![]() |
İyi Ve Kötü: &Quot;Zan&Quot; |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İyi Ve Kötü: &Quot;Zan&Quot;İyi Ve Kötü: "ZAN" Zan Nedir? Hüsnü zan: Bir iyiliğin üzerine (olumlu) inanç beslemeye, güzel düşünmeye denir ![]() Suizan: Her şeyde bir art niyet aramaya, yanlış düşünüp yanlış yorumlamaya denir ![]() Hasan Burkay Hzlerinin belirttiği gibi: “Ahlâk-ı zemimenin en büyüklerinden biri de sû-i zan'dır ![]() ![]() ![]() Zannın bazısı günah sayılmıştır: “Ey müminler! Zannın bir çoğundan sakının ![]() ![]() ![]() Bu anlamda zan, iyice bilmeden tahmine göre konuşmak, fikir yürütmek ve bilgi vermektir ki "Ahirete iman etmeyenler meleklere dişi isimler veriyorlar ![]() ![]() ![]() “Ey müminler! Size fâsık biri bir haber getirirse, onun doğruluğunu araştırın ![]() ![]() "Zandan sakının çünkü zan, sözlerin en yalanıdır…" “Kişiye, her duyduğu şeyi (aslını araştırmadan, doğru olup olmadığını kesin olarak bilmeden) konuşması / başkalarına anlatması günah olarak yeter" hadisleri zanla hareket etmenin günah olduğunu, zandan kaçınılması gerektiğini ifade etmektedir ![]() Ancak fert ve toplumların zararına olmayan, hayra ve iyiliğe yönelik iyi zan (hüsnü zan) bu hükümlere dahil değildir ![]() ![]() Peygamberimiz (asv), “Hüsnü zan güzel ibadetlerden biridir”, “Başkası hakkında bana kötü bilgi getirmeyin; ben yanınıza hakkınızda iyi düşünerek selim bir kalple gelmek isterim” buyurarak, hüsn-ü zannın esas olduğunu belirtmiştir ![]() Hakkında hüsnü zan beslenmeye en layık şüphesiz Yüce Yaratıcıdır ![]() Hadis-i Kudsi'de buyurur: “Ben kulumun zannı üzereyim ![]() ![]() Sonra sırasıyla peygamberler ve veli kullar hakkında iyi düşünmek kişi için menfaatlidir ![]() Benzerlikler Yanıltır “Bir adam baltasını kaybetmişti; onu komşunun oğlunun çaldığını sanıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan iki şey arasında bazı benzerlikler bulunca, bu iki şeyden birinde doğru bulduğu şeyi öbürüne de kolayca yakıştırır (Decartes) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peşin ve kesin yargılarımız var ![]() Bir gün Peygamber Efendimiz (sav) ashabıyla otururken, huzuruna bal getirilmiş ![]() Hz Peygamber orada bulunanlara “Bu nedir?” diye sorduğunda herkes Baldır Allahın Rasulü demiş ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan; bilgi noksanlığından, dikkatsizlikten, ön yargılarından, bir şeyin bütününü görememesinden, olaylara olumsuz ve insafsız bakışından vd ![]() ![]() ![]() Yüce Allah, İsra Suresinin 36 ![]() ![]() "İyice bilmediğin şeyin ardına düşme, zanla hareket etme, bilmediğin konularda konuşma" buyurarak bir yasak koymakta ve bunun gerekçesini de şöyle bildirmektedir ![]() "Çünkü göz, kulak ve kalp bunların hepsi yaptıklarından; göz gördüğünden, kulak duyduğundan, kalp azminden, düşündüğünden, bunların kötü olanlarından sorumludur ve ahirette sorgulanacaktır ![]() Hüsnü Zanna Memuruz Bir Hocamızın ifade buyurdukları gibi: “Üzerinde nifaktan bir iki alamet bulunan insana, bütünüyle münafık nazarıyla bakmak ve onun hakkında nifak hükmü vermek doğru bir davranış değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aliyyul Kari der ki: “Bidat ehlinin kötü taraflarından biri, birbirlerini tekfir etmeleridir ![]() (Bidat; dinin aslında olmadığı hâlde, din namına sonradan çıkmış olan adetler) (Tekfir; birisine "kâfir" deme, kâfirliğine hükmetme) Ehl-i Sünnetin güzel yönlerinden biri ise tekfir etmeyip hatalı saymalarıdır ![]() ![]() Sevgili Peygamberimiz de şöyle buyurmuşlardır: “Bir mümini küfür ile itham eden onu öldürmüş gibi olur ![]() “Her hangi bir Müslüman diğer bir müslümanı tekfir ettiğinde, o kafirse kafirdir, değilse kendisi kafir olur ![]() İnsanlar hakkında "Hiç kimse sorumluluğu ölçüsünde Allah'ı anmıyor" diye bir mülahazaya girilecek olursa, sûi zan edilmiş olunur ![]() ![]() ![]() Bütün bu anlattıklarımızın bir karşılığı olarak da; insanları sui zanna düşürmekten kaçınmak, mümkünse oluşabilecek yanlış zanları işin başında engellemek lazımdır ![]() Nefis Cümleden Edna İnsan hep hatayı başkalarında arar ![]() Bir Alman Münihten Nümberge doğru arabasıyla gitmektedir ![]() ![]() “Dikkat Nümberg otoyoluna bir araç kavşaktan ters yönde girmiş, ilerlemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Karşıdan aynı hat üzerinde arabaların ters yönde geldiğini gören bu sürücü polis radyosuna dönerek: “Polis bey, polis bey, ne bir araba!” der ![]() ![]() ![]() ![]() Bediüzzaman Hazretlerinin ifadeleriyle: “Nefis cümleden edna (aşağı) vazife cümleden alâ” dır “Kendini bu iyiliklere bu güzelliklere mazhar görme… Sen onları tam temsil edemediğinden dolayı mazhar değil memerr (geçilen yol) olabilirsin ![]() “Suyun üzerindeki kabarcıklar güneşin aksini alıyorlar ![]() Bir Hocamızın ifadesiyle “…Vakıa bazen bir nefere müşirlik vazifesi gördürülebilir ki, bu Onun bileceği bir iştir ve bizi katiyen alakadar etmez ![]() Yani, Allah bize ne kadar büyük vazifeler gördürürse, bizim de o nispette tevazumuz artmalı ve beklentilerden iddialardan uzak bir hal almalıyız… Bediüzzaman Hazretleri (r ![]() “Bilmeyerek bana kitap okutturuldu… bilmeyerek kitapları terk yoluna itildim… bilmeyerek Kurana yöneldim… bilmeyerek dinime hizmet ettirildim…” gibi ifadelerle hassasça bu konuya değinmektedir ![]() “Kendimiz hakkında sürekli suç arayan, suç derleyen, bir savcı gibi davranmalıyız ![]() ![]() ![]() Muvaffakiyetler Allah (cc)nün inayet ve keremi ile gerçekleşir ![]() ![]() ![]() A ![]() alıntı-akrep1 |
![]() |
![]() |
|