![]() |
Sağlığımız Ve Yiyecekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlığımız Ve YiyeceklerDünyanın en faydalı içeceği: Süt Bir “yaşam mucizesi” diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün, insan yaşamındaki yeri insanlık tarihi kadar eski ![]() Süt içerdiği bol miktarda kalsiyum ve vitaminlerle birçok hastalığı önler, hatta tedavi eder ![]() ![]() Süt binlerce yıldır insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu içecek olmayı sürdürüyor ![]() Bebeklik ve çocukluk döneminde süt tüketimi Dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren aldıkları ilk besin ![]() ![]() ![]() Çocukluk döneminin ilk birkaç yılı, bir çocuğun gelecekteki sağlıklılığı üzerinde hayati bir önem taşır ![]() ![]() Süt, memeden kesilen çocuğun gıdasının önemli bir parçası olmaya devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() Ergenlik çağında besinlere ihtiyaç oldukça yüksektir ![]() ![]() ![]() Gençlerde süt tüketimi Gençler için sağlıklı bir beslenme düzeni, mümkün olduğunca besleyici değeri yüksek olan çeşitli gıdaları içermelidir ![]() ![]() Günde 500 ml ![]() ![]() ![]() Süt aynı zamanda, enerji, protein ve çeşitli vitaminleri de sağlar ve yemek arası içecek olarak dişleri de korur ![]() Yaşlılık döneminde süt tüketimi Süt ve süt ürünlerini uyumluluğu, çeşitliliği ve besleyici olması bu ürünü yaşlılar içinde değerli kılar ![]() Yaşlı kimselerin besin ihtiyaçları genellikle daha genç yetişkinlerin ihtiyaçları ile benzer ve vitamin D dışında 65 yaşın üzerindeki kişiler için spesifik bir tavsiye yoktur ![]() ![]() ![]() Süt ve süt ürünleri gıdalara ilgisini kaybeden kişiler için özellikle önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Yararları Kemik erimesini önler ![]() Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir ![]() İshali tedavi eder Mide rahatsızlıklarını giderir ![]() Sindirim sistemini düzene sokar ![]() Ülseri önler ![]() Beyine enerji verir ![]() Diş çürüklerini önler ![]() Kronik bronşiti önler ![]() Tansiyonu düşürür ![]() Yağsız süt, kolestrolü düşürür ![]() Kanserin önlenmesine yardımcı olur ![]() 21 Mayıs Dünya Süt Günü Domates suyu prostat kanserine karşı Araştırmalar domates suyunun prostat kanseri riskini azalttığını gösteriyor ![]() Likopen açısından zengin bir besin olan domatesin, prostat kanseri riskini azalttığı öne sürülüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Amerikan Journal of Nutritional Science dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, domateste bulunan Likopen, prostat kanseri riskini önemli ölçüde azaltıyor ![]() Yaklaşık 47 bin yetişkin erkek üzerinde yapılan araştırmada, haftada 2-4 porsiyon taze domates tüketenlerde prostat kanseri riskinin, hiç tüketmeyenlere oranla % 26 oranında azaldığı gözlemlendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAĞLIKLI BİR YAŞAMIN ANAHTARI SEBZE, MEYVE VE MEYVE SUYU Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik B****ü öğretim üyelerinden Prof ![]() ![]() “Domates, karotenoidlerden özellikle Likopen açısından çok zengin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haftada iki kez dondurma serbest Beslenme uzmanları haftada iki kez dondurma tüketimini öneriyor, özellikle çocuklarda kalsiyum ihtiyacının karşılanmasınında tavsiye edilen dondurmanın seçiminde üretim esnasında yapılanlar büyük önem taşıyor ![]() Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar, dondurmanın faydalarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini ve seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı ![]() ![]() ![]() DONDURMAYI NE SIKLIKLA TÜKETMELİSİNİZ? Yaz aylarının vazgeçilmez tatlarından biri de rengarenk dondurmalar! Fakat yemeden önce genellikle “Acaba kilo alır mıyım?”, “Diyetimi bozar mı?”, “İçeriğindeki katkı maddeleri sağlığa zararlı mı?” gibi birçok soru akılları karıştırır ![]() ![]() “Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAFTADA 1-2 KEZ ÖNERİLİR “Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada 1-2 kez dondurma tüketimi önerilebilir ![]() ![]() ![]() DONDURMA SEÇİMİNE DİKKAT! Dondurma seçiminde ve tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları Dyt ![]() “Süt mikroorganizmaların