![]() |
Kur'an Fihristi- N |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- NKur'an Fihristi - N ''Nafaka' Her neyi nafaka olarak infak eder ve adak olarak neyi adarsanız, muhakkak Allah onu bilir ![]() ![]() Küçük, büyük infak ettikleri her nafaka ve (Allah yolunda) aştıkları her vadi, mutlaka Allah'ın yaptıklarının daha güzeliyle onlara karşılığını vermesi için, (bunlar) onlar adına yazılmıştır ![]() (Boşadığınız) Kadınları, gücünüz oranında oturmakta olduğunuz yerin bir yanında oturtun, onlara 'darlık ve sıkıntıya düşürmek amacıyla' zarar vermeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geniş-imkanları olan, nafakayı geniş imkanlarına göre versin ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- N |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- N''Namaz' Onlar, gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler ![]() Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin ve rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin ![]() Sabır ve namazla yardım dileyin ![]() ![]() Hani İsrailoğullarından, "Allah'tan başkasına kulluk etmeyin, anneye-babaya, yakınlara, yetimlere ve yoksullara iyilikle davranın, insanlara güzel söz söyleyin, namazı dosdoğru kılın ve zekatı verin" diye misak almıştık ![]() ![]() Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin; önceden kendiniz için hayır olarak neyi takdim ederseniz, onu Allah Katında bulacaksınız ![]() ![]() Hani Evi (Ka'beyi) insanlar için bir toplanma ve güvenlik yeri kılmıştık ![]() ![]() Ey iman edenler, sabırla ve namazla yardım dileyin ![]() ![]() Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir ![]() ![]() ![]() Namazları ve orta namazını (üstlerine düşerek, titizlik göstererek) koruyun ve Allah'a gönülden boyun eğiciler olarak (namaza) durun ![]() Eğer korkarsanız, yaya veya binekte iken kılın ![]() ![]() O mihrapta namaz kılarken, melekler ona seslendi: "Allah, sana Yahya'yı müjdeler ![]() ![]() Ey iman edenler, sarhoş iken, ne dediğinizi bilinceye ve cünüp iken de -yolculukta olmanız hariç- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın ![]() ![]() ![]() Kendilerine; "Elinizi (savaştan) çekin, namazı kılın, zekatı verin" denenleri görmedin mi? Oysa savaş üzerlerine yazıldığında, onlardan bir grup, insanlardan Allah'tan korkar gibi- hatta daha da şiddetli bir korkuyla- korkuya kapılıyorlar ve: "Rabbimiz, ne diye savaşı üzerimize yazdın, bizi yakın bir zamana ertelemeli değil miydin?" dediler ![]() ![]() Yeryüzünde adım attığınızda (yolculuğa ya da savaşa çıktığınızda), kafirlerin size bir kötülük yapmalarından korkarsanız, namazı kısaltmanızda sizin için bir sakınca yoktur ![]() ![]() İçlerinde olup onlara namazı kıldırdığında, onlardan bir grup, seninle birlikte dursun ve silahlarını (yanlarına) alsın; böylece onlar secde ettiklerinde, arkalarınızda olsunlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazı bitirdiğinizde, Allah'ı ayaktayken, otururken ve yan yatarken zikredin ![]() ![]() ![]() Gerçek şu ki, münafıklar (sözde), Allah'ı aldatmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak onlardan ilimde derinleşenler ile mü'minler, sana indirilene ve senden önce indirilene inanırlar ![]() ![]() Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da (yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() Andolsun, Allah İsrailoğulları'ndan kesin söz (misak) almıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sizin dostunuz (veliniz), ancak Allah, O'nun elçisi, rüku ediciler olarak namaz kılan ve zekatı veren mü'minlerdir ![]() Onlar, siz birbirinizi namaza çağırdığınızda onu alay ve oyun (konusu) edinirler ![]() ![]() Gerçekten şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister ![]() Ey iman edenler, sizden birinize ölüm gelip çattığı zaman, vasiyet hazırlanışında, aranızda içinizden adaletli iki kişiyi (şahid tutun ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de: "Namazı kılın ve O'ndan korkup-sakının (diye de emrolunduk ![]() ![]() İşte bu (Kur'an), önündekileri doğrulayıcı ve şehirler