![]() |
Kur'an Fihristi- L |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- LKur'an fihristi- L ''Lakap' Ey iman edenler, bir kavim (bir başka) kavimle alay etmesin, belki kendilerinden daha hayırlıdırlar; kadınlar da kadınlarla (alay etmesin), belki kendilerinden daha hayırlıdırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ''Lanet' Dediler ki: "Bizim kalplerimiz örtülüdür ![]() ![]() ![]() Allah Katından yanlarında olan (Tevrat)ı doğrulayan bir kitap geldiği zaman, -ki bundan önce inkar edenlere karşı fetih istiyorlardı- işte bilip-tanıdıkları gelince, onu inkar ettiler ![]() ![]() Gerçekten, apaçık belgelerden indirdiklerimizi ve insanlar için kitapta açıkladığımız hidayeti gizlemekte olanlar; işte onlara, hem Allah lanet eder, hem de (bütün) lanet ediciler ![]() Şüphesiz, inkar edip kafir olarak ölenler, Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti bunların üzerinedir ![]() Artık sana gelen bunca ilimden sonra, onun hakkında seninle 'çekişip-tartışmalara girişirlerse' de ki: "Gelin, oğullarımızı ve oğullarınızı, kadınlarımızı ve kadınlarınızı, kendimizi ve kendinizi çağıralım; sonra karşılıklı lanetleşelim de Allah'ın lanetini yalan söyleyenlerin üstüne kılalım ![]() İşte bunların cezası, Allah'ın meleklerin ve bütün insanların lanetlerinin üzerine olmasıdır ![]() Kimi Yahudiler, kelimeleri 'konuldukları yerlerden' saptırırlar ve dillerini eğip bükerek ve dine bir kin ve hınç besleyerek: "Dinledik ve karşı geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey kendilerine kitap verilenler birtakım yüzleri silip de arkalarına çevirmeden ya da cumartesi adamlarını (o gün yasağı çiğneyenleri) lanetlediğimiz gibi onları da lanetlemeden evvel, yanınızdakini (Tevrat ve İncil'i) doğrulayıcı olarak indirdiğimize (Kur'an'a) iman edin ![]() ![]() İşte bunlar Allah'ın kendilerini lanetlediğidir ![]() ![]() Kim bir mü'mini kasıtlı olarak (taammüden) öldürürse cezası, içinde ebedi kalmak üzere cehennemdir ![]() ![]() Allah, onu lanetlemiştir ![]() ![]() Onların kendi sözlerini bozmaları, Allah'ın ayetlerine karşı inkara sapmaları, peygamberleri haksız yere öldürmeleri ve: "Kalplerimiz örtülüdür" demeleri nedeniyle (onları lanetledik ![]() ![]() ![]() Sözleşmelerini bozmaları nedeniyle, onları lanetledik ve kalplerini kaskatı kıldık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() De ki: "Allah Katında, 'kesinleşmiş bir ceza olarak' bundan daha kötüsünü haber vereyim mi? Allah'ın kendisine lanet ettiği, ona karşı gazablandığı ve onlardan maymunlar ve domuzlar kıldığı ile tağuta tapanlar; işte bunlar, yerleri daha kötü ve dümdüz yoldan daha çok sapmışlardır ![]() Yahudiler: "Allah'ın eli sıkıdır" dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsrailoğulları�ndan inkar edenlere, Davud ve Meryem oğlu İsa diliyle lanet edilmiştir ![]() ![]() (Allah) diyecek: "Cinlerden ve insanlardan sizden önce geçmiş ümmetlerle birlikte ateşe girin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cennet halkı, ateş halkına (şöyle) seslenecekler: "Bize Rabbimiz'in vadettiğini gerçek buldunuz mu?" Onlar da: "Evet" derler ![]() ![]() Allah, erkek münafıklara da, kadın münafıklara da ve (bütün) kafirlere, içinde ebedi kalmak üzere cehennem ateşini vadetti ![]() ![]() ![]() Allah�a karşı yalan uydurup iftira düzenden daha zalim kimdir? İşte bunlar, Rablerine sunulacaklar ve şahidler: "Rablerine karşı yalan söyleyenler bunlardır" diyecekler ![]() ![]() Ve bu dünyada da, kıyamet gününde de lanete tabi tutuldular ![]() ![]() ![]() Onlar, burda da, kıyamet gününde de lanete tabi tutuldular ![]() ![]() Allah'a verdikleri sözü, onu kesin olarak onayladıktan sonra bozanlar, Allah'ın ulaştırılmasını emrettiği şeyi kesip-koparanlar ve yeryüzünde bozgunculuk çıkaranlar; işte onlar, lanet onlar içindir ve yurdun kötü olanı da onlar içindir ![]() "Ve şüphesiz, din gününe kadar lanet senin üzerinedir ![]() Hani Biz sana: "Muhakkak Rabbin insanları çepeçevre kuşatmıştır" demiştik ![]() ![]() ![]() ![]() Beşinci (yemini) ise, eğer yalan söyleyenlerdense, Allah'ın lanetinin muhakkak kendi üzerinde olması(nı kabul etmesi)dir ![]() Namus sahibi, bir şeyden habersiz, mü'min kadınlara (zina suçu) atanlar, dünyada ve ahirette lanetlenmişlerdir ![]() ![]() Bu dünya hayatında onların arkasına lanet düşürdük; kıyamet gününde ise, onlar çirkinleştirilmiş olanlardır ![]() (İbrahim) Dedi ki: "Siz gerçekten, Allah'ı bırakıp dünya hayatında aranızda bir sevgi-bağı olarak putları (ilahlar) edindiniz ![]() ![]() ![]() Gerçek şu ki, Allah'a ve elçisine eziyet edenler; Allah, onlara dünyada ve ahirette lanet etmiş ve onlar için aşağılatıcı bir azap hazırlanmıştır ![]() Lanete uğratılmışlar olarak; nerede ele geçirilseler yakalanırlar ve öldürüldükçe (sürekli) öldürülürler ![]() Gerçekten Allah, kafirleri lanetlemiş ve onlar için 'çılgın bir ateş' hazırlamıştır ![]() "Rabbimiz, onlara azaptan iki katını ver ve büyük bir lanet ile lanet et ![]() "Ve şüphesiz, din (kıyametteki hesap) gününe kadar Benim lanetim senin üzerinedir ![]() Zalimlere kendi mazeretlerinin hiçbir yarar sağlamayacağı gün; lanet de onlarındır, yurdun en kötüsü de ![]() İşte bunlar; Allah onları lanetlemiş, böylece (kulaklarını) sağırlaştırmış ve basiret (göz)lerini de kör etmiştir ![]() Bir de; kötü bir zan ile zanda bulunan münafık erkeklerle münafık kadınları ve müşrik erkeklerle müşrik kadınları azaplandırması için ![]() ![]() ![]() ![]() ''Leş' O, size ölüyü (leşi)-kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olan (hayvan)ı kesin olarak haram kıldı ![]() ![]() ![]() Ölü eti, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına kesilen, boğulmuş, vurulmuş, yüksek bir yerden düşmüş, boynuzlanmış yırtıcı hayvan tarafından yenmiş, -(henüz canlıyken yetişip) kestikleriniz hariç,- dikili taşlar üzerine boğazlanan (hayvanlar) ve fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() De ki: "Bana vahyolunanlar içinde, yiyen bir kimsenin yiyeceği (şeyler) için, ölü eti, dökülen kan, domuz eti -ki bu gerçekten murdardır- ya da Allah'tan başkası adına kesilmiş bir fısk dışında, haram kılınmış bir şey bulmuyorum ![]() ![]() ![]() ''Levha' Biz ona Levhalarda herşeyden bir öğüt ve herşeyin yeterli