kısa sürede üreyebileceği ve bireyde ciddi sağlık problemlerine sebep olabilecek bir besin öğesi olmasından dolayı dondurmanın mutlaka pastörize sütten yapılmış olması gerekiyor ![]() -------------------------------------------------------------------------------- DONDURMANIN TARİHİ Dondurma ilk olarak 3000 yıl kadar önce, Çinliler tarafından üretilmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci Dünya Savaşı´nın sona ermesiyle, dondurma üretimi çok daha uygun ortamlarda gerçek***tirilmeye başlayınca, günde yaklaşık yüz ton dondurma işleyebilecek kapasitede dev tesisler çıkmış ortaya ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- TÜRKİYEDE HALA AZ TÜKETİLİYOR Dondurmanın Türkiyede bir sektöre dönüşmesi ise son 25 yıla dayanıyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sağlığımız Ve Yiyecekler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlığımız Ve YiyeceklerKekik, birçok derde iyi geliyor Uzmanlar, kekik otunun yapısında bulunan minerallerinden dolayı birçok sağlık probleminin çözümünde etkili olduğunu belirtiyor ![]() Kolesterol düşürülmesinden, sara krizini önlemeye ve ağrıların tedavisine kadar bir çok işe yarayan kekik, baharat özelliğiyle de yemeklerde kullanılıyor ![]() Yaygın olarak lezzet arttırıcı baharat olarak sofralarda kullanılan kekik otunun, birçok sağlık problemine iyi geldiği bildirildi ![]() ![]() yağların dikkatli ve ölçülü kullanılması halinde, birçok sağlık problemini kendiliğinden çözdüğünü vurguladı ![]() İşte kekik otuyla yapılabilecekler ve çeşitleri: Kekik çayı: Kekik çayı sindirim sistemi üzerinde son derece etkilidir ![]() ![]() Kekik yağı: Sızma zeytinyağı ile birlikte kullanılan kekik yağı, ağrının olduğu bölgeye masajla birlikte uygulanırsa acıyı dindirir ve ağrının yayılmasını engeller ![]() Kekik suyu: Bağırsaklardaki parazitlerin düşmesini sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir salkım üzümle gelen sağlık Bir kilogram üzümün, içerdiği besin değerleri açısından, 1 ![]() ![]() ![]() Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, güneş ışınları, stres ve sigara nedeniyle bozulan cildin güçlenmesini de sağlıyor ![]() Selçuk Üniveversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri B****ü Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Bazı karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkili olan üzümün, yüksek tansiyonu kontrol altında tuttuğunu ifade eden Kara, “İçerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler ![]() ![]() Kara, yüksek kalori içeriğine karşın, çok düşük miktarlarda yağ ve protein içerdiği için ideal bir diyet besini olan üzümün yağların erimesine yardımcı olduğunu anlattı ![]() Bir kilogram üzümün, içerdiği besin değerleri açısından, “1 ![]() ![]() “Bir salkım üzüm, beyin hücrelerini zinde tutar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() VİRÜSLERE KARŞI DİRENÇLİ YAPIYOR Vücudu virüslere karşı dirençli hale getiren, alerji ve kireçlenmelerde iltihabı önleyen üzümün, kozmetikte yaygın olarak kullanıldığını belirten Kara, “Üzümün hücreleri koruyan zengin maddeler içerdiğini keşfeden kozmetik dünyası, içinde üzüm özü bulunan yüz ve vücut kremleri, dudak koruyucuları ile hem cildimizi koruyan hem de güzelliğimizi besleyen ürünler üretiyor ![]() ![]() Amino asitler, B vitaminleri, mineraller, potasyum, magnezyum ve demir içerdiği için bağışıklık sistemini kuvvetlendiren üzümün, içerdiği doğal fruktoz sayesinde vücudun harcadığı enerjinin kısa sürede depolanmasına yardımcı olduğunu anlatan Kara, içeriğindeki magnezyumun, vücuttaki asit-baz dengesini sağlaması nedeniyle iş verimliliğini de artırdığına dikkati çekti ![]() Yumurta alerjisine dikkat! Besin alerjilerinin yüzde 30unun yumurtadan kaynaklandığı, alerji belirtisi görülmesi halinde acilen doktora başvurulması gerektiği bildirildi ![]() Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni B****ü Öğretim ÜyesiYrd ![]() ![]() ![]() ![]() Besin alerjilerinin kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle ortaya çıktığını kaydeden Yıldırım, alerji konusunda özellikle yumurtaya dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Yumurtanın özellikle akı, küçük ve yetişkin