Mutfak Terimleri Sözlüğü S Harfi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak Terimleri Sözlüğü S HarfiMutfak Terimleri Sözlüğü S Harfi Sabayon : Hafif ateşte çırpılarak pişirilip krem haline getirilmiş yumurta sarısı ![]() Safran : Bazı yemeklere tat, koku ve sarı renk veren bir bitki ve tozundan elde edilen baharat ![]() Sakız Kabağı : Dolmalık kabak ![]() Salamandra (Salamander) : Gratine işini yapan alet üstten çok hızlı ısıtan, kapaksız, bir fırın çeşidi ![]() Salata Yağı : a- Sıvıyağ b- 170-180 derece ısıya dayanamayan sıvıyağlar (kolza - soyadan elde edilen sıvıyağlar)![]() Salmak : İçine atmak, koymak veya dökmek Pirinç veya makarna suya salınır![]() Sarıkök (Yöresel Tanım) : Safran ![]() Savoyard Bisküvisi : Yumurta, şeker ve undan yapılmış yumuşak ve hafif bisküvi çeşidi (şarlot şeklinde yapılan pastalarda kullanılır) ![]() Sebze Çevirme : Garnitür yapmak için bazı sebzeler (havuç, patates, kabak, kereviz, şalgam) yontularak (çevrilerek) fıçı şekli verdirilir ![]() Sefa Bifteği : Çok ince dilimlenip dövülmüş ince biftek Bonfileden, kontrfileden ve trançtan yapılır Pikata![]() Sek (Sec) : Katıksız (sade) İçkiler için; sert veya şekersiz anlamında Dömi sek: tatlı,tatlımsı (meyve şarapları için kullanılır)![]() Self Servis : Müşterini kendi kendine servis etmesi ![]() Selofan (Streç film) : Mutfaklarda yiyecekleri korumak, saklamak için kullanılan rulo şeklinde satılan plastik tabaka ![]() Selpetr : Şarküteri ve et fümelerinde kullanılan kimyasal tuz ![]() Selüloz Kağıt : Mutfaklarda kullanılan emici kağıt, rulo şeklinde satılır ![]() Selüloz : Bitkilerde bulunan katı bir madde (bir çeşit karbonhidrattır) ![]() Sığ Tencere : Derin olmayan tencere ![]() Silkme : İri doğranmış sebzelerle (tencerede tutup silkeleyerek) yapılan etli yemekler (patlıcan silkme, kabak silkmesi vb )![]() Simit (sümüt) (Yöresel Tanım) : İnce bulgur ![]() Soğuk Sudan Geçirme : Sıcak bir maddeyi soğuk suya koyarak veya tutarak soğumasını sağlama ![]() Soğuk Ünite : Buzdolabı, soğuk oda, soğuk depo vb ![]() Sokarıç : Yağda kavrulmuş soğan, kıyma, salça, nane vs karışımı sos![]() Sorbe (Sorbet) : Meyveli dondurma veya meyve dondurması (çilekli sorbe, muzlu sorbe vb )![]() Sos (Sauce) : Salça Yemeğin suyu Et, tavuk, balık sularından; yağdan elde edilen, yemeğe tat veren ya da krem şeklindeki salça![]() Sosiye : Soslardan sorumlu aşçı ![]() Sosiyer : İçinde sos servisi yapılan kap ![]() Sote (Saute) : a- Haşlanmış sebzeleri biraz tereyeğı ile ısıtma veya karıştırma yöntemi b- Sote yapılmış yemek![]() Sote (Saute) : Çok az yağda ve çok kızgın tavada kavurma veya kızartma usulü (sote patates, sote et vb ) Çok az yağda tavada pişirme usulü![]() Sote Etmek : Yüksek ısıda karıştırarak pişirme ya da kavurma işlemi ![]() Sotöz (Sauteuse) : Sote işlerinde kullanılan, saplı, derin, çelik veya alüminyum tava; kasrola benzeyen dibi biraz tümsek veya yuvarlak olan kap ![]() Soya Eti : Soya fasulyesinden yapılan ve protein içeren et görünümlü yiyecek Vejeteryan yemeklerinde kullanılır, yüksek miktarda soya proteini içerir![]() Soymaca (Yöresel Tanım) : Elma kurusu ![]() Söğürme (Yöresel Tanım) : Közlenmiş ![]() Spatüla : Ağaçtan veya çelikten yapılmış yassı el aleti ![]() Statik : Statik fırın; geleneksel ve turbo olmayan eski fırınlar ![]() Sterilizasyon : Mikropların yok edilmesi veya etkisiz hale getirilmesiyle sağlanan saklama yöntemi ![]() Subye-Sübye : Bir gün önceden ıslatılan pirincin ezilmesiyle elde edilen ve koyultma işlerinde kullanılan malzeme ![]() Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır Ekşimsi bir tadı vardır Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır (Ekşilik vermesi için; Doğu Anadolu'da tohumlarını bir bez keseye koyup tencere yemeklerinin içine atıp, yemek piştikten sonra çıkarırlar)![]() Susam : Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır ![]() Sufle (Souffles) : a-Tatlı sufleler; pasta kremine bir şeyler (likör, kakao, meyve vb ) karıştırıldıktan sonra çırpılmış yumurta akı ilave edilir b- Tuzlu sufleler; beşamel sosa bir şeyler (peynir, sebze, et, baharat vb ) karıştırıldıktan sonra içine çırpılmış yumurta ilave edilir Her ikisi de, özel pişirme kabı ve fırın içerisinde pişirilir![]() Supangle (Sup-anglez) : Madlen veya savuayer bisküvisinin alına kremşantiye sıkarak diğeriyle birleştirilir Üzerine çikolata veya kakao karıştırılmış krem anglez sürülür![]() Sük (Suc) : a- Tat, lezzet b- Pişerken yiyeceklerden pişirme kabına akan ve kuruyarak karamelize olmuş madde (sulandırılarak jü yapılır)![]() Süprem (Supreme) : Kemiksiz ve derisiz fileto et ![]() Süs Unsuru : Bir yemeği veya yiyeceği süslemekte kullanılan maddeler (maydanoz yaprağı, kırmızı turp, limon, jöle, zeytin vb )
|
|
|
|