Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
harfi, mutfak, sözlüğü, terimleri

Mutfak Terimleri Sözlüğü S Harfi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfak Terimleri Sözlüğü S Harfi



Mutfak Terimleri Sözlüğü S Harfi

Sabayon : Hafif ateşte çırpılarak pişirilip krem haline getirilmiş yumurta sarısı

Safran : Bazı yemeklere tat, koku ve sarı renk veren bir bitki ve tozundan elde edilen baharat

Sakız Kabağı : Dolmalık kabak

Salamandra (Salamander) : Gratine işini yapan alet üstten çok hızlı ısıtan, kapaksız, bir fırın çeşidi

Salata Yağı : a- Sıvıyağ b- 170-180 derece ısıya dayanamayan sıvıyağlar (kolza - soyadan elde edilen sıvıyağlar)

Salmak : İçine atmak, koymak veya dökmek Pirinç veya makarna suya salınır

Sarıkök (Yöresel Tanım) : Safran

Savoyard Bisküvisi : Yumurta, şeker ve undan yapılmış yumuşak ve hafif bisküvi çeşidi (şarlot şeklinde yapılan pastalarda kullanılır)

Sebze Çevirme : Garnitür yapmak için bazı sebzeler (havuç, patates, kabak, kereviz, şalgam) yontularak (çevrilerek) fıçı şekli verdirilir

Sefa Bifteği : Çok ince dilimlenip dövülmüş ince biftek Bonfileden, kontrfileden ve trançtan yapılır Pikata

Sek (Sec) : Katıksız (sade) İçkiler için; sert veya şekersiz anlamında Dömi sek: tatlı,tatlımsı (meyve şarapları için kullanılır)

Self Servis : Müşterini kendi kendine servis etmesi

Selofan (Streç film) : Mutfaklarda yiyecekleri korumak, saklamak için kullanılan rulo şeklinde satılan plastik tabaka

Selpetr : Şarküteri ve et fümelerinde kullanılan kimyasal tuz

Selüloz Kağıt : Mutfaklarda kullanılan emici kağıt, rulo şeklinde satılır

Selüloz : Bitkilerde bulunan katı bir madde (bir çeşit karbonhidrattır)

Sığ Tencere : Derin olmayan tencere

Silkme : İri doğranmış sebzelerle (tencerede tutup silkeleyerek) yapılan etli yemekler (patlıcan silkme, kabak silkmesi vb)

Simit (sümüt) (Yöresel Tanım) : İnce bulgur

Soğuk Sudan Geçirme : Sıcak bir maddeyi soğuk suya koyarak veya tutarak soğumasını sağlama

Soğuk Ünite : Buzdolabı, soğuk oda, soğuk depo vb

Sokarıç : Yağda kavrulmuş soğan, kıyma, salça, nane vs karışımı sos

Sorbe (Sorbet) : Meyveli dondurma veya meyve dondurması (çilekli sorbe, muzlu sorbe vb)

Sos (Sauce) : Salça Yemeğin suyu Et, tavuk, balık sularından; yağdan elde edilen, yemeğe tat veren ya da krem şeklindeki salça

Sosiye : Soslardan sorumlu aşçı

Sosiyer : İçinde sos servisi yapılan kap

Sote (Saute) : a- Haşlanmış sebzeleri biraz tereyeğı ile ısıtma veya karıştırma yöntemi b- Sote yapılmış yemek

Sote (Saute) : Çok az yağda ve çok kızgın tavada kavurma veya kızartma usulü (sote patates, sote et vb) Çok az yağda tavada pişirme usulü

Sote Etmek : Yüksek ısıda karıştırarak pişirme ya da kavurma işlemi

Sotöz (Sauteuse) : Sote işlerinde kullanılan, saplı, derin, çelik veya alüminyum tava; kasrola benzeyen dibi biraz tümsek veya yuvarlak olan kap

Soya Eti : Soya fasulyesinden yapılan ve protein içeren et görünümlü yiyecek Vejeteryan yemeklerinde kullanılır, yüksek miktarda soya proteini içerir

Soymaca (Yöresel Tanım) : Elma kurusu

Söğürme (Yöresel Tanım) : Közlenmiş

Spatüla : Ağaçtan veya çelikten yapılmış yassı el aleti

Statik : Statik fırın; geleneksel ve turbo olmayan eski fırınlar

Sterilizasyon : Mikropların yok edilmesi veya etkisiz hale getirilmesiyle sağlanan saklama yöntemi

Subye-Sübye : Bir gün önceden ıslatılan pirincin ezilmesiyle elde edilen ve koyultma işlerinde kullanılan malzeme

Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır Ekşimsi bir tadı vardır Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır (Ekşilik vermesi için; Doğu Anadolu'da tohumlarını bir bez keseye koyup tencere yemeklerinin içine atıp, yemek piştikten sonra çıkarırlar)

Susam : Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır

Sufle (Souffles) : a-Tatlı sufleler; pasta kremine bir şeyler (likör, kakao, meyve vb) karıştırıldıktan sonra çırpılmış yumurta akı ilave edilir b- Tuzlu sufleler; beşamel sosa bir şeyler (peynir, sebze, et, baharat vb) karıştırıldıktan sonra içine çırpılmış yumurta ilave edilir Her ikisi de, özel pişirme kabı ve fırın içerisinde pişirilir

Supangle (Sup-anglez) : Madlen veya savuayer bisküvisinin alına kremşantiye sıkarak diğeriyle birleştirilir Üzerine çikolata veya kakao karıştırılmış krem anglez sürülür

Sük (Suc) : a- Tat, lezzet b- Pişerken yiyeceklerden pişirme kabına akan ve kuruyarak karamelize olmuş madde (sulandırılarak jü yapılır)

Süprem (Supreme) : Kemiksiz ve derisiz fileto et

Süs Unsuru : Bir yemeği veya yiyeceği süslemekte kullanılan maddeler (maydanoz yaprağı, kırmızı turp, limon, jöle, zeytin vb)

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.