Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgiler, hatipoğlundan, nihat, ramazana, özel

Nihat Hatipoğlu'ndan Ramazana Özel Bilgiler

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ramazan ayı Kuran-ı Kerim ayı olarak anılır Kuran'ı terk etmemek, ibret almak ve uygulamak gerekir Dünyada iken Kuran'ı terk edeni, ahirette de Kuran terk eder Bugün elinize aldığınız Kuran, yarın sizin elinizden tutar

Bir ramazan gecesi Ramazan 17 veya 27'sine tekabül ediyor Efendimiz (sav) 40 yaşında Hira'da Mekke'ye hâkim dağın başında, mağarada Biraz sonra o dar mekânda insan suretinde Cebrail görünür ve ilk vahyi söyler Hz Peygamber (sav) ilk anda belki farkında değildir ama, o son Peygamber olarak seçilmiştir Hira, bunun Resulullah'a (sav) tebliğ edildiği yerdir Yüce Allah Peygamberi'ne ilk tebliği Mekke'nin zirvesindeki bu tepede yapmayı irade edecektir (Bakara, 185) Ramazan ayı Kuran-ı Kerim ayı olarak anılır Bizler de bu ayımızı Kuran bilinciyle bilinçlendiğimiz bir muştuya çevirelim Resulullah'ın (sav) okuduğu gibi Kuran okuyalım O, Kuran-ı Kerim'i okuduğunda yavaş yavaş ve düşünerek okurdu Mesela, "El-hamdu lillahi Rabbil alemin" der ve beklerdi Sonra "Er-Rahmanir Rahim" derdi Sonra durur; "Malikiyev middin" derdi Fatiha'yı bile böyle kademe kademe okurdu Okunan her Kuran harfi için ahirette bir manevi derece verilecek Kul, manen yükseldikçe yükselecektir Bu hususta en şanslı olanlar okuduğunun hakkını yaşayarak veren hafızlardır Kuran-ı Kerim okurken ne çok bağırmak, ne de sessiz okumak tavsiye edilmemiştir Hz Peygamber (sav) bir gece yanından geçtiği Hz Ebu Bekir'in sessizce Kuran okuduğunu görür Devam eder Birazdan Hz Ömer'i görür O da seslice, bağırarak okuyordu Ertesi gün iki dostunu da çağırır Hz Ebu Bekir'e niye sessiz okuduğunu sorar Hz Ebu Bekir; "Allah sessizleri de duyar Ona duyurmaya ihtiyaç yoktu ki" der Hz Ömer'de der ki; "Şeytanları kovalıyordum Onun için bağırarak okuyordum" Efendimiz (sav) şöyle buyurur: "Ebu Bekir, sen sesini biraz yükselt Ömer, sen de sesini biraz indir Yani okurken bağırarak başkasının ilgisine muhatab olma veya ne okuduğunu anlamayacak kadar sessiz olma İkisinin arasını bul" Kuran-ı Kerim'i düşünerek okumak lazım Ve Kuran'ı terk etmemek gerekir İbret almak ve hayata uygulamak gerekir Hz Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: Kim Kuran'ı öğrenir ve sonra terk ederse; Kuran mahşerde onun yakasına yapışır ve şöyle der; "Ya Rabbi senin bu kulun beni terk etti Ve benimle amel etmedi Aramızdaki hükmü sen ver" Dünyada iken Kuran'ı terk edeni, ahirette de Kuran terk eder Okuduğunuz ayetleri anlayarak ve uygulayarak yaşarsanız, işte okuduğunuz o ayetler kabrinizde ve ahiretinizde size ışık ve dost olur Bugün okurken elinize aldığınız Kuran, yarın sizin elinizden tutar Ve cennetin sonsuz güzelliğinde bir insan suretinde sizinle beraber koşar

