) Allah onlarla alay eder ve taşkınlıkları içinde serserice dolaşmalarına mühlet verir ![]() 16- İşte onlar o kimselerdir ki, hidayet karşılığında sapıklığı satın aldılar da, ticaretleri kâr etmedi, doğru yolu da bulamadılar ![]() 17- Onların durumu, bir ateş yakanın durumu gibidir ![]() ![]() 18- (Onlar) sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler ![]() ![]() 19- Yahut (onların durumu), gökten boşanan, içinde karanlıklar, gök gürlemesi ve şimşek(ler) bulunan bir yağmur(a tutulmuşun hali) gibidir ![]() ![]() ![]() 20- O şimşek nerdeyse gözlerini (n nûrunu) kapıverecek ![]() ![]() ![]() ![]() 21- Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabb'inize kulluk edin ki (Allah'ın) azabından korunasınız ![]() 22- O (Rabb) ki yeri sizin için bir döşek, göğü de bir bina yaptı ![]() ![]() ![]() 23- Eğer kulumuz (Muhammed)a indirdiğimiz (Kur'ân)den şüphe içinde iseniz, haydi onun gibi bir sûre getirin, Allah'tan başka güvendiklerinizin hepsini çağırın; eğer doğru iseniz ![]() 24- Yok yapamadıysanız, ki hiçbir zaman yapamayacaksınız, o halde yakıtı insanlar ve taşlar olan, inkârcılar için hazırlanmış ateşten sakının ![]() 25- İnanıp yararlı işler yapanlara, altlarından ırmaklar akan cennetlerin kendilerine ait olduğunu müjdele! Onlardaki herhangi bir meyveden rızıklandırıldıklarında: "Bu daha önce de rızıklandığımız şeydir" derler ve o rızık birbirinin benzeri olmak üzere, kendilerine sunulacak ![]() ![]() ![]() 26- Muhakkak ki Allah bir sivri sineği, hatta daha üstününü misal getirmekten çekinmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 27- Onlar ki, söz verip andlaştıktan sonra Allah'a verdikleri sözü bozarlar ![]() ![]() ![]() 28- Allah'ı nasıl inkâr edersiniz ki, ölü idiniz sizleri diriltti ![]() ![]() 29- O ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı ![]() ![]() ![]() 30- Bir zamanlar Rabb'in meleklere: "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" demişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 31- Ve Âdem'e isimlerin hepsini öğretti, sonra onları meleklere gösterip: "Haydi davanızda sadıksanız bana şunları isimleriyle haber verin ![]() ![]() 32- Dediler ki: "Yücesin sen (ya Rab!) ![]() ![]() ![]() 33- (Allah): "Ey Âdem, bunlara onları isimleriyle haber ver ![]() ![]() içinizde gizlediğinizi de bilirim" dememiş miydim?" dedi ![]() 34- Ve o zaman meleklere: "Âdem'e secde edin!" dedik, hemen secde ettiler ![]() ![]() 35- Dedik ki: "Ey Âdem, sen ve eşin cennette oturun, ikiniz de ondan dilediğiniz yerde bol bol yeyin, fakat şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz ![]() 36- Bunun üzerine şeytan onları(n ayağını) oradan kaydırdı, içinde bulundukları (cennet yurdu)ndan çıkardı ![]() ![]() ![]() 37- Derken Âdem Rabb'ından birtakım kelimeler aldı, (onlarla tevbe etti ![]() ![]() ![]() 38- Onlara dedik ki: "Hepiniz oradan inin ![]() ![]() 39- İnkâr edip âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, onlar da cehennem ehlidirler ![]() ![]() 40- Ey İsrailoğulları, size verdiğim nimetimi hatırlayın, bana verdiğiniz sözü tutun ki, ben de size verdiğim sözü tutayım ve sadece benden korkun! 41- Yanınızdakini (Tevrat'ı) tasdik edici olarak indirdiğim (Kur'ân)a iman edin, O'nu, inkar edenlerin ilki siz olmayın, benim âyetlerimi birkaç paraya değişmeyin ![]() ![]() 42- Hakk'ı batıla karıştırıp da, bile bile hakkı gizlemeyin ![]() 43- Hem namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin ![]() 44- İnsanlara iyiliği emreder de kendinizi unutur musunuz? Halbuki kitab (Tevrat)ı okuyorsunuz ![]() 45- Bir de sabırla, namazla yardım isteyin ![]() ![]() 46- Onlar ki, Rablerine kavuşacaklarını ve gerçekten O'na döneceklerini bilirler ![]() 47- Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimeti ve vaktiyle sizi âlemlere üstün kıldığımı hatırlayın ![]() 48- Ve öyle bir günden korunun ki, kimse kimsenin yerine bir şey ödeyemez, kimseden şefaat da kabul edilmez, kimseden fidye de alınmaz ve onlara hiçbir yardım da yapılmaz ![]() 49- (Hem hatırlayın ki bir zaman) sizi Firavun ailesinden de kurtardık, (onlar) size azabın en kötüsünü reva görüyor, oğullarınızı boğazlıyor, kadınlarınızı sağ bırakıyorlardı ![]() ![]() 50- Hani bir zamanlar sizin için denizi yarıp, sizi kurtardık da Firavun'un adamlarını suda boğduk, siz de bakıp duruyordunuz ![]() 51- Hani bir zamanlar Musa'ya kırk gecelik vaad verdik de sonra siz onun arkasından buzağıyı put edindiniz ve o halinizle zalimler idiniz ![]() 52- Sonra yine de sizi affettik, artık şükretmeniz gerekiyordu ![]() 53- Ve hani bir zamanlar Musa'ya o kitabı ve furkanı verdik, gerekirdi ki, doğru yolda gidesiniz ![]() 54- Hani bir zamanlar Musa kavmine dedi ki; Ey kavmim cidden siz o buzağıyı put edinmekle kendi kendinize zulmettiniz, bari gelin Rabbinize tevbe ile dönün de nefislerinizi öldürün ![]() ![]() ![]() 55- Hani bir zamanlar "Ey Musa biz Allah'ı açıkça görmedikçe senin sözünle asla inanmayacağız ![]() ![]() 56- Sonra şükredesiniz diye sizi ölümünüzün ardından yeniden diriltmiştik ![]() 57- Ve üstünüze o bulutu gölge yaptık, ve size ihsan ettiğimiz hoş rızıklardan yiyin, diye üzerinize kudret helvası ve bıldırcın indirdik ![]() ![]() 58- Hani bir zamanlar "Şu şehre girin de onun nimetlerinden dilediğiniz şekilde bol bol yiyin ve kapıdan secde ederek girin ve "hıtta" (bizi bağışla!) deyin ki, size, hatalarınızı mağfiret ediverelim, iyilik yapanlara nimetlerimizi daha da arttıracağız" dedik ![]() 59- Bunun üzerine o zulme devam edenler sözü değiştirdiler, onu kendilerine söylenildiğinden başka bir şekle soktular ![]() ![]() 60- Hani bir zamanlar Musa, kavmi için su istemişti, biz de "asanla taşa vur!" demiştik, bunun üzerine o taştan on iki pınar fışkırmıştı ![]() ![]() ![]() 61- Hani bir zamanlar, "Ey Musa, biz tek çeşit yemeğe asla katlanamayacağız, yeter artık bizim için Rabbine dua et de bize yerin yetiştirdiği şeylerden; sebzesinden, kabağından, sarmısağından, mercimeğinden ve soğanından çıkarsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 62- Şüphe yok ki, iman edenler, yahudiler, hıristiyanlar ve sabiîler, bunlardan her kim Allah'a ve ahiret gününe gerçekten iman eder ve salih amel işlerse elbette Rabbleri katında bunların ecirleri vardır, bunlara bir korku yoktur, bunlar mahzun da olacak değillerdir ![]() 63- Hani bir zamanlar sizden mîsak (sağlam bir söz) almıştık, Tur'u üstünüze kaldırıp demiştik ki; size verdiğimiz kitaba kuvvetle tutunun ve içindekilerden gafil olmayın, gerek ki, korunursunuz ![]() 64- Sonra verdiğiniz sözün arkasından yüz çevirdiniz, eğer üzerinizde Allah'ın lütfu ve rahmeti olmasa idi herhalde zarara uğrayanlardan olurdunuz ![]() 65- İçinizden cumartesi günü yasağını çiğneyenleri elbette bilirsiniz ![]() ![]() 66- Bu ibret dolu cezayı öncekilere ve sonrakilere bir ders, korunacaklara da bir nasihat, bir öğüt yaptık ![]() 67- Hani bir zamanlar Musa kavmine demişti ki Allah, size bir bakara (sığır) boğazlamanızı emrediyor ![]() ![]() ![]() ![]() 68- Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, her ne ise onu bize açıklasın ![]() ![]() ![]() ![]() 69- Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, rengi ne ise onu bize açıklasın ![]() ![]() ![]() ![]() 70- Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, o nedir bize iyice açıklasın, çünkü o bize biraz karışık geldi, bununla beraber Allah dilerse onu elbette buluruz ![]() ![]() 71- Musa, "Rabbim buyuruyor ki o, ne çifte koşulup tarla süren, ne de ekin sulayan, ne de salma gezen ve hiç alacası olmayan bir sığırdır" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 72- Hani bir zamanlar siz bir adam öldürmüştünüz de onun hakkında birbirinizle atışmış ve onu üstünüzden atmıştınız, halbuki Allah, saklamış olduğunuzu açığa çıkaracaktı ![]() 73- İşte bundan dolayı, o sığırın bir parçası ile o ölüye vurun, dedik ![]() ![]() 74- Sonra bunun arkasından yine kalbleriniz katılaştı, şimdi de taş gibi, ya da taştan da beter hale geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 75- Şimdi bunların, size hemen inanacaklarını ümit mi ediyorsunuz? Halbuki bunlardan bir grup vardı ki, Allah'ın kelâmını işitirlerdi de sonra ona akılları yattığı halde bile bile onu tahrif ederlerdi ![]() 76- Üstelik iman edenlere rastladıklarında inandık derler, birbirleriyle başbaşa kaldıkları zaman, "Rabbinizin huzurunda aleyhinize delil olarak kullansınlar diye mi tutup Allah'ın size açıkladığı gerçekleri onlara da söylüyorsunuz? Hiç aklınız yok mu be?" derlerdi ![]() 77- Peki bilmezler mi ki, onlar neyi sır olarak saklar ve neyi açıkça söylerlerse Allah hepsini bilir ![]() 78- Bunların bir de ümmî (okuma yazması olmayan) kısmı vardır, kitabı bilmezler, ancak birtakım kuruntu yığınına, boş saplantılara kapılır ve zan içinde dolaşır dururlar ![]() 79- Artık o kimselerin vay haline ki, kendi elleriyle kitap yazarlar da sonra biraz para almak için "Bu Allah katındandır ![]() ![]() ![]() ![]() 80- Bir de dediler ki: "Bize sayılı birkaç günden başka asla ateş azabı dokunmaz" ![]() ![]() 81- Evet kim bir günah işlemiş de kendi günahı kendisini her yandan kuşatmış ise, işte öyleleri ateş ehlidirler ve orada ebedî kalıcıdırlar ![]() 82- İman edip salih ameller işleyenler, işte öyleleri de cennet ehlidirler ve orada ebedî kalıcıdırlar ![]() 83- Hani bir vakitler İsrailoğulları'ndan şöylece mîsak (kesin bir söz) almıştık: Allah'dan başkasına tapmayacaksınız, ana-babaya iyilik, yakınlığı olanlara, öksüzlere, çaresizlere de iyilik yapacaksınız, insanlara güzellikle söz söyleyecek, namazı kılacak, zekatı vereceksiniz ![]() ![]() 84- Yine bir zamanlar mîsakınızı almıştık; birbirinizin kanlarını dökmeyeceksiniz, nüfusunuzu diyarınızdan çıkarmıyacaksınız ![]() ![]() 85- Sonra sizler öyle kimselersiniz ki, kendilerinizi öldürüyorsunuz ve sizden olan bir grubu diyarlarından çıkarıyorsunuz, onlar aleyhinde kötülük ve düşmanlık güdüyor ve bu konuda birleşip birbirinize arka çıkıyorsunuz, şayet size esir olarak gelirlerse fidyeleşmeye kalkıyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() 86- Bunlar ahireti, dünya hayatına satmış kimselerdir ![]() ![]() 87- Celâlim hakkı için Musa'ya o kitabı verdik, arkasından birtakım peygamberler de gönderdik, hele Meryem oğlu İsa'ya apaçık mucizeler verdik, onu Rûhu'l-Kudüs ile de destekledik ![]() 88- (Yahudiler, peygamberimize karşı alaylı bir ifade ile): "Bizim kalblerimiz kılıflıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 89- Yanlarındakini tasdik etmek üzere onlara Allah katından bir kitap gelince, daha önceleri inanmayanlara karşı onunla yardım isteyip durdukları halde, o tanıdıkları kendilerine gelince, bu sefer kendileri onu inkâr ettiler ![]() ![]() 90- Ne kadar çirkindir o uğruna kendilerini sattıkları şey ki; Allah'ın kullarından dilediğine