![]() |
Organik Ürüne Şok Rapor |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Organik Ürüne Şok RaporOrganik Ürüne Şok Rapor Yaygın olarak bilinen organik meyve ve sebzelerin daha sağlıklı olduğu bilgisi ABD'de yapılan bir araştırmayla yara aldı ![]() ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılara göre organik yiyecekleri tercih edenler, haşerat ilaçlarına daha az maruz kalsa da, daha sağlıklı olmuyor ![]() Araştırmacılar, organik ve organik olmayan yiyeceklerin besin değerleriyle, sağlığa nasıl yararlar sağladığını karşılaştıran 200 farklı çalışmayı inceledi ![]() İncelemeler, organik yiyeceklerin yüzde 30 ihtimalle daha az ilaç barındırdığını, ancak besin değerleri açısından iki tür arasında bir fark olmadığını gösteriyor ![]() Araştırmanın yetersiz olduğunu iddia eden eleştirel çevreler ise konu üzerinde daha çok çalışma yapılması gerektiği görüşünde ![]() Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan rapor, iki farklı türde araştırmalara dayanarak yazıldı ![]() Bunlardan 17'si, organik yiyecekleri tercih edenlerle etmeyen kişileri karşılaştırıyor ![]() İncelenen diğer 223 araştırma da, meyve, sebze, bakliyat, et, süt ve yumurta gibi ürünlerdeki besin değeri, bakteri, küf ve ilaç farklılıklarını göz önünde bulunduruyor ![]() İnsanların incelendiği araştırmaların iki seneden uzun sürmemesi, uzun vadeli sonuçlar çıkarmayı imkansız kılıyor ![]() Bunun yanı sıra araştırmacılar, elde edilen tüm verilerin hava durumu ve toprak tipi gibi farklı etkenlere bağlı olarak oldukça değişken ve zayıf olduğunu söylüyor ![]() Besin değerleri oldukça benzer Sonuçlar, meyve ve sebzelerde benzer miktarda vitamin bulunduğunu gösterdi ![]() Organik sütün daha fazla Omega-3 içerdiği ortaya çıkarılsa da, protein seviyelerinde bir farklılık gözlemlenmedi ![]() Organik yiyecekler daha fazla nitrojene sahip; ancak araştırmacılar bu farkın kullanılan gübreler ve hasat zamanındaki olgunlukla ilgili olduğunu söylüyor ![]() SAĞLIĞI ETKİLEMİYOR Araştırmacılar, nitrojen seviyelerindeki eşitsizliğin, sağlığı herhangi bir şekilde etkilemediğini de belirtti ![]() Araştırmayı yöneten Prof ![]() ![]() ![]() Dangour, "Umarım bu kanıtlar tüketicilerin işine yarar" diye de ekledi ![]() Araştırmayı yürüten ekipten Dr ![]() ![]() Smith-Spangler, "Bazıları organik yiyeceklerin istisnasız bir şekilde daha sağlıklı olduğunu düşünüyor ![]() ![]() ![]() Ancak Toprak Derneği, araştırmanın hatalı olduğu kanısında ![]() Dernek, "Bu tarzda, ekin incelemelerini, klinik ilaç deneyleri gibi gören çalışmalar, araştırmalar arasındaki farklılıkları abartıyor ve gerçek farklılıkları hiçe sayıyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|