anası (Mekke) ile çevresindekileri uyarman için indirdiğimiz kutlu Kitaptır ![]() ![]() ![]() De ki: "Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, dirimim ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah'ındır ![]() Kitaba sımsıkı sarılanlar ve namazı dosdoğru kılanlar, şüphesiz Biz salih olanların ecrini kaybetmeyiz ![]() Onlar, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler ![]() Haram aylar (süre tanınmış dört ay) sıyrılıp-bitince (çıkınca) müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün, onları tutuklayın, kuşatın ve onların bütün geçit yerlerini kesip-tutun ![]() ![]() ![]() Eğer onlar tevbe edip namazı kılarlarsa ve zekatı verirlerse, artık onlar sizin dinde kardeşlerinizdir ![]() ![]() Allah'ın mescidlerini, yalnızca Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve Allah'tan başkasından korkmayanlar onarabilir ![]() ![]() İnfak ettiklerinin kendilerinden kabulünü engelleyen şey, Allah'ı ve elçisini tanımamaları, namaza ancak isteksizce gelmeleri ve hoşlarına gitmiyorken infak etmeleridir ![]() Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar birbirlerinin velileridirler ![]() ![]() ![]() ![]() Onlardan ölen birinin namazını hiçbir zaman kılma, mezarı başında durma ![]() ![]() Musa ve kardeşine (şöyle) vahyettik: "Mısır'da kavminiz için evler hazırlayın, evlerinizi namaz kılınan (ve kıbleye dönük) yerler yapın ve namazı dosdoğru kılın ![]() ![]() Dediler ki: "Ey Şuayb, atalarımızın taptığı şeyleri bırakmamızı ya da mallarımız konusunda dilediğimiz gibi davranmaktan vazgeçmemizi senin namazın mı emrediyor? Çünkü sen, gerçekte yumuşak huylu, aklı başında (reşid bir adam)sın ![]() Gündüzün iki tarafında ve gecenin (gündüze) yakın saatlerinde namazı kıl ![]() ![]() ![]() Ve onlar-Rablerinin yüzünü (hoşnutluğunu) isteyerek sabrederler, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiklerimizden gizli ve açık infak ederler ve kötülüğü iyilikle savarlar ![]() ![]() İman etmiş kullarıma söyle: "Alış-verişin ve dostluğun olmadığı o gün gelmezden evvel, dosdoğru namazı kılsınlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden gizli ve açık infak etsinler ![]() "Rabbimiz, gerçekten ben, çocuklarımdan bir kısmını Beyt-i Haram yanında ekini olmayan bir vadiye yerleştirdim; Rabbimiz, dosdoğru namazı kılsınlar diye (öyle yaptım), böylelikle Sen, insanların bir kısmının kalplerini onlara ilgi duyar kıl ve onları birtakım ürünlerden rızıklandır ![]() ![]() "Rabbim, beni namazı(nda) sürekli kıl, soyumdan olanları da ![]() ![]() Güneşin sarkmasından gecenin kararmasına kadar namazı kıl, fecir vakti (namazda okunan) Kur'an'ı, işte o, şahid olunandır ![]() Gecenin bir kısmında kalk, sana aid nafile olarak onunla (Kur'an'la) namaz kıl ![]() ![]() De ki: "Allah, diye çağırın, 'Rahman' diye çağırın, ne ile çağırırsanız; sonunda en güzel isimler O'nundur ![]() ![]() "Nerede olursam (olayım,) beni kutlu kıldı ve hayat sürdüğüm müddetçe, bana namazı ve zekatı vasiyet (emr) etti ![]() Halkına, namazı ve zekatı emrediyordu ve o, Rabbi Katında kendisinden razı olunan (bir insan)dı ![]() Sonra onların arkasından öyle nesiller türedi ki, namaz (kılma duyarlılığın)ı kaybettiler ve şehvetlerine kapılıp-uydular ![]() ![]() "Gerçekten Ben, Ben Allah'ım, Benden başka İlah yoktur; şu halde Bana ibadet et ve Beni zikretmek için dosdoğru namaz kıl ![]() Ehline (ümmetine) namazı emret ve onda kararlı davran ![]() ![]() ![]() Ve onları, Kendi emrimizle hidayete yönelten önderler kıldık ve onlara hayrı kapsayan-fiilleri, namaz kılmayı ve zekat vermeyi vahyettik ![]() ![]() Onlar ki, Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir; kendilerine isabet eden musibetlere sabredenler, namazı dosdoğru kılanlar ve rızık olarak verdiklerimizden infak edenlerdir ![]() Onlar ki, yeryüzünde kendilerini yerleştirir, iktidar sahibi kılarsak, dosdoğru namazı kılarlar, zekatı verirler, ma'rufu emrederler, münkerden sakındırırlar ![]() ![]() Allah adına gerektiği gibi mücadele edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar