|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
efendimizden, peygamber, sav, tavsiyeler, ummetine |
![]() |
Peygamber Efendimizden (S.A.V) Ummetine Tavsiyeler... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamber Efendimizden (S.A.V) Ummetine Tavsiyeler...Sukur ve Sabir "Kim nimete kavusunca sukreder, dert ve acilarla karsilasinca sabreder, haksizlik yapinca af diler, haksizliga ugradiginda da affederse ![]() ![]() ![]() ![]() (Taberani) Nimete sukur, acilara sabir, hatalarindan ozur dileme ve karsilastigi haksizliklari affetme buyuk bir erdemdir ![]() " HAYAT BIR UYKUDUR, ÖLUNCE UYANIR INSAN; SEN ERKEN DAVRAN ÖLMEDEN ÖNCE UYAN ![]() ![]() ![]() BÜTÜN KAPILARIN ANAHTARINI KENDİNDE BULUNDURAN RABBİM ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------------- Dogruluk "Tehlikeli oldugunu bile gorseniz, gercegi aramaktan, dogruya ulasmaktan geri durmayin ![]() Zira kurtulus, sadece ve sadece dogruluktadir ![]() "Insanlarin en hayirlisi, omru uzun, ameli de guzel olan kimsedir ![]() (Tirmizi - 2330) Insanlarin hayirli olup olmamalarini belirleyen sey, amelleridir ![]() ![]() Amelleri guzel olan kimsenin omrunun uzun olmasi da ikinci bir guzellik ve hayirlilik sebebidir ![]() Omrun uzun, amellerin de guzel olmasi, gercekten insan icin buyuk bir bahtiyarlik vesilesidir ![]() Uzun omur tek basina bir dua ve istek konusu olmamali, beraberinde guzel ameller, guzel davranislar, o uzun omru susleyip guzellestirmelidir ![]() ![]() Keske deme ![]() ![]() ![]() "Basina bir is geldiginde: 'Sayet soyle yapsaydim, soyle olurdu' deme ![]() Fakat 'Bu Allah´in takdiridir ki, oyle olmasini diledi ve oyle yapti' de ![]() ![]() (Muslim - 2664) Bir is olup bittikten sonra, ardindan keske soyle yapsaydim, boyle yapmasaydim diye ah vah etmenin hicbir yarari yoktur ![]() ![]() ![]() Bu sebeple keske sozunden Allah hoslanmaz ![]() ![]() ---------------- Uc sey kabre gelir, ama ![]() ![]() ![]() "Uc sey, olen kisinin ardindan gider: Ailesi, mali ve ameli ![]() ![]() ![]() Ailesi ve mali olu kabre konduktan sonra geri doner ![]() ![]() (Buhari - 6514; Muslim - 2960) Olen kisinin dunyadan her seyle ilgisi kesilir ![]() Ailesiyle ilgisi, kabre konulup topraga gomulunceye kadar devam eder ![]() ![]() Mali ile ilgisi de, kefenlenip kabre konmasiyla biter ![]() ![]() Olunun ameliyle yani yaptiklari ile ilgisi ise kabre konmakla sona ermez ![]() ![]() ---------------- Yeniden dirilirken ![]() ![]() ![]() ![]() "Her kul, olmus oldugu hal uzere diriltilecektir ![]() (Muslim/Cennet 83) Dunya hayati bir imtihan meydanidir ![]() ![]() Insan icin onemli olan, bu imtihan suresini tamamlayip bu dunyadan ayrilirken iman ve guzel amel sahibi olarak ahirete gocmek, hayat imtihanini yuzunun akiyla verip kazananlardan olmaktir ![]() Hadisin ifadesine gore, kul son nefesini nasil bir inanc ve duygu icinde verirse, ahirette o hal icinde diriltilecektir ![]() ![]() Allah su uc kimseye kiyamet gununde rahmet ederek bakmaz "Allah su uc kimseye, kiyamet gununde rahmet ederek bakmaz ![]() ![]() - Elbisesini (kibirle) yerlere kadar saliverene, - Yaptigi iyilikleri insanlarin basina kakana, - Yalan yemin ederek sattigi esyasina surum saglamaya calisana ![]() ![]() ![]() (Muslim, Ebu Davud, Nesai, Ibn-i Mace) ---------------- Dua ederken ![]() ![]() ![]() Sizden biriniz: - Allahim, dilersen beni affeyle, dilersen bana aci, demesin ![]() Allah´tan istegini kesin dille yapsin ![]() ![]() (Buhari, Muslim) Insanin dua yaparken tereddutlu ve istemekte cekingen olmasinin bir tek sebebi vardir : Yaptigi gunahin cok buyuk olduguna inanmasi ve Allah´in onu bagislayacagina umidinin tam olmamasi ![]() ![]() ![]() Halbuki isledigi gunah ne kadar buyuk olursa olsun, Allah´in af ve bagislamasini asip tasamaz ![]() ![]() Allah´in rahmetinden umit kesmenin ise, hicbir hakli nedeni yoktur ![]() ![]() ![]() Allah´a inanan bir kisi, Rabbinden hicbir zaman umitsiz olmaz; sadece kendini affa layik hale getirmeye calisir ![]() |
![]() |
![]() |
|