![]() |
Cennet Ve Cehennem İle İlgili Hadis-İ Şerifler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cennet Ve Cehennem İle İlgili Hadis-İ ŞeriflerCennet Ve Cehennem İle İlgili Hadis-i Şerifler 5061 - Hz ![]() "Allah Teâla hazretleri ferman etti ki: "Ben Azimu'ş-Şân, salih kullarım için gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve insanın hayal ve hatırından hiç geçmeyen nimetler hazırladım ![]() "Dilerseniz şu ayet-i kerimeyi okuyun ![]() ![]() Buhari, Bed'ü'l-Halk 8, Tefsir, Secde 1, Tevhid 35; Müslim, Cennet 2, (2824); Tirmizi, Tefsir, (3195) ![]() 5062 - Buhari, bir diğer rivayetinde şu ziyadeyi kaydeder: "Sehl İbnu Sa'd anlatıyor -deyip, hadisin aynısını kaydettikten sonra- der ki: "Muhammed İbnu Ka'b dedi ki: "Onlar Allah için ameli gizli tuttular ![]() ![]() ![]() Hadis, bu muhtevada olarak Buhari'de mevcut değildir ![]() ![]() 5063 - Yine Sa'd İbnu Sa'd radıyallahu anh anlatıyor: "Ey Allah'ın Resûlü dedim, insanlar neden yaratıldı?" "Sudan!" buyurdular ![]() "Ya cennet?" dedim, o neden inşa edildi?" "Gümüş tuğladan ve altın tuğladan! Harcı da kokulu misk ![]() ![]() ![]() ![]() Aleyhissalâtu vesselâm sözlerine şöyle devam buyurdular: "Üç kişi vardır duaları reddedilmez (mutlaka kabul edilir): -Âdil imâm (devlet başkanı) ![]() -İftarını yaptığı zaman oruçlu ![]() -Zulme uğrayanın duası ![]() Allah, (mazlumun) duasını bulutların fevkine çıkarır ve onlara sema kapıları açılır ve Allah Teâla Hazretleri: "İzzetime yemin olsun! Vakti uzasa da, duanı mutlaka kabul edeceğim!" buyurur ![]() Tirmizi, Cennet 2, (2528) ![]() 5064 - Hz ![]() "Gümüşten iki cennet vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Tefsir, Rahman 1, 2, Bedu'l-Halk 8, Tevhid 24; Müslim, İman 180, (296); Tirmizi, Cennet 3, (2530) ![]() 5065 - Yine aynı kaynaklarda şu rivayet gelmiştir: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennette, mü'min için, içi boş tek bir inciden bir çadır vardır ![]() ![]() ![]() Buhari, Bed'ü'l-Halk 8, Tefsir, Rahman 1, 2, Tevhid 24; Müslim, Cennet 23, (2838); Tirmizi, Cennet 3, (2530) ![]() 5066 - Hz ![]() "Cennette yüz derece vardır ![]() ![]() Tirmizi, Cennet 4, (2531) ![]() 5067 - Ubâde İbnu's-Sâmit radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennette yüz derece vardır ![]() ![]() ![]() Cennetin dört nehri buradan çıkar ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Cennet 4, (2533) ![]() 5068 - Ebu Said radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennette yüz derece vardır ![]() ![]() Tirmizi, Cennet 4, (2534) ![]() 5069 - Hz ![]() "Cennette bir ağaç vardır ki, binekli bir kimse yüz yıl gölgesinde yürüse onu katedemez ![]() ![]() Tirmizi, Tefsir, Vakıa, (3289), Cennet 1, (2525) ![]() 5070 - Hz ![]() ![]() Tirmizi, Cennet 1, (2527) ![]() 5071 - Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennette, yay kadar bir yer, güneşin üzerine doğduğu veya battığı şeyden (dünyadan) daha hayırlıdır ![]() Buhari, Bed'ü'l-Halk 8, Tefsir, Vakı'a 1; Müslim, Cennet 6, (2826); Tirmizi, Cennet 1, (2525) ![]() Tirmizi, Hz ![]() kadar veya kamçısı kadar cennetteki bir yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır ![]() ![]() 5072 - Sa'd İbnu Ebi