![]() |
Hazzın Hayırlısı, Hayrın Hazzıdır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hazzın Hayırlısı, Hayrın HazzıdırHazzın hayırlısı, hayrın hazzıdır İnsan, yaptığını üç şey için yapar: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Sadece haz için yapılan her şey gelip geçicidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haz veriyorsa, tamamdır ![]() ![]() ![]() Haz için yapılan evlilik, haz bitinceye kadar sürer ![]() ![]() ![]() Zaten hazzın kendisi ömürsüzdür ![]() ![]() Hazcılar en düşük insan tipleridir ![]() ![]() Hatta bir anlık haz uğruna, ebedi hayrı feda ederler ![]() Hazcının ne değeri olur, ne fiyatı ![]() ![]() Onun için her şey haz sırasına göre kıymet bulur ![]() ![]() Modern eğlence kültürünün amacı, insanları hazzın esiri kılmaktır ![]() Son yıllarda sık sık söylenen “keyif aldım”, “eğlendim”, “hoş vakit geçirdim” gibi ifadeler, işte bu hazcı kültürün yansımasıdır ![]() Özellikle değerden yoksun büyütülmüş genç oğlanların ve kızların tek amacı “eğlence” haline gelmiştir ![]() “İyi nedir?” diye çevirip sorun, size vereceği cevap “Beni daha fazla eğlendiren” olacaktır ![]() Bu hazzın putlaşmasıdır ![]() ![]() Yararı esas alanlar, hazzı esas alanlara göre daha iyi durumdadırlar ![]() Her yararın içinde haz bulunmaz ![]() Bazı şeyler haz vermese de yararlı olduğu için yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yararcının derdi kendisidir ![]() ![]() ![]() Eğer hayrı gözetmeyen bir yararcılıksa bu, bazen öyle bencilleşir ki, komşunun evi yanarken kendi yumurtasını pişirmenin kaygısına düşer ![]() ![]() Elbet, yararcı hazcıdan bir gömlek üstündür ![]() ![]() ![]() Ne ki, kimi zaman kendi çıkarı için başkasına zarar vermekten geri durmaz ![]() ![]() İslâm; muhatabını hazza ve yarara değil, “hayra” çağırır ![]() Müslüman haz için ve yarar için değil, hayır için koşar, çabalar, didinir, çırpınır ![]() Hazzı içgüdüler belirler ![]() Yararı nefis belirler ![]() Hayrı Allah belirler ![]() Haz anlıktır, yararın en uzunu ömürlüktür, hayr ise ölümden sonrasını da kapsayan mutluluktur ![]() Hazzın ücreti hemen verilir, yararın karşılığı dünyada görülür, hayrın karşılığı ise hem bu dünyada, hem ahirette görülür ![]() Mü'min hayra talip olandır ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ın bizden istediği bir hayırdır ![]() ![]() Her hayrın içinde yarar vardır ![]() ![]() ![]() Hayrı hazza dönüştürmek, hayırdan haz almak, onun tadını almak şeklinde olmalıdır ![]() Efendimiz'in ifadesiyle bu “halâvetu'l-imân: imanın lezzeti”dir ![]() Bayramlar bize hayrın nasıl hazzı da beraberinde getirdiğini gösterirler ![]() ![]() Mustafa İslamoğlu |
![]() |
![]() |
|