11-04-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gazeteciler Ameliyata Girebilir Mi?
Gazeteciler ameliyata girebilir mi?
Bir gazeteci; hasta ve doktorun iznini alıp önemli bir ameliyata girebilir mi? Daha da ileri gidip, nakil yapılacak bir organı merak etti diye eline alabilir mi? İlginçtir, bütün bunlar oldu! Bazı doktorlar için bu olay 'korkunç bir ihmal', bazıları içinse 'organ naklini özendirici' bir haber Tıp dünyası tartıştı

Gazeteci ameliyata girdi  Elini hastanın içine kadar soktu sonra yazdı: "Murat'ın sol böbreği alınacağı için sol yanı üstte Adeleler kesiliyor Bedenin içi büyüleyici Böyle bir düzeni ancak Tanrı yaratabilir Elimi karın boşluğuna sokuyorum (Gazetecinin hastanın karnının içinde fotoğrafı da yayınlandı!) Damar küt küt atıyor İşte hayat! Hissediyorum, elimin altında Böbrek elde, diğer ameliyathaneye geçiyor  Hürriyet gazetesinden Ayşe Arman'ın merak edip, sıcak böbreği eliyle tutması manşet oldu Bu konuyu organ nakli duayenlerine sormak istedim, "Meslektaşımıza ayıp olur" diyerek bir kısmı yorumlamak bile istemediler Yanıtlayanlar mı? Onlar da gördüğünüz gibi ikiye bölündü  Bu işin bir tek Türkiye'de olabileceğini söyleyip isyan eden de var, "Olur böyle şeyler" deyip bu durumun çok abartılmamasını isteyen de  
AMELİYATI YAPAN DOKTOR: Prof Dr Alper Demirbaş - Medicalpark Hastanesi Organ Nakli Sorumlusu
ASİSTANIM BİLE BÖBREĞİ TUTAMAZ!
Sizin yaptığınız organ nakli ameliyatına bir gazeteci girdi ve hastanın böbreğini tuttu Bu tehlikeli değil mi? Ameliyata steril olarak girilebilir Ayşe Arman da, ameliyata bu şekilde girdi İki hemşirenin gözetiminde, aynen biz cerrahlar gibi hazırlandı Hemşirenin sağ tarafından operasyonu seyretti
PARMAĞI İLE DOKUNDU
Hastanın böbreğini tutmak kimin aklına geldi peki, buna nasıl izin verebildiniz? Böbreği henüz vericiden çıkartmadan, kıvamını merak etti Parmağı ile dokunmasına izin verdim Ancak o sırada böbrek benim elimdeydi, bir elimle de onun parmağını tuttum Yani son derece kontrollü olarak dokundu Böbrek takılırken yine aynı işlemi tekrarladık Herhangi bir alet kullanması için izin vermedim Ameliyatın herhangi bir aşamasına katılması zaten mümkün değil Hastaya herhangi bir zarar gelmemesi için her türlü önlemi aldık 
Paniğe kapılıp böbreği düşürür diye çekinmediniz mi ya da hasta bir şekilde mikrop alabilir diye? Ben böbreği sadece kendim tutarım, asistanımın bile böbreği tutmasına izin vermem Gazeteci de tutmadı, dokundu Kontrollü olarak hissetti Bunda bir risk yoktu
Hastanız şu anda iyi mi? Hasta için en ufak bir riski bile yoktu İkinci gün vericiyi, dördüncü gün de zaten alıcıyı taburcu ettik Her şey yolunda
Sizce bir gazetecinin böbreğe dokunması bu konudaki ön yargıların kalkmasına yardım edebilecek mi? Ben reklam seven bir hekim değilim Böbrek nakli konusundaki korku geçsin, insanların hayatı kurtulsun istedim
İTİRAZ EDENLER
BU BİR OYUN DEĞİL
Doç Dr Barış Akın
JFK Hastanesi Organ Nakli Sorumlusu
Ben üç yıl Amerika'da Ohio'da çalıştım Üç yıl sonra, konuk doktor olarak çalıştığım üniversiteye gittiğimde ameliyathaneye giremedim Her bir santimini ezbere bildiğim ameliyathaneye almadılar Ameliyat sırasında böbreğe dışarıdan birinin dokunmasını düşünmek bile istemiyorum Hasta ve doktor izin verse bile bu olmamalı Amerika'da aynı olay olsa, başta o hastaneden hesap sorulur Bu şaka değil, oyun değil; sonunda insan hayatı var Bir ay sonra o organ bünyeyi redderse 'Başka biri dokunduğu için hasarlanmadı' diye, bunun hesabını kim verebilir? Mantığım kabul etmiyor
RİSKİ ARTTIRIR,YASAK
Prof Dr Özdemir Aktan
Türk Tabipler Birliği Başkan Yardımcısı
