Hipertansiyondan Korunmak İçin Önlemler |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hipertansiyondan Korunmak İçin ÖnlemlerHipertansiyondan korunmak için önlemler Kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini artıran yüksek tansiyonla savaşmak için tuzla vedalaşıp, hayatınızdan çıkarın Uçurum; tabii eğer paraşütünüz varsa oldukça heyecan verici bir yer olabilir Ama Amerikalı yetişkinlerin yüzde 25'i bu sarp bölgede yaşıyor; hem de sırtlarında kendilerini kurtaracak bir paraşüt olmadan! ENDİŞE ETMEZLER Bunlar, 'prehipertansiyon'u (yüksek tansiyon hastası adayı) olan insanlar Yani, kan basıncı seviyesi biraz yüksek olanlar! (120'den 139'a kadar büyük veya 80'den 89'a kadar küçük tansiyon) Bu insanların kan basıncı, 'hipertansiyon' sayılabilecek kadar yüksek değil ama sınırın üstünde olmadığı için, çoğu insan bu rakamlardan endişe etmez HAREKETE GEÇİN Oysa araştırmalar; kan basıncı çok az miktarda artsa bile bunun ileride kalp hastalığına yakalanma riskini artırdığını gösteriyor Çözüm mü? Hemen harekete geçin! Kan basıncı seviyenizi düşürmek ya da en fazla 115/76 olmasını sağlamak, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinizi yüzde 25 oranında azaltır (Eğer başlangıçtaki kan basıncı oranınız 130/ 89'dan daha yüksekse bu oran daha da artar) Kan basıncı seviyenizi, fiziksel egzersiz yaparak düşürebilirsiniz Ve sofranızdan tuzu uzak tutmaya çalışın Çünkü hipertansiyon hastası adayı olmanıza, sadece bu minerali fazla kullanmak da neden olabilir Tuz yerine baharat kullanın Tansiyonunuzu düşük tutmak için basit önlemler alabilirsiniz İşte yapmanız gerekenler: * Nerede sipariş verdiğinize dikkat edin Tipik restoran yemekleri, herkesin bildiği gibi sodyum açısından zengindir Bu nedenle, mönüsünde sodyum oranı düşük yemekler bulunan restoranlara gidin Ya da akşam yemeği porsiyonunuzu yarıya düşürün (Buna cüzdanınız da çok sevinecektir!) * Hazır veya konserve yiyecekler alırken, etiketlerini çok iyi okuyun Eğer herhangi bir ürünün içinde 200 mg'dan daha fazla sodyum içeriği varsa, o ürünü almayın * Baharat rafınızı çeşitlendirin: Yediklerinize tat vermek için her zaman tuza başvurmaktan vazgeçin Bunu yerine; karabiber, sarımsak, köri, limon suyu ya da kırmızı şarap gibi alternatifleri deneyin |
|