kendi lütuf ve kereminden vahiy indirmesine kafa tutarak, Allah ne indirdiyse hepsini inkâr ettiler ![]() ![]() ![]() 91- Onlara, "Allah ne indirdiyse ona iman edin ![]() ![]() ![]() ![]() 92- Celâlim hakkı için Musa size belgelerle gelmişti de onun arkasından tuttunuz o buzağıya taptınız ![]() ![]() 93- Bir zamanlar size, "verdiğimiz kitaba kuvvetle sarılın ve onu dinleyin ![]() ![]() ![]() ![]() 94- De ki; Allah yanında ahiret yurdu (cennet) başkalarının değil de yalnızca sizin ise, eğer iddianızda da sadık iseniz haydi hemen ölümü temenni ediniz, ölmeyi cana minnet biliniz ![]() 95- Fakat elleriyle işledikleri yüzünden onu hiçbir zaman temenni edemiyecekler ![]() ![]() 96- Elbette onları insanların hayata en hırslı, en düşkün olanları olarak bulacak, hatta müşriklerden bile daha düşkün bulacaksın ![]() ![]() ![]() 97- Söyle; her kim Cebrail'e düşman ise iyi bilsin ki, Kur'ân'ı senin kalbine Allah'ın izniyle kendinden önceki vahiyleri onaylayıcı, müminlere hidayet ve müjde kaynağı olmak üzere o indirdi ![]() 98- Her kim Allah'a, Allah'ın meleklerine, peygamberlerine, Cebrail ile Mîkâil'e düşman olursa, iyi bilsin ki, Allah da o kâfirlerin düşmanıdır ![]() 99- Şanım hakkı için sana çok açık âyetler; parlak mucizeler indirdik ![]() ![]() 100- O fasıklar hem bunları tanımıyacaklar, hem de ne zaman bir ahd üzerine antlaşma yapsalar, her defasında mutlaka içlerinden bir güruh çıkıp onu bozacak ve atıverecek öyle mi? Hatta az bir güruh değil, onların çoğu ahit tanımaz imansızlardır ![]() 101- Üstelik Allah tarafından onlara, yanlarındaki kitabı tasdik edici bir peygamber gelince, daha önce kendilerine kitap verilenlerden bir kısmı, Allah'ın kitabını sırtlarından geriye attılar, sanki hiçbir şey bilmiyorlarmış gibi yaptılar ![]() 102- Tuttular da Süleyman mülküne dair şeytanların uydurup izledikleri şeyin ardına düştüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 103- Şayet onlar iman edip de korunmuş olsalardı, elbette Allah tarafından verilecek mükafat çok hayırlı olacaktı ![]() ![]() 104- Ey iman edenler! "râine" demeyin, "unzurna" deyin ve iyi dinleyin, kâfirler için elemli bir azap vardır ![]() 105- Ne Kitap ehlinden, ne de müşriklerden hiçbiri, size Rabbinizden bir hayır indirilsin istemez ![]() ![]() 106- Biz bir âyetten her neyi nesheder veya unutturursak, ondan daha hayırlısını yahut mislini getiririz ![]() ![]() 107- Bilmez misin ki, hakikaten göklerin ve yerin mülkü Allah'ındır, hepsi O'nundur ![]() ![]() 108- Yoksa siz peygamberinizi, bundan önce Musa'ya sorulduğu gibi, sorguya çekmek mi istiyorsunuz? Halbuki her kim imanı küfürle değiştirirse artık düz yolun ortasında sapıtmış olur ![]() 109- Ehl-i kitaptan birçoğu arzu etmektedir ki, sizi imanınızdan sonra çevirip kâfir etsinler: Hak kendilerine iyice belirdikten sonra bile sırf nefsaniyetlerinden ve kıskançlıktan dolayı bunu yaparlar ![]() ![]() ![]() 110- Siz namazı hakkıyle kılmaya bakın ve zekatı verin! Kendi nefsiniz için her ne hayır yaparsanız, Allah katında onu bulursunuz ![]() ![]() 111- Bir de "yahudi ve hıristiyanlardan başkası asla cennete giremeyecek" dediler ![]() ![]() ![]() 112- Hayır, hayır! Kim özü iyilik dolu olarak yüzünü Allah'a tertemiz döndürür ve teslim ederse, işte onun Rabbi katında ecri vardır ![]() ![]() 113- Yahudiler dediler ki, "Hıristiyanlar birşey üzerinde değiller", Hristiyanlar da "Yahudiler bir şey üzerinde değiller" dediler ![]() ![]() ![]() ![]() 114- Allah'ın mescitlerini, içlerinde Allah'ın isminin anılmasından meneden ve onların harap olmalarına çalışan kimselerden daha zâlim kim olabilir! İşte bunlar, oralara korka korka girmekten başka birşey yapmazlar ![]() ![]() 115- Bununla beraber, doğu da Allah'ın, batı da Allah'ındır ![]() ![]() ![]() 116- O zalimler, "Allah kendisine çocuk edindi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 117- O, göklerin ve yerin yoktan var edicisidir ve O, bir işin olmasını murad edince, ona yalnızca "ol!" der, o da hemen oluverir ![]() 118- Bilgiden nasibi olmayanlar da "Allah bizimle konuşsa ya, yahut bize de bir mucize gelse ya!" dediler ![]() ![]() ![]() ![]() 119- Şüphe yok ki, Biz seni hak ile rahmetimizin müjdecisi ve azabımızın habercisi olarak gönderdik ![]() ![]() 120- Sen onların milletlerine tabi olmadıkça ne yahudiler, ne de hıristiyanlar senden asla hoşnud ve razı olmayacaklar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim Meali121- Kendilerine kitabı verdiğimiz ehliyetli kimseler onu, tilavetinin hakkını vererek okurlar ![]() ![]() ![]() 122- Ey İsrailoğulları! Sizlere ihsan ettiğim nimetimi ve sizi vaktiyle âlemdeki ümmetlere üstün tuttuğumu hatırlayın! 123- Ve öyle bir günden sakının ki, o gün kimse, kimsenin yerine bir şey ödeyemez, kimseden fidye kabul edilmez ve ona şefaat de fayda vermez, hiçbir taraftan yardım da görmezler ![]() 124- Şunu da unutmayın ki, bir zamanlar İbrahim'i Rabbi, birtakım kelimeler ile imtihan etti, o, onları sona erdirince, Rabbi ona, "Ben seni bütün insanlara imam yapacağım ![]() ![]() ![]() ![]() 125- Biz ta o zaman bu Beyt'i, insanlar için bir sevap kazanma ve bir güven yeri kıldık ![]() ![]() 126- Ve o vakit İbrahim "Ey Rabbim, burasını güvenli bir belde kıl, halkından Allah'a ve ahiret gününe iman edenleri çeşitli meyvalarla rızıklandır" diye yalvardı ![]() 127- Ve ne vakit ki İbrahim, Beyt'in temellerini yükseltmeye başladı, İsmail ile birlikte şöyle dua ettiler: Ey Rabbimiz, bizden kabul buyur, hiç şüphesiz işiten sensin, bilen sensin ![]() 128- Ey bizim Rabbimiz, hem bizim ikimizi yalnız senin için boyun eğen müslümanlar kıl, hem de soyumuzdan yalnız senin için boyun eğen müslüman bir ümmet meydana getir ve bize ibadetimizin yollarını göster, tevbemize rahmetle bakıver ![]() ![]() 129- Ey bizim Rabbimiz, bir de onlara içlerinden öyle bir peygamber gönder ki, onlara senin âyetlerini tilavet eylesin, kendilerine kitabı ve hikmeti öğretsin, içlerini ve dışlarını tertemiz yapıp onları pâk eylesin ![]() ![]() 130- İbrahim'in milletinden, kendine kıyan beyinsizden başka kim yüz çevirir? Biz onu dünyada seçkin birisi yaptık, hiç şüphesiz o, ahirette de iyilerden biridir ![]() 131- Rabbi ona, "İslâm ol!" emrini verince, o "Ben âlemlerin Rabbine teslim oldum ![]() ![]() 132- Bu dini İbrahim, kendi oğullarına vasiyyet etti, Yakub da öyle yaptı: "Ey oğullarım! Muhakkak ki, bu dini size Allah seçti, başka dinlerden uzak durun, yalnızca müslüman olarak can verin!" dedi ![]() 133- Yoksa siz de olaya şahit mi oldunuz; Yakub'a ölüm hali gelip çattığı zaman, oğullarına; "Benden sonra neye ibadet edeceksiniz?" dediği zaman, oğulları; "Senin Allah'ına ve ataların İbrahim, İsmail ve İshak'ın Allah'ına, tek olan o Allah'a ibadet edeceğiz ![]() ![]() ![]() 134 ![]() ![]() ![]() ![]() 135- Bir de: "yahudi veya hıristiyan olunuz ki, hidayet bulasınız ![]() ![]() ![]() 136- Deyiniz ki, "Biz, Allah'a iman ettik ve bize ne indirildiyse İbrahim'e, İsmail'e, İshak'a, Yakup'a ve torunlarına ne indirildiyse, Musa'ya ve İsa'ya ne indirildiyse ve bütün peygamberlere Rablerinden ne verildiyse hepsine iman ettik ![]() ![]() 137- Eğer onlar da sizin iman ettiğiniz gibi iman ederlerse doğru yola girmiş, hidayeti bulmuş olurlar ![]() ![]() ![]() ![]() 138- Allah'ın boyasına bak, (vaftiz nolacak?) Kim, Allah'dan daha güzel boya vurabilir ki? İşte biz O'na ibadet edenleriz ![]() 139- De ki: "Allah hakkında bizimle didişmeye mi gireceksiniz? Oysa O, bizim de Rabbimiz, sizin de Rabbinizdir ![]() ![]() ![]() 140- "Yoksa siz, İbrahim de, İsmail de, İshak da, Yakup da ve torunları da hep yahudi ve hıristiyan idiler mi demek istiyorsunuz?" De ki: "Siz mi daha iyi bilirsiniz, yoksa Allah mı?" Allah'ın şahitlik ettiği bir hakikatı bile bile inkar edenden daha zâlim kim olabilir? Allah, yaptıklarınızdan gafil değildir ![]() 141- Onlar bir ümmet idiler, gelip geçtiler ![]() ![]() ![]() 142- İnsanlar içinde bir kısım beyinsizler takımı, "Bunları bulundukları kıbleden çeviren nedir?" diyecekler ![]() ![]() ![]() 143- Ve işte böyle, sizi ortada yürüyen bir ümmet kıldık ki, siz bütün insanlar üzerine adalet örneği ve hakkın şahitleri olasınız, Peygamber de sizin üzerinize şahit olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 144- Doğrusu, biz, yüzünün semaya yöneldiğini, orada şekilden şekile geçerek, aranıp durduğunu görüyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 145- Celâlim için, sen o kitap verilmiş olanlara, bütün delilleri de getirsen, yine de senin kıblene tabi olmazlar, sen de onların kıblesine tabi olmazsın ![]() ![]() ![]() 146- O kendilerine kitap verdiğimiz ümmetlerin âlimleri onu o peygamberi oğullarını tanır gibi tanırlar, böyle iken içlerinden bir takımı gerçeği bile bile gizlerler ![]() 147- O hak, Rabbindendir ![]() 148- Ümmetlerden her birinin bir yönü vardır, o ona yönelir, haydin, hep hayırlara koşun, yarışın ![]() ![]() ![]() 149- Hem her nereden yola çıkarsan (namazda) hemen Mescid-i Haram'a doğru yüzünü çevir ![]() ![]() ![]() 150- Her nereden yola çıkarsan yüzünü Mescid-i Haram'a doğru çevir, ve her nerede olsanız yüzünüzü ona doğru çevirin ki insanlar için aleyhinizde bir delil olmasın ![]() ![]() ![]() ![]() 151- Nitekim içinizden size bir peygamber gönderdik ![]() ![]() ![]() 152- O halde beni anın, ben de sizi anayım ![]() ![]() 153- Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım isteyin ![]() ![]() 154- Allah yolunda öldürülenlere "ölüler" demeyin ![]() ![]() ![]() 155- Çaresiz biz sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz ![]() 156- Onlar başlarına bir musibet geldiği zaman: "Biz Allah'a aidiz ve sonunda O'na döneceğiz ![]() ![]() 157- İşte onlar var ya, Rablerinden, mağfiretler ve rahmet onlaradır ![]() ![]() 158- Gerçekten Safâ ile Merve Allah'ın alâmetlerindendir ![]() ![]() ![]() 159- İndirdiğimiz apaçık delilleri ve hidayetin kendisi olan âyetleri insanlar için biz kitapta açıkladıktan sonra gizleyenler var ya mutlaka onlara Allah lanet eder ![]() ![]() 160- Ancak tevbe edip halini düzelterek gerçeği söyleyenler başka ![]() ![]() ![]() 161- Ama âyetlerimizi inkar etmiş ve kâfir olarak can vermiş olanlara gelince, işte Allah'ın laneti, meleklerin laneti ve insanların laneti hep onların üzerine olsun ![]() 162- Onlar ebedi olarak onun altında kalırlar ![]() ![]() 163- Her halde hepinizin ilâhı, bir tek ilâhtır ![]() ![]() ![]() 164- Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, insanlara yarar şeylerle denizde akıp giden gemide, Allah'ın yukarıdan bir su indirip de onunla yeri ölümünden sonra diriltmesinde, diriltip de üzerinde deprenen hayvanları yaymasında, rüzgarları değiştirmesinde, gök ile yer arasında emre hazır olan bulutta şüphesiz akıllı olan bir topluluk için elbette Allah'ın birliğine deliller vardır ![]() 165- İnsanlardan kimi de