11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İftarda 'Az Yemek Çok Sağlık' Demek
İftarda 'az yemek çok sağlık' demek
Boylu boyunca uzanan masalarda birbirinden değişik et ve sebze yemekleri, zeytinyağlılar, kahvaltılıklar, tatlılar  
Ramazan'da oruç tutanlar kimi zaman uzun saatler aç kalmanın da heyecanı ile gün boyu böyle bir sofrayı hayal ediyor Kimi zaman zengin menüleri nedeni ile otellerde rezervasyon yaptırılıyor, bazen restoranların açık büfeleri tercih ediliyor ya da iftar davetlerinde açık büfe iftarın hem göz doyurucu hem de damak zevkine hitap eden nimetlerinden faydalanılıyor Ancak açık büfe uygulaması, dikkat edilmediği takdirde oruç tutanlar için büyük bir tehlike haline gelebiliyor
Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt Yeşim Çelik, açık büfe ile iftar yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda önemli tavsiyelerde bulundu
Ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenmek insan sağlığı için olmazsa olmazların başında geliyor Öncelikle sadece sahurdan ve iftardan oluşan bir beslenme düzeninin; vücut dengesini bozacağı gibi metabolizmayı yavaşlatacağı ve alınan besinlerin enerji olarak harcanmayıp yağ olarak depolanmasına neden olacağının bilinmesi gerekiyor
İftarda sınırsız yiyeceklere karşı koyabilmek için sahura mutlaka kalkın Sahur yapmak, aç kalınan süreyi azaltması açısından çok önemli Proteinden zengin besinler, midenin boşalma süresini uzattığından acıkmayı geciktirir Bu nedenle süt, yumurta, peynir vb tüketmeli; glisemik indeksi düşük, bol posalı tam tahıl ürünleri tercih etmeli ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı Sahurda dikkat edeceğiniz bu gibi etmenlerle kan şekeri daha yavaş yükselecek ve bu da iftarda daha kontrollü olmanıza yardımcı olacaktır
Yemeğinize çorbayla başlayın En az 15-20 dk bekledikten sonra ana öğüne geçin Böylece hem boş mideye birden yüklenmez ve metabolizmanızın çalışmasını sağlarsınız
Salatayı ana menüden önce tercih edin Ana yemeklerin fazla tüketimini önlemek için, öncelikle salata barından almaya başlayabilir ve en son olarak ekmek vb tahıl ürünlerini alabilirsiniz
Yemekler için daha küçük tabaklar seçin Böylece porsiyon miktarını kontrol etmeniz daha kolay olabilir
Yemek alırken çevrenizdekilerin seçtiklerinden etkilenmeyin Her yemekten almaya çalışmaktan çok, dengeli bir öğün oluşturmaya çalışın
Günde 1,5-2 litre su tüketin Vücut sıvı dengesini Ramazan boyunca dengede tutabilmek için su tüketimini 1,5 litrenin altına düşürmemelisiniz
Tabağınıza az çeşit, besin değeri yüksek yiyecekler alın Küçük porsiyonlu yemeklerinizi, yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmeye özen gösterin
Kızartma, hamur işi, şekerli ve çok yağlı besinlerden uzak durun Pişirme yöntemlerinden; fırında pişirilmiş, ızgara ve haşlanmış olan yemekleri tercih edin
Hazmı kolay yiyecekler seçin Sindirim sistemini zorlayacak besinlerin; bağırsaklarda bozulma, mide bulantısı ve hazımsızlığa neden olabileceğini unutmayın
Asitli ve gazlı içeceklerden kaçının Ayran, soda gibi tüm gün artan mineral ve sıvı ihtiyacımızı karşılamada yardımcı içecekler seçmelisiniz
Yemeğin hemen ardından tatlı tüketmeyin Yağlı ve şerbetli tatlılar yerine, komposto ve sütlü tatlılar tercih edin
İftardan sonra kısa süreli yürüyüşler yapın Ramazan'da metabolizma hızı yavaşladığından, iftardan sonra kısa süreli yürüyüşler metabolizmayı hızlandırır
ZAMAN
|
|
|