Vakkâs radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennette olan şeyden bir tırnağın azalttığı miktar, semavat ve dünya arasında dört ciheti de tezyin etmiş olarak görünürdü ![]() ![]() Tirmizi, Cennet 7, (2541) ![]() 5073 - Hz ![]() "Sidretü'l-Müntehâ'ya çıkarıldım ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Eşribe 12; Müslim, İman 264, (164) ![]() 5074 - Hz ![]() ![]() "Allah Teâla Hazretleri seni cennete koyduğu takdirde, kızıl yâkuttan bir at üzerinde orada dolaşmak isteyecek olsan, o seni istediğin her yere uçuracaktır" buyurdular ![]() "Cennette deve var mı?" diye sordu ![]() ![]() "Eğer Allah seni cennete koyarsa, orada canının her çektiği, gözünün her hoşlandığı şey bulunacaktır ![]() Tirmizi, Cennet 11, (2546) ![]() 5075 - Hz ![]() "Cennette siyah gözlülerin (hurilerin) toplanma yerleri vardır ![]() "Bizler ebedileriz, hiç ölmeyiz! Bizler nimetlere mazharız, fakr bilmeyiz! Rabbimizden razıyız, mükedder olmayız! Kendisinin olduğumuz beylerimize ne mutlu!" Tirmizi, Cennet 24, (2567) ![]() 5076 - Hz ![]() "Cennet ehlinin bir çarşısı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hanımları: "Vallahi, bizden ayrıldıktan sonra sizin cemal ve güzelliğiniz artmış!" derler ![]() "Sizler de, Allah'a kasem olsun, bizden sonra çok daha güzelleşmişsiniz!" derler ![]() Müslim, Cennet 13, (2833) ![]() 5077 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Cennet 15, (2553) ![]() CEHENNEMİN EVSAFI 5078 - Hz ![]() ![]() "Zaten bu ateş, vallahi (âsileri cezalandırmaya ahirette) yeterliydi" dediler ![]() "Cehennem ateşi öbürüne altmışdokuz kat üstün kılındı ![]() ![]() Buhari, Bed'ü'l-Halk 10; Müslim, Cennet 29, (2843); Muvatta, Cehennem 1, (2, 994); Tirmizi, Cehennem 7, (2592) ![]() 5079 - Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cehennem ateşi bin yıl yakıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Cehennem 8, (2594); Muvatta, Cehennem 2, (2, 994) ![]() ![]() 5080 - Ebu Saidi'l-Hudri radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cehennemi kuşatan surun dört (ayrı) duvarı vardır ![]() ![]() Tirmizi, Cehennem 4, (2587) ![]() 5081 - Hasan Basri rahimehullah anlatıyor: "Utbe İbnu Gazvân radıyallahu anh, Basra'da minberde (hutbe esnasında) dedi ki: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bize şöyle buyurmuşlardı: "Cehennemin kıyısından büyük bir taş bırakıldı ![]() ![]() (Utbe İbnu Gazvân, devamla) der ki: "Hz ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Cehennem 2, (2578) ![]() 5082 - Ebu Said el-Hudri radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Veyl, cehennemde bir vadidir ![]() ![]() Tirmizi, Tefsir, Enbiya, (3164) ![]() 5083 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Eğer zakkûmdan, dünyaya tek damla damlatılacak olsa, bu dünya ehlinin yiyeceklerini ifsad ederdi ![]() Tirmizi, Cehennem 4, (2588) ![]() 5084 - Hz ![]() "Cehennem, Rabbine şikayet ederek: "Ey Rabbim! Bir parçam diğer bir parçamı yemektedir" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Bed'ü'l-Halk 10; Müslim, Mesacid 185, (617); Tirmizi, Cehennem 9, (2595) ![]() 5085 - Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet günü, ateşten bir