|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
gıda, ipuçları, karşı, zehirlenmesine, önemli |
![]() |
Gıda Zehirlenmesine Karşı Önemli İpuçları! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıda Zehirlenmesine Karşı Önemli İpuçları!Gıda Zehirlenmesine Karşı Önemli İpuçları! Herkes gıda zehirlenmesinden korkar ve bu sıcak yaz aylarında gıda kaynaklı hastalık vakaları artar ![]() ![]() Doktor Mehmet Öz, gıdaların yol açtığı en önemli 3 hastalığı ele aldı ![]() Stafilokok Basili Belirtirleri • 6-12 saat içinde olur • Kusma • İshal • Karın Ağrıları Gıda kaynaklı hastalığa neden olan bu bakteri tatlı veya tuzlu yiyeceklerde ürer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mide ve barsak iltihabı genellikle yaşamınızı riske atmaz; ancak ciddi sıvı kaybına yol açar, bu yüzden bolca sıvı, sodyum veya glukoz içeren çözeltiler aldığınıza emin olun ![]() ![]() Koli Basili Belirtileri • 12-24 saat sonra kendini gösterir ![]() • Sulu ishal • İshal 3 gün içinde kanlı hale gelir • Nadir olarak kusma Bu durumda, koli basili enfeksiyonu etten veya maruldan geçmiş olabilir ![]() ![]() ![]() Salmonella Belirtileri • 24-48 saat içinde kendini gösterir • Şiddetli karın ağrısı • Ateş • Kanlı veya mukozalı ishal Kümes hayvanlarının yanı sıra salmonella bakterisi sığır eti, süt ürünleri, sezar salata sosu ve hollandez sos gibi pişmemiş yumurta içeren yiyeceklerde de bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Plajda Gıda Güvenliği • Lifo yöntemini uygulayın ![]() ![]() • Soğutucu veya yiyecek çantanızı kuma yarıya kadar gömün ve şemsiyeyle koruyun ![]() Mutfakta Gıda Güvenliği • Yemeği hazırlamadan önce ve hazırladıktan sonra ellerinizi ılık sabunlu suda 20 saniye boyunca iyice yıkayın ![]() • Etleri kasap kağıdı veya streç film gibi koruyucu paketlerle kaplayın ve çapraz bulaşmayı engellemek için buzdolabında alçak bir rafa koyun ![]() • Et, salata, vb ![]() ![]() Izgarada Gıda Güvenliği • Ucunda sensörü olan et termometresi kullanın böylece etin içini doğru biçimde pişirebilirsiniz ![]() • Sığır etini 160, tavuk etini ise en az 165 dereceye kadar pişirin ![]() Prof ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|