11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Turp Nedir
Turp Nedir
Rettich / Radieschen / Radis / Radish / Hilb / Raphanus / Raphanus sativus
Sari çiçekli, kültürü yapilan bir yillik bitkiler Birçok çesitleri kökü veya tohumu için yetistirilir Salata olarak yenen bir sebzedir ÊBitkinin yenen kismi da etli olan kazik kökleridir Kullanildigi yerler: Tohumlari % 35-50 yag tasir Uyarici, istah açici, safra söktürücü ve mikroplarin üremesini önleyici özelliklere sâhiptir Eski târihlerde salgin hastaliklara karsi önleyici olarak turp verildigi bilinmektedir Kazik kökleri sebze olarak yenir
Memleketimizde birçok turp çesidi yetistirilmektedir
Karaturp (Raphanus sativus var niger): Kökleri yumruk büyüklügünde, üzeri siyahimsi kabuklu, içi beyaz renklidir Hardal esansi ve C vitamini ihtivâ eder Kökleri salata olarak yenir Istah açici, idrar ve safra söktürücü etkileri vardir
Kirmiziturp (Raphanus sativus var radicula): Bu çesidin kökleri ceviz büyüklügünde üzeri parlak kirmizi renklidir Hardal esansi, C vitamini tasir Salata olarak yenir Kuvvet verici, istah açici ve balgam söktürücüdür
Yabanîturp (Raphanus raphanistrum): 20-50 cm boylarinda, sari çiçekli, Anadoluda yabânî olarak yetisen, tüylü ve otsu bir bitkidir Kökü ve yapraklari hardal esansi tasir Istah açicidir
|
|
|