parça, boyun şeklinde uzanır ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Cehennem 1, (2577) ![]() 5086 - İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet günü cehennem, yetmişbin yuları olduğu halde getirilir ![]() ![]() Müslim, Cennet 29, (2842); Tirmizi, Cehennem 1, (2576) ![]() 5087 - Mücahid anlatıyor: "İbnu Abbâs radıyallahu anhüma bana: "Cehennemin genişliği ne kadardır, biliyor musun?" diye sordu ![]() "Hayır!" deyince: "Doğru, Allah'a yemin olsun, bilemezsin!" dedi ve ilave etti: "Bana Hz ![]() "Kıyamet günü Arz toptan O'nun bir kabzasıdır (tam tasarrufundadır) ![]() "Bu sırada insanlar nerede olurlar (ey Allah'ın Resûlü)" demiştim ![]() ![]() Tirmizi, Tefsir, Zümer, (3242) ![]() CENNET VE CEHENNEMİN MÜŞTEREK YÖNLERİ 5088 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Allah Teâla Hazretleri cenneti yarattığı zaman Cibril aleyhisselâm'a: "Git ona bir bak!" buyurdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Korkarım, ona hiç kimse girmeyecek!" dedi ![]() "Git, bir de şuna bak!" buyurdu ![]() "İzzetine yemin olsun, işitenlerden kimse ona girmeyecektir!" dedi ![]() ![]() "Git ona bir kere daha bak!" dedi ![]() ![]() "İzzetine yemin olsun, tek kişi kalmayıp herkesin ona gireceğinden korkuyorum!" dedi ![]() Ebu Davud, Sünnet 25, (4744); Tirmizi, Cennet 21, (2563); Nesai, Eyman 3, (7, 3) ![]() 5089 - Hz ![]() "Cennetin etrafı mekârihle (nefsin hoşlanmadığı şeylerle) sarılmıştır ![]() ![]() Sahiheyn'de, Ebu Hureyre'den bu rivayet aynen gelmiştir ![]() ![]() 5090 - Yine Hz ![]() "Cehennem, içerisine âsiler atıldıkça: "Daha var mı?" demekten geri durmaz ![]() ![]() "Yeter, yeter ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Tefsir, Kaf 1, Eyman 12, Tevhid 7; Müslim, Cennet 37, (2848); Tirmizi, Tefsir, Kâf, (3268) ![]() CENNETLİKLER 5091 - Sehl İbnu Sa'd radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennet ehli, gurfelerde kalanları seyrederler, tıpkı gökteki yıldızları seyretmeniz gibi ![]() Buhari, Rikak 51; Müslim, Cennet 10, (2830) ![]() 5092 - Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennet ehli gurfelerde kalanları (ehl-i guraf) görürler ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ashâb: "Ey Allah'ın Resûlü! Bu söylediğiniz, peygamberlerin makamı olmalı, başkaları oraya ulaşamamalı!" dedi ![]() Ancak Aleyhissalatu vesselâm: "Hayır! Ruhumu kudret elinde tutan Zât'a yemin olsun! Gurfelerde kalanlar (peygamberler değiller), Allah'a inanıp peygamberleri tasdik eden kimselerdir!" buyurdular ![]() Buhari, Bed'u'l-Halk 8; Müslim, Cennet 11, (2831) ![]() 5093 - Hz ![]() "Cennete ilk girecek zümre, dolunay gecesindeki ay suretindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Bed'ü'l-Halk 8, Enbiya 1; Müslim, Cennet 15, (2834); Tirmizi, Cennet 7, (2540) ![]() 5094 - Hz ![]() ![]() ![]() "Peki yedikleri ne olur?" diye sordular ![]() "Geğirmek ve misk sızıntısı gibi ter! Onlara tıpkı nefes ilham olunduğu gibi tesbih ve tahmid ilham olunur ![]() Müslim, Cennet 18, (3835); Ebu Davud, Sünnet 23, (4741) ![]() 5095 - Ebu Said el-Hudri radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Bir kimse cennetlik olarak ölünce, büyük veya küçük, yaşı ne