"GECE YATAĞINA GİRDİĞİNDE AYET-EL KÜRSİ'Yİ OKU"
Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: Resul-i Ekrem (sav) beni ramazanda toplanan fitreleri korumakla görevlendirmişti Bir gece bir adam geldi, yiyecekleri avuçlamaya başladı Adamı tuttum ve "Vallahi seni Peygamber Efendimiz'in huzuruna götüreceğim" dedim Adam: "Ben çok fakir biriyim" deyince ona acıdım ve bıraktım Sabahleyin Allah'ın Elçisi: "Ebu Hureyre, dün gece tutsağın ne yaptı?" diye sordu Ben de: "Ya Rasulullah, ihtiyaç içinde bulunduğunu, çocukları olduğunu söyleyince haline acıdım ve serbest bıraktım" dedim Peygamber Efendimiz (sav): "O sana yalan söyledi, tekrar gelecek" buyurdu Efendimizin (sav) bu sözü üzerine onu gözetlemeye başladım Adam geldi ve yine yiyecekleri avuçlamaya başladı O'na: "Ben seni Allah'ın elçisinin huzuruna çıkaracağım" dedim Adam: - "Ne olur beni bırak gerçekten yoksul biriyim Beni bırakırsan bir daha gelmem" dedi Ben de acıdım ve onu salıverdim Sabah olunca yine Rasulullah (sav): - "Ebu Hureyre, dün gece tutsağı ne yaptın?" diye sordu Ben de: - "Ey Allah'ın elçisi, bana yine ihtiyaç içinde bulunduğunu, çocukları olduğunu söyledi Ben de acıdım ve onu bıraktım" dedim Efendimiz (sav) gülümsedi ve: "O sana kesinlikle yalan söyledi, tekrar gelecek" buyurdu Ben de yine gelmesini bekledim Gerçekten de geldi ve yine gizli gizli yiyecekleri avuçlamaya başladı Onu tekrar yakaladım ve: - "Seni mutlaka Peygamber Efendimiz'in (sav) huzuruna çıkaracağım Bu defa bana: - "Beni bırakırsan sana çok faydalı sözler öğretirim Gece yatağına girdiğinde Ayet-el Kürsi'yi oku O zaman Allah senin yanına devamlı bir koruyucu verir, sabaha kadar da şeytan sana yaklaşamaz" dedi Öğrettiği cümleler üzerine onu salıverdim Sabah olunca Peygamber Efendimiz (sav): - "Tutsağın dün gece ne yaptı?" dedi Ben de: - "Ey Allah'ın elçisi, o adam bana fayda verecek bazı sözler öğreteceğini söyleyince onu serbest bıraktım" dedim Efendimiz (sav): "Neymiş o sözler?" diye sordu Ben de: "Yatağına girince, 'Allahu lâ ilahe illa hüvel' hayyü'l kayyum'u başından sonuna kadar oku, o zaman Allah senin yanına devamlı bir koruyucu verir, sabaha kadar şeytan sana yaklaşamaz' dediğini söyledim Efendimiz (sav): "Kendisi yalancı olduğu halde bu sefer sana doğru söylemiş Üç gecedir kiminle konuştuğunu biliyor musun Ebu Hureyre?" "Hayır, bilmiyorum Ya Rasulullah" dedim "O şeytandı" buyurdu

BÜYÜKLERİN DUALARI
İmam-ı Azam'ın duası: O yüceler yücesine isyan ettim, günahlar içine düştüm Biliyorum, yapmamam gerekirdi O gerçek bir sahiptir O terbiye edendir O çok merhametli olandır O bağışlayandır Allah, herşeye gücü yetendir Kul muhtaç oldukça çokça verendir Ey Mennan! İstemeden de veren, kul sıkışmasa da veren sadece sensin Ey beni yaratan! Bak senin için gözlerim yaşarıyor Senin için ağlıyorum Sen de tövbemi kabul et Hatalarımı bağışla Ya Rabbi! Isyanıma, nefsime mağlup oldum Bilemiyorum ki, bunun sonucunda kurtulacak mıyım, yoksa helak mı olacağım? Evet, evet Günahlarım günden güne artıyor Diğer yandan ömrüm günden güne azalıyor, farkındayım Sana yöneldim Allah'ım İşte şimdi ölüm yatağında insanların önünde uzanmışım Bu zayıf kuluna merhamet et, ey merhamet edicilerin sahibi

Soru-cevap
1- Müslüman bir kişi günah işlediği zaman imanı yok olur mu?
Müslüman kalmak ya da İslam'a girmek için Kelimei Şehadet'e inanmak yeterli olacaktır İbadetleri ihmal etmek veya günah işlemek kişiyi dinden çıkarmaz ama günahkâr yapar

2- Bazen içimden kötü duygular geçiyor Bundan sorumlu olur muyum?
Kötü şeyleri düşünmek insanın kalbinde manevi siyah lekeler oluşturur Bir müddet sonra da insanın içindeki sakınma duygularını yok edebilir Bu nedenle de kötü duyguları bastırmak en doğru çözümdür Kendinizi hayırlı ve güzel işlerle meşgul ediniz Ancak sadece düşünmekle, düşüncenizi eyleme geçirmedikçe günaha girmezsiniz Ama zıddını yaparsanız, yani iyi işler yapmayı diler de yapamazsanız sevaba girersiniz Sadece düşünmekle bile sevap kazanırsınız

3- Camilerde namazdan sonra toplu tespih çekiliyor Bu Peygamberimiz döneminde uygulanıyor muydu? Bidat mıdır?
Namazlardan sonraki tespih uygulaması yani Sübhanallah, Elhamdulillah, Allahüekber tespihleri Hz Peygamber döneminde topluca yapılmıyordu Herkes kendi kendine okurdu Ama daha sonraki dönemlerde bilmeyenler çoğalınca cemaatçe uygulanmaya başlandı Bu yeni uygulama İslam'ın ruhuna aykırı değildir Faydalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com