Allah'tan başka şeyleri O'na eş tutuyorlar da onları, Allah'ı sever gibi seviyorlar ![]() ![]() ![]() 166- O zaman kendilerine uyulan kimseler, azabı görerek kendilerine uyanlardan kaçıp uzaklaşmışlar ve aralarındaki bütün bağlar parça parça kopmuştur ![]() 167- Onlara uyanlar da şöyle demektedirler: "Ah, bizim için dünyaya bir dönüş olsaydı da onların bizden uzaklaştıkları gibi biz de onlardan uzaklaşsaydık!" İşte böylece Allah onlara bütün amellerini, üzerlerine yığılmış hasretler (pişmanlık ve üzüntüler) halinde gösterecektir ![]() ![]() 168- Ey insanlar! Bütün yeryüzündeki nimetlerimden helal olmak, temiz olmak şartıyla yiyin ![]() ![]() ![]() 169- O size hep çirkin ve murdar işleri emreder, Allah'a karşı bilmediğiniz şeyler söylemenizi ister ![]() 170- Onlara: "Allah'ın indirdiğine uyun ![]() ![]() ![]() 171- O kâfirlerin hali, sadece bir çağırma veya bağırmadan başkasını işitmeyerek haykıranın haline benzer; onlar sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler, akıl da etmezler ![]() 172- Ey iman edenler! Size kısmet ettiğimiz rızıkların hoş ve temiz olanlarından yiyin ve Allah'a şükredin, eğer yalnız O'na kulluk ediyorsanız ![]() 173- O, size yalnız şunları haram kıldı: Ölü hayvan, kan, domuz eti, bir de Allah'tan başkası adına kesilen hayvanlar ![]() ![]() ![]() 174- Allah'ın indirdiği kitaptan bir şeyi gizleyip de bununla biraz para alanlar gerçekten karınları dolusu ateşten başka birşey yemezler ![]() ![]() ![]() 175- İşte onlar, hidayeti verip sapıklığı, affedilmeyi bırakıp azabı satın alan kimselerdir ![]() 176- Şüphesiz ki Allah kitabı hak bir sebeple indirmiştir ![]() ![]() 177- Yüzlerinizi bazan doğu, bazan batı tarafına çevirmeniz erginlik değildir ![]() ![]() ![]() ![]() 178- Ey iman edenler! Öldürmede kısas size farz kılındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 179- Ey temiz akıl sahipleri! Kısasta sizin için bir hayat vardır ![]() ![]() 180- Birinize ölüm geldiği vakit, bir hayır (bir mal) bırakacaksa, babası, anası ve en yakın akrabası için meşru bir surette vasiyet etmek, Allah'tan korkan kimseler üzerine yerine getirilmesi vacib bir hak olarak size farz kılındı ![]() 181- Şimdi her kim, bunu duyduktan sonra onu değiştirirse, her haldevebali, sırf o değiştirenlerin boynunadır ![]() ![]() 182- Her kim de vasiyet edenin, bir hata işlemesinden veya bir günaha girmesinden endişe eder de tarafların arasını düzeltirse, ona bir vebal yoktur ![]() ![]() 183- Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı ![]() ![]() 184- (Size farz kılınan oruç), sayılı günlerdedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 185- O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayıracak olan, hidayet rehberi ve deliller halinde bulunan Kur'ân onda indirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 186- Şayet kullarım, sana benden sordularsa, gerçekten ben çok yakınımdır ![]() ![]() ![]() 187- Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmanız, size helâl kılındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 188- Bir de aranızda mallarınızı batıl sebeplerle yemeyin ![]() ![]() 189- Sana hilâllerden soruyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 190- Size savaş açanlarla Allah yolunda çarpışın ![]() ![]() ![]() 191- Onları nerede yakalarsanız öldürün ve sizi çıkardıkları yerden onları çıkarın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 192- Artık şirkten vazgeçerlerse, şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir ![]() 193- Hem bir fitne kalmayıp, din yalnız Allah'ın oluncaya kadar onlarla çarpışın ![]() ![]() 194- Hürmetli ay hürmetli aya ve bütün hürmetler birbirine karşılıktır ![]() ![]() 195- Allah yolunda mal harcayın da kendinizi ellerinizle tehlikeye bırakmayın ve güzel hareket edin ![]() ![]() 196- Hac ve umreyi de Allah için tamam yapın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 197- Hac, bilinen aylardadır ![]() ![]() ![]() ![]() Şüphesiz ki azıkların en hayırlısı Allah korkusudur ![]() 198- Rabbinizin lütfunu istemenizde size bir günah yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() 199- Sonra insanların akıp geldiği yerden siz de akıp gelin ![]() ![]() ![]() 200- Nihayet hac ibadetlerinizi bitirdiğiniz zaman, önceleri babalarınızı andığınız gibi, hatta daha kuvvetli bir anışla Allah'ı anın ![]() ![]() ![]() 201- Yine onlardan: "Ey Rabbimiz! Bize dünyada bir güzellik ve ahirette de bir güzellik ver ve bizi ateş azabından koru!" diyenler vardır ![]() 202- İşte onlar için, kazandıklarından bir nasib vardır ![]() ![]() 203- Bir de sayılı günlerde Allah'ı zikredin (tekbir alın) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 204- İnsanlardan kimi de vardır ki, dünya hayatı hakkındaki sözleri senin hoşuna gider ve o kalbindekine Allah'ı şahit tutar ![]() ![]() 205- İş başına geçti mi yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak, ekini ve nesli helak etmek için koşar ![]() ![]() 206- Ona: "Allah'tan kork!" dendiği zaman da kendisini onuru (gururu) günah işlemeye sevkeder ![]() ![]() 207- Yine insanlardan kimi de vardır ki, Allah'ın rızasına ermek için kendini feda eder ![]() ![]() 208- Ey iman edenler! Hepiniz barış ve selamete girin de şeytanın adımlarına uymayın ![]() ![]() 209- Size bunca deliller geldikten sonra yine kayarsanız, iyi bilin ki, Allah çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir ![]() 210- Onlar sadece gözetiyorlar ki, Allah, buluttan gölgelikler içinde meleklerle birlikte geliversin de iş bitiriliversin ![]() ![]() 211- İsrailoğullarına sor: Biz onlara ne kadar açık âyetler vermiştik ![]() ![]() 212- Dünya hayatı, inkar edenler için bezendi ![]() ![]() ![]() ![]() 213- İnsanlar tek bir ümmetti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 214- Yoksa siz, kendinizden önce gelip geçenlerin hali (uğradıkları sıkıntılar) başınıza gelmeden cennete girivereceğinizi mi sandınız? Onlara öyle yoksulluklar, öyle sıkıntılar dokundu ve öyle sarsıldılar ki, hatta peygamber ve beraberinde iman edenler: "Allah'ın yardımı ne zaman?" derlerdi ![]() ![]() 215- Ey Muhammed! Sana nereye infak edeceklerini soruyorlar ![]() ![]() ![]() 216- Savaş size farz kılındı, gerçi o size hoş gelmez ![]() ![]() ![]() ![]() 217- Ey Muhammed! Sana haram aydan ve o ayda savaşmaktan soruyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 218- Şüphesiz ki iman edenlere, Allah yolunda hicret edip, cihad edenlere gelince, işte onlar, Allah'ın rahmetini umarlar ![]() ![]() 219- Ey Muhammed! Sana şarap ve kumardan soruyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 220- Dünya ve ahiret hakkında (düşünürsünüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 221- Müşrik kadınları, iman etmedikçe nikâhlamayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 222-Ey Muhammed! Sana kadınların ay başı halinden de soruyorlar ![]() ![]() ![]() 223-Kadınlarınız, sizin için bir tarladır ![]() ![]() ![]() 224-Sözünüzde durmanız, kötülükten sakınmanız ve insanların arasını düzeltmeniz için, Allah'ı yeminlerinize hedef veya siper edip durmayın ![]() ![]() 225-Allah, sizi yeminlerinizde bilmeyerek ettiğiniz lağıv (herhangi bir kasıt olmadan, kanaate göre yanlış yere yapılan yemin)dan sorumlu tutmaz ![]() ![]() ![]() 226-Kadınlarından îlâ edenler (onlara yaklaşmamaya yemin edenler) için dört ay beklemek vardır ![]() ![]() 227-Yok eğer boşamaya karar vermişlerse, şüphesiz ki Allah söylediklerini işitir, kurduklarını bilir ![]() 228-Boşanan kadınlar, kendi kendilerine üç adet süresi beklerler ve Allah'ın rahimlerinde yarattığını gizlemeleri, kendilerine helâl olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 229- Boşamak (talak) iki defadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 230-Eğer kadını bir daha boşarsa, bundan sonra artık başka bir kocaya varıncaya kadar ona helâl olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() 231-Kadınları boşadığınız zaman iddetlerini bitirdiklerinde, artık kendilerini ya iyilikle tutun veya güzellikle salın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 232-Kadınları boşadığınız zaman iddetlerini bitirdiklerinde, aralarında meşru bir şekilde rızalaştıkları takdirde, kendilerini kocalarıyla nikâhlanacaklar diye sıkıştırıp, engellemeyin ![]() ![]() ![]() ![]() 233-Anneler, çocuklarını, emzirmenin tamamlanmasını isteyenler için tam iki yıl emzirirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 234- İçinizden vefat edip de geride eşler bırakan kimselerin hanımları, kendi başlarına dört ay on gün beklerler ![]() ![]() ![]() 235-Böyle kadınlara evlenme isteğinizi üstü kapalı biçimde çıtlatmanızda veya gönlünüzde tutmanızda size bir vebal yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 236-Eğer kadınları, kendilerine dokunmadan veya onlara bir mehir takdir etmeden boşarsanız (bunda) size bir vebal yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() 237-Eğer onları, kendilerine dokunmadan önce boşar ve mehri de kesmiş bulunursanız, o zaman borç, o kestiğiniz miktarın yarısıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 238-Namazlara ve orta namaza devam edin ve Allah için boyun eğerek kalkıp namaza durun ![]() 239-Eğer bir korku hâlindeyseniz, yaya veya binekli olarak giderken kılın, (korkudan) emin olduğunuz zaman da böyle bilmediğiniz şeyleri size öğrettiği şekilde Allah'ı zikredin (namazlarınızı yine her zamanki gibi huşû ile kılın) ![]() 240-İçinizden hanımlarını geride bırakarak vefat edecek olanlar, eşleri için senesine kadar evlerinden çıkarılmaksızın kendilerine yetecek bir malı vasiyet ederler ![]() ![]() ![]() 241- Boşanmış kadınlar için de meşru ve geleneğe uygun şekilde bir '(intifa hakkı) vardır ki verilmesi, Allah'tan korkanlar üzerine bir borçtur ![]() 242-İşte akıllarınız ersin diye, Allah size âyetlerini böylece açıklıyor ![]() 243- Görmedin mi o kimseleri ki kendileri binlerce kişi iken ölüm korkusuyla yurtlarından çıktılar ![]() ![]() ![]() ![]() 244- O halde Allah yolunda çarpışın ve bilin ki Allah, her şeyi işitir ve bilir ![]() 245- Kimdir o adam ki Allah'a güzel bir ödünç versin de Allah da ona birçok katlarını ödesin ![]() ![]() ![]() 246- Baksana, İsrail oğullarının Musa'dan sonra ileri gelenlerine! Hani onlar, bir peygamberlerine: "Bize bir kumandan gönder de Allah yolunda savaşalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 247- Peygamberleri onlara: "Allah, size hükümdar olmak üzere Talût'u gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 248-Peygamberleri, onlara şunu da söylemişti: Haberiniz olsun, Onun hükümdarlığının alâmeti, size o tabutun gelmesi olacaktır ki onda Rabbinizden bir sekine (sükûnet, gönül rahatlığı), Musa ve Harun ailelerinin bıraktıklarından bir bakiyye (kalıntı) vardır ![]() ![]() ![]() 249-Talut, ordu ile