![]() |
Mutfak Terimleri Sözlüğü L Harfi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfak Terimleri Sözlüğü L HarfiMutfak Terimleri Sözlüğü L Harfi Labada : Doğal olarak yetişen yaprakları yenebilir sebze ![]() Labne : Süzme yoğurda benzer, yumuşak, beyaz peynir (tiramisu vb ![]() ![]() Laktoz : Süt şekeri ![]() Lamer (Yöresel Tanım) : Kabak ![]() Lavaş : Mayalı hamurdan, tandırda pişirilen, pide türü, ince ekmek ![]() ![]() Leben (Yöresel Tanım) : Arapça yoğurt ![]() Lebeniye (Yöresel Tanım) : Arapça yoğurt (leben) kökünden gelen “yoğurtlu çorba” ![]() Lepe (Yöresel Tanım) : Nohutun ıslatılıp kurutulması ve dövülmesinden elde edilir ![]() Lenger : Yayvan ve kenarları geniş büyük kap ![]() Liçi : Uzak doğuda yetişen, ceviz büyüklüğünde ve sert kabuklu bir meyve türü ![]() Lif : Taze fasulye, kereviz, kara turp, kuşkonmaz gibi bitkilerin kabuklarında bulunan iplikli kısım ![]() Lifor (Yöresel Tanım) : Böğürtlen ![]() Limon Tuzu : Şurubun şekerleşmesini önlemeye yarayan kristal asit parçaları (salamura zeytin kurarken zeytinlerin erimemesini sağlar) ![]() Lipit (Lipid) : Yağ ![]() Lipoz : Pankreasın salgıladığı sindirim enzimi (salgısı) ![]() Liyofilizasyon (Lyophilisation) : Yiyecekleri, modern kurutma yöntemi ![]() Lobiye : Fasulye ![]() Lokum : a- Şekercilerden alınan normal lokum ![]() ![]() Lolaz (Yöresel Tanım) : Börülce ![]() Lop Yumurta : Kabuğuyla suda içi katılaşıncaya kadar (çok iyi) pişirilmiş yumurta ![]() Lüstre (Lustrer) : Bir fırça yardımıyla, yiyeceklerin üzerine erimiş tereyağ sürerek parlatmak ![]() |
![]() |
![]() |
|