|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| cevabı, mevlananın, mevlanaya, sorusu, öğrencinin |
Öğrencinin Mevlana'ya Sorusu Ve Mevlana'nın Cevabı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Öğrencinin Mevlana'ya Sorusu Ve Mevlana'nın CevabıÖğrencinin Mevlana'ya Sorusu ve Mevlana'nın Cevabı MEVLANA'DAN Tasavvufta 4 kapı vardır : 1-Şeriat Kapısı 2-Tarikat Kapısı 3-Marifet Kapısı 4-Hakikat Kapısı Öğreti olarak bu kapılar birer birer geçilerek Hakikate ulaşılır ![]() Öğrencilerinden biri Mevlana'ya sormuş ![]() -Efendim, bu 4 kapı mes'elesini ben pek anlayamıyorum Banaanlayabileceğim bir lisanla anlatır mısınız ? "Şimdi bak, karşı medresede dersini çalışan dört kişi var Hepsirahlelerine eğilmis Sen git bunların hepsinin ensesine bir şamar at, sonra gelsana anlatayım "Adam gitmiş birincinin ensesine bir tokat asketmiş Tokadı yiyenderhal ayağa kalkıp arkasını dönmüş ve daha kuvvetli bir tokatla Mevlâna'nın öğrencisini yere yıkmış Öğrenci dayağı yemiş,geri dönecek ama hocasına itaat var Yaradana güvenip ikinciye de bir tokat asketmis O da derhal ayağakalkıp elini kaldırmış Tam tokadı vuracakken vazgeçip yerine oturmus![]() Ögrenci devam etmiş üçüncüye de bir tokat atmış Üçüncü şöyle birkafasını çevirip baktıktan sonra çalışmasına devam etmiş ![]() Dördüncü, tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmadan çalışmasına devam etmiş Öğrenci Mevlâna'ya dönmüş, olanları anlatmış![]() Mevlâna ; "İste sana istediğin örnekler; Birinci; şeriat kapısını geçememiş biri idi Şeriatta kısasa kısasolduğu için tokadı yeyince kalktı Aynısını sana iâde etti![]() İkinci; tarîkat kapısındadır Tokadı yeyince o da kalktı tam tokadıiade edecekti ki, tarikat öğretisinde verdiği söz aklına geldi "Sanakötülük yapana bile iyilik yap" Onun için döndü, yerine oturdu![]() Üçüncü; mârifet kapısına kadar gelmiştir İyinin ve kötünün tekYaradan'dan geldiğini bilir, inanir Yaradan bu kötülüğe hangi iblisiâlet etti diye merakindan söyle bir dönüp bakti ![]() Dördüncü; hakikat kapisini da geçmistir İyinin ve kötünün tek sahibi oldugunu bilir Onun için dönüp bakmadı bile
|
|
|
|