hareket edince dedi ki: "Allah sizi mutlaka bir nehirle imtihan edecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 250-Calut ve ordusuna karşı savaş meydanına çıktıkları zaman da şöyle dediler: "Ey Rabbimiz! Üzerlerimize sabır dök, ayaklarımızı sabit tut ve kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et!" 251-Derken, Allah'ın izniyle onları tamamen bozdular ![]() ![]() ![]() ![]() 252-İşte bunlar, Allah'ın âyetleridir ![]() ![]() ![]() 253- O işaret olunan resuller yok mu, biz onların bazısını, bazısından üstün kıldık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 254- Ey iman edenler! Kendisinde hiçbir alış verişin, hiçbir dostluğun ve hiçbir şefaatin bulunmadığı bir gün gelmeden önce, size verdiğimiz rızıklardan Allah yolunda harcayın ![]() ![]() 255- Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 256-Dinde zorlama yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() 257- Allah, iman edenlerin velisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 258- Allah, kendisine hükümdarlık verdi diye, Rabbi hakkında İbrahim'le tartışanı görmedin mi? Hani İbrahim, ona: "Benim Rabbim odur ki, hem diriltir, hem öldürür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 259- Yahut o kimse gibisini (görmedin mi) ki, bir şehre uğramıştı, altı üstüne gelmiş, ıpıssız yatıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 260- Bir zamanlar İbrahim de: "Ey Rabbim! Ölüleri nasıl dirilttiğini bana göster!" demişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 261- Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, bir tanenin durumu gibidir ki, yedi başak bitirmiş ve her başakta yüz tane var ![]() ![]() ![]() ![]() 262- Allah yolunda mallarını infak eden, sonra verdiklerinin arkasından başa kakmayı, gönül incitmeyi uygun görmeyen kimselerin Rableri yanında mükafatları vardır ![]() ![]() 263- Bir tatlı dil ve kusurları bağışlamak, arkasından eza ve gönül bulantısı gelecek bir sadakadan daha hayırlıdır ![]() ![]() 264- Ey iman edenler! Sadakalarınızı, başa kakmak, gönül kırmakla boşa gidermeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 265- Allah'ın rızasını aramak, kendilerini veya kendilerinden bir kısmını Allah yolunda sabit kılmak için mallarını Allah yolunda harcayanların hâli ise, bir tepedeki güzel bir bahçenin hâline benzer ki, ona kuvvetli bir sağnak düşmüş de yemişlerini iki kat vermiştir ![]() ![]() ![]() 266- Hiç biriniz ister mi ki, kendisinin hurmalık ve üzümlüklerden bir bahçesi olsun, altında ırmaklar aksın, içinde her türlü ürünü bulunsun da, kendi üzerine de ihtiyarlık çökmüş ve elleri ermez, güçleri yetmez küçük, zayıf çocukları olsun ![]() ![]() ![]() ![]() 267- Ey iman edenler! İnfakı gerek kazandıklarınızın, gerek sizin için yerden çıkardıklarımızın temizlerinden yapın ![]() ![]() ![]() 268- Şeytan sizi fakirlikle korkutup çirkin çirkin şeylere teşvik eder ![]() ![]() ![]() ![]() 269- Dilediğine hikmet verir, hikmet verilene ise pek çok hayır verilmiş demektir ![]() ![]() 270- Her ne çeşit nafaka verdinizse veya ne türlü bir adak adadınızsa, Allah onu kesinlikle bilir ![]() ![]() 271- Sadakaları açıkça verirseniz o, ne iyi olur; yok eğer onları gizler de fakirlere öyle verirseniz bu sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızın birçoğunun bağışlanmasına sebep olur ![]() ![]() 272- Onları yola getirmek senin boynuna borç değildir, ancak Allah dilediğini yola getirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 273- Sadakalarınızı, kendilerini Allah yoluna adamış olan fakirlere veriniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 274- Mallarını gece ve gündüz, gizlice ve açıkça infak edenler yok mu, işte onların Rableri katında ecir ve mükafatları vardır ![]() ![]() 275- Riba (faiz) yiyen kimseler, şeytan çarpan kimse nasıl kalkarsa ancak öyle kalkarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 276- Allah faizi mahveder, oysa sadakaları bereketlendirir ![]() ![]() 277- İman edip iyi işler yapan, namazı dosdoğru kılıp zekatı verenlerin Rabbleri katında elbette mükafatları vardır ![]() ![]() 278- Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve artık faizin peşini bırakın, eğer gerçekten müminler iseniz ![]() 279- Eğer böyle yapmazsanız, o zaman Allah ve Resulü tarafından size savaş açılmış olduğunu bilin ![]() ![]() ![]() 280- Eğer borçlu darlık içindeyse, ona ödeme kolaylığına kadar bir süre tanıyın ![]() ![]() 281- Öyle bir günden korkunuz ki, o gün Allah'a döndürüleceksiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiTEVBE SURESİ 1- Allah'dan ve Resulü'nden bir ültimatomdur bu, kendileriyle antlaşma yaptığınız müşriklere: 2- Bundan böyle yeryüzünde dört ay daha istediğiniz gibi gezip dolaşın ![]() ![]() ![]() 3- Ayrıca büyük hac günü Allah ve Rasulü tarafından insanlara bir ilandır ki, Allah da Resulü de müşriklerle yapılan antlaşmalara artık bağlı değildir ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Ancak kendileriyle antlaşma yapmış olduğunuz müşriklerden size olan ahitlerinde hiçbir eksiklik yapmamış ve sizin aleyhinize hiçbir kimseye yardımda bulunmamış olanlar bunun dışındadır ![]() ![]() ![]() 5- Şu haram aylar bir çıktı mı artık o müşrikleri nerede bulursanız öldürün, yakalayın, hapsedin ve bütün geçit başlarını tutun ![]() ![]() ![]() 6- Eğer müşriklerden biri aman dilerse, ona aman ver ![]() ![]() ![]() ![]() 7- O müşriklerin Allah katında ve Resulü katında herhangi bir ahdi nasıl olabilir? Ancak Mescid-i Haram yanında antlaşma yaptıklarınız var ki, bunlar size karşı doğru durdukça siz de onlara doğru olun ![]() ![]() 8- Onlarla nasıl sözleşme olabilir ki, sizin aleyhinize ellerine bir fırsat geçse, hakkınızda ne bir antlaşma gözetirler, ne de bir yemin ![]() ![]() ![]() 9- Allah'ın âyetlerini az bir çıkara değiştirdiler de Allah yolundan engellediler ![]() ![]() 10 ![]() ![]() ![]() 11 ![]() ![]() ![]() 12 ![]() ![]() ![]() ![]() 13- Yeminlerini bozan, Peygamber'i yurdundan çıkarmaya azmeden ve üstelik ilk önce size saldırmaya başlayanlara karşı savaşmaz mısınız? Yoksa onlardan korkuyor musunuz? Eğer mümin iseniz her şeyden önce Allah'dan korkmalısınız ![]() 14- Onlarla savaşın ki Allah, sizin ellerinizle onların cezasını versin ve ![]() ![]() ![]() onları rezil ve rüsvay etsin, yardımıyla sizi onlara muzaffer kılsın ![]() ![]() 15 ![]() ![]() ![]() ![]() 16 ![]() ![]() 17- Müşrikler kendi inkârlarına kendileri şahit olup dururlarken Allah'ın mescidlerini imar etmeleri mümkün değildir ![]() ![]() ![]() 18- Allah'ın mescidlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı kılan, zekatı veren ve Allah'dan başkasından korkmayan kimseler imar ederler ![]() ![]() 19- Siz hacılara su dağıtma ve Mescid-i Haram'ı imar etme işiyle Allah'a ve ahiret gününe iman edip, Allah yolunda cihad edenlerin yaptığı işi bir mi tutuyorsunuz? Bunlar Allah katında eşit olamazlar ![]() ![]() 20- İman edip de hicret edip, mallarıyla, canlarıyla Allah yolunda cihad edenler, Allah katında en büyük dereceye sahiptirler ![]() ![]() 21- Rab'leri, onları kendi katından bir rahmet, bir rıza ve bir cennetle müjdeler ki o cennette onlar için bitmez tükenmez nimetler vardır ![]() 22- Onlar orada ebedi kalırlar ![]() ![]() 23- Ey iman edenler! Eğer babalarınız ve kardeşleriniz imana karşılık küfürden hoşlanıyorlarsa, onları dost edinmeyiniz ![]() ![]() 24- Onlara de ki; eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, kadınlarınız, akrabalarınız, kabileniz, elde ettiğiniz mallar, kesada uğramasından korktuğunuz ticaret, hoşlandığınız evler ve meskenler, size Allah ve Resulünden ve Allah yolunda cihaddan daha sevimli ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyin ![]() ![]() 25- İnkâr kabul etmez bir durumdur ki, Allah size birçok yerde yardım etti ![]() ![]() ![]() ![]() 26- Sonra Allah, Resulünün üzerine ve müminlerin üzerine sekinetini (kalplere huzur veren rahmetini) indirdi ve gözle görmediğiniz ordular indirdi de kendisini tanımayan kâfirleri azaba uğrattı ![]() ![]() 27- Sonra bütün bu olup bitenlerin arkasından Allah, dilediğine tevbe nasib eder ![]() ![]() 28- Ey iman edenler! Müşrikler bir pisliktirler ![]() ![]() ![]() ![]() 29- Kendilerine kitap verilenlerden oldukları halde ne Allah'a, ne ahiret gününe inanmayan, Allah'ın ve Resulünün haram kıldığını haram tanımayan ve hak dini din edinmeyen kimselere alçalmış oldukları halde elden cizye verecekleri hale gelinceye kadar savaş yapın ![]() 30- Yahudiler, "Uzeyir Allah'ın oğlu" dediler, Hıristiyanlar da "Mesih Allah'ın oğlu", dediler ![]() ![]() ![]() 31- Onlar, Allah'dan başka bilginlerini ve rahiplerini de kendilerine Rab edindiler, Meryem oğlu Mesih'i de ![]() ![]() ![]() ![]() 32- Allah'ın nurunu ağızlarıyla söndürmek istiyorlar, Allah da razı olmuyor ![]() ![]() 33- O öyle bir Allah'dır ki, Resulünü hidayetle ve hak dinle bütün dinlere üstün kılmak için göndermiştir ![]() ![]() ![]() 35- O gün o altın ve gümüşlerin üstü cehennem ateşinde kızdırılacak da bunlarla alınları, yanları ve sırtları dağlanacak (onlara): "İşte bu kendi canınız için saklayıp biriktirdiğiniz şeydir ![]() ![]() 36- Doğrusu, Allah katında ayların sayısı oniki aydır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 37- O "Nesi'" (denilen bir haram ayı geciktirmek âdeti), olsa olsa küfürde fazlalıktır ki, kâfirler onunla şaşırtılır, onu bir yıl helâl, bir yıl haram sayarlar ki, Allah'ın haram kıldığının sayısına uydursunlar da Allah'ın haram kıldığını helâl kılsınlar ![]() ![]() ![]() 38- Ey iman edenler! Size ne oldu ki, "Allah yolunda cihada çıkın ![]() ![]() ![]() 39- Eğer topluca savaşa katılmazsanız, O sizi acı bir azaba uğratır ve yerinize başka bir kavmi getirir ve siz O'na zerrece bir zarar veremezsiniz ![]() ![]() 40- Eğer siz ona (Peygamber'e) yardım etmezseniz, Allah ona yardım eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 41- Ey müminler! İster hafif techizatla, ister ağırlıklı olarak seferber olun ve mallarınızla, canlarınızla Allah yolunda cihad edin ![]() ![]() 42- Eğer o sefer, yakın bir ganimet ve kolay bir sefer olsaydı mutlaka peşine düşer gelirlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 43- Allah seni affetsin ![]() 44- Allah'a ve ahiret gününe inananlar, mallarıyla ve canlarıyla cihad etmeyi görev bildiklerinden (zaten geri kalmak için) senden izin istemezler ![]() ![]() 45- Senden izin isteyenler, olsa olsa Allah'a ve ahiret gününe inanmayanlar olabilir ![]() ![]() ![]() 46- Eğer sizinle beraber cihada çıkmak isteselerdi, elbette onunla ilgili olarak bir takım hazırlıklar yaparlardı ![]() ![]() 47 ![]() ![]() ![]() ![]() 48- Şurası kesindir ki, bunlar daha önce de fitne çıkarmak istediler ve sana türlü işler çevirdiler ![]() ![]() 49- İçlerinden "Aman bana izin ver, başımı derde sokma" diyen de