11-04-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Beynin Erken Boşalmada Ki Etkenleri
Beynin Erken Boşalmada ki Etkenleri
Erkekte en sık görülen cinsel sorun erken boşalmadır Erken boşalma; penis vajinaya girdikten sonra cinsel tepkilere normal olan bir eşi tatmin etmeden küçük cinsel uyarılma ile neredeyse kontrolsüz bir şekilde boşalmanın meydana gelmesidir
Cinselliğin yöneticisi beyindir Penis ve vajina cinsellikte yöneticinin altında çalışan işçilerdir Erken boşalmada sorun ;boşalma refleksinin beyin tarafından denetim altına alınamamasıdır Genital yada diğer yollarla sınır sistemi vasıtası ile beyne gelen uyarılar burada anlam kazanır Cevap tekrar sınır sistemi ile ilgili bölgeye yollanır Beynin değerlendirilmesine ve sınır sisteminin çalışma durumuna göre cinsellik faaliyete sokulur Vücutta oluşan bazı hasarlarda erken boşalma sebebi olabilir Bunlar ; batın(karın) ameliyatları sonucu oluşan sempatik sınır sistemi hasarları bölgesel duyu kusurları ve erkekte oluşan bazı ürolojik hastalıklar vs dir
Bu durumda sebebe yönelik tedavi yapılmalıdır Erken boşalma genelde cinsel deneyimi az olan genç erkeklerde görülse de, günümüzde özellikle eğitim düzeyi yüksek genç ve orta yaş grubunda da sıkça görülmeye başlanmıştır
Erken boşalan erkeklerin ortak özellikleri genellikle aşağıda sıraladığım gibidir
1 Her konuda aceleci davranırlar
2 Çabuk sinirlenirler
3 Kontrolsüz davranış gösterirler
4 Kaygılı ruh halleri vardır
5 Genel de eğitim düzeyleri yüksektir
6 A tipi kişilik yapısına sahiptirler
Yani rekabetçi,sosyal alanda ve mesleğinde hırslı,dakik,güçlü ve etkileyici,sabırsız,telaşlı,ev ve iş dışında çok az ilgili alanları vardır
Erken boşalmada herhangi bir organik hasar yoksa;tedavide amaç beynin cinsel uyarıları kontrol altına alıp denetlemesini sağlamaktadır Gençlik çağında yakalanma korkusu ile uygun olmayan ortamlarda yapılan mastürbasyonlarda beynin biyolojik saati erken boşalmaya ayarlanır İleriki yıllarda beynin cinsel organa verdiği komut,ilişki sırasında ilişkinin bir an önce sonlandırılması isteğine yol açar Beynin cinsel organları denetim altına alması ve erken boşalmayı önlemesi beyin ve sinir sisteminin iyi çalışmasına bağlıdır
Buralarda oluşan hasarlar deretimin kontrolsüz olmasına neden olur Beyinde ve sınır sisteminde fiziksel bir hasar yoksa beynin fonksiyonu bozan en önemli sebep depresyon,panik atak, ajitasyon gibi biyokimyasal hadiselerdir Erken boşalma da beynin bu durumlarını düzelten ilaçlar tedavide önemli rol oynar Hatta bu tür ilaçlar erken boşalmayı önlediği gibi boşalmanın süresini normalin üzerine çıkarır Bazen ilaç tedavisi terapi ile desteklenmelidir
Doç Dr Serdar DAĞ
|
|
|