olursa olsun, otuz yaşında bir kimse olarak cennete girer ve artık bu yaş ebediyyen değişmez ![]() ![]() Tirmizi, Cennet 23, (2565) ![]() 5096 - Hz ![]() "Cennet ehlinin vücudu kılsız, yüzü sakalsız, gözleri sürmelidir, gençlikleri zail olmaz, elbiseleri eskimez ![]() Tirmizi, Cennet 8, (2542) ![]() Tirmizi'nin bir rivayetinde şu ziyade var: "Cennetliklerin başlarında taçlar vardır ![]() ![]() 5097 - Ebu Rezin el-Ukayli radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennet ehlinin çocuğu olmaz, (orada doğum yoktur) ![]() Tirmizi, Cennet 23, (2566) ![]() 5098 - Hz ![]() ![]() "Ey Allah'ın Resûlü! Buna tâkat getirilebilir mi?" diye soruldu ![]() "Yüz (kişinin) gücü verilir! (Böyle olunca takat getirir!)" buyurdular ![]() Tirmizi, Cennet 6, (2539) ![]() 5099 - el-Hudri radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet günü arz, tek bir çörek olacak ![]() "Ey Ebu'l-Kâsım! Rahman (olan Allah) seni mübarek kılsın! Kıyamet günü cennet ehlinin (iştah açıcı) ikramı ne olacak haber vereyim mi?" dedi ![]() "Söyle bakalım!" buyurdular ![]() "Arz, tek bir çörek olur!" dedi ![]() ![]() "Peki cennet ehlinin katıklarını sana haber vereyim mi?" dediler ![]() "Buyurun!" dedi ![]() "Bâlâm ve nûn!" buyurdular ![]() "Bu nedir?" dedi ![]() "Öküz ve balıktır ![]() ![]() Buhari, Rikak 44; Müslim, Münafikûn 30, (2792) ![]() 5100 - el-Hudri radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennet ehlinden derecesi en düşük olanın seksenbin hizmetçisi, yetmişiki zevcesi vardır ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Cennet 23, (2565) ![]() 5101 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennet ehlinin mertebece en düşük olanı o kimsedir ki: Bahçelerine, zevcelerine, nimetlerine, hizmetçilerine, koltuklarına bakar ![]() ![]() Cennetliklerin Allah nezdinde en kıymetli olanları ise, vech-i ilahiye sabah ve akşam nazar ederler ![]() Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm sonra şu ayeti okudu ![]() "Yüzler vardır, o gün ter ü tâzedir, Rablerini görecektir" (Kıyamet 22-23) ![]() Tirmizi, Cennet 17, (2556), Tefsir, Kıyamet (3327) ![]() 5102 - Mugire İbnu Şu'be radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Hz ![]() "Derece itibariyle cennet ehlinin en düşüğü nasıldır?" Rab Teâla buyurdu: "O, cennet ehli cennete dahil edildikten sonra gelecek olan bir adamdır ki kendisine: "Cennete gir!" denilir ![]() "Ey Rabbim nasıl gireyim ![]() ![]() "Sana dünya meliklerinden birinin mülkü kadar mülk verilmesine razı mısın?" "Rabbim, razıyım!" der ![]() "Sana bu verilmiştir ![]() ![]() Adam beşincide: "Ey Rabbim razı oldum (yeter!)" der ![]() "Bu sana verildi, on misli daha verildi ![]() ![]() "Rabbim razı oldum(yeter!)" der ![]() ![]() "Ya derecesi en üstün olan (nasıldır)?" "İşte irade ettiklerim bunlardı ![]() ![]() ![]() Müslim, İman 312, (189); Tirmizi, Tefsir, Secde, (3196) ![]() 5103 - Ebu Sa'id el-Hudri radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Allah Teâla hazretleri cennet ehline; "Ey cennet ahalisi!" diye seslenir ![]() "Ey Rabbimiz, buyur! Ebrine âmâdeyiz! Hayır senin elindedir!" derler ![]() "Razı oldunuz mu? diye sorar ![]() "Ey Rabbimiz! Razı olmamak ne