var ![]() ![]() ![]() 50- Eğer sana bir iyilik dokunursa fenalarına gider ![]() ![]() ![]() 51- De ki: "Hiçbir zaman bize Allah'ın bizim için takdir ettiğinden başkası dokunmaz ![]() ![]() ![]() 52- De ki: "Siz bizde iki güzelliğin (Zafer veya şehitliğin) birinden başkasını mı gözetirsiniz? Biz ise size Allah'ın kendi katından veya bizim elimizle bir azap indirmesini gözetiyoruz ![]() ![]() 53- O münafıklara şunu da de ki; gerek isteyerek, gerek istemeyerek infak edip durun ![]() ![]() ![]() 54- İnfakların onlardan kabul olunmamasına sebep, gerçekte Allah'a ve Resulüne inanmamaları, namaza ancak üşene üşene gelmeleri, verdiklerini de ancak istemeye istemeye vermeleridir ![]() 55- Onların malları da, evlatları da sakın seni imrendirmesin ![]() ![]() 56- Hiç şüphesiz onlar, sizden olduklarına dair yemin de ederler ![]() ![]() ![]() 57- Eğer sığınacak bir yer veya barınacak mağaralar veyahut girilecek bir delik bulsalardı başlarını diker o tarafa doğru koşarlardı ![]() 58- İçlerinde (topladığın) sadakalar hakkında sana tariz eden (dil uzatan) ler de var ![]() ![]() 59 ![]() ![]() ![]() ![]() 60- Sadakalar ancak şunlar içindir: Fakirler, yoksullar, o işte çalışan görevliler, müellefe-i kulûb (kalbleri İslâm'a ısındırılacaklar), köleler, borçlular, Allah yolundakiler, yolda kalmışlar ![]() ![]() ![]() 61- Yine onların içinde öyleleri vardır ki, Peygamber'i incitiyorlar ve "O her söyleneni dinleyen bir kulaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 62- Gönlünüzü hoş etmek için gelir size yemin ederler ![]() ![]() 63- Bilmiyorlar mı ki, kim Allah'a ve Resulüne karşı gelirse, ona muhakkak ki içinde ebedi kalınacak cehennem ateşi vardır ![]() ![]() 64- Münafıklar, kalblerindekileri bütünüyle haber verecek bir sûrenin tepelerine inmesinden çekinirler ![]() ![]() 65- Eğer kendilerine sorarsan, "Biz sırf lafa dalmış, şakalaşıyorduk ![]() ![]() 66- Boşuna özür dilemeyin, iman ettik dedikten sonra küfrünüzü açığa vurdunuz ![]() ![]() 67- Münafıkların erkekleri de kadınları da birbirlerine benzerler ![]() ![]() ![]() ![]() 68- Allah, erkek kadın bütün münafıklara ve bütün kâfirlere cehennem ateşini ebedî olarak vaad buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() 69- (Ey münafıklar!) siz de tıpkı kendinizden öncekiler gibisiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 70- Onlara, kendilerinden öncekilerin; Nuh Kavmi'nin, Âd'in, Semûd'un, İbrahim Kavmi'nin, Medyen Ashabı'nın ve o mü'tefikelerin haberi gelmedi mi? Onların hepsine peygamberleri delillerle gelmişlerdi ![]() ![]() 71- Erkek ve kadın bütün müminler birbirlerinin dostları ve velileridirler ![]() ![]() ![]() ![]() 72- Allah mümin erkeklere ve mümin kadınlara, altlarından ırmaklar akan cennetler vaad buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 73- Ey Peygamber, kâfirlerle ve münafıklarla savaş ![]() ![]() ![]() 74- Onlar, kötü bir şey söylemedik, diyerek Allah'a yemin ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 75 ![]() ![]() ![]() 76 ![]() ![]() 77 ![]() ![]() 78 ![]() 79 ![]() ![]() ![]() 80 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 81- Savaştan geri kalan münafıklar, Resulullah'ın hilafına, onun savaşa gitmesine karşılık, oturup kalmalarıyla ferahladılar ve mallarıyla, canlarıyla Allah yolunda cihad etmekten hoşlanmadılar, üstelik "Bu sıcakta savaşa gitmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() 82- Kazandıkları günahın cezası olarak, artık az gülsünler, çok ağlasınlar ![]() 83- Eğer Allah, seni onlardan bir kısmının yanına döndürür de onlar başka bir cihada seninle birlikte çıkmak için senden izin isterlerse, de ki; "Artık siz hiçbir zaman benimle çıkamayacaksınız ![]() ![]() ![]() 84- Ve onlardan biri ölürse asla namazını kılma ve kabirinin başına gidip durma ![]() ![]() ![]() 85- Onların ne malları, ne de evlatları seni imrendirmesin ![]() ![]() 86- "Allah'a iman edin ve Resulü ile birlikte cihada gidin ![]() ![]() ![]() 87- Onlar, oturanlarla beraber oturmaktan hoşlandılar ![]() ![]() ![]() 88- Fakat Peygamber ve onunla beraber olan müminler mallarıyla, canlarıyla cihad ettiler ![]() ![]() ![]() 89- Allah onlara, altından ırmaklar akan cennetler hazırladı ![]() ![]() ![]() 90- Bedevilerden özür bahane edenler, kendilerine izin verilsin diye geldiler ![]() ![]() ![]() 91- Allah ve Resulü adına nasihat ettikleri takdirde ne zayıflara, ne hastalara, ne de verecek birşey bulamayan yoksullara savaştan kalmaktan dolayı bir günah yoktur ![]() ![]() ![]() 92- Kendilerini bindirip savaşa gönderesin diye gönüllü olarak sana geldiklerinde, "Sizi bindirecek birşey bulamıyorum ![]() ![]() 93- Kınamaya yol, ancak zengin oldukları halde geri kalmak için senden izin isteyenleredir ![]() ![]() ![]() ![]() 94- Savaştan dönüp yanlarına geldiğinizde size özür beyan edecekler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 95- Dönüp de yanlarına geldiğinizde kendilerinden yüz çeviresiniz (hesaba çekmekten vazgeçesiniz) diye Allah'a yemin edecekler ![]() ![]() ![]() ![]() 96- Kendilerinden razı olasınız diye size yemin ederler ![]() ![]() 97- Bedeviler inkâr ve münafıklık bakımından daha beterdirler ![]() ![]() 98- Bedevilerden kimi de var ki, verdiğini angarya sayar ve sizin üzerinize belalar gelmesini bekler ![]() ![]() 99- Yine bedevilerden kimi de vardır ki, Allah'a ve ahiret gününe inanır ve harcadığını Allah katında yakınlıklara ve Peygamber'in dualarını almaya vesile sayar ![]() ![]() ![]() ![]() 100- Muhacir ve Ensar'dan İslâm'a ilk önce girenlerin başta gelenleri ve iyi amellerle onların ardınca gidenler var ya, işte Allah onlardan razı oldu, onlar da Allah'dan razı oldular ve onlara, altlarında ırmaklar akan cennetler hazırladı ki, içlerinde ebedi kalacaklar ![]() ![]() 101- Hem çevrenizdeki bedevilerden münafıklar var, hem de Medine halkından münafıklıkta ısrar edenler var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 102- Onlardan bir kısmı günahlarını itiraf ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() 103- Onların mallarından sadaka al ki, onunla kendilerini temizlersin, tertemiz edersin ![]() ![]() ![]() ![]() 104- Onlar bilmiyorlar mı ki, Allah kullarının tevbesini kabul eder ve sadakaları da alır ![]() ![]() 105- Ve de ki; "Çalışın! Yaptıklarınızı hem Allah görecek, hem Resulü, hem de müminler görecektir ![]() ![]() ![]() 106- Savaşa katılmayanlardan diğer bir kısmının affı da Allah'ın emrini beklemek için geri bırakılmıştır ![]() ![]() ![]() 107- Bir de müslümanlara zarar vermek, kâfirlik etmek ve müslümanların arasına ayrılık sokmak ve daha önce Allah ve Resulü'ne karşı savaş açmış olanı beklemek için mescid yapanlar var ![]() ![]() ![]() ![]() 108- O mescit içinde sen kesinlikle namaza durma ![]() ![]() ![]() ![]() 109- O halde binasını Allah korkusu ve Allah rızası üzerine kurmuş olan mı hayırlıdır, yoksa binasını yıkılmak üzere olan bir uçurumun kenarına kurup da onunla birlikte cehenneme yuvarlanan mı daha hayırlı? Allah, zalimler güruhunu hidayete erdirmez ![]() 110- Onların kurmuş oldukları bu türlü binalar, kalpleri parça parça olmadıkça, kalblerinde bir nifak düğümü olup kalacaktır ![]() ![]() 111- Allah, müminlerden, canlarını ve mallarını, kendilerine cennet vermek üzere satın almıştır: Allah yolunda çarpışacaklar da öldürecekler ve öldürülecekler ![]() ![]() ![]() 112- (Bunlar), O tevbekâr olanlar, o ibadet edenler, o hamd edenler, o oruçlular, o rükua varanlar, o secdeye kapananlar, iyiliği emredip, kötülükten vazgeçirenler, Allah'ın hududunu koruyanlar (emirleriyle yasaklarının ölçülerine riayet edenler)dır ![]() 113- Ne peygambere, ne iman edenlere akraba bile olsalar cehennemlik oldukları iyice belli olduktan sonra müşriklere istiğfar etmek yoktur ![]() 114- İbrahim'in babası için istiğfar etmesi de sırf ona vermiş olduğu bir sözden dolayı idi ![]() ![]() ![]() 115- Allah, bir kavmi hidayete erdirdikten sonra, nelerden sakınacaklarını kendilerine iyice açıklamadıkça dalalete düşürmez ![]() ![]() 116- Hiç şüphesiz, göklerin ve yerin mülkü Allah'ındır ![]() ![]() ![]() 117- Andolsun ki, Allah, yine peygambere ve en zor gününde ona uyan Muhacirler'le Ensar'a, içlerinden bir kısmının kalbleri az kalsın kayacak gibi olmuşken, tevbe nasip etti de lutfedip tevbelerini kabul buyurdu ![]() ![]() 118- Allah, haklarında hüküm beklenen o üç kişiyi de bağışladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 119- Ey iman edenler! Allah'dan korkun ve doğrularla beraber olun ![]() 120- Medine halkına ve civardaki bedevilere, Resulullah'ın emrine aykırı hareket etmek uygun olmadığı gibi, onun katlandığı zahmetlere öbürlerinin katlanmaya yanaşmamaları da yakışık almaz ![]() ![]() ![]() 121- Onların, Allah yolunda yaptıkları küçük veya büyük her harcama veya geçtikleri her vadi karşılığında, yaptıkları işin daha güzeliyle Allah'ın kendilerini mükâfatlandırması için sevap yazılmaması mümkün değildir ![]() 122- Bununla beraber müminlerin hepsinin birden topyekün savaşa katılmaları uygun değildir ![]() ![]() 123- Ey iman edenler, önce yakın çevrenizdeki kâfirlerle savaşın ki, sizde bir güç ve kuvvet olduğunu görsünler ![]() ![]() 124- Bir sûre indirildiği zaman, içlerinden biri çıkar, "Bu sûre hanginizin imanını arttırdı?" der ![]() ![]() 125- Kalblerinde bir hastalık olanlara gelince, onların da murdarlıklarına (küfürlerine) murdarlık (küfür) katmıştır ve kâfir olarak ölüp gitmişlerdir ![]() 126- Onlar (münafıklar) her yıl bir veya iki kere kendilerinin çeşitli belalara uğratıldıklarını görmüyorlar mı? Böyle iken yine de tevbe etmiyor ve ibret almıyorlar ![]() 127- Aleyhlerinde bir sûre indirilince, "Sizi birisi görüyor mu?" diye birbirlerine göz ederler, sonra da sıvışır giderler ![]() ![]() ![]() 128- Andolsun size içinizden öyle bir peygamber geldi ki, gayet izzetli ve şereflidir ![]() ![]() 129- Eğer aldırmazlarsa onlara de ki: Bana Allah yeter ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiKIYAMET SURESİ 1- Hayır, yemin ederim o kıyamet gününe ![]() 2- Yine hayır, yemin ederim o sürekli kendini kınayan nefse ![]() 3- İnsan, kendisinin kemiklerini bir araya toplayamayacağımızı mı sanıyor? 