|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aşağılık, bozuk, çok, duygusuna, görünüşüm, kapılıyorum, yapmalıyım |
![]() |
Görünüşüm Çok Bozuk, Aşağılık Duygusuna Kapılıyorum. Ne Yapmalıyım? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Görünüşüm Çok Bozuk, Aşağılık Duygusuna Kapılıyorum. Ne Yapmalıyım?Görünüşüm çok bozuk, aşağılık duygusuna kapılıyorum ![]() Sıhhat, afiyet, zenginlik, asalet, güzellik gibi nimetlere sahip olmak ve bunları yaratılış gayesine uygun kullanmak çok iyidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Allahın nimetlerini saymaya kalksanız, bitiremezsiniz ![]() Bunca nimetlere acaba hakkıyla şükrediyor muyuz? Sizin durumunuzda olmayan çok insan vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Kullarım içinde hakkıyla şükreden azdır ![]() İnsanlar zayıf, aciz yaratıldığı için sabrı da şükrü de azdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Kimi çeşitli nimete kavuşunca, Allahı anmaktan yüz çevirir, [hastalık, fakirlik gibi] bir şer dokununca da [Allahın rahmetinden] ümidini keser ![]() (Sabredenlere, mükafatlar hesapsız verilir ![]() (Sabredenlerle beraberim ![]() (Sabredenlerin mükafatını, yaptıklarının daha güzeliyle vereceğiz ![]() (Andolsun sizi biraz korku, biraz açlık, mal, can ve mahsulün eksilmesiyle imtihan edeceğiz ![]() Bu âyet-i kerimedeki (korku) Allah korkusu, gazada düşman korkusu; (açlık) ramazan orucu, kıtlık (malın eksilmesi) zekat ve malın zararı, (canın eksilmesi) hastalık, (mahsulün eksilmesi) ise, çeşitli afetler yüzünden mahsulün azalması veya mahsul denilen evlatların ölmesi olarak açıklanmıştır ![]() İmtihanı kazanmak için sabretmek gerekir ![]() ![]() (Allah sabredeni sever ![]() (Haline sabredeni çok severim ![]() ![]() (Sabır, Cennet hazinesidir ![]() ![]() (Sabır imanın yarısıdır ![]() (Hoşlanılmayan şeye sabretmekte büyük hayır vardır ![]() İnsan arzusunun sonu yoktur İnsan arzusunun sonu yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Zenginlik çok iyi olmasına rağmen bazılarının felaketine sebep olmaktadır ![]() ![]() En lüks bir arabaya sahip olan, çoluk-çocuğuyla bir uçurumdan aşağı yuvarlanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her erkek yakışıklı, her kız da güzel olmak ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kul, Allahtan nasıl razı olur? Müslümanın itikadı şöyledir ki, her hayır ve şer Allahtandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kavmi, Musa aleyhisselama, (Allahü teâlâdan öğren, neden razı ise, onu yapalım) dedi ![]() ![]() ![]() (Kaza ve kaderime rıza gösterirseniz, sizden razı olurum ![]() ![]() Bir hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Allahü teâlâ buyuruyor ki, ben kaza ve kaderime razı olandan razı olurum ![]() Yine Allahü teâlâ buyuruyor ki: (Kaza ve kaderime razı olmayan, beğenmeyen ve gönderdiğim belalara sabretmeyen, benden başka Rab arasın! Yer yüzünde kulum olarak bulunmasın!) [Taberani] Allahü teâlâ, benim yaptığım işe razı olmayan kendine başka Rab arasın buyuruyor ![]() ![]() ![]() (Allahü teâlâ buyurdu ki: "Bedenine, evladına veya malına bir musibet gelen, sabr-ı cemille karşılarsa, [yani güzel sabrederse] kıyamette ona hesap sormaya haya ederim ![]() Güzel sabır, gelen belaya razı olup, herkese açıklamamak ve şikayette bulunmamak