![]() |
Yuhanna |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() YuhannaTanrısal Söz 1 Başlangıçta Söz vardı ![]() ![]() 2 Başlangıçta O, Tanrı'yla birlikteydi ![]() 3 Her şey O'nun aracılığıyla var oldu, var olan hiçbir şey O'nsuz olmadı ![]() 4 Yaşam O'ndaydı ve yaşam insanların ışığıydı ![]() 5 Işık karanlıkta parlar ![]() ![]() 6 Tanrı'nın gönderdiği Yahya adlı bir adam ortaya çıktı ![]() 7 Tanıklık amacıyla, ışığa tanıklık etsin ve herkes onun aracılığıyla iman etsin diye geldi ![]() 8 Kendisi ışık değildi, ama ışığa tanıklık etmeye geldi ![]() 9 Dünyaya gelen, her insanı aydınlatan gerçek ışık vardı ![]() 10 O, dünyadaydı, dünya O'nun aracılığıyla var oldu, ama dünya O'nu tanımadı ![]() 11 Kendi yurduna geldi, ama kendi halkı O'nu kabul etmedi ![]() 12 Kendisini kabul edip adına iman edenlerin hepsine Tanrı'nın çocukları olma hakkını verdi ![]() 13 Onlar ne kandan, ne beden ne de insan isteğinden doğdular; tersine, Tanrı'dan doğdular ![]() 14 Söz, insan olup aramızda yaşadı ![]() ![]() 15 Yahya O'na tanıklık etti ![]() ![]() ![]() 16 Nitekim hepimiz O'nun doluluğundan lütuf üzerine lütuf aldık ![]() 17 Kutsal Yasa Musa aracılığıyla verildi, ama lütuf ve gerçek İsa Mesih aracılığıyla geldi ![]() 18 Tanrı'yı hiçbir zaman hiç kimse görmedi ![]() ![]() Yahya'nın Ortaya Çıkışı 19-20 Yahudi yetkililer Yahya'ya, ‹‹Sen kimsin?›› diye sormak üzere Yeruşalim'den kâhinlerle Levililer'i gönderdikleri zaman Yahya'nın tanıklığı şöyle oldu -açıkça konuştu, inkâr etmedi- ‹‹Ben Mesih değilim›› diye açıkça konuştu ![]() 21 Onlar da kendisine, ‹‹Öyleyse sen kimsin? İlyas mısın?›› diye sordular ![]() ![]() ![]() 22 Bu kez, ‹‹Kim olduğunu söyle de bizi gönderenlere bir yanıt verelim›› dediler ![]() 23 Yahya, ‹‹Peygamber Yeşaya'nın dediği gibi, ‹Rab'bin yolunu düzleyin› diye çölde haykıranın sesiyim ben›› dedi ![]() 24-25 Yahya'ya gönderilen bazı Ferisiler ona, ‹‹Sen Mesih, İlyas ya da beklediğimiz peygamber değilsen, niye vaftiz ediyorsun?›› diye sordular ![]() 26 Yahya onlara şöyle yanıt verdi: ‹‹Ben suyla vaftiz ediyorum, ama aranızda tanımadığınız biri duruyor ![]() 27 Benden sonra gelen O'dur ![]() ![]() 28 Bütün bunlar Şeria Irmağı'nın ötesinde bulunan Beytanya'da, Yahya'nın vaftiz ettiği yerde oldu ![]() Tanrı Kuzusu 29 Yahya ertesi gün İsa'nın kendisine doğru geldiğini görünce şöyle dedi: ‹‹İşte, dünyanın günahını ortadan kaldıran Tanrı Kuzusu! 30 Kendisi için, ‹Benden sonra biri geliyor, O benden üstündür ![]() ![]() 31 Ben O'nu tanımıyordum, ama İsrail'in O'nu tanıması için ben suyla vaftiz ederek geldim ![]() 32 Yahya tanıklığını şöyle sürdürdü: ‹‹Ruh'un güvercin gibi gökten indiğini, O'nun üzerinde durduğunu gördüm ![]() 33 Ben O'nu tanımıyordum ![]() ![]() 34 Ben de gördüm ve ‹Tanrı'nın Oğlu budur› diye tanıklık ettim ![]() İsa'nın İlk Öğrencileri 35 Ertesi gün Yahya yine öğrencilerinden ikisiyle birlikteydi ![]() 36 Oradan geçen İsa'ya bakarak, ‹‹İşte Tanrı Kuzusu!›› dedi ![]() 37 Onun söylediklerini duyan iki öğrenci İsa'nın ardından gitti ![]() 38 İsa arkasına dönüp ardından geldiklerini görünce, ‹‹Ne arıyorsunuz?›› diye sordu ![]() ![]() ![]() 39 İsa, ‹‹Gelin, görün›› dedi ![]() ![]() ![]() 40 Yahya'yı işitip İsa'nın ardından giden iki kişiden biri Simun Petrus'un kardeşi Andreas'tı ![]() 41 Andreas önce kendi kardeşi Simun'u bularak ona, ‹‹Biz Mesih'i bulduk›› dedi ![]() ![]() 42 Andreas kardeşini İsa'ya götürdü ![]() ![]() ![]() ![]() 43 Ertesi gün İsa, Celile'ye gitmeye karar verdi ![]() ![]() 44 Filipus da Andreas ile Petrus'un kenti olan Beytsayda'dandı ![]() 45 Filipus, Natanel'i bularak ona, ‹‹Musa'nın Kutsal Yasa'da hakkında yazdığı, peygamberlerin de sözünü ettiği kişiyi, Yusuf oğlu Nasıralı İsa'yı bulduk›› dedi ![]() 46 Natanel Filipus'a, ‹‹Nasıra'dan iyi bir şey çıkabilir mi?›› diye sordu ![]() ![]() 47 İsa, Natanel'in kendisine doğru geldiğini görünce onun için, ‹‹İşte, içinde hile olmayan gerçek bir İsrailli!›› dedi ![]() 48 Natanel, ‹‹Beni nereden tanıyorsun?›› diye sordu ![]() ![]() 49 Natanel, ‹‹Rabbî, sen Tanrı'nın Oğlu'sun, sen İsrail'in Kralı'sın!›› dedi ![]() 50 İsa ona dedi ki, ‹‹Seni incir ağacının altında gördüğümü söylediğim için mi inanıyorsun? Bunlardan daha büyük şeyler göreceksin ![]() 51 Sonra da, ‹‹Size doğrusunu söyleyeyim, göğün açıldığını, Tanrı meleklerinin İnsanoğlu üzerinde yükselip indiklerini göreceksiniz›› dedi ![]() |
![]() |
![]() |
|