4- Evet, bizim onun parmak uçlarını bile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter ![]() 5- Fakat insan günahı devam ettirmek ister ![]() 6- O kıyamet günü ne zaman? diye sorar ![]() 7- Ne zaman ki o göz şimşek çakar, 8- Ay tutulur, 9- Güneş ve ay toplanır, 10- İşte o gün insan, "kaçacak yer neresi?" der ![]() 11- Hayır, hayır, yok bir siper ![]() 12- O gün varılıp durulacak yer, ancak Rabbinin huzurudur ![]() 13- O gün insana, yapıp öne sürdüğü ve geri bıraktığı ne varsa bildirilir ![]() 14- Doğrusu insan kendi nefsini görür, 15- Bir takım özürler ortaya atsa da ![]() 16- Onu hemen okumak için dilini depretme ![]() 17- Kuşkusuz onu toplamak ve okumak bize aittir ![]() 18- O halde biz onu okuduğumuz zaman sen onun okunuşunu takip et ![]() 19- Sonra onu açıklamak da bize aittir ![]() 20- Hayır, siz peşin olanı (dünyayı) seviyorsunuz da 21- Ahireti bırakıyorsunuz ![]() 22- Yüzler var ki o gün ışıl ışıl parlar ![]() 23- Rabbine bakar ![]() 24- Yüzler de var ki o gün asıktır ![]() 25- Anlar ki kendisine belkıran (bel kemiklerini kıran belalı bir iş) yapılır ![]() 26- Hayır hayır, ne zaman ki can köprücük kemiklerine dayanır, 27- "Tedavi edebilecek kimdir?" denilir ![]() 28- Can çekişen bunun o ayrılık anı olduğunu anlar ![]() 29- Bacak bacağa dolaşır ![]() ![]() 30- İşte o gün sevk, ancak Rabbinedir ![]() 31 ![]() ![]() 32 ![]() ![]() 33 ![]() ![]() 34 ![]() ![]() 35 ![]() ![]() 36 ![]() 37 ![]() 38 ![]() ![]() 39 ![]() ![]() 40-Peki, bunu yapanın ölüleri diriltmeye gücü yetmez mi? |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiKALEM SURESİ 1- Nûn, Kaleme ve yazdıklarına andolsun ![]() 2- Sen Rabbinin nimetiyle mecnun değilsin ![]() 3- Kuşkusuz senin için tükenmez bir ecir var ![]() 4- Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin ![]() 5- Sen de göreceksin, onlar da görecek ![]() 6- Hanginizde imiş o fitne ve cinnet ![]() 7- Doğrusu Rabbin, yolundan sapanı en iyi bilendir ![]() ![]() 8- O halde, yalanlayıcılara itaat etme ![]() 9- Onlar istediler ki yumuşak davranasın da onlar da sana yumuşak davransınlar ![]() 10- Şunların hiçbirine boyun eğme: Yemin edip duran aşağılık, 11- Daima kusur arayıp kınayan, hep lâf götürüp getiren, 12- Hayra engel olan, saldırgan, günahkâr, 13- Kaba ve haşin, sonra da kötülükle damgalı, 14- Mal ve oğulları var diye (böyle davranır) ![]() 15- Kendisine âyetlerimiz okunduğunda: "Eskilerin masalları" der ![]() 16- Yakında biz onu hortumunun (burnunun) üzerinden damgalayacağız ![]() 17- Biz onlara da belâ verdik, bahçe sahiplerine verdiğimiz gibi ![]() ![]() 18- İstisna da etmiyorlardı ("inşaallah" demiyorlardı) ![]() 19- Fakat onlar uyurken dolaşıcı bir belâ onu sardı da, 20- Bahçe simsiyah kesiliverdi ![]() 21- Derken sabahleyin birbirlerine seslendiler: 22- "Haydi, devşirecekseniz erkenden ekininize gidin" diye ![]() 23- Derken fırladılar, aralarında fısıldaşıyorlardı ![]() 24- "Sakın bugün hiçbir yoksul bahçeye girip yanınıza sokulmasın" diyorlardı ![]() 25- (Zanlarınca yoksulları) engellemeye güçleri yeterek erkenden gittiler ![]() 26- Fakat bahçeyi gördüklerinde: "Biz herhalde yanlış gelmişiz" dediler ![]() 27- "Yok, biz mahrum edilmişiz ![]() ![]() 28- İçlerinde en makul olanı şöyle dedi: "Ben size Rabbinizi tesbih etsenize dememiş miydim?" 29- "Rabbimizi tesbih ederiz, doğrusu biz zalimler imişiz ![]() ![]() 30- Ardından suçu birbirlerine yüklemeye başladılar ![]() 31- Yazıklar olsun bize, dediler, biz azgınlarmışız ![]() 32- Ola ki Rabbimiz bize onun yerine daha hayırlısını verir ![]() ![]() 33- İşte azap böyledir ![]() ![]() ![]() 34- Kuşkusuz korunanlar için de, Rableri katında nimetleri bol bahçeler vardır ![]() 35- Öyle ya, teslimiyet gösterenleri suçlular gibi tutar mıyız hiç? 36- Neyiniz var, nasıl hüküm veriyorsunuz? 37- Yoksa size ait bir kitap var da onda mı okuyorsunuz? 38- O kitapta, "beğendiğiniz her şey sizindir" diye mi yazılı? 39- Yoksa, "ne hükmederseniz mutlaka sizindir" diye sizin lehinize olarak tarafımızdan verilmiş, kıyamet gününe kadar geçerli kesin sözler mi var? 40- Sor bakalım onlara, içlerinden ona kefil hangisi? 41- Yoksa ortakları mı var onların? Doğru iseler ortaklarını getirsinler ![]() 42- O gün işler zorlaşır ve secdeye davet edilirler ![]() ![]() 43- Gözleri düşük bir halde kendilerini bir zillet kaplar ![]() ![]() 44- Bu sözü yalanlayanı bana bırak ![]() ![]() 45- Onlara mühlet veriyorum ![]() ![]() 46- Yoksa onlardan bir ücret istiyorsun da bu yüzden onlar ağır bir borç altında mı kalıyorlar? 47- Yoksa gayb onların yanlarında da onlar mı yazıyorlar? 48- Rabbinin hükmüne sabret, balık sahibi gibi olma ![]() ![]() 49- Rabbinden bir nimet yetişmiş olmasaydı, elbette kınanacak bir halde ıssız bir diyara atılacaktı ![]() 50- Fakat Rabbi onu seçti de iyilerden kıldı ![]() 51- O kafirler Kur'ân'ı işittikleri zaman neredeyse seni gözleri ile devireceklerdi ![]() ![]() 52-Halbuki o âlemler için bir öğüttür ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiMUHAMMED SURESİ 1- İnkâr edenlerin ve Allah yolundan alıkoyanların amellerini Allah boşa çıkarır ![]() 2- İman edip salih amel işleyenlerin ve Rableri tarafından bir gerçek olarak Muhammed'e indirilen kitaba inananların kötülüklerini Allah örter ve durumlarını düzeltir ![]() 3- Bu, inkâr edenlerin batıla uymaları ve iman edenlerin de Rablerinden gelen gerçeğe tâbi olmalarından dolayı böyledir ![]() ![]() 4- Savaşta inkâr edenlerle karşılaştığınız zaman hemen boyunlarını vurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Allah onları doğru yola iletecek ve durumlarını düzeltecektir ![]() 6- Onları, kendilerine tanıttığı cennete koyacaktır ![]() 7- Ey iman edenler! Eğer siz Allah'ın dinine yardım ederseniz Allah da size yardım eder ve ayaklarınızı sabit tutar ![]() 8- İnkâr edenlere gelince, artık yıkım onlara ![]() ![]() 9- Bu onların, Allah'ın indirdiklerini beğenmediklerinden dolayıdır ![]() ![]() 10- Onlar yeryüzünde bir gezmediler mi? Baksalar ya kendilerinden öncekilerin sonları nasıl olmuş? Allah onların üzerlerine helak yağdırmıştır ![]() ![]() 11- Bu böyledir ![]() ![]() ![]() 12- Şüphesiz ki, Allah iman edip salih amel işleyenleri, altlarından ırmaklar akan cennetlere koyar ![]() ![]() ![]() ![]() 13- Ey Muhammed! Seni yurdundan çıkaran şehirden daha kuvvetli olan nice şehirler vardı ki biz onları helâk ettik de onlara yardım eden çıkmadı ![]() 14- Rabbi tarafından apaçık bir delil üzerinde bulunan kimse, kötü işleri kendisine güzel gösterilmiş de heveslerinin peşine düşmüş kimseler gibi olur mu? 15- Kötülükten sakınanlara vaad edilen cennetin durumu şöyledir: Orada bozulmayan temiz sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenlere lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır ![]() ![]() 16- Ey Muhammed! Onlardan seni dinlemeye gelenler de var ![]() ![]() ![]() ![]() 17- Doğru yola girenlere gelince, Allah onların hidayetlerini artırmış ve onlara kötülükten sakınma çarelerini ilham etmiştir ![]() 18- Artık onlar, kıyamet saatinin kendilerine ansızın gelivermesine mi bakıyorlar? Şüphesiz onun alametleri gelmiştir ![]() 19- Ey Muhammed! Bil ki, Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur ![]() ![]() ![]() 20- İman edenler: "Keşke cihad hakkında bir sûre indirilse ![]() ![]() ![]() ![]() 21- Onların vazifesi itaat ve güzel söz söylemekti ![]() ![]() 22- Demek siz iş başına gelecek olursanız yeryüzünde bozgunculuk çıkaracaksınız ve akrabalık bağlarınızı koparacaksınız öyle mi? 23- İşte onlar, Allah'ın lanetlediği, kulaklarını sağır, gözlerini kör ettiği kimselerdir ![]() 24- Onlar Kur'an'ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalplerinin üzerinde kilitleri mi var? 25- Gerçekten doğru yol kendilerine açıkça belli olduktan sonra gerisin geri küfre dönenlere şeytan, kötülüklerini güzel göstermiş ve onları uzun emellere düşürmüştür ![]() 26- Çünkü onlar Allah'ın indirdiğini beğenmeyen kimselere: "Bazı işlerde biz size itaat edeceğiz ![]() ![]() ![]() 27- Melekler onların yüzlerine ve arkalarına vurarak canlarını alırken durumları nasıl olacak? 28- Bu onların Allah'ı gazablandıran şeylere uymaları ve O'nun rızasına sebep olacak şeyleri beğenmemelerinden dolayıdır ![]() ![]() 29- Yoksa kalplerinde hastalık olanlar Allah kendilerinin kinlerini hiç ortaya çıkarmaz mı sandılar? 30- Ey Muhammed! Eğer biz dileseydik onları sana gösterirdik ![]() ![]() ![]() ![]() 31- Andolsun ki, biz içinizden cihad edenlerle sabredenleri ortaya çıkarıncaya ve yaptıklarınızla ilgili haberlerinizi açıklayıncaya kadar sizi deneyeceğiz ![]() 32- Şüphesiz ki, inkâr edenler, Allah yolundan menedenler ve kendilerine doğru yol açıkça belli olduktan sonra Peygamber'e karşı gelenler Allah'a hiçbir zarar veremeyeceklerdir ![]() ![]() 33- Ey iman edenler! Allah'a itaat edin, Peygamber'e itaat edin ve amellerinizi boşa çıkarmayın ![]() 34- Şüphesiz ki, inkâr edip, Allah yolundan saptıran, sonra da kâfir olarak ölenlere gelince Allah onları asla bağışlamayacaktır ![]() 35- Sakın gevşemeyin ve üstün olduğunuz halde barışa çağırmayın ![]() ![]() ![]() 36- Dünya hayatı ancak bir oyun ve eğlenceden ibarettir ![]() ![]() ![]() 37- Eğer sizden onların tamamını isteyip de sizi zorlasaydı cimrilik ederdiniz ![]() ![]() 38-İşte sizler Allah yolunda harcamaya çağrılan kimselersiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiENBİYA SURESİ 1- İnsanların hesab (görme) zamanı yaklaştı ![]() ![]() 2- Rablerinden kendilerine gelen her yeni hatırlatmayı hep eğlenerek dinliyorlar ![]() 3- Kalbleri hep eğlencede (gaflette), hem o zalimler aralarında şu gizli fısıltıyı yaptılar: "Bu, ancak sizin gibi bir insan ![]() 4- Peygamber: "Benim Rabbim gökte ve yerde (söylenen) her sözü bilir ![]() ![]() 5- Onlar: "Hayır, bunlar karışık rüyalardır; yok, onu kendisi uydurdu, yok o bir şairdir ![]() ![]() 6- Onlardan önce yok ettiğimiz hiçbir memleket halkı iman etmedi ![]() 7- (Ey Muhammed!) Biz, senden önce de ancak kendilerine vahyettiğimiz birtakım erkek(peygamber)ler gönderdik ![]() ![]() 8- Biz onları yemek yemez birer cesed kılmadık ve onlar ölümsüz de değillerdi ![]() 9- Sonra biz onlara verdiğimiz sözü yerine getirdik; hem onları, hem de dilediğimiz kimseleri kurtardık, aşırı gidenleri yok ettik ![]() 10- (Ey Kureyş topluluğu!) And olsun, size öyle bir kitab indirdik ki, bütün şan ve şerefiniz ondadır ![]() 11- Biz halkı zalim olan nice memleketleri kırıp geçirdik ve onlardan sonra başka milletler var ettik ![]() 12- Onlar azabımızın şiddetini hissettikleri zaman oradan kaçmaya koyuluyorlardı ![]() 13- "Koşup kaçmayın; size nimet verilen yere, yurtlarınıza dönün ki, sorguya çekileceksiniz" dedik ![]() 14- Onlar da: "Vay bizlere! Biz gerçekten zalimler idik" dediler ![]() 15- Biz, onları biçilmiş bir ekin ve bir yığın kül haline getirinceye kadar hep sözleri bu feryad olmuştur ![]() 16- Biz gök ile yeri ve aralarındaki şeyleri, boş bir eğlence için yaratmadık ![]() 17- Eğer bir eğlence edinmek isteseydik, elbette onu katımızdan edinirdik ![]() ![]() 18- Hayır, biz hakkı batılın başına çarparız da onun beynini parçalar ![]() ![]() ![]() 19- Göklerde ve yerde olan bütün varlıklar O'nundur ![]() ![]() 20- Gece gündüz (hep Allah'ı) tesbih ederler, usanmazlar ![]() 21- Yoksa (Mekke müşrikleri) birtakım ilâhlar edindiler de yerden ölüleri onlar mı diriltecekler? 