Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakterisi, ehec

Ehec Bakterisi Nedir?

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ehec Bakterisi Nedir?



Ehec Bakterisi Nedir?

Acıbadem Kayseri Hastanesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof Dr Bülent Sümerkan, Almanya’dan başlayarak Avrupa’nın birçok ülkesini etkisi altına alan EHEC salgınının büyük bir kısmının, iyi pişirilmemiş sığır kaynaklı gıdalarda (kıyma, tütsülenmiş et, süt) oluştuğunu, hastalığın insanlara, pişmemiş veya az pişmiş etler, özellikle hamburgerler aracılığıyla bulaştığını bildirdi

Sümerkan, yaptığı açıklamada, ”Entero-Hemorajik Escherichia coli” bakterisinin kısaltılmış ismi olan EHEC’in, medyada çoğu kez yanlış bir kullanımla ”virüs” olarak tanıtıldığına dikkati çekti

EHEC’in, genelde çeşitli tip ishallere neden olabilen bir grubun üyesi olduğunu ifade eden Sümerkan, çok daha hafif seyredebilen ve ”turist ishali” olarak bilinen hastalığa da farklı bir Escherichia coli tipinin neden olduğunu anlattı

Sümerkan, EHEC’in en önemli özelliğinin diğer Escherichia coli bakterilerinden farklı olarak güçlü bir toksin meydana getirmesi olduğunu vurgulayarak, bakterilerin vücuda girip bağırsakta çoğalmaya başladığında, toksin üreterek hem bağırsakta kanlı ishale neden olduklarını hem de bağırsak sisteminden dolaşıma geçerek organlara zarar verdiklerini söyledi

Sitotoksin adını verilen bu toksinlerin, kan dolaşımına geçtikten sonra damar duvarını oluşturan endotel hücrelerine, böbreklerde bulunan bazı hücrelere, alyuvarlara bağlandıklarını ve bu hücrelerde hasar meydana getirdiklerini belirterek, ”Bunun sonucunda pıhtılaşmaya neden olan bazı faktörler salınıyor, trombosit adı verilen pıhtılaşma pulcukları kümeleşiyor Ardından, başta böbrekler olmak üzere organlardaki kılcal damarlar tıkanıyor ve bu organların görevlerinde bozukluk meydana geliyor Ayrıca alyuvarların tahrip olması sonucu anemi (kansızlık) oluşuyor” dedi

Sümerkan, özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda ve erişkinlerin yaklaşık yüzde 10′unda toksinlerin oluşturduğu organ bozukluğu nedeniyle ağır bir tablo ile karşılaşıldığına dikkati çekerek, ishal belirtileri için kuluçka döneminin genellikle 3-4 gün olduğunu, bu dönemin 1-2 gün kadar kısa olabileceği gibi 5-8 güne kadar uzayabileceğini de kaydetti

Başlangıçta kanlı olmayan ishalin bir iki gün içerisinde kanlı olmaya ve karın ağrıları varsa artmaya başladığını belirten Sümerkan, toksinin neden olduğu ve organları etkileyen belirtilerin, genelde ilk belirtilerin ortaya çıkmasından bir hafta-on gün sonra ortaya çıktığını ifade etti

Prof Dr Bülent Sümerkan, EHEC bakterisinin ana kaynağının başta sığır olmak üzere çiftlik hayvanlarının, kendi dışkıları ile kirlenmiş etlerinin iyi pişirilmeden tüketilmesi olduğunu vurgulayarak, ”Bunun yanında, hastalığı belirtili ya da belirtisiz geçiren insanların, dışkıları ile kirlenmiş ortam ve iyi yıkanmamış elleriyle gıda hazırlamaları Özellikle, hastalığı geçiren kişilerin bir kısmında, bakterilerin dışkılarında uzun süre bulunduğu görülüyor” diye konuştu

Tedavide, bağırsak hareketlerini azaltan ilaçların kullanılmasının doğru olmadığını, bu tip ilaçların kullanılmasının, bağırsakların EHEC’den temizlenmesini geciktirip toksin emilimini devam ettirerek organlara zarar verme riskini artırdığını kaydeden Sümerkan, şunları anlattı:

”Bakterilerin düşük enfektif dozu nedeniyle (10 ile 100 bakteri enfeksiyon oluşturabilir) insandan insana da bulaşabiliyor Özellikle çocuk yuvalarında veya yaşlı bakımevlerinde bakterinin bulaşması sıklıkla yaşanıyor EHEC enfeksiyonları, genel hijyen önlemlerinin alınmasıyla önlenebiliyor Enfekte olması muhtemel hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, gıdaların hazırlanmasında hijyen kurallarına uyulması çok önemli Pastörize edilmemiş sütler mutlaka kaynatıldıktan sonra içilmeli

Özellikle hamburgerlerin et kısımları iyi pişirilmeli Sebzeler uygun şekilde yıkanmalı Hastalar ve nekahet döneminde olanlar (bakteri enfeksiyon düzeldikten sonra 8 hafta kadar dışkıda bulunabiliyor) gıda işlerinde ve özellikle risk altında bulunan çocuk yuvası, yaşlı bakımevi gibi yerlerde çalıştırılmamalı Bakterinin dışkı ile bulaşabileceği sularda yüzülmemeli Kapalı su tüketilmeli, eller sıkça yıkanmalı Çiğ tüketilecek sebzelerin, çok iyi ve güvenilir sular ile yıkanmasına özen gösterilmeli Dışarıda, çiğ sebze içeren salata gibi yiyecekler, bu aralar tüketilmemeli

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.