haddimize! Sen bize mahlûkatından bir başkasına vermediğin nimetler verdin!" derler ![]() "Ben sizlere bundan daha fazlasını vereyim mi?" der ![]() "Bu verdiklerinden daha üstün ne olabilir?" derler ![]() "Size rızamı helal kıldım ![]() ![]() Buhari, Rikâk 51, Tevhid 38; Müslim, Cennet 9, (2829); Tirmizi, Cennet 18, (2558) ![]() 5104 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Bana cennete giren ilk üç kişi arzedildi ![]() ![]() Tirmizi, Fezâilu'l-Cihad 13, (1642) ![]() 5105 - Harise İbnu Vehb radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "Size cennet ehlini haber vereyim mi?" buyurdular ![]() "Evet ey Allah'ın Resûlü" dedi ![]() "Her bir biçare addedilen zayıf kimsedir ![]() "Size cehennem ehlini haber vereyim mi? Bunlar kaba, cimri ve kibirli kimselerdir ![]() Buhari, Tefsir, Nûn 1, Edeb 61, Eymân 9; Müslim, Cennet 46, (2853); Tirmizi, Cehennem 13, (2608) ![]() 5106 - Ebu Davud'da Harise radıyallahu anh'tan gelen bir rivayette, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm şöyle buyurmuştur: "Cennete ne zengin cimri, ne de kaba merhametsiz girer ![]() Ebu Davud, Edeb 8, (4801) ![]() CEHENNEMLİKLER 5107 - Nu'mân İbnu Beşir radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cehennemliklerin azab cihetiyle en hafif olanı, ayağında ateşten bir nalın ve nalın bağı olan kimsedir ki, ayağındakiler sebebiyle, tıpkı tencerenin kaynaması gibi, başında dimağı kaynar ![]() ![]() Buhari, Rikâk 8; Müslim, İman 363, (213); Tirmizi, Cehennem 12, (2607) ![]() 5108 - Semüre İbnu Cündeb radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "(Cehennemlikler derece derecedir ![]() ![]() Müslim, Cennet 33, (2845) ![]() 5109 - Ebu'd-Derda radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cehennem ehline açlık musallat edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Cehennemin bekçilerini çağırın, ola ki azabımızı biraz hafifletir!" derler ![]() ![]() "Size peygamberleriniz bu halleri açıklayan haberleri getirmemiş miydi?" derler ![]() "Evet getirmişti (ama dinlemedik)" derler ![]() "Siz isteyin durun! Kâfirlerin istekleri (burada) boşadır!" derler" (Gâfir 50) ![]() "(Cehenneme müvekkel melek) Mâlik'i çağırın!" derler ![]() "Ey Mâlik, (söyle de) Rabbin bizim hakkımızda ölüme hükmetsin!" derler ![]() "Hayır! (Siz burada canlı olarak ebedi) kalıcılarsınız!" diye cevap verecek" (Zuhruf 77) ![]() (Hadisin ravilerinden) A'meş rahimehullah der ki: "Bana bildirildi ki, cehennemliklerin Mâlik'e yalvarmaları ile Mâlik'in onlara verdiği cevap arasında bin yıllak zaman geçecektir ![]() "Rabbinize dua edin, sizin için O'ndan daha hayırlı kimse yok!" diyecekler ve elbirlik şöyle yakaracaklar: "Ey Rabbimiz, bedbahtlığımız bize galebe çalmıştı, biz gerçekten sapıtmış kimselerdik ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlullah devamla dedi ki: "Bu cevap üzerine, cehennem ehli her çeşit hayırdan ümidlerini keserler; hıçkırmaya, nedâmet etmeye, dövünüp yırtınmaya başlarlar ![]() Tirmizi, Cehennem 5, (2589) ![]() 5110 - Hz ![]() "Cehennemliklerin tepelerine kaynar su dökülür ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Cehennem 4, (2585) ![]() 5111 - Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kâfirin