22- Eğer yer ile gökte Allah'tan başka ilâhlar olsaydı, bunların ikisi de muhakkak fesada uğrar yok olurdu ![]() ![]() 23- O, yaptığından sorumlu olmaz, onlar ise sorumlu tutulacaklardır ![]() 24- Yoksa O'ndan başka ilâhlar mı edindiler? De ki: "Kesin delilinizi getirin ![]() ![]() ![]() 25- Senden önce hiçbir peygamber göndermedik ki, ona şöyle vahyetmiş olmayalım: "Gerçek şu ki benden başka ilâh yoktur ![]() ![]() 26- Böyle iken dediler ki: "Rahmân çocuk edindi ![]() ![]() ![]() ![]() 27- Onlar Allah'ın sözünün önüne geçmezler, hep O'nun emriyle hareket ederler ![]() 28- Allah, onların önlerindekini de, arkalarındakini de (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir ![]() ![]() ![]() 29- İçlerinden kim: "Ben, O'ndan başka bir ilâhım" derse, biz ona cehennemi ceza olarak veririz ![]() ![]() 30-O kâfir olanlar, görmediler mi ki, göklerle yer bitişik bir halde iken biz onları ayırdık ![]() ![]() 31- Yeryüzünde, insanlar sarsılmasın diye sabit dağlar yarattık, rahat gidebilsinler diye dağların aralarında geniş yollar var ettik ![]() 32- Gökyüzünü de korunmuş bir tavan yaptık ![]() ![]() 33- Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O'dur ![]() ![]() 34- Ey Muhammed! Senden önce de hiçbir insanı ölümsüz kılmadık, sen ölürsün de onlar baki kalır mı? Senin ölmenle rahata kavuşacaklarını mı sanıyorlar? 35- Her nefis ölümü tadacaktır ![]() ![]() ![]() 36- O inkârcılar seni gördükleri zaman, seni alaya alıyorlar ve "İlâhlarınızı diline dolayan bu mudur?" diyorlar ![]() ![]() 37- İnsan aceleci olarak yaratılmıştır ![]() ![]() ![]() 38- "Doğru sözlü iseniz (bildirin) bu vaad ne zamandır?" derler ![]() 39- Bu kâfirler ateşi yüzlerinden ve sırtlarından men edemeyecekleri ve yardım da göremeyecekleri zamanı, bir bilseler! 40- Doğrusu bu azap onlara ansızın gelecek de kendilerini şaşırtacaktır ![]() ![]() 41- Yemin olsun ki, senden önce birçok peygamberle alay edildi de içlerinden alay edenleri, o alay ettikleri şey (azap) kuşatıverdi ![]() 42- De ki: "Geceleyin ve gündüzün sizi Rahmân'dan kim koruyabilir?" Ama onlar Rablerinin kitabından yüz çevirmektedirler ![]() 43- Yoksa kendilerini bize karşı savunacak tanrıları mı var? O tanrılar kendilerine bile yardım edemezler, katımızdan da dostluk görmezler ![]() 44- Doğrusu biz o kâfirleri ve atalarını yaşattık, hatta o ömür onlara uzun geldi ![]() 45- De ki: "Ben sizi ancak vahiyle korkutup uyarıyorum," uyarıldıkları zaman sağırlar çağrıyı duymazlar ![]() 46- Yemin olsun ki, Rabbinin azabından az bir şey onlara dokunursa, muhakkak "Vay bizlere, biz gerçekten zalimlerdik" diyeceklerdir ![]() 47- Biz kıyamet günü için doğru teraziler kurarız; hiçbir kimse hiçbir haksızlığa uğratılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() 48- Yemin olsun ki, Musa ve Harun'a eğriyi doğrudan ayıran kitabı, takva sahibleri için bir ışık ve öğüt olarak verdik ![]() Onlar görmedikleri halde Rablerinden korkarlar, kıyamet saatinden de titrerler ![]() 50- İşte bu (Kur'ân) da indirdiğimiz kutsal bir kitaptır ![]() 51- And olsun ki biz daha önce İbrahim'e de rüşdünü vermiştik (akla uygun olanı göstermiştik) ![]() ![]() 52- O zaman o, babasına ve kavmine: "Bu tapınıp durduğunuz heykeller nedir?" demişti ![]() 53- Onlar: "Biz atalarımızı bunlara tapar bulduk" dediler ![]() 54- İbrahim: "And olsun ki sizler de, atalarınız da apaçık bir sapıklık içindesiniz" dedi ![]() 55- Onlar : "Sen bize gerçeği mi getirdin (Sen ciddi mi söylüyorsun), yoksa şaka mı ediyorsun?" dediler ![]() 56- O şöyle dedi: "Hayır Rabbiniz göklerin ve yerin Rabbidir ki onları O yaratmıştır ![]() ![]() 57- "Allah'a yemin ederim ki, siz arkanızı dönüp gittikten sonra, ben putlarınıza elbette bir tuzak kuracağım ![]() 58- Derken o, bunları parça parça etti ![]() ![]() 59- (Kavmi) "Tanrılarımıza bunu kim yaptı? Doğrusu o zalimlerden biridir ![]() ![]() 60- (Bazıları) "İbrahim denen bir gencin, onları diline doladığını duymuştuk" dediler ![]() 61- "O halde onu insanların gözleri önüne getirin, olur ki (aleyhinde) şahidlik ederler" dediler ![]() 62- (İbrahim gelince ona) "Ey İbrahim! bunu tanrılarımıza sen mi yaptın?" dediler 63- İbrahim: "Belki onu şu büyükleri yapmıştır, konuşabiliyorlarsa onlara sorun" dedi ![]() 64- Bunun üzerine vicdanlarına dönüp (kendi kendilerine) dediler ki: "Doğrusu siz haksızsınız ![]() 65- Sonra yine (eski) kafalarına döndüler: "And olsun ki (ey İbrahim!) bunların konuşmayacağını (sen de) bilirsin ![]() ![]() 66- (İbrahim) dedi: "O halde, Allah'ı bırakıp da size hiçbir fayda ve zarar veremeyecek olan putlara mı tapıyorsunuz?" 67- "Size de, Allah'ı bırakıp taptıklarınıza da yazıklar olsun, siz hâlâ akıllanmayacak mısınız?" 68- Onlar: "Bir şey yapacaksanız, şunu yakın da tanrılarınıza yardım edin" dediler ![]() 69- Biz: "Ey ateş! İbrahim'e karşı serin ve zararsız ol" dedik ![]() 70- Ona düzen kurmak istediler, fakat biz kendilerini daha fazla hüsrana uğrattık ![]() 71- Onu da, Lût'u da, âlemler için bereketli ve kutsal kıldığımız yere ulaştırıp kurtardık ![]() 72- Ona (İbrahim'e) İshak'ı, üstelik bir de Yakub'u ihsan ettik ve herbirini salih kimseler kıldık ![]() 73- Onları buyruğumuz altında (insanlara) doğru yolu gösterecek önderler kıldık ![]() ![]() ![]() 74- Biz Lût'a da bir hüküm, bir ilim verdik ![]() ![]() ![]() 75- Onu ise rahmetimizin içine aldık ![]() ![]() 76- Nuh da daha önceleri bize yalvarmıştı; biz de onun duasını kabul ettik, kendisini ve ailesini büyük sıkıntıdan kurtardık ![]() 77- Âyetlerimizi yalanlayan kavminden onun öcünü aldık ![]() ![]() ![]() 78- Davud ve Süleyman'ı da (hatırla) ![]() ![]() ![]() 79- Biz onu(n hükmünü) hemen Süleyman'a bildirmiştik; (zaten) herbirine hüküm ve ilim vermiştik ![]() ![]() ![]() 80- Ona, sizi savaşta korumak için zırh yapma sanatını öğrettik, artık şükreder misiniz? 81- Bereketli kıldığımız yere doğru, Süleyman'ın emriyle yürüyen şiddetli rüzgarı, onun buyruğuna verdik ![]() ![]() 82- Onun için dalgıçlık yapan ve bundan başka işler de gören şeytanlardan da onun buyruğu altına verdik ![]() ![]() 83- Eyyûb da: "Başıma bir bela geldi, (sana sığındım), sen merhametlilerin en merhametlisisin" diye Rabbine nida etti ![]() 84- Biz de onun duasını kabul ettik de başına gelenleri kaldırdık ![]() ![]() 85- İsmail, İdris ve Zülkifl'i de (hatırla) ![]() ![]() 86- Onları da rahmetimizin içine aldık ![]() ![]() 87- Zünnun'u (balık sahibi Yunus'u) da hatırla ![]() ![]() ![]() 88- Biz de duasını kabul ile icabet ettik, kendisini üzüntüden kurtardık ![]() ![]() 89- Zekeriya da hani Rabbine: "Rabbim! Beni tek başıma bırakma, sen varislerin en hayırlısısın" diye nida etmişti ![]() 90- Biz de duasını kabul ile icabet ettik de kendisine Yahya'yı ihsan ettik ![]() ![]() ![]() ![]() 91- Irzını koruyan Meryem'e ruhumuzdan üflemiş, onu ve oğlunu, âlemler için bir mucize kılmıştık ![]() 92- Doğrusu bu sizin ümmetiniz (tevhid dini olan müslümanlık), bir tek ümmettir (bir tek din olarak sizin dininizdir) ![]() ![]() ![]() 93- Ama insanlar din konusunda aralarında bölüklere ayrıldılar ama, hepsi bize döneceklerdir ![]() 94- İnanmış olarak yararlı iş işleyenin emeği inkâr edilmeyecektir ![]() ![]() 95- Yok ettiğimiz bir memleket (ahalisinin ahiretteki cezasını da çekmek üzere) bize dönmemesi gerçekten imkansızdır ![]() 96- Nihayet Ye'cûc ve Me'cûc(un seddi) açıldığı zaman, ki onlar her dere ve tepeden akın edip çıkarlar ![]() 97- Ve gerçek vaad yaklaştığında, işte o zaman kâfir olanların gözleri beleriverir ![]() ![]() ![]() 98- Siz ve Allah'dan başka taptıklarınız, cehennemin yakıtısınız; oraya gireceksiniz ![]() 99- Eğer onlar ilâh olsalardı, oraya girmeyeceklerdi ![]() ![]() 100- Orada onların bir inlemeleri vardır ![]() ![]() 101- Şüphesiz katımızdan kendileri için güzel şeyler takdir edilmiş olanlar, işte oradan (cehennemden) uzak tutulanlardır ![]() 102- Bunlar onun (cehennemin) uğultusunu bile duymazlar ![]() ![]() 103- O en büyük korku bunları üzmez; kendilerini melekler: "Size söz verilen gün işte bugündür" diye karşılarlar ![]() 104- Göğü, kitab dürer gibi dürdüğümüz zaman, yaratmaya ilk başladığımız gibi, katımızdan verilmiş bir söz olarak onu tekrar var edeceğiz ![]() ![]() 105- And olsun ki, Tevrat'tan sonra Zebûr'da da yeryüzüne ancak iyi kullarımın mirasçı olduğunu yazmıştık ![]() 106- Şüphesiz bu Kur'ân'da kulluk eden kimseler için kâfi bir öğüt vardır ![]() 107- (Ey Muhammed!) biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik ![]() 108- De ki, bana ancak şöyle vahyolunuyor: "İlâhınız ancak tek bir ilâhtır ![]() 109- Eğer (yine de) yüz çevirirlerse, de ki: "Size düpedüz açıkladım; tehdit olunduğunuz şeyin yakın mı, uzak mı olduğunu bilmem ![]() 110- Şüphesiz Allah açığa vurulan sözü de bilir, gizlediklerinizi de bilir ![]() 111- Bilmem belki bu gecikme sizi denemek ve bir süreye kadar geçindirmek içindir ![]() 112- (Hz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an-İ Kerim Meali |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an-İ Kerim MealiTAHA SURESİ 1- Tâ, Hâ, 2- Ey Muhammed! Kur'ân'ı sana sıkıntıya düşesin diye indirmedik ![]() 3- Ancak Allah'tan korkan kimse için bir öğüt olarak (indirdik ![]() 4, Yeri ve yüce gökleri yaratanın katından yavaş yavaş bir indirilişle (onu) indirdik ![]() 5- O Rahmân (kudret ve hakimiyyetiyle) Arş'a hakim oldu ![]() 6- Bütün göklerde olanlar, bütün yerdekiler, bu ikisinin arasında ve toprağın altıda bulunanlar O'nundur ![]() 7- Sen (Allah'a ettiğin dua ve zikirle) sesini yükseltirsen (bilki Allah bundan mustağnîdir ![]() ![]() ![]() 8- Allah O'dur ki, kendisinden başka hiçbir ilâh yoktur ![]() ![]() 9- (Habîbim!) Musa'nın (başından geçen hayat) hikayesi sana geldi mi? 10- Hani o bir ateş görmüştü de, ailesine: "Yerinizde durun, benim gözüme bir ateş ilişti, belki size bir kor getiririm, yahut ateşin yanında bir yol gösterici bulurum" demişti ![]() 11- Ateşe vardığı zaman şöyle çağrıldı: "Ey Musa! 12- "Ben şüphesiz senin Rabbinim ![]() ![]() 13- "Ben seni seçtim, şimdi (sana) vahyolunacak şeyleri dinle ![]() 14- Şüphesiz ben Allah'ım, benden başka hiçbir ilâh yoktur ![]() ![]() 15- Çünkü kıyamet muhakkak gelecektir ![]() ![]() 16- Sakın kıyamete inanmayıp, kendi heva ve hevesine uyan kimse seni, ona iman etmekten alıkoymasın; sonra helak olursun ![]() 17- Ey Musa! Sağ elindeki nedir? 