![]() |
Spastik Kolon Hastalığı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Spastik Kolon HastalığıSpastik Kolon Hastalığı Hassas ve stresli insanları seven spastik kolon, kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülüyor ![]() Kolonun (kalın barsağın) aşırı ve /veya düzensiz çalışması sonucu oluşan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Spastik kolon hastalığının tanısında hikaye ve fizik inceleme önemli ![]() ![]() ![]() ![]() Yemeklerden sonra karın ağrısı, bazı durumlarda bağırsak hareketlerinin artması ve çok dışkılama, bazı durumlarda ise barsak hareketlerinin azalması ve az dışkılama, hıçkırık, bulantı, çarpıntı ve halsizlik gözlenebilir ![]() BELİRTİLER - İshal - İshal - kabızlık dönemleri - Bağırsak hareketlerinin başlaması ile geçen ve yemekeri takiben ortaya çıkan karın ağrısı - Aralıklı olarak karında hassasiyetı - Karında şişkinlik, gaz ve sıvı hareketlerinin hissedilmesi - Bulantı - Kusma - İştah kaybı - Duygusal stres - Depresyon Gözlenen bu durumların ortadan kaldırılması için aşağıda ki beslenme kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir ![]() YENİLMEMESİ GEREKENLER * Çay, kahve, neskafe, meşrubatlar, kola ve diğer asitli içecekler ![]() * Yağda kızarmış ve kavrulmuş etler, sucuk, pastırma, salam, sosis, salamura balık ![]() * Kepekli tahıl ürünleri, kurubaklagil (kurufasülye, nohut, barbunya, mercimek) ![]() * Hazır çorbalar ve içeriği bilinmeyen hazır besinler ![]() * Turşu, soğan, sarımsak, limon tuzu, zeytin, sirke ve acılı besinler ![]() * Kremalı, çikolatalı, kızarmış tatlılar ve soslu besinler ![]() * Salçalı ve aşırı baharatlı besinler ![]() * Kepek ekmek yerine beyaz ekmek tercih ediniz ![]() * Baharatlı yiyecekler, yağda kızartılmış hamur işleri, tahin helvası, çikolata ve yukarıda belirtilmeyen ancak midenizde ağrı yaratan besinleri günlük beslenme programınızdan çıkarınız GENEL ÖNERİLER * Süt, ıhlamur, açık çay ,taze bitki çayları ve taze meyve sularından içebilirsiniz ![]() * Haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş kırmızı (sığır, dana, koyun, kuzu) ya da beyaz et (tavuk, hindi, balık) yiyebilirsiniz ![]() * Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kaşar yiyebilirsiniz ![]() * Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz ![]() * Meyveleri kabuksuz olarak ya da komposto şeklinde tüketiniz ![]() ![]() * Sebzeleri iyi pişirilmiş sebze yemekleri şeklinde tüketiniz ![]() ![]() * Kavrulmadan hazırlanmış, et suyu katılmamış çorbaları içebilirsiniz ![]() * Yemeklerinizde tereyağı, margarin gibi katı yağlar yerine sıvı yağ tüketmeyi tercih ediniz ![]() * Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar tüketebilirsiniz ![]() * Yiyeceklerinizin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat ediniz ![]() * Besinleri yavaş yavaş ve iyi çiğneyiniz ![]() * Azar azar ve sık sık besleniniz ![]() ![]() * Bir gün içinde bütün besin gruplarından almaya çalışınız ![]() * Yemekler pişirilirken yağın yanmamasına dikkat ediniz ve tüm yiyecekleri çiğden koyunuz, kavurmayınız ![]() KABIZLIK (KONSTİPASYON) Dışkılamanın sıklığı ve hacmi bireyden bireye değişmekle birlikte, dışkılamanın gecikmesi, dışkının sert, kuru olması ve zor dışkılama konstipasyon yani kabızlık olarak tanımlanır ![]() Kanstipasyon yani kabızlık durumunda dikkat edilmesi gerekenler: "Düzenli tuvalete gitme alışkanlığı edininiz ![]() ![]() "Sabahları aç karnına bir bardak ılık su içiniz ![]() "Sıvı tüketimini arttırınız ![]() "Posa içeriği yüksek gıdalar tercih ediniz ![]() ![]() Bunun için düzenli olarak; - Her öğünde sebze yemeği ve bol salata tüketiniz ![]() - Kabızlığa neden olabilecek gıdalardan kaçınınız ![]() ![]() - Aralarda taneleriyle beraber kayısı yada erik komposto- tüketiniz ![]() - Günlük hareket miktarınızı artırınız ![]() ZAYIFLIK, HALSİZLİK GÖRÜLEBİLİR Spastik kolonda, ishal yani dışkı sıklığında, miktarında ve hacminde artma da gözlenebilir ![]() ![]() ![]() Uygun ilaç ve beslenme tedavisi ile gözlenen ishal tablosundan kurtulmak şarttır ![]() İshal durumunda dikkat edilmesi gerekenler: "İshal durumunda çok fazla miktarda sıvı kaybı olduğu için kaybedilen sıvının yerine konması gerekmektedir ![]() ![]() "Bağırsak hareketlerini arttıran posalı yiyeceklerin(k ![]() ![]() "İshal durumunuz azalana kadar çiğ sebze ve meyve tüketmemeye özen gösteriniz ![]() ![]() "Yağsız makarna veya pirinç tüketebilirsiniz ![]() "İshal durumu devam ettiği sürece, süt yerine yoğurt (az yağlı) ve ayranı (az yağlı) tercih ediniz ![]() "Haşlama, fırında (buğlama) veya ızgara şeklinde beyaz ve kırmızı et tüketebilirsiniz ![]() "Yağ ishali tetikleyici bir öğedir ![]() ![]() ![]() "İshal durumunun artarak devam etmesini sağlayan diğer bir öğe de şekerdir ![]() ![]() "İçeriğini bilmediğiniz hiçbir besini tüketmeyiniz ![]() "Hazır meyve suları, asitli içecekler, kahve ve kakao gibi kafein içeriği olan içecekleri tüketmekten kaçınınız ![]() ![]() İSHAL DURUMUNDA YARDIMCI OLABİLECEK ÖRNEK MÖNÜ Sabah: Açık çay Haşlanmış yumurta ya da beyaz peynir (Light) Beyaz ekmek Ara: Açık çay Etimek Öğlen: Çorba (şehriye yayla, un) Haşlama, ızgara veya fırında et Peynirli makarna Yoğurt Beyaz ekmek Ara: 1 porsiyon kabuksuz meyve (Elma, şeftali, muz) Akşam: Haşlama, buğlama ve ya fırında derisiz tavuk P ![]() Yoğurt Beyaz ekmek Gece: Açık çay B ![]() Beyaz ekmek |
![]() |
![]() |
|