cehennemdeki bir azı dişi Uhud dağı kadardır ![]() ![]() Müslim, Cennet 44, (2851); Tirmizi, Cehennem 3, (2580, 2581, 2582) ![]() 5112 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kâfir, bir iki fersah uzunluğundaki dilini Kıyamet günü yerde sürür, (Mevkıf'te) insanlar onun üzerine basarlar ![]() Tirmizi, Cehennem 3, (2583) ![]() 5113 - Hz ![]() "Kıyamet günü ilk çağrılacak olan, Hz ![]() ![]() "Ey Âdem!" der ![]() ![]() "Buyur ey Rabbim, emrindeyim!" der ![]() "Zürriyyetinden cehenneme girecekleri ayır!" emreder ![]() "Ey Rabbim ne miktarını ayırayım?" diye sorar ![]() "Her yüzden doksandokuzunu!" ferman buyurur ![]() (Ashab bu esnada atılıp): "Ey Allah'ın Resûlü! Bizden geriye ne kaldı?" derler ![]() "Benim ümmetim, diğer ümmetler yanında siyah öküzün başındaki beyaz tüy gibi (az)dır!" buyurdular ![]() Buhari, Rikak 45 ![]() 5114 - Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Hz ![]() ![]() "Ben sana dünyada iken, "Bana, âsi olma!" demedim mi?" der ![]() "İşte bugün ben artık sana âsi olmayacağım!" der ![]() "Ey Rabbim! Sen yeniden diriltilme gününde beni rüsvay etmeyeceğini vaadetmiştin ![]() ![]() "Ben cenneti kâfirlere haram kıldım!" cevabında bulunur ![]() "Ey İbrahim, ayaklarının altında ne var, biliyor musun?" İbrahim yere bakar ve kana bulanmış bir sırtlan görür ![]() ![]() ![]() Buhari, Enbiya 8, Tefsir, Şu'arâ 1 ![]() CENNETLİKLERİN VE CEHENNEMLİKLERİN MÜŞTEREKEN ZİKREDİLDİĞİ HADİSLER 5115 - Hz ![]() "Cennet ve cehennem, aralarında (ihtilaf ederek Allah nezdinde) dâvâ açtılar ![]() "Ben, mütekebbirler (dünyada büyüklük taslayanlar) ve mütecebbirler (zorbalık yapanlar) için tercih edildim!" diye övündü ![]() "(Ey Rabbim!) Bana niçin sadece zayıflar ve (insanlar nazarında) düşük olanlar, (hakir görülenler) girer?" dedi ![]() "Sen benim rahmetimsin ![]() "Sen de benim azabımsın ![]() "İkiniz(in de vazifesi var! İkiniz de) dolacaksınız!" buyurdu ![]() ![]() ![]() Derken cehennem: "Yeter! Yeter!" diye inledi ![]() ![]() ![]() Cennete gelince, Allah onu yeni mahlûkat yaratarak onu dolduracaktır ![]() Buhari, Tefsir, Kâf 1, Tevhid 25; Müslim, Cennet 35, (2846); Tirmizi, Cennet 22, (2564) ![]() 5116 - Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Hakkıyla cehennemlik olan cehennemlikler var ya, onlar cehennemde ne ölürler ne de yaşarlar ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey cennet ehli! Bunların üzerlerine su dökün" denilir ![]() ![]() Müslim, İman 306, (185) ![]() 5117 - Yine Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Mü'minler cehennemden kurtarılıp, cennetle cehennem arasındaki köprüde bir müddet hapsedilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Mezalim 1, Rikâk 48 ![]() 5118 - İmran İbnu Husayn radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Muhammed aleyhissalâtu vesselâm'ın şefaati ile, birkısım insanlar cehennemden çıkacak, cennete girecektir ![]() ![]() Buhari, Rikak 513, Ebu Davud, Sünnet 23, (4740); Tirmizi, Cehennem 10, (2603) ![]() 5119 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cehenneme giren iki kişinin oradaki bağırtıları şiddetlenecek ![]() ![]() "Niçin bağırıyorsunuz?" diye