18- Musa dedi: "O benim asâm (değneğim) dır, ona dayanırım, onunla davarlarıma yaprak silkerim ve onda başka hacetlerim (faydalanacağım şeyler) de var" 19- Allah: "Ey Musa! onu (yere) bırak"dedi ![]() 20- Musa da onu bıraktı, bir de ne görsün! o bir yılan olmuş koşuyor ![]() 21- Allah buyurdu ki: "Tut onu, korkma; biz onu yine eski durumuna çevireceğiz" 22- "Bir de diğer bir mucize olmak üzere elini koynuna koy ki, kusursuz olarak bembeyaz çıksın ![]() 23- "Bunları sana en büyük mucizelerimizden (bir kısmını) gösterelim diye yaptık ![]() 24- "Firavun'a git, çünkü o hakikaten azdı ![]() 25- Musa dedi ki: "Ey Rabbim! Benim göğsüme genişlik ver, 26- İşimi kolaylaştır, 27- Dilimden düğümü çöz 28- Ki, sözümü iyi anlasınlar ![]() 29- Bir de bana ailemden bir vezir ver ![]() 30- Kardeşim Harun'u (ver) ![]() 31- Onunla arkamı kuvvetlendir ![]() 32- (Elçilik) işimde onu bana ortak et ![]() 33- Ki seni çok tesbih edelim ![]() 34- Seni çok analım ![]() 35- Şüphe yok ki sen bizi görüp duruyorsun ![]() 36- Allah buyurdu: "Ey Musa! Dilediğin (şeyler) sana verildi ![]() 37- "And olsun biz, sana diğer bir defa daha ihsan etmiştik" 38- Hani bir vakit ilham edilmesi gereken (ancak ilham ile bilinebilen) şu ilhamı annene verdik: 39- "Onu (Musa'yı) tabut içine koy da denize bırak ![]() ![]() ![]() ![]() 40- Hani kız kardeşin (Firavun'un sarayına) giderek: "Ona bakacak birini size buluvereyim mi? diyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 41- Ben, seni kendime (peygamber) seçtim ![]() 42- Sen kardeşinle birlikte mucizelerimle git ![]() ![]() 43- Firavun'a gidin, çünkü o gerçekten azdı ![]() 44- Varın da ona yumuşak söz söyleyin; olur ki, öğüt dinler, yahut korkar ![]() 45- (Musa ile Harun) "Rabbimiz! Onun bize kötülük yapmasından veya azgınlığını artırmasından korkarız" dediler ![]() 46- Allah buyurdu ki: "Korkmayın, zira ben sizinle beraberim, işitir ve görürüm ![]() 47- Hemen gidin de Firavun'a deyin ki: "Biz Rabbinin (sana gönderilen) elçileriyiz ![]() ![]() ![]() 48- "Bize kesin olarak vahyolundu ki, azab şüphesiz (gerçeği) inkâr edip ona sırt çevirenleredir ![]() 49- Firavun: "Ey Musa! Sizin Rabbiniz kimdir?" dedi ![]() 50- Musa: "Bizim Rabbimiz her şeye şeklini veren, sonra da yolunu gösterendir ![]() ![]() 51- Firavun : "Öyleyse geçmiş asırlar (daki insanlar)ın durumu nedir?" dedi ![]() 52- Musa dedi ki: "Onların bilgisi Rabbimin katında bir kitapta (yazılı)dır ![]() ![]() 53- "Yeryüzünü sizin için bir döşek yapan, oradan sizin için yollar açan ve gökten bir su indiren O'dur ![]() ![]() 54- Hem siz yiyin, hem de hayvanlarınızı otlatın ![]() 55- Sizi yerden (topraktan) yarattık, yine (ölümünüzden sonra) ona döndüreceğiz ![]() ![]() 56- And olsun ki, biz, Firavun'a mucizelerimizin hepsini gösterdik ![]() ![]() 57- (Firavun Musa'ya şöyle) dedi: "Ey Musa! Sen sihrinle bizi yerimizden çıkarmak için mi geldin bize?" 58- "O halde biz de senin sihrin gibi bir sihirle sana geleceğiz (karşına çıkacağız); şimdi bizimle senin aranda bir vakit ve bir buluşma yeri tayin et ki; ne senin, ne bizim caymayacağımız uygun bir yer olsun ![]() 59- Musa: "Sizinle buluşma zamanı, süs (bayramı) günü ve insanların toplanacağı kuşluk vaktidir ![]() ![]() 60- Bunun üzerine Firavun döndü gitti ve bütün hile vasıtalarını topladıktan sonra geldi ![]() 61- Musa onlara dedi ki: "Yazıklar olsun size! Allah'a yalan uydur mayın ![]() ![]() ![]() 62- Sihirbazlar aralarında işlerini tartıştılar ve konuşmalarını gizli tuttular 63- (Sihirbazlar daha sonra Musa ve Harun'u göstererek şöyle) dediler: "Bu ikisi muhakkak sihirbazdır; büyüleriyle sizi yurdunuzdan çıkarmak ve de örnek dininizi yok etmek istiyorlar ![]() 64- "Onun için bütün tuzaklarınızı bir araya getirin, sonra hep bir sıra halinde gelin ![]() ![]() 65- Sihirbazlar: "Ey Musa! Ya sen at, yahud ilk atan biz olalım" dediler ![]() 66- Musa dedi ki: "Hayır, siz atın ![]() ![]() 67- Bu yüzden Musa içinde bir korku hissetti ![]() 68- Biz dedik ki: "Korkma, çünkü sen muhakkak üstünsün (galib geleceksin) " 69- "Sağ elindekini atıver, o, onların yaptıklarını yutar ![]() ![]() ![]() 70- Sonunda bütün sihirbazlar secdeye kapandılar, "Musa ile Harun'un Rabbine iman ettik" dediler ![]() 71- Firavun: "Ben size izin vermeden mi ona iman ettiniz? O, muhakkak size sihir öğreten büyüğünüzdür ![]() ![]() ![]() 72- (İman eden sihirbazlar şöyle) dediler: "Bize gelen bu açık mucizeler ve bizi yaratana karşı, asla seni tercih edemeyiz ![]() ![]() ![]() 73- "Doğrusu biz hem günahlarımıza, hem bizi zorladığın sihre karşı, bizi bağışlasın diye, Rabbimize iman ettik ![]() ![]() 74- Her kim Rabbine suçlu olarak varırsa, şüphesiz ki ona cehennem vardır ![]() ![]() 75- Kim de ona bir mümin olarak salih ameller işlemiş olduğu halde varırsa, işte onlara en yüksek dereceler vardır ![]() 76- Adn cennetleri vardır ki, altlarından ırmaklar akar, onlar, orada ebedî olarak kalacaklardır ![]() ![]() Meâl-i Şerifi 77- Gerçekten Musa'ya şöyle vahyettik: "Kullarımla geceleyin yürü (Mısır'dan çık) de (asânı vurarak) onlara denizde kuru bir yol aç; (artık firavun tarafından) yetişilmekten korkmazsın ve (boğulmaktan) endişe de etmezsin ![]() 78- Firavun ordularıyla hemen onları takip etti, denizden kendilerini sarıveren (korkunç boğulma) sarıverdi 79- Böylece Firavun kavmini yanlış yola sürükledi ve doğru yola götürmedi ![]() 80- Ey İsrailoğulları! Sizleri düşmanınızdan kurtardık ve Tûr dağının sağ yanında size söz verdik, üzerinize de kudret helvası ve bıldırcın indirdik ![]() 81- Size verdiğimiz rızıkların en temizlerinden yiyin ve bunda taşkınlık etmeyin, sonra üzerinize gazabım iner ![]() ![]() 82- Bununla beraber, şüphe yok ki ben, tevbe eden, iman edip salih amel işleyen, sonra da hak yolda sebat gösteren kimse için çok bağışlayıcıyım ![]() 83- "Ey Musa! Seni kavminden (ayırıp) daha çabuk (gelmeye) sevkeden nedir?" (dedik ![]() 84- Musa: "Onlar benim izimdeler (arkamdan beni takip edip geliyorlar) ![]() ![]() 85- Allah: "Doğrusu biz senden sonra kavmini imtihan ettik ![]() ![]() 86- Hemen Musa öfkeli ve üzgün olarak kavmine döndü (onlara şöyle) dedi: "Ey kavmim! Rabbiniz size güzel bir vaad ile söz vermedi mi? Size bu süre mi çok uzun geldi, yoksa Rabbinizden size bir gazab inmesini arzu ettiniz de mi, bana olan vaadinizden caydınız?" 87- Onlar dediler ki: "Biz sana verdiğimiz sözden, kendiliğimizden caymadık ![]() ![]() ![]() ![]() 88- Nihayet Sâmirî onlara böğüren bir buzağı heykeli ortaya çıkardı ![]() ![]() 89- Onlar görmüyorlar mıydı ki, o buzağı, kendilerine hiçbir sözle karşılık veremiyor; onlara ne bir zarar, ne de bir yarar vermeye sahip bulunamıyordu ![]() 90- And olsun ki Harun daha önce onlara: "Ey kavmim! Siz bununla (buzağı ile) imtihana çekildiniz ![]() ![]() ![]() 91- Onlar (cevap olarak şöyle) demişlerdi: "Musa bize dönüp gelinceye kadar, biz ona tapmaya elbette devam edeceğiz ![]() 92- (Musa gelince kardeşine şöyle) dedi: "Ey Harun! bunların sapıklığa düştüğünü gördüğün vakit, seni engelleyen ne oldu?" 93- "(Neden) benim yolumu takip etmedin, benim emrime karşı mı geldin?" 94- Harun: "Ey anamın oğlu! Sakalımı ve başımı (saçımı) tutma ![]() ![]() ![]() 95- (Hz ![]() ![]() 96- Sâmirî: "Onların görmedikleri bir şey gördüm: (Sana gelen) ilâhî elçinin (Cebrail'in) izinden bir avuç (toprak) aldım ve onu (erimiş mücevheratın içine) attım ![]() ![]() 97- (Musa ona şöyle) dedi: "Haydi çekil git ![]() ![]() ![]() ![]() 98- Sizin ilâhınız, ancak kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah'dır ![]() ![]() 99- (Ey Muhammed!) Sana geçmişin haberlerinden bir kısmını böylece anlatıyoruz ![]() ![]() 100- Kim ondan yüz çevirirse, şüphesiz o, kıyamet günü bir günah yüklenecektir ![]() 101- Devamlı o azabın altında kalacaklar ![]() 102- Sûr'a üfürüleceği gün ki biz suçluları o gün, (gözleri korkudan) göğermiş olarak mahşerde toplayacağız ![]() 103- "Siz dünyada sadece on(gün) kaldınız" diye kendi aralarında gizli gizli konuşurlar ![]() 104- Aralarında ne konuşacaklarını biz çok iyi biliriz ![]() ![]() 105- (Ey Muhammed!) Sana dağlar(ın kıyametteki durumunu) sorarlar, de ki: "Rabbim onları ufalayıp savuracak ![]() 106- "Böylece yerlerini dümdüz boş bir halde bırakacak ![]() 107- "Orada ne bir çukur, ne de bir tümsek göreceksin ![]() 108- O gün, hiçbir tarafa sapmadan o davetçiye (Sûr'a üfleyenin çağrısına) uyarlar ![]() ![]() ![]() 109- O gün, Rahmân'ın kendisine izin verdiği ve sözünden hoşnud olduğu kimselerden başkasının şefaatı fayda vermez ![]() 110- Allah, onların geleceklerini de, geçmişlerini de bilir ![]() ![]() 111- Bütün yüzler, diri ve bütün yarattıklarını gözetip duran Allah'a baş eğmiştir ![]() ![]() 112- Her kim de mümin olarak salih amelleri işlerse, artık o, ne bir haksızlıktan ve ne de çiğnenmekden korkar ![]() 113- İşte böylece biz onu Arapça bir Kur'ân olarak indirdik ![]() ![]() 114- Hükmü her yerde geçerli gerçek hükümdar olan Allah yücedir ![]() ![]() 115- Doğrusu bundan önce Âdem'e (bu ağaçtan yeme diye) emrettik, fakat unuttu ve biz onda bir azim (bir kararlılık) bulmadık ![]() 116- Bir vakit meleklere: "Âdem(e hürmet) için secde edin" demiştik; İblis'ten başka hepsi secde etmiş, o çekinmişti ![]() 117- Biz de (Âdem'e) şöyle demiştik: "Ey Âdem! Şüphesiz bu (İblis) sana ve eşine düşmandır ![]() ![]() 118- "Doğrusu senin acıkmaman ve çıplak kalmaman (ancak) cennettedir ![]() 119- Ve sen orada ne susarsın, ne de güneşin sıcağında kalırsın" 120- Nihayet şeytan ona vesvese verdi ![]() 121- Bunun üzerine ikisi de o ağaçtan yediler ![]() ![]() ![]() ![]() 122- Sonra Rabbi, onu seçti de tevbesini kabul buyurdu ve ona doğru yolu gösterdi ![]() 123- Allah (onlara) şöyle dedi: "Birbirinize düşman olmak üzere hepiniz oradan (cennetten) inin ![]() ![]() 124- Her kim de benim zikrimden (Kur'ân'dan) yüz çevirirse, (bilsin ki) ona dar bir geçim vardır ve onu kıyamet günü kör olarak haşrederiz ![]() 125- (O zaman Kur'ândan yüz çeviren kimse) "Rabbim! beni niçin kör olarak haşrettin, oysa ben gören bir kimseydim" der ![]() 126- Allah: "Böyledir, sana âyetlerimiz gelmişti de onları sen unutmuştun, bugün de öylece unutulursun" der ![]() 127- İşte haddi aşanları, Rabbinin âyetlerine inanmayanları biz böyle cezalandırırız ![]() ![]() 128- Onları, yerlerinde gezip durdukları şu kendilerinden önce yok ettiğimiz bunca nesiller(in o korkunç akibeti) doğru yola sevk etmedi mi? Doğrusu bunda ibret alacak aklı olanlar için nice deliller vardır ![]() 129- Eğer Rabbinin verdiği bir hüküm ve tayin ettiği bir süre olmasaydı, hemen azaba uğrarlardı ![]() 130- O halde, dediklerine sabret; güneşin doğmasından önce ve batmasından önce Rabbini hamd ile tesbih et ![]() ![]() 131- Kâfirlerden bir kısmına, onları sınamak için dünya hayatının zineti olarak verdiğimiz ve onunla kendilerini geçindirdiğimiz şeye (mal ve saltanata) sakın rağbetle bakma ![]() ![]() 132- (Ey Muhammed!) Ehline namaz kılmalarını emret, kendin de ona sabırla devam et ![]() ![]() ![]() ![]() 133- (İnkâr edenler): "Rabbinden bize bir mucize getirse ya" dediler ![]() 134- Eğer biz, onları bundan (peygamber veya Kur'ân'dan) önce bir azab ile yok etseydik, muhakkak "Ey Rabbimiz! bize bir peygamber gönderseydin de, alçak ve rezil olmadan önce âyetlerine uysaydık, olmaz mıydı?" diyeceklerdi ![]() 135- De ki: "Hepimiz beklemekteyiz, siz de bekleyedurun ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|