Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
börk, demektir

Börk Ne Demektir

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Börk Ne Demektir



Börk Ne Demektir

Başlık, külah Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinden itibaren orduda çeşitli şekiller alarak kullanılmıştır Yıldırım Bayezid döneminde yeniçeriler için resmi başlık olarak kabul edilmiştir Fatih döneminde de işlemelerle süslenmiştir Börk'ün alt kısmı şerit halinde sırmayla işlenir, ön kısmına da sarı, :-):-):-):-)l bir kaşıklık eklenirdi Kaşık yoldaşlığı, Yeniçeriler arasında büyük önem taşıdığından, buraya birer kaşık sokulurdu Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey, kırmızı kadife veya çuhadan yapılmış, üstüne sarık sarılan bir başlık giyerdi Bu başlığa, Börk-i Horasani denirdi Börkler, belli sanatkarlar tarafından yapılır ve bunlara "börkçi" denirdi XI yüzyılda bilinen dört çeşidi şunlardır: 1-Sukarlaç Börk: Uzun bir külah 2-Kızıglıg Börk: Kıyılı Börk Kenarları külah, çevresine kıyılık dikilmiş külah 3-Kuturma Börk: Önde ve arkada iki kanadı bulunan bir Börk çeşididir Kışın bu kenarları aşağı indirilerek soğuktan korunulurdu 4-Kıymaç Börk: Bu başlık tipi Çigil adlı Türklere mahsustur Bunlar tiftikten yapılmış keçelerden olurdu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.