Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
geçirmenin, noktaları, püf, rahat, ramazanı

Ramazanı Rahat Geçirmenin Püf Noktaları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ramazanı Rahat Geçirmenin Püf Noktaları



Ramazan, termometrelerin yüksek dereceleri gösterdiği bir döneme denk geldiği için oruç tutanları zor anlar bekleyecek

Oruç süresince uzun saatler aç kalan vücut her zamankinden daha fazla mineral ve vitamin ihtiyacı duyuyor Bu nedenle özellikle sahur öğününün atlanmaması büyük önem taşıyor Sahuru bir kahvaltı öğünü olarak düşünmek gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür, oruç tutanların açlık ve susuzluk hissini azaltacak önerilerde bulundu İşte Ramazan ayına özel o tavsiyeler:

- Sağlıklı yağ içeren besinleri tercih edin: Sahurda 2 ceviz/10 fındık/7 badem mutlaka tüketin Bu besinler içeriğindeki yağdan dolayı beyne tokluk sinyali gönderiyor Beyin de mideyi yavaşlatarak kişinin açlığa karşı dayanma gücünü artırıyor Bu nedenle özellikle sağlıklı yağ içeren besinlerin tüketilmesi büyük önem taşıyor

- Enerji veren yiyecekleri seçin: Sahurda yenilen peynir, süt, yoğurt, yumurta, meyve ve pekmez gibi besinler kişiye enerji vererek gün içerisindeki performansı artırıyor

- Pide ve beyaz ekmekten uzak durun: Sahurda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de ekmek seçimi Tam tahıllı veya tam buğday ekmeği içerdikleri lif oranı sayesinde tokluk süresini uzatarak midenin daha geç boşalmasını sağlıyor Bu nedenle bu öğünde pide veya beyaz ekmek yerine bu tip ekmekler tercih edilmesi gerekiyor

- Kahvaltılık gevrek tercih edin: Birçok kişi gece uyanıp yemek yemekte zorluk çeker Dolayısıyla hemen hazırlanacak yiyecekleri tercih ederler Bu durumda doğru tercih, kahvaltılık gevreklerdir Özellikle gereksiz kalori almamak için düşük şekerli kahvaltı gevrekleri, aynı zamanda kişiyi tok tutmaya yardımcı besinlerin başında geliyor Hafif bir yiyecek türü olduğu için de kişinin sindirim sistemini yormuyor

- Yeterli su tüketin: Sahurda kişinin en az 500 ml su tüketmesi büyük önem taşıyor

SAHURA EN AZ 1,5 SAAT AYIRIN

Sahurda yenilen yiyeceklerin yanı sıra kişinin yemek için kendine ayırdığı süre de rahat bir oruç dönemi geçirmek için büyük önem taşıyor Yapılan en büyük hatalardan biri ise özellikle sahura az vakit ayırmak Sahur için en az 1-1,5 saat vakit ayırmak gerekiyor Çok hızlı yemek yemek, beyne tokluk sinyali iletilmesini yavaşlatıyor Bu nedenle kişi hızlı yemek yediğinde kendini aç hissediyor

KIRMIZI BİBER İŞTAH AZALTIYOR

İftarda ya da sahurda bir adet kırmızı biber tüketmek gün içerisinde iştahın azalmasını sağlıyor Bunun nedeninin ise kapsaisin maddesi içermesi Bu madde bağırsaklardan beyne ulaşan duygusal bilgi akışını yani aç olma mesajını yavaşlatıyor ve iştahı düşürmekte etkili oluyor

Oruç tutanların en büyük destekçilerinden biri de maden suyu Uzun süreli açlık döneminde vücut her zamankinden daha fazla suya ihtiyaç duyuyor Bu yüzden kişinin mutlaka en az 1,5-2 lt su tüketmesi gerekiyor Oruç tutanların doğal maden suyu tüketmeleri de diğer önerilerin arasında Maden suyunun içeriğindeki mineraller vücudun asit baz dengesini koruduğu için büyük önem taşıyor

YEMEKTEN ÖNCE 1 BARDAKTAN FAZLA SU TÜKETMEYİN

Sıcak havalarda oruç tutan kişilerin vücutları en çok suya ihtiyaç duyuyor ve ister istemez iftarda ilk olarak su içiyor Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri aç karnına bir bardaktan fazla su tüketmemek Çünkü aç karnına bir bardak sudan fazlasını tüketmek iştah azaltarak, yeterli protein ve besleyici besin öğelerinin tüketilmesini engelliyor Bu nedenle yemekten sonra yarım saat aralarla birer bardak su içilmesi sağlık açısından büyük önem taşıyor

LİFLİ GIDALAR DİNÇ VE TOK TUTAR

Ramazan ayının sihirli sözcüklerinden biri de 'Lif' Lif, sindirim sistemi için büyük önem taşıyor ve midenin boşalmasını geciktirdiği için kişiyi tok tutuyor Kişinin günde 30 gr lif yemesi gerekiyor Özellikle sahurda yenen lifli gıdalar kişinin bütün gün dinç ve tok kalmasını sağlıyor Kahvaltı gevrekleri, yulaflı musliler, meyve, tam tahıllı ya da tam buğday ekmeklerinin yanı sıra elma lif kaynaklarının başında geliyor

İFTARDA İLK 10 DAKİKAYA DİKKAT EDİN

Büyük bir iştahla iftar sofrasına oturarak ilk 10 dakika içerisinde tüm yemeklerin yenmesi, ciddi mide sorunları, reflü ve kilo problemini beraberinde getirebiliyor Ayrıca iftarda çok ağır yemeklerden, hamur işleri ve şarküteri ürünlerinden uzak durmak gerekiyor Buradaki bir başka kritik nokta ise iftarla sahur arasını parçalara bölmek, tüm besinleri tek bir öğünde tüketmemek

SPORU İHMAL ETMEYİN

Ramazan ayında uzun süren açlık döneminden dolayı yavaşlayan metabolizma hızı kilo almak için sağlam bir zemin hazırlıyor Bu nedenle iftardan 1 saat sonra en az 30 dk hafif tempolu yürüyüş yapmak, yüzmek, yoga ya da pilates yapmak sağlık için büyük fayda sağlıyor Ancak dikkat etmeniz gereken nokta yapılan egzersizin sizi yormadan rahatsızlık hissetmeyeceğiniz oranda olmasıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.