insanlar için besin alerjisine neden olabilmektedir ![]() ![]() ![]() Yaban çileği vitamin deposu Doğada kendiliğinden yetişen ve normal çileğe oranla daha küçük olan yaban çileğinin vitamin deposu olduğu bildirildi ![]() Uzmanlara göre yaban çileği, bağışıklığı güçlendiren besin değeri yüksek bir meyve ![]() ![]() ![]() Çileğin, aynı zamanda ishale yol açan bazı mikroorganizmaları durdurma özelliğine de sahip olduğunu belirten uzmanlar, "Yaban çileğinin besleyici ve vücuda zarar verecek bazı kimyasal maddelere karşı savaş veriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karpuzun beyaz tarafı faydalı Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Doç ![]() ![]() Uzmanlar, yaz aylarının en ideal meyvesi olan karpuzun kabuğunun altındaki beyaz b****ün birçok yararı olduğunu belirtti ![]() Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç ![]() ![]() ![]() Karpuzun, yaz sıcaklarında en lezzetli serinleme yollarından biri olduğunu belirten uzman, karpuzun yüzde 95'inin su olduğunu ve vücudu temizleyici özelliği bulunduğunu vurguladı ![]() Elmacıoğlu, ''karpuzun besin değeri diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı ![]() ![]() Kalp ve böbrek için yararlı Karpuzun böbrekleri çalıştırdığını belirten Elmacıoğlu ''karpuz idrar söktürüyor, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizliyor ![]() ![]() ![]() Karpuz rejiminin, kısa sürede kilo vermek için ideal yöntem olduğunu söyleyen Elmacıoğlu, "karpuz, bol miktarda su, şeker barındırması ve boşaltımı hızlandırması gibi özellikleri nedeniyle kilo vermeyi sağlayabiliyor" diye konuştu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sağlığımız Ve Yiyecekler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlığımız Ve YiyeceklerVitaminler!!! A, C ve E vitaminlerinin bağışıklık sistemi açısından büyük bir önemi var ![]() memorial Hastanesi Beslenme Diyet B****ü'nden Dyt ![]() * Bağışıklı sistemini güçlendirmek için hangi besin gruplarını tüketmeliyiz? Bağışıklık sisteminde vitamin ve minerallerin önemi büyüktür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * C vitaminini doğal yollardan almak için hangi besinleri tüketmeliyiz? Önemli antioksidanlardan bir diğeri de C vitaminidir ![]() ![]() ![]() * E vitaminini ne kadar tüketmeliyiz? Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kurubaklagiller ve tahin gibi besinlerde bulunan diğer bir antioksidan da E vitaminidir ![]() ![]() ![]() * Soğuk havalarda yağ tüketimini nasıl ayarlamalıyız? Yağ tüketiminin miktarı ve çeşidi bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Probiyotik ürünler yararlı mıdır? Probiyotikler, bağışıklık sisteminin uyarılmasında, bağırsakların enfeksiyonlara karşı korunmasında, immünoglobilinlerin yapımının artırılmasında ve immünoenflamatuar hastalıkların önlenmesinde etkilidir ![]() ![]() * Besinlerin dışında vitamin tabletleri kullanmak gerekli mi? Vitamin - mineral tabletlerinin doktorun önerisi dışında kullanılması yanlıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzelerİn Yararlari Neler? Sebze ve meyveler ne kadar çiğ ve taze yenirse faydaları da o kadar çok oluyor ![]() ![]() ![]() ISPANAK Amerika Bir***ik Devletleri'nde (ABD), tüketimde ıspanak salatası başı çekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Ispanak, provitamin A, C vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup, bu maddeler, insanda bol kan yapıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzmanlar, ıspanağın, karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyardığını belirterek, hamilelere, 'kanlı-canlı bir bebeğe sahip olmaları için' bol ıspanak yemelerini tavsiye ediyor ![]() FASULYE Taze fasulyenin, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve tamirini sağladığını vurgulayan uzmanlar, genç-ihtiyar herkese tavsiye ediyor ![]() ![]() BEZELYE Kansızlığı gideren ve pekliği geçiren taze bezelyenin, kan kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu ifade eden uzmanlar, gıda değeri ve insana zarar vermeme bakımından fasulyeden daha üstün olduğunu savunuyor ![]() SİVRİ BİBER Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunduğunu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah açtığını ve mide tembelliğini giderdiğini söylüyor ![]() ![]() PATLICAN Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve kalp çarpıntısını giderdiğini vurguluyor ![]() ![]() ![]() LAHANA Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzel***tirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor ![]() ![]() Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyi***mesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor ![]() ![]() KARNABAHAR Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan 'indol-3 karbonal' bulunan karnabaharın, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar, "Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir ![]() ![]() ![]() BROKOLİ Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor ![]() ![]() Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor ![]() ![]() PIRASA Pırasanın bol vitaminleri, mineralleri ve çeşitli nitritleri ile çok şifa verici özelliği bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için faydalı olduğunu belirtiyor ![]() ![]() ![]() ENGİNAR Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini vurgulayan uzmanlar, diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini söylüyor ![]() ![]() KEREVİZ Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SEMİZOTU Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor ![]() Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor ![]() PATATES Avrupa ve ABD'de mutfağın baş köşesinde yer alan patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğunun, kabuğunun hemen altında veya yakınında olduğunu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerektiğini vurguluyor ![]() Patatesin mutlaka salata veya soğanla yenilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, patates, yağda kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmadığını, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıda olduğunu bildiriyor ![]() ![]() Uzmanlara göre, patatesin yaklaşık yüzde 20'si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşük ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DOMATES Bol ve çeşitli vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri çok yüksek bir sebze olan domatesin, vücuda kükürt, fosfor ve organik sodyum verdiğini vurgulayan uzmanlar, bir domatesteki C vitamininin, tavsiye edilen günlük miktarın yüzde 50'sinden fazla olduğunu bildiriyor ![]() Uzmanlar, domatesin damarları yumuşattığını, kanı durulttuğunu, üre miktarını düşürdüğünü, vücudu genç***tirdiğini belirterek, kalp, karaciğer, böbrek bozuklukları ve şekerliler için çok faydalı olduğunu ifade ediyor ![]() Domatesin, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ifade eden uzmanlar, vücutta biriken üre asidi ve ürat tuzlarını eriterek idrarla dışarı attığını, vücutta biriken suyu boşalttığını kaydediyor ![]() ![]() Domatesin C ve E vitaminleri içerdiğini, zengin bir potasyum kaynağı olduğunu ve çok az miktarda tuz bulunduğunu söyleyen uzmanlar, yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu ve vücudun su tutmasını engellediğini ifade ediyor ![]() ![]() SOĞAN Soğanda bol miktarda A, B ve özellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım arttırıcı fermentler bulunduğunu kaydeden uzmanlar, kalp ve prostat bozukluğu, pankreas tembelliği (şekerliler), sinir zafiyeti, romatizma, cilt hastalıkları, cinsel iktidarsızlık, mide zayıflığı gibi hastalıklarda çok fayda verdiğini, bol idrar söktürdüğünü ve vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı attığını bildiriyor ![]() ![]() Fazla soğan yenen ülkelerde kanserin nadir görüldüğünü ve o ülke halkının uzun yaşadığını ifade eden uzmanlar, soğanın, karaciğeri ve bağırsakları dezenfekte edip zehirlerini temizlediğini ve gıdaların orada vücudu zehirlemesini önlediğini, bağırsak kurtlarını döktüğünü bildiriyor ![]() Uzmanlar, ağızda soğan kokusunu gidermek için yemekten sonra biraz ekmek kabuğu veya maydanoz çiğnenmesinin yeterli olduğunu söylüyor ![]() ![]() SARIMSAK Uzmanlara göre, bu keskin kokulu yumruda, her türlü harika özellik mevcut ![]() ![]() Uzmanlar, sarımsakta 2 kuvvetli antibiyotik, çok tesirli esanslar, bol iyot ve kükürt bulunduğunu ve insan sağlığında çok değerli