sorulacak ![]() "Bize merhamet edesin diye böyle yaptık!" diyecekler ![]() "Benim size rahmetim, gidip kendinizi ateşe atmanız şeklindedir!" buyuracak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Arkadaşının attığı gibi, seni de kendini atmaktan alıkoyan nedir?" diye sorar ![]() "Ey Rabbim, beni ondan çıkardıktan sonra oraya bir kere daha göndermeyeceğini ümid ediyorum!" der ![]() "Haydi ümidini verdim!" der ![]() ![]() Tirmizi, Cehennem 10, (2602) ![]() 5120 - İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennete en son giren kimse, bazan yürür, bazan ağlar ![]() ![]() "senden beni kurtaran Allah münezzehdir! Allah Teâla hazretleri, bana evvelin ve ahirinden hiç kimseye vermediği şeyi verdi!" der ![]() ![]() "Ya Rabbi! der, beni şu ağaca yaklaştır da altında gölgeleneyim, suyundan içeyim!" Allah Teâla hazretleri: "Ey âdemoğlu! Dilediğini versem benden başka bir şey istemezsin değil mi?" der ![]() "Ey Rabbim, ondan başka bir şey istemeyeceğim!" der ve başka bir şey istemeyeceğine dair söz verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Rabbim! Beni şuna yaklaştır, gölgesinde gölgeleneyim, suyundan içeyim, artık senden başka bir şey istemeyeceğim!" der ![]() "Ey âdemoğlu! Bana öncekinden başkasını istememeye söz vermemiş miydin? Ben seni yaklaştıracak olsam başka şeyler isteyeceksin!" der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra ona cennetin kapısının yanında bir ağaç yükseltilir ![]() ![]() "Ey Rabbim" Beni şuna yaklaştır da gölgesinde gölgeleneyim, suyundan içeyim, senden başka bir şey istemiyorum!" der ![]() "Ey âdemoğlu! Sen ondan başka bir şey istemeyeceğine dair bana söz vermemiş miydin?" der ![]() "Evet, Rabbim! Senden başka bir şey istemeyeceğim!" der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Rabbim! Beni cennete sok!" der ![]() "Ey âdemoğlu! Beni senden kurtaracak şey nedir! Dünya kadarını ve beraberinde mislini versem razı olur musun!" der ![]() "Ey Rabbim! Benimle istihza mı ediyorsun? sen ki âlemlerin Rabbisin!" der ![]() İbnu Mes'ûd bu noktada güldü ve: "Niye güldüğümü sormuyor musunuz?" dedi ![]() "Niye güldün söyle!" dediler ![]() "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm da böyle gülmüştü ![]() "Rabbülalemin'in, adamın "Sen ki âlemlerin Rabbisin, benimle istihza mı ediyorsun?" demesine gülmesine gülüyorum!" dedi ![]() Allah Teâla Hazretleri: "Ben seninle istihza etmiyorum ![]() ![]() Müslim, İman 310, (187) ![]() RÜ'YETULLAH (ALLAH'IN GÖRÜLMESİ) 5121 - Cerîr İbnu Abdillah radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bir dolunay gecesi, aya baktı ve: "Siz şu ayı gördüğünüz gibi, Rabbinizi de böyle perdesiz göreceksiniz ve O'nu görmede bir sıkışıklığa düşmeyeceksiniz (herkes rahatça görecek) ![]() ![]() Cerir der ki: "Resûlullah, sonra şu ayeti okudu: "Rabbini güneşin doğmasından ve batmasından önce hamd ile tesbih et" (Tâ-ha 13) ![]() Buhari, Mevâkitu's-Salât 6, 26, Tefsir, Kâf 1, Tevhid 24; Müslim, Mesacid 211, (633); Ebu Davud, Sünnet 20, (4729); Tirmizi, Cennet 16, (2554) ![]() 5122 - Hz ![]() "Cennetlikler cennete girince Allah Teâla Hazretleri: "Bir şey daha istiyorsanız söyleyin, onu da ilaveten vereyim!" buyurur ![]() "Sen bizim yüzlerimizi ak etmedin mi? Sen bizi cennete koymadın mı? Sen bizi cehennemden kurtarmadın mı (daha ne isteyeceğiz?)" derler ![]() ![]() ![]() Süheyb der ki: "Resûlullah bu sözlerinden sonra şu ayeti tilavet buyurdular ![]() ![]() Müslim, İmam 297, (181); Tirmizi, Cennet 16, (2555) ![]() 5123 - Ebu Zerr radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a: "Sen Rab Teâla'nı hiç gördün mü?" diye sordum ![]() "Nurdur, ben O'nu nasıl görürüm" buyurdular ![]() Müslim, İman 291, (178); Tirmizi, Tefsir, Necm, (3278) ![]() 5124 - Mesrûk rahimehullah anlatıyor: "Hz ![]() "Söylediğin sözden tüylerim ürperdi ![]() ![]() "Muhammed Rabbini gördü" derse yalan söylemiş olur ![]() (Hz ![]() ![]() "Onu gözler idrak edemez, O ise gözleri idrak eder" (En'âm 103) ![]() Devamla dedi ki: "Kim sana derse ki Muhammed yarın olacak şeyi bilir, yalan söylemiştir ![]() ![]() "Muhammed'in vahiyden birşey gizlediğini söylerse o da yalan söylemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Tefsir, Maide 7, Bed'ü'l-Halk 6, Tefsir, Necm 1, Tevhid 4; Müslim, İman 287, (177); Tirmizi, Tefsir, En'âm, (3070) ![]() CENNETİN VASFI 7291 - Enes İbnu Malik radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselâm buyurdular ki: "Şu dünya ateşiniz var ya! Bu, cehennem ateşinin yetmiş cüzünden bir cüzdür ![]() ![]() ![]() 7292 - Ebu Sa'îd radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Cehennemde) kafirin vücudu büyür ![]() ![]() ![]() 7293 - Hâris İbnu Ukayş radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki: "Şurası muhakkak ki, benim ümmetimde öyle şefaati makbul kimseler var ki, birinin şefaatiyle Mudar kabilesinin insanlarından daha çok kimse cennete girecektir ![]() ![]() 7294 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7295 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kıyamet günü ölüm getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resülullah aleyhissalâtu vesselam buyurdu ki: "Bundan sonra emredilir ve Sırat üzerinde ölüm kesilir ![]() ![]() CENNETİN EVSAFI 7296 - Ebu Sa'îdi'I-Hudrî radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cennette bir karışlık yer (ebedi olduğu için, fani olan) küre-i arz ve üzerinde bulunanlardan -dünya ve içindekilerden- daha hayırlıdır ![]() 7297 - Sehl İbnu Sa'd radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Cennette bir kamçılık yer (ebedi olduğu için, fani olan) dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır ![]() 7298 - Üsâme İbnu Zeyd radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalâtu vesselâm bir gün Ashab-ı Kiramına: "İçinizde cennet için gayret edecek kimse yok mu? Zira cennetin eşi yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() 7299 - Ebu Ümame radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah'ın cennete soktuğu hiç kimse yoktur ki, onu yetmişiki zevce ile evlendirmiş olmasın ![]() ![]() ![]() Hişam İbnu Halid der ki: "(Hadiste geçen) "Cehennemliklerden kendine düşenmirası" ibaresinden maksad, cehenneme giren erkeklerdir; bunların kadınlarına cennet ehli varis olurlar, tıpkı Firavun'un hanımına varis olunduğu gibi ![]() 7300 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|