bir açıklamasını yazdık ![]() ![]() ![]() Musa kavmine oldukça kızgın, üzgün olarak döndüğünde onlara: "Beni arkamdan, ne kötü temsil ettiniz? Rabbinizin emrini çabuklaştırdınız, öyle mi?" dedi ![]() ![]() ![]() Musa kabaran öfkesi (gazabı) yatışınca Levhaları aldı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- L |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- L''Levh-i Mahfuz' Allah, dilediğini ortadan kaldırır ve bırakır ![]() ![]() Şüphesiz o, Bizim Katımız'da olan Ana kitaptadır; çok yücedir, hüküm ve hikmet doludur ![]() Doğrusu Biz, yerin onlardan ne eksilttiğini bilmişizdir ![]() ![]() Yeryüzünde olan ve sizin nefislerinizde meydana gelen herhangi bir musibet yoktur ki, Biz onu yaratmadan önce, bir kitapta (yazılı) olmasın ![]() ![]() O (Kur'an), 'şerefli-üstün' sahifelerdedir ![]() Yüceltilmiş, tertemiz (mutahhar) kılınmış ![]() Katiplerin ellerinde ![]() (Ki onlar,) Üstün değerli, 'iyilik ve dürüstlük sembolü ![]() Levh-i Mahfuz'dadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- L |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- L''Lokman (a ![]() Andolsun, Lukman'a "Allah'a şükret" diye hikmet verdik ![]() ![]() ![]() Hani Lukman oğluna -öğüt vererek- demişti ki; "Ey oğlum, Allah'a şirk koşma ![]() ![]() "Ey oğlum, (yaptığın iş) gerçekten bir hardal tanesi ağırlığında olsa da, (bu,) ister bir kaya parçasından ya da göklerde veya yer(in derinliklerinde) de bulunsa bile, Allah onu getirir (açığa çıkarır) ![]() ![]() "Ey oğlum, namazı dosdoğru kıl, ma'rufu emret, münkerden sakındır ve sana isabet eden (musibetler)e karşı sabret ![]() ![]() "İnsanlara yanağını çevirip (büyüklenme) ve böbürlenmiş olarak yeryüzünde yürüme ![]() ![]() "Yürüyüşünde orta bir yol tut, sesinden de (yüksek perdeleri) eksilt ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- L |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- L''Lut (a ![]() İsmail'i, Elyasa'yı, Yunus'u ve Lut'u da (hidayete eriştirdik) ![]() ![]() Hani Lut da kavmine şöyle demişti: "Sizden önce alemlerden hiç kimsenin yapmadığı hayasız-çirkinliği mi yapıyorsunuz? (Araf Suresi, 80) "Gerçekten siz kadınları bırakıp şehvetle erkeklere yaklaşıyorsunuz ![]() ![]() Kavminin cevabı: "Yurdunuzdan sürüp çıkarın bunları, çünkü bunlar çokça temizlenen insanlarmış!" demekten başka olmadı ![]() Bunun üzerine Biz, karısı dışında onu ve ailesini kurtardık; o (karısı) ise (helake uğrayanlar arasında) geride kalanlardandı ![]() Ve onların üzerine bir (azap) sağanağı yağdırdık ![]() ![]() Ellerinin ona uzanmadığını görünce (İbrahim durumdan) hoşlanmadı ve içine bir tür korku düştü ![]() ![]() ![]() İbrahim'den korku gittiği ve ona müjde geldiği zaman, Lut kavmi konusunda Bizimle çekişip-tartışmalara giriyor(du) ![]() Elçilerimiz Lut'a geldiği zaman, onlardan dolayı kaygılandı, göğsünü bir sıkıntı bastı ve: "Bu, zorlu bir gün" dedi ![]() Kavmi ona doğru koşarak geldi; onlar daha önceden kötülükler işlemekteydiler ![]() ![]() ![]() ![]() Dediler ki: "Andolsun, senin kızlarında bizim haktan bir şeyimiz (ilgimiz ve arzumuz) olmadığını sen de bilmişsindir ![]() ![]() Dedi ki: "Size yetecek gücüm olsaydı veya sağlam bir yere sığınabilseydim ![]() (Elçiler) Dediler ki: "Ey Lut, biz Rabbinin elçileriyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece emrimiz geldiği zaman, üstünü altına çevirdik ve üzerlerine balçıktan pişirilmiş, istif edilmiş taşlar yağdırdık; (Hud Suresi, 82) Rabbinin Katında 'belli bir biçime sokulmuş, damgalanmış' olarak ![]() ![]() "Ey kavmim, bana karşı gelişiniz, sakın Nuh kavminin ya da Hud kavminin veya Salih kavminin başlarına gelenlerin bir benzerini size de isabet ettirmesin ![]() ![]() "Ancak Lut ailesi hariçtir; biz onların tümünü muhakkak kurtaracağız ![]() "Ama karısını (kurtaracaklarımız) dışında tuttuk, o, geride kalanlardandır ![]() Böylelikle elçiler Lut ailesine geldiklerinde, (Hicr Suresi, 61) (Lut) Dedi ki: "Sizler gerçekten tanınmamış bir topluluksunuz ![]() "Hayır" dediler ![]() ![]() "Sana gerçeği getirdik, biz şüphesiz doğru söyleyenleriz ![]() "Hemen aileni gecenin bir bölümünde yola çıkar, sen de onların ardından git ve sizden hiç kimse arkasına bakmasın; emrolunduğunuz yere gidin ![]() Ve onlara şu emri verdik: "Sabaha çıkarlarken onların arkası mutlaka kesilecektir ![]() Şehir halkı birbirlerine müjdeler vererek geldi ![]() (Lut onlara) "Bunlar benim konuğumdur, beni utandırıp-dillere düşürmeyin" dedi ![]() "Allah'tan korkup-sakının ve beni küçük düşürmeyin ![]() Dediler ki: "Biz seni 'herkes(in işin)e karışmaktan' alıkoymamış mıydık?" (Hicr Suresi, 70) Dedi ki: "Eğer yapmak-istiyorsanız, işte bunlar, benim kızlarım ![]() Ömrüne andolsun ki, onlar, sarhoşlukları içinde kör-sersemdiler ![]() Derken, tan yerinin ağarma vaktine girdiklerinde onları (o korkunç ve dayanılmaz) çığlık yakalayıverdi ![]() Anında (yurtlarının) üstünü altına çevirdik ve üzerlerine balçıktan pişirilmiş taş yağdırdık ![]() Elbette bunda 'derin bir kavrayışa sahip olanlar' için gerçekten ayetler vardır ![]() O (şehir de) gerçekten bir yol üstünde (hala) durmaktadır ![]() Elbette, bunda iman edenler için gerçekten ayetler vardır ![]() Lut'a da bir hüküm ve ilim verdik ve onu çirkin işler yapmakta olan şehirden kurtardık ![]() ![]() Onu rahmetimize soktuk, çünkü o, salihlerdendi ![]() Lut (kavmi) de, gönderilen (elçi)leri yalanladı ![]() Hani onlara kardeşleri Lut: "Sakınmaz mısınız?" demişti ![]() "Gerçek şu ki, ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim ![]() "Artık Allah'tan korkup-sakının ve bana itaat edin ![]() "Buna karşılık ben sizden bir ücret istemiyorum; ücretim yalnızca alemlerin Rabbine aittir ![]() "Siz insanlardan (cinsel arzuyla) erkeklere mi gidiyorsunuz? (Şuara Suresi, 165) "Rabbinizin sizler için yaratmış bulunduğu eşlerinizi bırakıyorsunuz ![]() ![]() Dediler ki: "Ey Lut, eğer (bu söylediklerine) bir son vermeyecek olursan, gerçekten (burdan) sürülüp çıkarılanlardan olacaksın ![]() Dedi ki: "Gerçekten ben, sizin bu yaptığınıza öfke ile karşı olanlardanım ![]() "Rabbim, beni ve ailemi bunların yaptıklarından kurtar ![]() Bunun üzerine onu ve bütün ailesini kurtardık ![]() Yalnızca geri kalanlar içinde bir kocakarı hariç ![]() Sonra geride kalanları yerle bir ettik ![]() Ve üzerlerine bir yağmur yağdırdık; uyarılıp-korkutulanların yağmuru ne kötü ![]() Gerçekten, bunda bir ayet vardır, ama onların çoğu iman etmiş değildirler ![]() Ve şüphesiz, senin Rabbin, güçlü ve üstün olandır esirgeyendir ![]() Lut da; hani kavmine demişti ki: "Siz, açıkça gördüğünüz halde, yine de o çirkin utanmazlığı yapacak mısınız?" (Neml Suresi, 54) "Siz gerçekten, kadınları bırakıp şehvetle erkeklere mi yaklaşıyorsunuz? Hayır, siz (yaptığı şeyi) bilmeyen bir kavimsiniz ![]() Kavminin cevabı: "Lut ailesini şehrinizden sürüp çıkarın ![]() ![]() Biz de, onu ve ailesini kurtardık, yalnızca karısı hariç; onu geride (azap içinde kalanlar arasında) takdir ettik ![]() Ve üzerlerine bir yağmur yağdırdık ![]() ![]() Dedi ki: "Hamd Allah'ındır ve selam O'nun seçtiği kullarının üzerinedir ![]() (İbrahim) Dedi ki: "Siz gerçekten, Allah'ı bırakıp dünya hayatında aranızda bir sevgi-bağı olarak putları (ilahlar) edindiniz ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Lut ona iman etti ve dedi ki: "Gerçekten ben, Rabbime hicret edeceğim ![]() ![]() Biz ona İshak'ı ve Yakub'u armağan ettik ve onun soyunda (seçtiklerimize) peygamberliği ve kitabı (vahy ihsanı) kıldık, ecrini de dünyada verdik ![]() ![]() Lut da; hani kavmine demişti: "Siz gerçekten, sizden önce alemlerden hiç kimsenin yapmadığı 'çirkin bir utanmazlığı' yapıyorsunuz ![]() "Siz, (yine de) erkeklere yaklaşacak, yol kesecek ve biraraya gelişlerinizde çirkinlikler yapacak mısınız?" Bunun üzerine kavminin cevabı yalnızca: "Eğer doğru söylüyor isen, bize Allah'ın azabını getir" demek oldu ![]() Dedi ki: "Rabbim, fesat çıkaran (bu) kavme karşı bana yardım et ![]() Bizim elçilerimiz İbrahim'e bir müjde ile geldikleri zaman, dediler ki: "Gerçek şu ki, biz bu ülkenin halkını yıkıma uğratacağız ![]() ![]() Dedi ki: "Onun içinde Lut da vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Elçilerimiz Lut'a geldikleri zaman o, bunlar dolayısıyla kötüleşti ve içi daraldı ![]() ![]() ![]() ![]() "Şüphesiz Biz, fasıklık yapmalarından dolayı, bu ülke halkının üstüne gökten iğrenç bir azap indireceğiz ![]() Andolsun, Biz akledebilecek bir kavim için orada apaçık bir ayet bırakmışızdır ![]() Gerçekten Lût da gönderilmiş (elçi)lerdendi ![]() Hani Biz onu ve ailesini topluca kurtarmıştık ![]() Geride bırakılanlar arasında bir yaşlı kadın dışında ![]() Sonra geride kalanları yerle bir ettik ![]() Siz onların üstünden muhakkak geçip gidiyorsunuz; sabah vakti ![]() Ve geceleyin ![]() Semud, Lut kavmi ile Eyke halkı da ![]() ![]() Ad, Firavun ve Lut'un kardeşleri, (Kaf Suresi, 13) Lut kavmi de uyarıları yalanladı ![]() Biz de onların üzerine taş yağdıran bir kasırga gönderdik ![]() Tarafımızdan bir nimet olarak ![]() ![]() Oysa andolsun, zorlu yakalamamıza karşı onları uyarmıştı ![]() ![]() Andolsun onlar, onun konuklarından da murad almak için baskı yaptılar ![]() ![]() ![]() Andolsun onları bir sabah vakti erkenden, üzerlerinde kararını kılmış bir azap yakalayıp-bastırıverdi ![]() Şimdi azabımı ve uyarmamı tadın ![]() |
![]() |
![]() |
|