namazlarında hûşû içinde olanlardır; (Mü'minun Suresi, 2) Onlar, namazlarını da (titizlikle) koruyanlardır ![]() (Öyle) Adamlar ki, ne ticaret, ne alış-veriş onları Allah'ı zikretmekten, dosdoğru namazı kılmaktan ve zekatı vermekten 'tutkuya kaptırıp alıkoymaz'; onlar, kalplerin ve gözlerin inkılaba uğrayacağı (dehşetten allak bullak olacağı) günden korkarlar ![]() Dosdoğru namazı kılın, zekatı verin ve elçiye itaat edin ![]() ![]() Ey iman edenler, sağ ellerinizin malik olduğu ile sizden olup da henüz erginlik çağına ermemiş olan (çocuk)lar, (odalarınıza girmek için şu) üç vakitte izin istesinler: Sabah namazından önce, öğleyin üstünüzü çıkardığınız vakit ve yatsı namazından sonra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar, Rablerine secde ederek ve kıyama durarak gecelerler ![]() Ki onlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler ve onlar, ahirete kesin bilgiyle iman ederler ![]() Sana Kitap'tan vahyedileni oku ve namazı dosdoğru kıl ![]() ![]() ![]() ![]() 'Gönülden katıksız bağlılar' olarak, O'na yönelin ve O'ndan korkup-sakının, dosdoğru namazı kılın ve müşriklerden olmayın ![]() Onlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler ![]() ![]() "Ey oğlum, namazı dosdoğru kıl, ma'rufu emret, münkerden sakındır ve sana isabet eden (musibetler)e karşı sabret ![]() ![]() Onların yanları (gece namazına kalkmak için) yataklarından uzaklaşır ![]() ![]() Evlerinizde vakarla-oturun (evlerinizi karargah edinin), ilk cahiliye (kadınları)nın süslerini açığa vurması gibi, siz de süslerinizi açığa vurmayın; namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, Allah'a ve elçisine itaat edin ![]() ![]() Hiçbir günahkar bir başka günahkarın günahını yüklenemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten Allah'ın Kitab'ını okuyanlar, namazı dosdoğru kılanlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden gizli ve açık infak edenler; kesin olarak zarara uğramayacak bir ticareti umabilirler ![]() Rablerine icabet edenler, namazı dosdoğru kılanlar, işleri kendi aralarında şura ile olanlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak edenler, (Şura Suresi, 38) Gizli konuşmanızdan önce sadaka vermekten ürktünüz mü? Çünkü yapmadınız, Allah sizin tevbelerinizi kabul etti ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın ![]() ![]() Artık namazı kılınca, yeryüzünde dağılın ![]() ![]() Ancak namaz kılanlar hariç; (Mearic Suresi, 22) Ki onlar, namazlarında süreklidirler ![]() Namazlarını (titizlikle) koruyanlardır ![]() Gerçekten Rabbin, senin gecenin üçte ikisinden biraz eksiğinde, yarısında ve üçte birinde (namaz için) kalktığını bilir; seninle birlikte olanlardan bir topluluğun da (böyle yaptığını bilir) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar: "Biz namaz kılanlardan değildik" dediler ![]() Fakat o, ne doğrulamış ne de namaz kılmıştı ![]() Ve Rabbinin ismini zikredip namaz kılan ![]() Namaz kıldığı zaman bir kulu ![]() Oysa onlar, dini yalnızca O'na halis kılan hanifler (Allah'ı birleyenler) olarak sadece Allah'a kulluk etmek, namazı dosdoğru kılmak ve zekatı vermekten başkasıyla emrolunmadılar ![]() ![]() İşte (şu) namaz kılanların vay haline, (Ma'un Suresi, 4) Ki onlar, namazlarında yanılgıdadırlar, (Ma'un Suresi, 5) Şu halde Rabbin için namaz kıl ve kurban kes ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- N |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- N''Nankörlük' Öyleyse (yalnızca) Beni anın, Ben de sizi anayım; ve (yalnızca) Bana şükredin ve (sakın) nankörlük etmeyin ![]() Sen, onlar için ister bağışlanma dile, istersen dileme ![]() ![]() ![]() ![]() Andolsun, Biz insana tarafımızdan bir rahmet tattırıp sonra bunu kendisinden çekip-alsak, kuşkusuz o, (artık) umudunu kesmiş bir nankördür ![]() Böylece Biz seni, kendisinden önce nice ümmetler gelip-geçmiş olan bir ümmete (elçi olarak) gönderdik; sana vahyettiklerimizi onlara okuyasın diye ![]() ![]() ![]() ![]() "Rabbiniz şöyle buyurmuştu: ?Andolsun, eğer şükrederseniz gerçekten size