vazife gördüğünü belirterek, "Damar sertliğini giderir, kanı durultur, kalbi kuvvetlendirir, bronşları dezenfekte eder, cilt hastalıklarını giderir ve kansere karşı korur" diyorlar ![]() Uzmanlar, sarımsaklı yoğurdun, zehirlenmelere karşı insanı koruduğunu ve sarımsağın en ince damarları dahi temizleyerek oralara kan gitmesini sağladığını bildiriyor ![]() ![]() HAVUÇ Uzmanlar, havucun, süratle kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, peklik giderici, mide ve bağırsağın yakın dostu, safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri doldurulamayan bir sebze olduğunu söylüyor ![]() ![]() Mide ve bağırsak kanamalarında da havuç suyunun çok faydalı olduğunu ifade eden uzmanlar, havucun, özel şekeri, A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirdiğini, ona rahatsızlığında kendi kendini tamir imkanı verdiğini, vücuttaki üre asidi, ürat tuzları, benzeri yorgunluk maddelerini, diğer zehirleri idrarla dışarı attığını vurguluyor ![]() Havucun, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdiğini ve gözlerin sıhhatli kalmasını sağladığını belirten uzmanlar, kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara havucun çok fayda verdiğini, her gün yenen bir havucun da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indirdiğini bildiriyor ![]() Uzmanlar, havuçtaki beta-karotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini vurgulayarak, havuçların çiğ veya pişmiş olarak yenilirken asla soyulmaması gerektiğini, sadece temiz yıkamanın kafi olduğunu kaydediyor ![]() SALATALIK Salatalığın kanı temizlediğini, karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ifade eden uzmanlar, idrarla birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını eritip dışarı attığını bildiriyor ![]() ![]() Salatalığın kendisi veya suyunun, cildi bir tonik kadar temizlediğini söyleyen uzmanlar, et yemeklerinin verdiği susuzluğu kestiğini kaydediyor ![]() ![]() TURP Uzmanlar, çeşitli esansları, bol C vitamini, iyot ve kükürdüyle turpun, karaciğeri midçalıştırdığnı, böbreklerdeki kum ve taşı döktüğünü, bronşlara çok iyi tesir ettiğini, dalak şişliğini giderdiğini ve cildi güzel***tirdiğini ifade ediyor ![]() ![]() MAYDANOZ Uzmanlara göre maydanoz, dünyadaki en besleyici yiyeceklerden birisi ve bir demir deposu durumunda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MARUL Bol miktarda çeşitli mineralleri içeren marulun, sinirleri teskin edip iyi uyku verdiğini ve erkeklerde cinsel arzuyu frenlediğini belirten uzmanlar, yemekten önce salata şeklinde yenen marulun, şeker hastalarının kandaki şeker seviyesini düşürdüğünü bildiriyor ![]() ![]() ![]() ROKA Çeşitli esansları, P ve K vitaminleri, çok faydalı mineralleri içeren rokanın, karaciğerin dostu, mideyi kuvvetlendirici, kansızlığı gideren, cinsel gücü çok arttıran bir yeşillik olduğu ifade ediliyor ![]() ![]() TERE Terenin, çiğ salatalara lezzet ve canlılık kattığını, ayrıca değerli bir sebze suyu olduğunu vurgulayan uzmanlar, çeşitli vitaminler ve özellikle C vitamini, bazı faydalı esanslar ve mineralleri ile çok tesirli ve faydalı olduğunu belirtiyor ![]() ![]() Uzmanlar, terenin sinirleri dinlendirdiğini ve cinsel isteği arttırdığını belirterek, çiğ olarak, az miktarlarda yenilmesini tavsiye ediyor ![]() ![]() ŞALGAM Şalgamın taş ve kum döktüğünü, bronşları boşalttığını, bol idrar söktürdüğünü ve pekliği giderdiğini söyleyen uzmanlar, şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenirse yukarıdaki hastalıklara iyi geldiğini bildiriyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sağlığımız Ve Yiyecekler |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlığımız Ve YiyeceklerKışın doğal ilacı: Şalgam Adananın sembol***en ürünlerinden şalgam suyuna, kış aylarında gribe iyi geldiği ve sindirimi rahatlattığı gerekçesiyle talep artıyor ![]() Hammaddesi, vitamin deposu olarak bilinen havuç olan şalgam, kışın damak zevkinin yanında sağlık sorunları da düşünülerek daha fazla miktarda tüketiliyor ![]() ![]() Çukurova Devlet Hastanesi KBB uzmanı Dr ![]() ![]() ![]() Kentte 1930 yılından beri şalgam suyu üreten bir firmanın sahibi Ayhan Göde de Türkiyenin dört bir tarafından sipariş aldıklarını, özellikle havaların soğumasıyla birlikte işlerinin yoğunlaştığını kaydetti ![]() ![]() ![]() Kentin eski şalgam suyu üreticilerinden Emin Aydın da kış aylarında her gün 2-3 bardak şalgam tüketiminin vücut sistemini dengelediği ve yararlı olduğuna inanıldığını, bilimsel olarak kanıtlanmasa da tüketicinin yararlı bir içecek olan şalgamın farkında olduğunu kaydetti ![]() ![]() NASIL YAPILIYOR? Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Fıçı içinde şarap gibi olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor ![]() ![]() Fonksiyonel gıda: Ceviz Fonksiyonel gıdaların, temel besin gereksinimini karşılamanın yanı sıra vücutta özel fizyolojik etki sağlayan, hastalıklardan korunma ve tedavide etki gösterdiğini belirten Aycan Yiğit, cevizin fonksiyonel gıdaların başında geldiğini ifade etti ![]() Türkiyede, başta baklava olmak üzere tatlılarda kullanılan veya çerez olarak tüketilen cevizin, damar koruyucu, ishal kesici, cilt temizleyici gibi özellikleriyle fonksiyonel gıda maddelerinin başında geldiği bildirildi ![]() Cevizin insan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin çalışmalar yürüten Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği B****ü Araştırma Görevlisi Aycan Yiğit, fonksiyonel gıdaların, temel besin gereksinimini karşılamanın yanı sıra vücutta özel fizyolojik etki sağlayan, hastalıklardan korunma ve tedavide etkinlik gösteren gıdalar olarak tanımlandıklarını söyledi ![]() ![]() Yiğit, bilimsel çalışmalar sonucunda ceviz yaprağı ve yeşil kabuğunun birçok yararının belirlendiğine dikkati çekerek, şöyle devametti: “Bilimsel çalışmalar sonucunda cevizin damar koruyucu, ishal kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, hipoglisemik, antifungal, antiviral, tümör engelliyici özelliklerinin olduğu belirlenmiştir ![]() ![]() ![]() Yiğit, sert kabuklu meyvelerde yer alan çoklu doymamış yağ asitlerinin kalp-damar hastalıklarında önleyici rol oynadığının bilimsel çalışmalarla belirlendiğine işaret ederek, cevizi diğer sert kabuklu meyveler arasından öne çıkaran özelliklerin, “Omega 3” ve “Omega 6” gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermesi olduğunu bildirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Yiğit, cevizin yüksek miktarda “Tokoferol (E vitamininin bir formu)” içerdiğini de belirterekk “Son yapılan çalışmalar bu maddenin prostat kanseri riskini azalttığını da ortaya koymuştur” dedi ![]() Belleği güçlendiren besinler Uzmanlar, beynin yiyeceklerle alınan enerjinin yüzde 20sini harcadığını belirterek, “belirli yiyecekler algılama yeteneğimizi arttırır, daha verimli yapar, daha hızlı düşünmemizi ve dikkatimizi daha iyi vermemizi sağlar” uyarısında bulunuyor ![]() İşte uzmanların belleği güçlendirmek için tavsiye ettiği besinler ![]() ![]() ![]() Havuç: Hatırlama yeteneğimizi arttırır, çünkü havuç beyin metabolizmasını canlandırır ![]() ![]() Ananas: Tiyatro sanatçılarının ve müzisyenlerin ihtiyacı olan bir meyvedir ![]() ![]() ![]() Avokado: Kısa süreli bellek içindir ![]() ![]() ![]() Isırgan otu: Hafızayı kuvvetlendiren besinlerdendir ![]() ![]() Kabak: Hafıza için eşsiz bir besindir ![]() ![]() Uzmanların mutluluk reçeteleri ise şöyle: Kırmızı biber: Ne kadar acı olursa o kadar iyidir ![]() ![]() ![]() Çilek: Stresi giderir ![]() ![]() ![]() Muz: Sırrı serotonin ![]() ![]() Öğrenme kabiliyetini arttırmak için tavsiye edilenler ise şunlar: Lahana: Sinirliliği giderir (tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için) ![]() ![]() Limon: C vitamininden dolayı canlandırır, algılama yeteneğini artırır ![]() ![]() Yaban Mersini: Uzun süreli bir öğrenmede ideal bir meyvedir ![]() ![]() Dikkat verme için tavsiye edilenler ise şöyle: Soğan: Aşırı yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karşı ![]() ![]() Ceviz, findık ve fıstık: Konferanslarda, konserlerde, uzun araba yolculuklarında, sinirleri kuvvetlendirirken, beyindeki haber alma maddelerinin oluşumunu hareketlendirirler ![]() Üretici olmak için tavsiye edilenler: Zencefil: İçerdiği maddeler beynin yeni fikirler üretmesini sağlar ![]() ![]() Kimyon: İnsanın aklına birden bir fikir getirtir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|