Doktor da izin verse, hastadan izin kağıdı da alınsa yine de böyle bir şey yapılamaz! Organa dokunmanın organ bağışını artıracağına da asla inanmıyorum Etik açıdan büyük sorun var Ameliyathanelerin prensipleri vardır, hasta ya da doktor izin verse bile bu prensip bozulamaz Kaldı ki organ nakli hastaları bağışıklık sistemlerini zayıflatan ilaçlar alır Dolayısıyla ameliyathanede fazladan bir kişi bile risk yaratır Eğitim araştırma hastanelerinde asistanlar bulunduğu için enfeksiyon riski fazladır Kaldı ki dışarıdan sırf merak yüzünden organa dokunmak, riski büyük ölçüde artırır Bunun hesabı verilmeli
DOKTOR İZNİ YETMEZ
Prof Dr İrfan Şencan
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Gen Müd
Merak gidermek için yapılacak bir şey değil bu Doktorun izni burada yeterli değil Hasta hakkının ihlal edilmemesi için onun da izin vermesi lazım Aklı başındayken hastanın "Ameliyatımda gazeteci iç organımı elleyebilir" diye yazılı onay vermesi şartı var İç organlar insanların en mahrem yerleridir Yan ameliyathaneden bir doktorun gelip bakması bile etik değildir Burada etik kurallar ciddi şekilde ihlal edilmiş Umarım hastanın güvenliği unutulmamıştır Türkiye'de bu uygulamaları yasaklayan pek çok kural var
Editörün notu
BEN YAPMAZDIM
Ben o gazetecinin yerinde olsam ameliyata girip böbreği tutar mıydım? 20 yıllık gazetecilikten ve bu kadar sağlık haberleri yazdıktan sonra tutmazdım Bu olayın hasta için 'risk' anlamına geldiğini bildiğim için tutamazdım
Ameliyata girmek ister miydim? Girerdim Türkiye'de izlediğim ameliyatlarda da, ameliyat masasına asla yaklaşmadan izlemiştim
Doktor çok ısrar etse, merak edip böbreği tutar mıydım? Hayır, yine de tutmazdım O an doktorun ameliyata odaklandığını ve onun dışında adrenalinin etkisi ile vereceği kararların çok da sağlıklı olmayacağını biliyordum Ayrıca doktorlar asistanların ameliyata girmelerine alışıktı, bana asistan muamelesi yapılmasına tıpla hiç ilgim olmadığı için izin vermezdim
KISKANMADIM, ÜZÜLDÜM
Manşet için yapar mıydım? Yapmazdım Böbrek reddetseydi, kendimi affetmezdim Doktorun üzerine sorumluluğu atıp kendim kenara çekilemeyeceğim için yapmazdım Elimle böbreği fazla sıkıştırıp, ömrünü bir gün bile azaltmaktan korkardım
İnsanları böbrek nakline bu şekilde özendireceğimi bilsem yapar mıydım? Birinin hayatını riske atıp, başkalarını kurtarmayı düşünmeye cesaret edemezdim
O haberi kıskanmış olabilir miyim? Hayır Haberi okur okumaz hala Türkiye'de bunlar olduğu için çok üzüldüm
TEMKİNLİ YAKLAŞANLAR
İYİ NİYETLE YAPILMIŞ
Prof Dr Yaman Tokat
Florence Nightingale Organ Nakli Başkanı
Her ülkenin bu konuda kuralları var  İngiltere'deki kurallar; değil bir gazetecinin, dışarıdan gelecek kişinin bir ameliyathanede olmasını bile engeller Ancak Türkiye'de böyle bir kural yok Burada cerrahların takdirine bağlı Bu nedenle tartışmalı bir konu Burada iyi niyet olduğunu düşünüyorum Kanuni olarak da bir engel yok Ancak ben olsam izin vermezdim
BİZDE YASAK DEĞİL
Doç Dr Serap Şahinoğlu
Ankara Üni Tıp Etiği Ana Bilim Dalı
Türkiye'de hiç kimsenin aklına dışarıdan birinin ameliyata girip organı meraktan tutabileceği gelmediği için bunu yasaklayan bir kural da yok Tamam, organ nakline ihtiyacımız var, 40 bin kişi organ bekliyor ve bu konudaki haberler özendirici oluyor ama dikkat edilmeli Şimdiki kurallara göre hastadan izin alındıysa doktor kontrolünde ameliyata girebilir Başka bir yasak görülmüyor
KAPTAN DOKTORDUR
Prof Dr Uluğ Eldegez
İstanbul Tıp Fak Organ Nakli Sorumlusu
Burada suç gazetecinin değil, reklamın iyisi kötüsü olmaz Amaç, buradan herkese organ nakli konusunda çağrı yapmaktır Steril eldiven giyip her türlü önlemi aldıktan sonra gazeteci ameliyatı izleyebilir Buna doktor karar verir, çünkü ameliyathanenin kaptanı doktordur, o an karar doktora aittir
|
|
|