![]() |
İnsanlara Yük Olmak Uygun Mudur? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İnsanlara Yük Olmak Uygun Mudur?İnsanlara yük olmak uygun mudur? Arkadaşla iyi geçinmek için ona yük olmamak gerekir ![]() Fazla hürmet, ikram ve lüzumsuz hizmetlerle ona ağırlık vermemelidir! Kendisinin yapmak istemediği bir şeyi arkadaşından beklemek, ona zulmetmek demektir ![]() ![]() Dostların kötüsü, senin için külfete giren, seni özür dilemeye mecbur bırakandır ![]() İki arkadaşın aralarının açılması, fuzuli külfetler yüzündendir ![]() ![]() İki arkadaştan birinin diğerinden çekinmesi, mutlaka birinin kusurundandır ![]() Arkadaşlarından bana en çok ağırlık vereni benim için külfet ve zahmete giren ve bu suretle kendisinden çekindiğim kimsedir ![]() ![]() Çeşitli zahmetlere giren bir kimse, arkadaşına ağırlık vermiş olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşlarla iyi geçinmek, sadece onlara yük olmamak, onlara sıkıntı vermemek değil, onlardan gelecek sıkıntılara da katlanmak demektir ![]() ![]() İhtiyaçlarımızı görecek, sıkıntılarımıza katlanacak arkadaş arıyorsak, arkadaş değil, bir hizmetçi arıyoruz demektir ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ebu Bekir, deve ile giderken, yular düştü, inip yuları aldı ![]() ![]() ![]() Eshab-ı kiramdan Hazret-i Sevbanın, deve üzerinde iken kırbacı yere düşerdi de hiç kimseye, (Şunu bana verir misiniz) demez, deveden iner, kendisi alırdı ![]() ![]() Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki: (Salihler, iyiler, külfet ve zahmet vermez ![]() (Halktan bir şey istemeyeceğine söz verenin Cennete girmesine kefilim ![]() (Sakın kimseden bir şey isteme! Kırbacın düşse bile, başkasından isteme, inip kendin al! Emanet bir şey de almamaya gayret et!) [İ ![]() (Veren el, alan elden üstündür ![]() İyi bir arkadaş olmak için, arkadaşımız, günah işleyince bizim istiğfar etmemiz, hata edince bizim özür dilememiz, sıkıntılı anlarında yardımına koşmamız ve hiçbir surette ona yük olmamalıyız ![]() Arkadaşımıza daima iyi haber vermeli, üzücü olanları söylememeliyiz! Halkın efendisi Sual: Ülülazm bir Peygamberin, (Biz hizmet edilmek için değil, hizmet etmek için geldik) dediği bildiriliyor ![]() CEVAP Peygamber efendimiz de hizmet etmiştir ![]() Bir yolculukta, bir koyun kebabı yapılacağı zaman, biri ben keserim dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Medine valisi olan Ebu Hüreyre hazretleri, odun taşıyordu ![]() ![]() ![]() Evliyanın büyüklerinden olan İbrahim bin Edhem, önce Belh padişahı idi ![]() ![]() ![]() Hizmet etmekle ilgili dört hadis-i şerif meali: (Halkın efendisi onlara hizmet edendir ![]() (Seferde bir topluluğun efendisi onlara hizmet edendir ![]() ![]() (Allah yolunda savaşanların en üstünü, savaşanlara hizmet edendir ![]() (Misafire hizmet ettirmek akıl noksanlığıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|