Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıniz İcin Beslenmenizi Renklendirin
Sağlıniz Icin Beslenmenizi Renklendirin
Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için öğünlerinizde birçok vitamin, mineral ve antioksidan bulunması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bunu meyve ve sebzelerin renklerini kullanarak yapabileceğinizi açıklıyorlar Amerikan Tarım Dairesi, günde 5 yarım porsiyonluk meyve ve sebze yemelerini tavsiye ediyor 2006 yılında Nutrition dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, çeşitli vitamin ve minerallerin farklı kaynaklardan küçük miktarlarda absorbe edilmesi sadece birkaç çeşit sebze tüketilmesinden daha fazla yarar sağlıyor Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, çeşitli ürün seçeneğinin önemine dikkat çekiyor Merkez yetkilileri, farklı renklerde sebze ve meyve yemenin vücuda lif, folat, potasyum ve A ile C vitaminleri
gibi bol miktarda besin sağladığını ifade ediyorlar
Yüksek besin değeri için koyu ve parlak renkleri seçmek gerektiğini belirten Kentucky Üniversitesi Tarım Okulu'ndan gıda ve beslenme uzmanı Sandra Bastin, renk, besin ve tat kaybını önlemek için meyve ve sebzelerin mümkün olduğunca kısa sürede tüketilmesinin önemli olduğunu açıkladı Ehow com isimli sitede yer alan habere göre, işte beslenmenizi meyve ve sebzelerle renklendirmenin yolları:

1 Sebze yemelisiniz
Her gün hayatta kalmak için karbonhidrata, proteine, yağlara, vitaminlere, minerallere ve suya ihtiyacınız var Tipik bir beslenmede karbonhidratların büyük çoğunluğu tahıllarlardan gelirken proteinler ise hayvan temelli kaynaklardan ve bakliyatlardan sağlanıyor Yağlar ise süt ürünleri, sebzeler, et, tavuk ürünleri ve tahıllar gibi çeşitli kaynaklardan geliyor Meyveler ve sebzeler ise önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır
2 Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar
Vitaminler, vücudunuzun düzenli bir şekilde gelişmesine yardımcı organik maddelerdir ve birçok önemli biyolojik reaksiyonlar için katalizör görevi görüyor Mineraller ise hücreler ve sistematik sağlık için yaşamsal öneme sahip inorganik maddelerdir Beslenmenizdeki 3 önemli mineral ise kalsiyum (kemik şekillenmesi için), magnezyum (kalp atışı düzenlenmesi için) ve fosfordur(besin emilimi için) Ayrıca vücudunuzun az miktarda potasyum, folat, demir, sodyum ve çinkoya ihtiyacı var
Her gün değişik türlerde sebze ve meyve tüketerek hayatta kalmanız için ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri elde edebilirsiniz Ayrıca, meyve ve sebzeler antioksidan ile vücuttaki serbest radikal hücrelerini etkisizleştiren besin bileşenleri sağlıyor
3 Kırmızıyı tercih edin
Birçok kırmızı renkli sebze ve meyve, prostat kanseri ve kalp hastalığıyla savaşan güçlü antioksidan olan likopen içeriyor Ahududu, kanserle savaşan güçlü bir ellagic adı verilen bir tür asit içeriyor Çilekler ise antosiyanin olarak bilinen ve bağ dokusu hastalıklarına karşı mücadele ettiği keşfedilen bir bileşen içeriyor Bunun yanında, kırmızı dolmalık biber bağışıklık sistemini güçlendiren iyi bir A ve C vitamini kaynağıdır
4 Turuncu rengi de unutmayın
Turuncu ve sarı sebzeler ve narenciye olmayan meyveler yüksek seviyede beta karoten içeriyor Beta karoten, vücutta A vitaminine dönüşüyor, maküler dejenerasyona ve kalp hastalığına karşı korumaya yardım ediyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor Beslenmenize patates, balkabağı, havuç ve şeftali eklemeyi unutmayın Turuncu ve sarı narenciyeler fazla beta-karoten içermiyor, ancak bol miktarda C vitamini bulunuyor Bu nedenle bol bol portakal, mandalina ve greyfurt yemelisiniz
5 Yeşil sebze ve meyveler dostunuzdur
Yeşil meyve ve sebzeler arasında iki ağır top bulunuyor Avokado: 25 vitamin ve mineral içerirken, kivi ise mükemmel bir potasyum, magnezyum ve bakır kaynağıdır Tüm yeşil sebzeler ve meyveler insan dokularının onarılmasına ve gelişimine yardımcı olan ve vücudumuzdaki kirleticileri etkisiz hale getiren ajan görevi gören klorofil içeriyor Ispanak gibi koyu yeşil renkli sebzeler kırmızı kan hücrelerinin fonksiyonlarına yardım eden folat içeriyor Salatalık, brokoli ve lahana A, C ve çoklu B vitaminleri içeren önemli besinlerdir
6 Mavilerden uzak durmayın
Araştırmacılar, mavi ve çivit rengi meyvelerde ve sebzelerde bulunan güçlü antosiyanin pigmentlerinin bunamaya, kolon ve yumurtalık kanserine karşı koruyucu olduğunu buldular C vitamini ve manganez kaynağı olan yaban mersinine sağlıklı bir cilt ve kıkırdak şekillenmesi için ihtiyacınız var Patlıcan, üzüm ve erikte lif, hücre onarıcı antioksidanlar bulunuyor
7 Peki beyaz yiyeceklere ne dersiniz?
Muz, patates, mantar, soğan ve zencefil gibi beyaz yiyecekler, anthoxanthin isimli bileşenler içeriyor Bu bileşenler ise daha düşük kolesterol ve kan basıncı seviyesine yardım eden, mide kanseri ve kalp hastalığı riskini azaltan antioksidan alisinlerine sahip Muz, patates ve mantar iyi bir potasyum kaynağıdır Mantarda ayrıca mükemmel bir B vitamini sağlayıcısıdır
8 Çok renkli beslenmeye önem verin
Sağlıklı ve aktif yaşam tarzını desteklemek için çok renkli beslenin Makarnanızı sebzelerle zenginleştirilmiş domates sosuyla süsleyin Çok renkli, egzotik meyve salatalarını deneyin ya da yoğurdunuza taze yaban mersini ya da ahududu ekleyin Lif, mineral ve antioksidan desteği, kendinizi birkaç gün içinde daha hafif, sağlıklı, mutlu ve enerjik hissetmenizi sağlayacaktır
|