artırırım ve andolsun, eğer nankörlük ederseniz, şüphesiz, Benim azabım pek şiddetlidir ![]() Size her istediğiniz şeyi verdi ![]() ![]() ![]() Kendilerine verdiklerimize karşı nankörlük etmek için ![]() ![]() Allah bir şehri örnek verdi: (Halkı) Güvenlik ve huzur içindeydi, rızkı da her yerden bol bol gelmekteydi; fakat Allah'ın nimetlerine nankörlük etti, böylece Allah yaptıklarına karşılık olarak, ona açlık ve korku elbisesini tattırdı ![]() Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür ![]() Size denizde bir sıkıntı (tehlike) dokunduğu zaman, O'nun dışında taptıklarınız kaybolur-gider; fakat karaya (çıkarıp) sizi kurtarınca (yine) sırt çevirirsiniz ![]() ![]() Veya sizi bir kere daha ona (denize) gönderip üzerinize kırıp geçiren bir fırtına salarak nankörlük etmeniz nedeniyle sizi batırmasına karşı emin misiniz? Sonra onun öcünü Bize karşı alacak (kimseyi de) bulamazsınız ![]() Artık kim, bir mü'min olarak salih amellerde bulunursa, onun çabası için (karşılık olarak) küfran (nankörlük) yoktur ![]() ![]() Şüphesiz Allah, (müşriklerin saldırı ve sinsi tuzaklarını) iman edenlerden uzaklaştırmaktadır ![]() ![]() Sizi diri tutan, sonra öldürecek, sonra da diriltecek olan O'dur ![]() ![]() Andolsun bunu, onların arasında öğüt alıp-düşünsünler diye çeşitli biçimlerde açıkladık ![]() ![]() "Ve sen, yapacağın işi (cinayeti) de işledin; sen nankörlerdensin ![]() Kendi yanında kitaptan ilmi olan biri dedi ki: "Ben, (gözünü açıp kapamadan) onu sana getirebilirim ![]() ![]() ![]() Kendilerine verdiğimiz (nimetler)e nankörlük etsinler ve yararlanıp-metalansınlar diye ![]() ![]() Görmediler mi ki, çevrelerinde insanlar kapılıp-yağma edilirken, Biz Harem (Mekke)yi güvenilir (ve dokunulmaz) kıldık? Yine de onlar, batıla inanıp Allah'ın nimetlerine nankörlük mü ediyorlar? (Ankebut Suresi, 67) Kendilerine (nimet olarak) verdiklerimize nankörlük etsinler diye ![]() ![]() Andolsun, Biz bir rüzgar göndersek de onu(n ekinini) sararmış görseler, mutlaka ardından nankörlük ederler ![]() Onları kara gölgeler gibi dalgalar sarıverdiği zaman, dini yalnızca O'na 'halis kılan gönülden bağlılar' olarak Allah'a yalvarıp yakarırlar (dua ederler) ![]() ![]() ![]() Böylelikle nankörlük etmeleri dolayısıyla onları cezalandırdık ![]() İnkar edenlere gelince, onlar için de cehennem ateşi vardır ![]() ![]() ![]() Şayet onlar, sırt çevirecek olurlarsa, artık Biz seni onların üzerine bir gözetleyici olarak göndermiş değiliz ![]() ![]() ![]() ![]() (Buna rağmen) Kendi kullarından O'na bir parça kılıp-yakıştırdılar ![]() ![]() Siz ikiniz (ey melekler), her inatçı nankörü atın cehennemin içine, (Kaf Suresi, 24) Gözlerimiz önünde akıp-gitmekteydi ![]() ![]() Biz ona yolu gösterdik; (artık o,) ya şükredici olur ya da nankör ![]() Öyleyse, Rabbinin hükmüne sabır göster ![]() ![]() Kahrolası insan, ne kadar nankördür ![]() Tersine, o nankörler, yalanlıyorlar ![]() Gerçekten insan, Rabbine karşı nankördür ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- N |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- N''Nar' O, gökten su indirendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asmalı ve asmasız bahçeleri, hurmaları ve tadları farklı ekinleri, zeytinleri ve narları -birbirine benzer ve benzeşmez -yaratan O'dur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- N |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- N''Nasib' (Hacc) ibadetlerinizi bitirdiğinizde, artık (cahiliye döneminde) atalarınızı andığınız gibi, hatta ondan da kuvvetli bir anma ile Allah'ı anın ![]() ![]() İşte bunların kazandıklarına karşılık nasibleri vardır ![]() ![]() İşte böylece Biz yeryüzünde Yusuf'a güç ve imkan (iktidar) verdik ![]() ![]() ![]() Allah, inkar edenleri kin ve öfkeleriyle geri çevirdi, onlar hiçbir hayra varamadılar ![]() ![]() ![]() "Rabbim, beni bağışla ve benden sonra hiç kimseye nasib olmayan bir mülkü bana armağan et ![]() ![]() Kim ahiret ekinini isterse, Biz ona kendi ekininde artırmalar yaparız ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|