11-04-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ameliyat Olmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Ameliyat Olmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Günümüzde çoğu hastanede planlı ameliyatlar öncesi hastalara gerekli tetkik ve değerlendirmeler yapılmaktadır
Normal sağlıklı bir bireyde sadece anestezi uygulamasının risk oranı %0, 06-0 08 iken, acil ve riskli durumlardaki operasyonlarda bu oran %7, 8-51 oranında olabilmektedir
Ben de sıklıkla operasyon öncesi hastaları değerlendirip, operasyona uygunlukları konusunda bilgi vermek durumunda kalıyorum
Bugün yine yaşlı bir erkek hastayı değerlendirdim Amcamız yetmiş iki yaşında kalp sorunu olan ve nefes alıp verirken bile yorulan bir amca Gerekli muayeneyi yaptıktan sonra, yakınlarını çağırıp, anestezinin ve operasyonun olası riskleri konusunda bilgilendirme yapmak istedim Anlayabiliyorum tabii ki yakınlarımıza hastalık kondurmak zor çoğumuz için ama bu amcanın yakınları oldukça zorladılar beni Ben yaşına ve kalp sorununa bağlı riskleri olduğunu, nasıl yatağında yatarken bile bu yaşta bir hastanın başına gelebilecek bir kalp krizi riski bulunuyorsa, amcanın da anestezi başlangıcında, ameliyat esnasında belli bir riskinin bulunduğunu belirttim Yakınları inanmaz gözlerle bana baktılar, amcanın yaşını söyledim "Gerçekten sorun olur mu?" dediler Genel durumu düşkün dedim, "Bize öyle gelmiyor" dediler Sonuçta sabırla anlattım onlara ve bir şekilde kafalarında bu riskler belirlendi sanırım
Bu yazıyı hazırlarken internette arama yaptım, oldukça yararlı bilgilendirme formları olduğunu gördüm Bu ülkemiz için sevindirici bir durum, yani bu yazıyı okuma olanağı bulan herkes olası bir ameliyatın riskleri ile ilgili konuyu internetten bulup bilgilenebilirler
Bazen de ilginç bilgilendirme konuşmaları olmuyor değil Birkaç kez hastalarının ölüm riski dahil ciddi yüksek riski olduğunu belirttiğimde "Tamam kabul ediyoruz ben zaten geliniyim ya da damadıyım, " diye söylemler olabiliyor 
Kısaca herhangi bir operasyon geçirmeniz durumu söz konusu ise öncelikle hastanenizi olabildiğince donanımlı ve doktorunuzu iyi araştırıp seçmelisiniz
Doktorunuzun size hastalığınız konusunda olumlu ve olumsuz her türlü bilgiyi vermesini beklemelisiniz Hemen hallederiz, hiç sorun çıkmaz, bir şey olmaz gibi söylemler ne yazık ki pozitif bir bilim olan tıp ilminde doğru söylemler değil Her türlü olasılığı akılda tutmalı, gerekli hazırlıklar iyi yapılmalı; bu durumda başarı daha kolaydır Operasyon öncesi anestezi doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz, sizi muayene edip hem genel durumunuz hakkında bilgi vermeli, hem de gerekli ise diğer uzman doktor muayenelerini istemeli
İçinizden bu yazıyı okuyunca sanki tüm hastanelerde bu isteğimize yanıt alabileceğiz diyenler olabilir Günümüzde hasta her zaman haklı oluyor inanın, Sağlık Bakanlığı internet sitesinde online şikayet hattı var
Sonuna kadar hakkınızı arayabilirsiniz, hem ameliyatınızı yapacak hekimle hem de anestezi doktorunuzla gerekli bilgilendirmeleri aldıktan sonra sağlığınız konusunda karar verin
|
|
|