demektir ![]() ![]() (Derdini açıklayan sabretmiş olmaz ![]() ![]() Allahü teâlâ, (Benden razı olandan razı olurum) buyuruyor ![]() ![]() ![]() Bir âbid zata, gece rüyasında, (Senin Cennetteki komşun şu çobandır) denir ![]() ![]() ![]() ![]() - Senin ibadetin bu kadar mı? - Evet bu kadar ![]() - İyi düşün, başka hasletin yok mu? - Benim ibadetlerim bu kadardır ![]() ![]() ![]() ![]() Âbid, elini başına koyarak der ki: - Buna mı küçük özellik diyorsun? Her babayiğit bu haslete sahip olmaz ![]() Bir Âbidin de, (Ya Rabbi, benden razı ol) diye dua ettiğini duyan Rabia-i Adviyye hazretleri, (Kendisi Allahtan razı olmadığı halde, Allahın kendisinden razı olmasını nasıl ister) buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Bir kadın, (Ya Rabbi, beni niye erkekle aynı haklara haiz yaratmadın) dese, küfre girer mi? CEVAP Yaratığın, Yaradana itiraz etmesi, Onun işini beğenmemesi asla caiz olmaz ![]() 1- Biri, ya Rabbi beni niye dünyada yarattın da, göklerde, gezegenlerde yaratmadın diyemez ![]() 2- Zenci, beni niye beyaz yaratmadın diyemez ![]() ![]() 3- Çirkin, beni niye güzel yaratmadın, güzel de, beni niye daha güzel yaratmadın diyemez ![]() 4- Cüce veya kısa kimse, beni niye uzun yaratmadın diyemez ![]() ![]() 5- Sakat doğan, beni niye sakat yarattın diyemez ![]() 6- Hasta doğan, beni niye hastalıklı yarattın diyemez ![]() 7- Bir kimse, beni niye daha zeki, daha akıllı, daha kabiliyetli [yetenekli] yaratmadın diyemez ![]() 8- Erkek, beni niye kadın yaratmadın, kadın da beni niye erkek yaratmadın diyemez ![]() ![]() ![]() 9- Bir insan, beni niye bir hayvan, mesela aslan, köpek, eşek, yılan yaratmadın diyemez ![]() ![]() ![]() 10- Bir insan veya hayvan, beni niye, gül, lale gibi bir çiçek veya çam, kavak gibi bir ağaç olarak yaratmadın diyemez ![]() Bunlar doğuştan yaratılan durumlardır ![]() ![]() Müslüman, hayrın ve şerrin de Allah tarafından yaratıldığını bilir ![]() 1- Fakir bir kimse, beni niye zenginleştirmiyorsun, zengin kimse de, beni niye daha çok zengin yapmıyorsun diyemez ![]() 2- Bir memur, beni niye âmir yapmıyorsun, âmir de, beni niye müdür, genel müdür, bakan, başbakan, cumhurbaşkanı yapmıyorsun diyemez ![]() 3- Avukat, beni niye doktor yapmadın, doktor, beni niye tüccar yapmadın, köylü, beni niye şehirli yapmadın diyemez ![]() ![]() 4- Bir kimse, beni niye evliya veya peygamber yapmadın diyemez ![]() Ne erkek, diğer erkeklerle eşit yaratılmıştır, ne de kadın, diğer kadınlarla eşit yaratılmıştır ![]() ![]() ![]() Belki bir insanın kadın veya erkek olarak yaratılması, onun hakkında daha iyidir ![]() (Hoşlanmadığınız şey sizin iyiliğinize; sevdiğiniz şey de, kötülüğünüze olabilir ![]() ![]() Her halimize razı olmalıyız ![]() (Mümin başına gelen işten, hoşlansa da, hoşlanmasa da, o iş, onun için iyidir ![]() (Kimisinin imanı ancak zenginlikle salah bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne yaparsak Allah bizden razı olur Sual: Bilhassa ne yaparsak Allah bizden razı olur? CEVAP İsrailoğulları benzer bir suali Musa aleyhisselama sual etmişlerdir ![]() ![]() ![]() Musa aleyhisselam, (Ya Rabbi en çok buğzettiğin kimdir?) diye sual etti ![]() ![]() (Kaza ve kaderime razı olmayan, beğenmeyen, verdiğim nimetlere şükretmeyen benden başka Rab arasın!) [Taberani] |
![]() |
![]() |
|