Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
felaket, ikinci, keneden

Keneden Sonra İkinci Felaket

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Keneden Sonra İkinci Felaket

Keneden sonra ikinci felaket

Dünyada yaygınlaşan ve zor teşhis edilen hastalık şimdilik iki Türk'te görüldü

Kırım Kongo nedeniyle onlarca kişi hayatını kaybederken, kenelerin yaydığı ikinci hastalık da halkı tehdit ediyor Beykozda kene tarafından ısırılan 35 yaşındaki CBye felce bile yol açabilen Lyme teşhisi kondu Hastalık iki Türkte daha görüldü

Türkiye, Kırım Kongo üzerinden gelen kenelerin yarattığı vakalara karşı bilinçlenmeye çalışırken, ABD, Ukrayna ve Bulgaristandan ithal edilen kerestelerle taşınan yeni bir tür kene halkı tehdit etmeye başladı Beykozda kene tarafından ısırılan 35 yaşındaki CBye GATAda Lyme teşhisi konulurken, Sağlık Bakanlığı, “Bize böyle bir bildirim olmadı Hastalık Türkiyede yok” yanıtını verirken uzmanlar hastalığın Türkiyede de görüldüğünü anlattı

Lyme hastalığını görünür kılan vaka, Beykozda 35 yaşındaki CBnin 9 Mayıs tarihinde, sağ kolundan bir kene tarafından ısırılmasıyla başladı Küçük çocuğun anne ve emekli asker babası durumu fark eder etmez CByi Gülhane Askeri Tıp Akademisine (GATA) götürdü Burada ilk müdahalenin ardından minik hasta taburcu edildi CByi yakından takip eden anne ve baba küçük çocuğun kolunda bir kızarıklık fark ederek 24 Mayısta tekrar GATAya götürüldü Burada uzmanlara internette araştırma yaptıklarını ve kene ısırması vakalarında bu tür kızarıklıkların Lyme belirtisi olabileceğini söyleyen anne ile baba endişelerinde haklı çıktı CBye Lyme teşhisi konarak hemen antibiyotik tedavisine başlandı GATAdaki doktorlar ilk kez karşılaştıkları bu vakaya kısa sürede koydukları teşhis ile CBnin sağlık durumunu kontrol altına almayı başardı

ZOR TEŞHİS ETTİLER!
Özel bir firmada çevirmenlik yapan 33 yaşındaki Emre Tekin de kene ısırması sonucu Lymeye yakalanan vatandaşlardan biri Tekin “2006 yılında Anadolu yakasında kene tarafından ısırıldım Bir süre sonra kaslarımda meydana gelen seyirme eklem ağrıları ve batma hissiyle doktora gittim ancak iki enfeksiyon uzmanı teşhis koyamadı Ankara Bayındır Hastanesinde tanı kondu ve 8 ay tedavi sonrası sağlığıma kavuştum” dedi 2007 yılında kene tarafından ısırılan 37 yaşındaki Royan Aydın da Lyme atlatan vatandaşlardan Aydın, “Bende halka 10 gün sonra oluştu Belli bir büyüklüğe geldikten sonra sadece kaşıntı kaldı ve halkanın içindeki renk yeşile döndü Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iki ay boyunca tedavi oldum” diye konuştu

MENENJİT VE KARACİĞER YETMEZLİĞİNE YOL AÇIYOR
Lyme hastalığı ile ilgili Türkiyede ciddi çalışmalar yapan Ankara Bayındır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof Yaşar Anlar, hastalığın 1980lerde Amerikada ilk tanımlandığını dile getirerek “Zamanında tanı koyulduğunda tedavisi olan bir hastalıktır Ancak teşhis hataları hastalığın ilerlemesine neden olabilir Kalp ritm bozukluklukları, şişlik, menenjit, göz rahatsızlıkları, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara yol açabilir” diye konuştu Türk Enfeksiyon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr Nezahat Gürler de Lymenin Türkiyede çok ender görüldüğünü belirterek, “Hastalığı İstanbulda daha önce hiç duymadık Kırım Kongo taşıyan keneler virüs taşırken, Lyme hastalığına neden olan keneler ise bakteri bulaştırıyor Ulaşımın globalleşmesiyle bu hastalık dünyada da yaygınlaşıyor” dedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com