Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilk, organ, türkiyede

Türkiye'de İlk Organ

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkiye'de İlk Organ

32 yıl önce Türkiyede gerçekleştirilen ilk organ naklinin kahramanı olan 80 yaşındaki Mürüvet Çalışkan, "5 çocuğumu, bir böbreğimi kaybettim Ama bütün organlarımı bağışladım" diyerek herkesi organlarını bağışlamaya çağırıyor

ANKARAdaki Hacettepe Üniversitesinde 3 Kasım 1975 tarihinde anne Mürüvet Çalışkandan alınan böbreğin 14 yaşındaki oğlu Bahtiyara, Prof Dr Mehmet Haberal ve ekibi tarafından nakledilmesi, binlerce kronik organ hastasının yaşamında ve Türkiye tıp tarihinde dönüm noktası olacaktı

UMUT IŞIĞI OLDU

Türkiyede, doku ve organ nakli çalışmalarının miladı olarak kabul edilen ve ilk kez Hürriyetin duyurduğu bu olay, ülkemizde büyük bir "tıp başarısı" olarak tarihe geçti

Bahtiyar, yıllardır diyalize bağlı olarak yaşıyordu Hacettepe Hastanesinde tedavi gördüğü sırada Prof Dr Haberal, gencin iyileştirilmesi için önemli bir karara imza atarak, henüz yaygın olmayan organ naklini gerçekleştirmeye karar verdi

Türkiyede bir ilk olacak nakil için yapılan tetkiklerde anne Çalışkanın böbreğinin uygun olduğu belirlendi Bunun üzerine Haberal ve ekibinin yaklaşık 6 saat süren operasyonuyla böbrek Bahtiyara başarıyla nakledildi

5 YIL YAŞAYABİLDİ

Ameliyat sonrasında eskisinden daha sağlıklı ve mutlu bir hayata "merhaba" diyen Bahtiyar, 5 yıl sonra yine böbrek yetmezliği yüzünden hayata veda etti Ancak Bahtiyarın ölümü Çalışkan ailesi için ilk acı değildi ve sonuncusu da olmayacaktı Bahtiyardan önce 3 evladını böbrek yetmezliği nedeniyle toprağa veren anne, Bahtiyardan sonra bir oğlunu daha yine aynı hastalıktan kaybetti

HOCANIN ÜZÜNTÜSÜ

Bahtiyarın ölüm haberini alan Prof Dr Haberal da büyük bir üzüntü yaşadı Bugün 80 yaşında olan anne Mürüvet Çalışkan, Haberalın Bahtiyarın öldüğü haberini aldığı günkü üzüntüsünü şöyle anlatıyor: "Haberal, yurtdışındaydı Türkiyeye geldiğinde ilk Bahtiyarı sormuş Vefat ettiğini öğrenince yıkılmıştı Hemen yanımıza geldi Bizi ve Bahtiyarı çok severdi, onu oğlu gibi benimsemişti 32 yıldır ailemizin sağlık sorunlarıyla yakından ilgilenen hocamızın bugün hálá Bahtiyardan bahsedildiğinde gözleri dolar"

Organ bağışlamanın ve çaresiz bir insanı hayata döndürmenin insana eşsiz bir mutluluk ve huzur verdiğini belirten anne Mürüvet Çalışkan, "Bizim hikáyemiz herkese örnek olsun Bütün insanları, organlarını bağışlamaya davet ediyorum" diyor

ORGANLARIMI BAĞIŞLADIM

Mürüvet Çalışkan, "Oğlum Bahtiyara böbreğimi hiç düşünmeden verdim Ondan önce vefat eden çocuklarımın nakil şansı yoktu Bahtiyardan sonra kaybettiğim oğlum Çetinin durumu ise nakil yapılamayacak kadar kötüydü Aynı şeyi bir daha yaşasam ve bir hayat kurtaracağımı bilsem organlarımı yine veririm Zaten organlarımın hepsini bağışladım Ülkemizde nakil için bekleyen binlerce kişi var Aynı acıyı tatmış ve bu nedenle evlatlarını kaybetmiş birisi olarak organlarımı bağışlamamam uygun olmazdı" dedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com